EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Cooperarea științifică și tehnologică cu Iordania

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizia 2011/348/CE privind semnarea și aplicarea provizorie a acordului de cooperare științifică și tehnologică UE-Iordania

Acordul de cooperare științifică și tehnologică UE-Iordania

Intrarea în vigoare a acordului de cooperare științifică și tehnologică UE-Iordania

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DECIZII ȘI AL ACESTUI ACORD?

Această decizie a Consiliului autorizează semnarea și aplicarea provizorie a acordului.

Acordul stabilește o structură oficială a cooperării în domeniul cercetării științifice și tehnologice între părți, pentru a încuraja, a dezvolta și a facilita activitățile de cooperare de interes comun în acest domeniu.

ASPECTE-CHEIE

Cooperarea științifică și tehnologică dintre UE și Iordania se bazează în special pe principiile avantajului reciproc și promovării unei societăți bazate pe cunoaștere. De asemenea, aceasta este menită să contribuie la dezvoltarea socioeconomică a ambelor părți.

Punerea în aplicare a acordului este gestionată de un comitet comun.

Cum se desfășoară cooperarea

Activitățile de cooperare pot fi desfășurate de către persoane fizice sau juridice. În acest sens, UE și Iordania trebuie ca, în temeiul legislației lor aplicabile, să facă posibile libera circulație și rezidență a personalului de cercetare pe teritoriul propriu, precum și circulația bunurilor destinate acestor activități.

Participanții stabiliți în Iordania pot participa la acțiunile indirecte din programul-cadru al UE pentru cercetare și inovare (Orizont 2020) în conformitate cu clauzele și condițiile acestuia.

Participanții stabiliți în UE pot participa la proiectele și programele de cercetare din Iordania pe aceeași bază ca și participanții iordanieni, în conformitate cu regulile naționale aplicabile și cu clauzele și condițiile acordului.

Activitățile de cooperare se pot prezenta, de exemplu, sub următoarele forme:

  • dialog politic regulat în domeniul cercetării;
  • schimburi de informații științifice și tehnologice;
  • schimburi de cercetători, ingineri și tehnicieni;
  • schimburi de echipamente, materiale și servicii de testare;
  • formare în domeniul cercetării și dezvoltării tehnologice.

În plus, autoritățile iordaniene și Comisia Europeană partajează informații cu privire la programele în curs și la noile oportunități de cooperare.

Drepturile de proprietate intelectuală

Normele privind protecția drepturilor de proprietate intelectuală și difuzarea cunoștințelor rezultate din activitățile de cercetare desfășurate în temeiul acordului sunt stabilite în anexa II la acord. Aceste norme sunt compatibile cu reglementările naționale și internaționale.

DE CÂND SE APLICĂ ACORDUL?

Acordul a fost semnat la 30 noiembrie 2009 și a fost aplicabil cu titlu provizoriu (a produs efecte juridice) din momentul semnării. Se aplică de la 29 martie 2011.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Decizia 2011/348/CE a Consiliului din 10 noiembrie 2009 privind semnarea în numele Comunității Europene și aplicarea provizorie a Acordului de cooperare științifică și tehnologică între Comunitatea Europeană și Regatul Hașemit al Iordaniei (JO L 159, 17.6.2011, p. 107)

Acord de cooperare științifică și tehnologică între Comunitatea Europeană și Regatul Hașemit al Iordaniei (JO L 159, 17.6.2011, pp. 108-113)

Informare privind intrarea în vigoare a Acordului de cooperare științifică și tehnologică între Comunitatea Europeană și Regatul Hașemit al Iordaniei (JO L 116, 28.4.2012, p. 1)

DOCUMENT CONEX

Decizia 2011/343/UE a Consiliului din 9 martie 2011 privind încheierea Acordului între Comunitatea Europeană și Regatul Hașemit al Iordaniei de cooperare științifică și tehnologică (JO L 159, 17.6.2011, p. 1)

Data ultimei actualizări: 08.02.2018

Top