EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Norme comune privind accesul la piața UE a transportului rutier de mărfuri

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 1072/2009 privind normele comune pentru accesul la piața transportului rutier internațional de mărfuri

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Deși operațiunile de transport rutier* internațional au fost complet liberalizate în cadrul UE, cabotajul*, transportul rutier național într-un stat membru al UE efectuat de operatori de transport rutier de mărfuri nerezidenți în acel stat membru face în continuare obiectul restricțiilor.

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1072/2009 stabilește:

  • normele comune pentru accesul la piața transportului de mărfuri* rutier internațional în interiorul UE;
  • condițiile în baza cărora operatorii de transport rutier de mărfuri nerezidenți pot să opereze servicii de transport într-un stat membru.

Regulamentul (UE) 2020/1055 de modificare urmărește:

  • să actualizeze normele privind operatorii de transport rutier în vederea combaterii societăților de tip „cutie poștală”* și a concurenței neloiale;
  • să extindă normele privind cabotajul în Regulamentul (CE) nr. 1072/2009 pentru abuzul acestora.

ASPECTE-CHEIE

Regulamentul (CE) nr. 1072/2009

Regulamentul (CE) nr. 1072/2009 se aplică:

  • transporturilor rutiere internaționale de mărfuri contra cost în numele unui terț* pentru deplasări efectuate pe teritoriul UE;
  • transportului rutier național de mărfuri efectuat temporar de către un operator de transport rutier de mărfuri nerezident;
  • acelei părți a deplasării care se efectuează pe teritoriul oricărui stat membru în tranzit, unde transportul are loc între un stat membru și o țară din afara UE – nu se aplică acelei părți a deplasării efectuată pe teritoriul statului membru de încărcare sau descărcare.

Pentru a efectua un transport internațional, un operator de transport rutier de mărfuri trebuie să dețină o licență comunitară și un atestat de conducător auto, dacă conducătorul auto nu este cetățean al UE.

Licența comunitară

Licența este:

  • emisă de autoritățile competente ale statului membru de stabilire a oricărui operator de transport rutier de mărfuri care este îndreptățit să efectueze transport rutier internațional de mărfuri contra cost în numele unui terț;
  • reînnoibilă pe o perioadă de până la 10 ani;
  • emisă în numele operatorului de transport rutier de mărfuri și nu este transferabilă.

Atestatul de conducător auto

Un atestat de conducător auto este:

  • emis de autoritățile competente ale statului membru în care este stabilit operatorul de transport rutier de mărfuri care deține o licență UE, care utilizează sau angajează un conducător auto în acel stat membru, care nu este nici cetățean al UE, nici rezident pe termen lung;
  • valabil pe o perioadă de până la 5 ani.

Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, autoritățile de mai sus pot respinge o cerere pentru emiterea sau reînnoirea unei licențe sau pentru emiterea unui atestat. Dacă deținătorul licenței comunitare sau al atestatului de conducător auto nu mai îndeplinește condițiile sau a furnizat informații incorecte, atestatul sau licența este retras(ă).

Operațiuni de cabotaj

Regulamentul (CE) nr. 1072/2009 impune reglementări stricte în ceea ce privește operațiunile de cabotaj, în special:

  • orice operator de transport rutier de mărfuri care efectuează operațiuni contra cost în numele unui terț, care deține o licență comunitară și al cărui conducător auto, în cazul în care este un cetățean din afara UE, deține un atestat de conducător auto, este îndreptățit să efectueze operațiuni de cabotaj într-un stat membru (altul decât cel în care este stabilit) cu titlu temporar în urma unei operațiuni internaționale în respectiva țară;
  • după livrarea mărfurilor care au făcut obiectul transportului internațional, operatorii de transport rutier de mărfuri au la dispoziție 7 zile în care pot să efectueze până la 3 operațiuni de cabotaj;
  • de asemenea, este posibil să se efectueze 3 operațiuni de cabotaj în orice alt stat membru în urma unui transport internațional, în limita unei operațiuni pe țară.

Reglementările de mai sus se aplică doar dacă operatorul de transport rutier de mărfuri poate să prezinte dovada efectuării transportului internațional de mărfuri în statul membru în cauză, precum și dovada efectuării fiecărei operațiuni ulterioare de cabotaj.

Operațiunile de cabotaj sunt supuse legislației naționale în statul membru gazdă în ceea ce privește:

  • condițiile care guvernează contractul de transport;
  • masa și dimensiunile vehiculelor de transport rutier;
  • cerințele privind transportul anumitor categorii de mărfuri, în special mărfuri periculoase, produse alimentare perisabile, animale vii;
  • perioadele de conducere și perioadele de repaus;
  • taxa pe valoarea adăugată pe serviciile de transport.

Reglementările de mai sus se aplică în mod egal operatorilor de transport rutier de mărfuri nerezidenți și operatorilor de transport rutier de mărfuri stabiliți în statul membru gazdă.

Încălcări

În cazul în care un operator de transport rutier de mărfuri încalcă legislația UE privind transportul rutier:

  • autoritățile competente din statul membru de stabilire pot emite un avertisment sau pot să impună sancțiuni administrative, precum retragerea licenței comunitare;
  • dacă operatorul de transport rutier de mărfuri este nerezident, statul membru în care a avut loc încălcarea va informa autoritățile competente din țara de stabilire a operatorului de transport rutier de mărfuri, descriind încălcarea și sancțiunile impuse.

Toate încălcările grave trebuie să fie înregistrate în registrul electronic național al întreprinderilor de transport rutier.

Regulamentul (UE) 2020/1055 de modificare

Principalele modificări introduse Regulamentului (CE) nr. 1072/2009 prin Regulamentul (UE) 2020/1055 de modificare includ următoarele:

  • cerințele pentru accesul la profesie vor deveni obligatorii pentru operatorii care utilizează vehicule utilitare ușoare în transportul internațional, adică:
    • autovehicule sau combinații de vehicule destinate exclusiv transportului de mărfuri;
    • cu o masă maximă autorizată care depășește 2,5 tone, dar nu depășește 3,5 tone;
  • vor fi efectuate inspecții la sediul operatorilor de transport rutier de mărfuri de către autoritățile naționale ale statelor membre. Aceste autorități trebuie să organizeze un număr minim de controale asupra operațiunilor de cabotaj și cel puțin 2 controale concertate în trafic pe an;
  • va fi introdusă o perioadă de tranziție de 4 zile, înainte de care nu poate fi efectuată nicio operațiune nouă de cabotaj în aceeași țară și cu același vehicul, pentru a preveni cabotajul sistematic;
  • statele membre trebuie să introducă reglementări privind sancțiunile aplicabile expeditorilor, agenților de expediție, contractanților și subcontractanților pentru nerespectare, în cazul în care aceștia aveau cunoștință sau ar fi trebuit să aibă cunoștință, având în vedere circumstanțele, de faptul că serviciile de transport comandate implică încălcări ale acestui regulament.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

  • Regulamentul (CE) nr. 1072/2009 se aplică de la 4 decembrie 2011, cu excepția articolelor 8 și 9 (reglementări cu privire la operațiuni de cabotaj), care au intrat în vigoare la 14 mai 2010.
  • Regulamentul (UE) 2020/1055 de modificare se aplică de la 21 februarie 2022.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Operațiune de transport rutier: întreaga deplasare rutieră a mărfurilor până la destinația lor finală.
Cabotaj: atunci când un operator de transport rutier de mărfuri înregistrat într-o țară a UE efectuează transporturi naționale într-o altă țară a UE.
Transportul de mărfuri: activitatea de transportare a mărfurilor.
Societăți de tip „cutie poștală”: societăți care au fost create pentru a profita de lacunele legislative și care nu oferă niciun serviciu clienților, ci constituie mai degrabă o fațadă pentru serviciile oferite de proprietarii lor [Comisia Europeană în COM(2013) 122 final].
Contra cost în numele unui terț: transportul contra cost, de persoane sau bunuri, în numele unor terțe părți.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 1072/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind normele comune pentru accesul la piața transportului rutier internațional de mărfuri (reformare) (JO L 300, 14.11.2009, pp. 72-87)

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 1072/2009 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENT CONEX

Regulamentul (UE) 2020/1055 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 iulie 2020 de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1071/2009, (CE) nr. 1072/2009 și (UE) nr. 1024/2012 în vederea adaptării acestora la evoluțiile sectorului transportului rutier (JO L 249, 31.7.2020, pp. 17-32)

Data ultimei actualizări: 19.11.2020

Top