EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Accesul la piața internațională a serviciilor de transport cu autocarul și autobuzul

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 1073/2009 privind normele comune pentru accesul la piața internațională a serviciilor de transport cu autocarul și autobuzul

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Regulamentul vizează clarificarea și simplificarea normelor aplicabile transportului internațional de călători cu autocarul și autobuzul pe teritoriul UE și condițiile în care operatorii de transport nerezidenți pot presta servicii naționale de transport într-o țară a UE.
  • Acesta modifică Regulamentul (CE) nr. 561/2006 privind durata de conducere în sectorul transportului rutier (a se vedea sinteza).
  • Acesta abrogă și înlocuiește Regulamentele (CEE) nr. 684/92 și (CE) nr. 12/98.

ASPECTE-CHEIE

Libertatea de a presta servicii

Unui operator de transport i se permite să efectueze servicii regulate de transport internațional, inclusiv servicii regulate speciale și servicii ocazionale de transport cu autocarul și autobuzul, fără discriminare pe bază de naționalitate sau loc de stabilire în cazul în care acesta:

  • este autorizat în țara UE în care își are sediul să efectueze transporturi sub formă de servicii regulate, în conformitate cu condițiile de acces la piață prevăzute de legislația națională;
  • îndeplinește normele UE privind accesul la profesia de operator de transport rutier de persoane în activitățile de transport național și internațional;
  • îndeplinește cerințele juridice în ceea ce privește standardele UE pentru conducători auto și vehicule.

Licența UE (comunitară)

  • Transportul internațional de persoane cu autocarul și autobuzul face obiectul unei licențe UE eliberate de autoritățile competente ale țării UE de stabilire.
  • Licența se eliberează pe numele operatorului de transport pentru o perioadă de până la 10 ani, care poate fi reînnoită, și nu este transmisibilă.
  • De asemenea, țările UE pot decide că licența UE este validă pentru operațiunile de transport intern.

Servicii regulate care fac obiectul unei autorizații

  • Autorizațiile sunt eliberate pe numele operatorului de transport pentru o perioadă de până la 5 ani și nu sunt transmisibile. Un operator de transport autorizat poate presta serviciul prin intermediul unui subcontractant, dacă autoritățile competente din țara UE în care se află punctul de plecare sunt de acord.
  • Autorizațiile se emit în înțelegere cu autoritățile competente ale tuturor țărilor UE pe al căror teritoriu sunt îmbarcate sau debarcate persoanele. Acestea trebuie să precizeze:
    • tipul serviciului;
    • traseul;
    • opririle și orarul; și
    • perioada de valabilitate.
  • Acestea îndreptățesc titularul să presteze servicii regulate pe teritoriile tuturor statelor UE pe care le traversează rutele serviciilor.
  • Autorizația, inclusiv reînnoirea și modificarea autorizației, nu se va acorda în cazul în care:
    • solicitantul nu poate oferi serviciile necesare cu echipamentul care se află în mod direct la dispoziția sa;
    • solicitantul nu se conformează legislației interne sau internaționale în domeniul transportului rutier;
    • în cazul unei reînnoiri, nu sunt îndeplinite condițiile de autorizare;
    • o țară a UE decide că serviciul în cauză ar afecta serios viabilitatea unui serviciu comparabil reglementat de unul sau mai multe contracte de servicii publice;
    • o țară a UE decide că scopul principal al serviciului nu este acela de a transporta persoane între diferite țări ale UE.
  • Cu excepția cazurilor de forță majoră*, operatorul unui serviciu regulat trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a garanta un serviciu de transport care să îndeplinească standardele de continuitate, regularitate și capacitate și care să respecte condițiile stabilite de autoritatea competentă.

Cabotaj *

Operațiunile de cabotaj se autorizează pentru următoarele servicii:

  • servicii naționale de transport rutier de persoane efectuate temporar de un operator de transport într-o țară gazdă din UE;
  • îmbarcarea și debarcarea persoanelor în cadrul aceleiași țări a UE în timpul unui serviciu internațional regulat, cu condiția ca principalul scop al serviciului respectiv să nu îl reprezinte cabotajul.

Controale și sancțiuni

  • Operatorii de transport care operează un serviciu regulat trebuie să emită bilete de transport, fie individuale, fie colective, pe care sunt indicate punctele de plecare și de destinație, perioada de valabilitate a biletului și tarifele transportului.
  • În cazul săvârșirii unei încălcări grave a legislației UE în domeniul transportului rutier, autoritățile competente ale țării UE în care este stabilit operatorul de transport în cauză trebuie să ia măsurile corespunzătoare, care pot include un avertisment sau aplicarea de sancțiuni administrative.
  • Dacă un operator de transport nerezident încalcă în mod grav legislația UE în domeniul transportului rutier, țara UE în care are loc încălcarea va transmite autorităților competente ale țării UE în care este stabilit operatorul de transport o descriere a încălcării, categoria, tipul și gravitatea încălcării, precum și sancțiunile aplicate.
  • Toate încălcările grave trebuie să fie înregistrate în registrul electronic național al întreprinderilor de transport rutier.

Pandemia de COVID-19

Regulamentul (UE) 2020/698 stabilește măsuri specifice și temporare, în contextul epidemiei de COVID-19, privind reînnoirea sau prelungirea anumitor certificate, licențe, permise și autorizații, precum și amânarea anumitor controale și formări periodice în anumite domenii ale legislației din sectorul transporturilor. Regulamentul prelungește cu 6 luni valabilitatea licenței comunitare stabilite în Regulamentul (UE) nr. 1073/2009.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 4 decembrie 2011. Regulamentul (CE) nr. 1073/2009 a revizuit și a înlocuit Regulamentele (CEE) nr. 684/92 și (CE) nr. 12/98 (și modificările ulterioare ale acestuia).

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Forță majoră: circumstanțe anormale și imprevizibile, independente de operatorul în cauză, ale căror consecințe nu au putut fi evitate, în ciuda diligenței manifestate.
Cabotaj: operațiuni de transport național de pasageri efectuate de operatori de transport nerezidenți.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 1073/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind normele comune pentru accesul la piața internațională a serviciilor de transport cu autocarul și autobuzul și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 561/2006 (reformare) (JO L 300, 14.11.2009, pp. 88-105)

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 1073/2009 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2020/698 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 mai 2020 de stabilire a unor măsuri specifice și temporare, în contextul epidemiei de COVID-19, privind reînnoirea sau prelungirea anumitor certificate, licențe, permise și autorizații, precum și amânarea anumitor controale și formări periodice în anumite domenii ale legislației din sectorul transporturilor (JO L 165, 27.5.2020, pp. 10-24)

Regulamentul (CE) nr. 561/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2006 privind armonizarea anumitor dispoziții ale legislației sociale în domeniul transporturilor rutiere, de modificare a Regulamentelor (CEE) nr. 3821/85 și (CE) nr. 2135/98 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 3820/85 al Consiliului (JO L 102, 11.4.2006, pp. 1-14)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 30.07.2020

Top