Help Print this page 
Title and reference
Reuniunea socială tripartită la nivel înalt pentru creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Reuniunea socială tripartită la nivel înalt pentru creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă

Reuniunea socială tripartită la nivel înalt contribuie la eficacitatea dialogului social pentru elaborarea şi punerea în aplicare a politicilor economice şi sociale ale Uniunii Europene (UE). Reuniunea reprezintă un forum pentru dialogul social interprofesional, pentru desfăşurarea unui dialog pe teme de politică generală.

ACT

Decizia 2003/174/CE a Consiliului din 6 martie 2003 de instituire a unui Summit social tripartit pentru dezvoltare şi ocuparea forţei de muncă.

SINTEZĂ

Misiunea reuniunii sociale tripartite este de a asigura dialogul social (DE) (EN) (FR) între instituţiile europene, reprezentanţii angajatorilor şi reprezentanţii lucrătorilor. Reuniunea se desfăşoară în contextul dialogului intersectorial. Astfel, agenda sa se concentrează pe tematici referitoare la toate sectoarele economice şi la toţi lucrătorii din cadrul Uniunii Europene (UE).

În plus, Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) recunoaşte contribuţia acesteia la buna desfăşurare a dialogului social european (articolul 152).

Funcţionarea

Reuniunea socială tripartită la nivel înalt are loc cel puţin o dată pe an, înaintea Consiliului European de primăvară. Aceasta reuneşte reprezentanţi:

  • ai preşedinţiei în exerciţiu a Consiliului şi ai următoarelor două preşedinţii;
  • ai Comisiei;
  • ai partenerilor sociali, care se împart în două delegaţii egale ca număr, alcătuite din zece reprezentanţi ai lucrătorilor şi din zece reprezentanţi ai angajatorilor.

Agenda reuniunii la nivel înalt se stabileşte în comun de către reprezentanţii instituţiilor şi ai partenerilor sociali.

Context

Reuniunea socială la nivel înalt a înlocuit Comitetul permanent pentru ocuparea forţei de muncă în urma unei decizii comune a partenerilor sociali, adoptată cu ocazia reuniunii la nivel înalt de la Laeken din decembrie 2001.

Reuniunea instituţionalizează reuniunile sociale la nivel înalt neoficiale care se desfăşurau din decembrie 2000 în cadrul Strategiei de la Lisabona pentru creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă.

Referinţe

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislaţia statelor membre

Jurnalul Oficial

Decizia 2003/174/CE

6.3.2003

-

JO L 70 din 14.3.2003

Ultima actualizare: 25.10.2011

Top