EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 1094/2010 de instituire a Autorității europene de asigurări și pensii ocupaționale (EIOPA)

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Acesta înființează EIOPA, un organism al Uniunii Europene (UE) care sprijină coordonarea dintre autoritățile naționale și asigură aplicarea consecventă a legislației UE în sectorul asigurărilor și al pensiilor ocupaționale în statele membre ale UE.
  • Scopul său este de a promova stabilitatea financiară și încrederea publicului în piețele de asigurări și pensii.
  • Acesta urmărește să protejeze titularii de polițe, membrii regimurilor de pensii și beneficiarii.

ASPECTE-CHEIE

Aplicarea consecventă a dreptului

  • EIOPA elaborează standarde tehnice și de reglementare care însoțesc actele legislative adoptate de Consiliu și de Parlamentul European pentru:
    • societățile de asigurare și reasigurare;
    • conglomeratele financiare (întreprinderi financiare mari care activează în diverse sectoare financiare);
    • pensii ocupaționale;
    • intermediarii de asigurări (societăți care vând polițe de pensie și de asigurare).
  • De asemenea, aceasta are dreptul de a emite orientări și recomandări cu privire la aplicarea dreptului UE relevant.

Tendințele pieței

  • Pentru a asigura stabilitatea piețelor de asigurări și pentru a proteja titularii de polițe, membrii și beneficiarii sistemelor de pensii, EIOPA îndeplinește o serie de sarcini. Acestea includ monitorizarea tendințelor de consum și evaluarea potențialelor riscuri și vulnerabilități ale pieței.
  • În anumite condiții stricte, EIOPA poate interzice sau restricționa temporar activitățile financiare care reprezintă o amenințare la adresa stabilității sistemului financiar sau care au potențialul de a provoca daune financiare semnificative clienților sau consumatorilor.

Încălcări ale dreptului

  • EIOPA are competența de a investiga o încălcare a legii de către o autoritate națională, atunci când o autoritate națională nu reușește să se asigure că o instituție financiară respectă legislația UE.
  • În termen de 2 luni, EIOPA poate emite o recomandare către autoritatea națională. În acest caz, Comisia Europeană poate emite un aviz formal prin care să solicite autorității să ia măsurile necesare pentru a asigura conformitatea cu dreptul Uniunii. În cazul în care neconformitatea autorității naționale persistă, EIOPA poate adresa o decizie direct unei instituții financiare în anumite condiții stricte. Această decizie prevalează asupra deciziilor adoptate anterior de autoritatea națională cu privire la aceeași chestiune.

Convergență în materie de supraveghere

Regulamentul (UE) 2019/2175 de modificare a extins sfera de aplicare a rolului și responsabilităților EIOPA. Acesta asigură că EIOPA:

  • este în măsură să asiste autoritățile naționale de supraveghere în utilizarea și autorizarea modelelor interne – utilizate de societățile de asigurare pentru a calcula cerințele privind capitalul de solvabilitate – contribuind astfel la obținerea unor rezultate mai convergente în toate statele membre;
  • poate promova practici de supraveghere convergente în cadrul pieței interne a UE și poate ajuta autoritățile competente să protejeze titularii de polițe de asigurare în litigiile transfrontaliere prin introducerea unor platforme de colaborare – care vor fi înființate ori de câte ori autoritățile competente consideră că este necesară coordonarea în lumina evoluțiilor specifice ale pieței – și prin îmbunătățirea schimbului de informații dintre diferitele autorități de supraveghere a societăților de asigurare care desfășoară activități transfrontaliere;
  • împreună cu celelalte autorități europene de supraveghere (AES), evaluează activitatea autorităților naționale de supraveghere (evaluări inter pares) și publică rapoarte pentru a încuraja respectarea normelor și a spori transparența;
  • în cazul spălării banilor sau al finanțării terorismului de către operatorii din sectorul financiar sau autoritățile competente care intră în sfera sa de competență, își dă acordul prealabil atunci când o decizie trebuie luată de Autoritatea Bancară Europeană (care are competențe generale în acest domeniu în ceea ce privește toate autoritățile europene de supraveghere).

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

  • Regulamentul (UE) nr. 1094/2010 se aplică de la 1 ianuarie 2011 [cu excepția articolului 76 privind acțiunile pregătitoare și a articolului 77 alineatele (1) și (2) privind dispozițiile tranzitorii referitoare la personal, care se aplică de la 16 decembrie 2010].
  • Regulamentul (UE) 2019/2175 de modificare se aplică de la 1 ianuarie 2020.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) nr. 1094/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea europeană de asigurări și pensii ocupaționale), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/79/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, pp. 48-83)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 1094/2010 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (JO L 173, 12.6.2014, pp. 349-496)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (UE) nr. 1096/2010 al Consiliului din 17 noiembrie 2010 privind acordarea unor competențe specifice Băncii Centrale Europene referitoare la funcționarea Comitetului european pentru risc sistemic (JO L 331, 15.12.2010, pp. 162-164)

Decizia 2004/9/CE a Comisiei din 5 noiembrie 2003 de instituire a Comitetului European pentru asigurări și pensii ocupaționale (JO L 3, 7.1.2004, pp. 34-35)

Data ultimei actualizări: 14.12.2021

Top