EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Conservarea anumitor stocuri de pești migratori

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 1936/2001 privind măsurile de control aplicabile pescuitului pentru anumite stocuri de pești mari migratori

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Acesta vizează să precizeze măsurile de control și de inspecție care se aplică pescuitului pentru anumite specii de pești mari migratori și mamifere enumerate în anexa I la regulament. Principalele specii vizate sunt:

  • tonul;
  • peștele-sabie;
  • rechinii;
  • balenele; și
  • marsuinii.

ASPECTE-CHEIE

Regulamentul se aplică navelor de pescuit care arborează pavilionul țărilor UE și care sunt înregistrate în UE, care operează în una dintre următoarele zone marine:

MĂSURI DE CONTROL ȘI INSPECȚIE APLICABILE ÎN ZONA 1

Regulamentul (CE) nr. 1936/2001 a fost modificat de mai multe ori, cel mai recent prin Regulamentul (UE) 2017/2107. Regulamentul din 2017 a abrogat părți din Regulamentul (CE) nr. 1936/2001 pentru a ține seama de diferitele modificări adoptate în recomandările CICTA din 2008.

Îngrășarea tonului roșu

Un registru al fermelor de îngrășare* a tonului roșu a fost introdus în 2004. O țară a UE trebuie să notifice Comisiei Europene fermele de îngrășare aflate sub jurisdicția sa, pe care le autorizează să efectueze îngrășarea tonului roșu capturat în zona Convenției CICTA. Unitățile de îngrășare fără înregistrare nu pot efectua îngrășarea tonului roșu capturat în zona Convenției.

În cazul în care tonul roșu este transferat pentru îngrășare dintr-o navă de pescuit a UE către o navă de transport, comandanții celor două nave sunt obligați să introducă anumite date în jurnalele lor (cantitățile de ton roșu transferat, zona de captură, data și poziția transferul care a avut loc etc.).

Țările UE trebuie:

  • să înregistreze cantitățile de ton roșu introduse în cuști de către navele care arborează pavilionul acestora;
  • să notifice Comisiei datele referitoare la cantitățile de ton roșu capturate și plasate în cuști de către navele care arborează pavilionul lor, precum și exporturile și importurile de ton roșu capturate și destinate îngrășării;
  • să se asigure că fermele de îngrășare a tonului roșu aflate sub jurisdicția lor transmit o declarație de plasare în cuști către autoritățile lor competente și sunt înscrise în registru;
  • să se asigure că fermele de îngrășare prezintă anual o declarație de comercializare a tonului roșu îngrășat și, pe baza acestor informații, informează apoi Comisia cu privire la cantitățile de ton roșu în cuști și la cantitățile comercializate în cursul anului precedent.

MĂSURI DE CONTROL ȘI INSPECȚIE APLICABILE ÎN ZONA 2

  • Fiecare țară UE trebuie:
    • să se asigure că navele care arborează pavilionul său respectă măsurile aplicabile în zonă;
    • să transmită Comisiei lista navelor cu o lungime totală mai mare de 24 de metri care navighează sub pavilionul său și care sunt înregistrate pe teritoriul său, pe care le autorizează să pescuiască ton și specii asemănătoare în zona CTOI. Comisia trimite aceste informații Secretariatului Executiv CTOI;
    • să se asigure că numai navele înregistrate efectuează activități de pescuit.
  • Navele înregistrate pe lista CTOI care pescuiesc cu paragate* trebuie să obțină autorizarea de la autoritățile competente din țara UE de pavilion înainte de efectuarea procedurilor de transbordare* în zona de pescuit CTOI.
  • Uneltele de pescuit ale navelor UE autorizate să pescuiască în zona CTOI trebuie să poarte marcaje speciale.
  • Țările UE trebuie:
    • să transmită secretariatului CTOI diferite date statistice privind efortul de pescuit și capturile privind speciile migratoare;
    • să creeze o bază de date computerizată care să conțină datele statistice solicitate, cu accesul Comisiei;
    • să atribuie inspectorilor sarcini de inspecție în porturile lor care vor fi responsabile cu supravegherea și inspecția transbordării și debarcării speciilor enumerate în anexa I;
    • să emită un document de identificare special pentru fiecare inspector.
  • Comandantul navei trebuie să coopereze cu inspecția navei și să ofere posibilitatea pentru examinarea zonelor, a echipamentelor și a documentelor.
  • Dacă există un motiv serios de a crede că o navă de pescuit a încălcat măsurile de conservare ale CTOI, inspectorul constată încălcarea în raportul de inspecție. El trebuie să asigure păstrarea probelor și să trimită autorității sale raportul de inspecție. Țara UE care a fost notificată cu privire la o încălcare de către o navă care arborează pavilionul său trebuie să ia măsuri rapide pentru a obține și a examina dovezile, pentru a efectua orice investigație necesară și pentru a inspecta nava. Apoi aceasta notifică Comisia cu privire la sancțiunile aplicate și la măsurile luate cu privire la nava în cauză. Comisia, la rândul său, informează secretariatul executiv al CTOI.
  • Navele de pescuit ale UE sunt interzise să primească transbordări de pește din speciile enumerate în anexa I din navele apatride* sau cele care arborează pavilionul unei țări care nu este parte cooperantă. Țările din UE transmit Comisiei toate concluziile inspecțiilor navelor apatride și orice acțiune pe care au luat-o în temeiul dreptului internațional.

MĂSURI DE CONTROL ȘI INSPECȚIE SPECIFICE PENTRU ZONA 3

Fiecare țară UE trebuie să se asigure că navele care arborează pavilionul său respectă măsurile încorporate de Comisia interamericană pentru tonul tropical în legislația UE și măsurile internaționale privind acordul privind conservarea delfinilor.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 23 octombrie 2001.

CONTEXT

UE participă la organizațiile regionale de gestionare a pescuitului (ORGP) care permit cooperarea în ceea ce privește conservarea și gestionarea stocurilor de pești mari migratori. În calitate de parte contractantă, este necesar să se aplice măsurile de control și de monitorizare care rezultă din recomandările adoptate de aceste ORGP.

TERMENI-CHEIE

Convenția internațională pentru conservarea tonului din Oceanul Atlantic (Convenția CICTA): această convenție a instituit Comisia Internațională pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (CICTA). Recomandările sale privind conservarea și gestionarea în zona Convenției sunt obligatorii pentru părțile contractante.
Comisia Tonului din Oceanul Indian: această Comisie urmărește să consolideze cooperarea internațională în scopul conservării și utilizării raționale a tonului și a speciilor înrudite în Oceanul Indian și în zonele adiacente. Ea adoptă recomandări care sunt obligatorii pentru părțile contractante.
Îngrășare: creșterea indivizilor în cuști pentru creșterea greutății sau a conținutului de grăsimi în vederea comercializării.
Pescuit cu paragate: o metodă comercială de pescuit care folosește linii lungi cu cârlige cu zăpadă atașată la intervale ca unelte de pescuit.
Transbordare: transferul unei capturi de pe o navă de pescuit mai mică pe o navă mai mare, care ulterior încorporează captura într-un lot mai mare destinat expedierii.
Navă apatridă: navele pentru care există motive rezonabile pentru a suspecta că nu au naționalitate.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 1936/2001 al Consiliului din 27 septembrie 2001 de stabilire a unor măsuri de control aplicabile pescuitului pentru anumite stocuri de pești mari migratori (JO L 263, 3.10.2001, pp. 1-8)

Modificările aduse Regulamentului (CE) nr. 1936/2001 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2017/1004 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 mai 2017 privind instituirea unui cadru al Uniunii pentru colectarea, gestionarea și utilizarea datelor din sectorul pescuitului și sprijinirea consultanței științifice cu privire la politica comună în domeniul pescuitului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 199/2008 al Consiliului (JO L 157, 20.6.2017, pp. 1-21)

Regulamentul (CE) nr. 1224/2009 al Consiliului din 20 noiembrie 2009 de stabilire a unui sistem comunitar de control pentru asigurarea respectării normelor politicii comune în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 847/96, (CE) nr. 2371/2002, (CE) nr. 811/2004, (CE) nr. 768/2005, (CE) nr. 2115/2005, (CE) nr. 2166/2005, (CE) nr. 388/2006, (CE) nr. 509/2007, (CE) nr. 676/2007, (CE) nr. 1098/2007, (CE) nr. 1300/2008, (CE) nr. 1342/2008 şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 2847/93, (CE) nr. 1627/94 și (CE) nr. 1966/2006 (JO L 343, 22.12.2009, pp. 1-50)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (CE) nr. 1005/2008 al Consiliului din 29 septembrie 2008 de instituire a unui sistem comunitar pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat, de modificare a Regulamentelor (CEE) nr. 2847/93, (CE) nr. 1936/2001 și (CE) nr. 601/2004 și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 1093/94 și (CE) nr. 1447/1999 (JO L 286, 29.10.2008, pp. 1-32)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (CE) nr. 1984/2003 al Consiliului din 8 aprilie 2003 de instituire a unui sistem de înregistrare statistică în cadrul Comunității pentru tonul roșu, peștele-spadă și tonul obez (JO L 295, 13.11.2003, pp. 1-42)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 14.12.2018

Top