Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Regimul importurilor agricole în urma accidentului de la Cernobâl

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DE html EN html FR html IT html HU html PL html RO
Multilingual display
Text

Regimul importurilor agricole în urma accidentului de la Cernobâl

Regulamentul (CE) nr. 733/2008 stabileşte condiţiile de import al produselor agricole originare din ţările terţe în urma accidentului produs la centrala nucleară de la Cernobâl. Acesta contribuie la schimburile dintre Uniunea Europeană (UE) şi ţările din restul lumii, asigurând astfel protecţia sănătăţii consumatorilor.

ACT

Regulamentul (CE) nr. 733/2008 al Consiliului din 15 iulie 2008 privind condiţiile de import al produselor agricole originare din ţările terţe în urma accidentului produs la centrala nucleară de la Cernobâl (A se vedea actul/actele de modificare).

SINTEZĂ

Prezentul regulament se aplică produselor agricole care provin din ţări terţe, enumerate în:

Prezentul regulament stabileşte valorile maxime admise de contaminare radioactivă pe care produsele agricole care provin din ţări terţe trebuie să le respecte pentru a putea fi puse în vânzare pe piaţa Uniunii Europene (UE). Radioactivitatea maximă cumulată de cesiu 134 şi 137 trebuie să nu depăşească 600 Bq/kg. Pentru lapte şi pentru produsele alimentare destinate alimentaţiei sugarilor, această radioactivitate maximă este stabilită la un nivel mult mai redus, de cel mult 370 Bq/kg. Nivelul aplicabil produselor concentrate sau deshidratate trebuie calculat în funcţie de produsul reconstituit preparat pentru consum.

Statele membre trebuie să controleze respectarea acestor niveluri maxime, având în vedere valorile de contaminare din ţara de origine. În conformitate cu rezultatele controalelor efectuate, statele membre iau măsurile necesare şi informează Comisia cât mai detaliat. În cazul nerespectării repetate a valorilor maxime admise, măsurile pot lua forma interzicerii importului de produse originare din ţările terţe în cauză.

Referinţe

Act

Intrarea în vigoare - Data expirării

Termen de transpunere în legislaţia statelor membre

Jurnalul Oficial

Regulamentul (CE) nr. 733/2008

19.8.2008-31.3.2020

JO L 201 din 30.7.2008

Actul/actele de modificare

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislaţia statelor membre

Jurnalul Oficial

Regulamentul (CE) nr. 1048/2009

7.11.2009

JO L 290 din 6.11.2009

Modificările şi corecturile succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 733/2008 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Ultima actualizare: 03.12.2010

Top