EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Practicile comerciale neloiale

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor față de consumatori

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

  • Directiva 2005/29/CE:
    • definește practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor față de consumatori care sunt interzise în Uniunea Europeană (UE).
    • se aplică oricărei acțiuni sau omisiuni în directă legătură cu promovarea, vânzarea sau furnizarea unui produs* de către un comerciant către consumatori* protejând interesele economice ale consumatorilor înaintea, în timpul și ulterior desfășurării unei tranzacții comerciale;
    • asigură același nivel de protecție pentru toți consumatorii, indiferent de locul de pe teritoriul UE în care s-a efectuat cumpărarea sau vânzarea.
  • Directiva (UE) 2019/2161 modifică Directiva 2005/29/CE în ceea ce privește o mai bună aplicare și modernizare a normelor UE privind protecția consumatorilor, abordând noile evoluții de pe piață, în special marketingul online.

ASPECTE-CHEIE

  • Practicile comerciale neloiale sunt practici care:
    • contravin cerințelor diligenței profesionale*; și
    • sunt de natură să denatureze în mod semnificativ comportamentul economic al consumatorului mediu.
  • Anumiți consumatori beneficiază de un nivel mai ridicat de protecție, dată fiind vulnerabilitatea lor specială la practica sau produsul respectiv, vârsta lor (copii sau persoane în vârstă), credulitatea sau o infirmitate mintală sau fizică.
  • Directiva 2005/29/CE distinge două categorii de practici comerciale care sunt neloiale dacă determină consumatorul mediu să ia o decizie tranzacțională pe care altfel consumatorul nu ar fi luat-o: practici comerciale înșelătoare (prin acțiune sau omisiune) și practici comerciale agresive.
  • În plus, anexa I la Directiva 2005/29/CE conține o listă de practici care sunt interzise în toate circumstanțele („lista neagră”).

Practicile comerciale înșelătoare

Acțiuni înșelătoare

O practică comercială este înșelătoare în cazul în care conține informații false sau mincinoase sau dacă poate induce consumatorul mediu în eroare, chiar dacă informațiile oferite pot fi corecte, și dacă poate să determine consumatorul să ia o decizie comercială pe care nu ar fi luat-o în altă situație. Printre exemplele de asemenea acțiuni se numără informațiile false sau înșelătoare cu privire la:

  • existența sau natura produsului;
  • principalele caracteristici ale produsului (disponibilitatea, beneficiile, riscurile, compoziția, originea geografică, rezultatele așteptate în urma utilizării etc.);
  • amploarea implicării comerciantului (în coduri de conduită pe care comerciantul s-a angajat să le respecte);
  • prețul sau existența unui avantaj specific în ceea ce privește prețul;
  • necesitatea unui serviciu sau a unei reparații.

Directiva de modificare (UE) 2019/2161 introduce o regulă specifică care abordează comercializarea înșelătoare a mărfurilor ca fiind identică atunci când, în realitate, compoziția caracteristicilor lor este diferită în diferite state membre (adesea denumită bunuri „cu dublă calitate”).

Omisiuni înșelătoare

  • O practică este și înșelătoare dacă sunt omise informații semnificative de care consumatorul mediu are nevoie pentru a lua o decizie comercială în cunoștință de cauză sau dacă aceste informații sunt furnizate într-o manieră neclară, neinteligibilă, ambiguă sau nepotrivită și pot determina consumatorul respectiv să ia o decizie de cumpărare pe care altfel nu ar fi luat-o.
  • Directiva 2005/29/CE oferă o listă generală de informații care ar trebui considerate materiale, cum ar fi prețul și principalele caracteristici ale produsului. Directiva de modificare (UE) 2019/2161 include cerințe suplimentare pentru vânzările online, cum ar fi: obligațiile pentru piețele online* de a informa consumatorii cu privire la principalele criterii care determină ierarhia* ofertelor furnizate ca răspuns la o interogare de căutare și obligația de a informa dacă și modul în care este verificată autenticitatea recenziilor consumatorilor.

Practicile comerciale agresive

  • Deciziile comerciale ale consumatorilor trebuie să fie luate în mod liber de către consumator. O practică este agresivă și neloială dacă modifică în mod semnificativ, prin hărțuire, constrângere sau influență nejustificată*, libertatea de alegere a consumatorului mediu și îl determină să ia o decizie comercială pe care altfel nu ar fi luat-o.
  • Trebuie luate în considerare mai multe elemente pentru a stabili dacă este vorba sau nu despre o practică comercială agresivă. Acestea includ:
    • natura, locul și durata practicii agresive;
    • eventuala folosire de limbaj și comportament amenințător;
    • exploatarea de către comerciant a unei circumstanțe particulare de o asemenea gravitate (de exemplu, deces sau boală gravă) încât afectează modul de a judeca al consumatorului cu scopul de a influența decizia acestuia cu privire la produs;
    • eventuale condiții necontractuale disproporționate impuse consumatorului care dorește să-și exercite drepturile contractuale (cum ar fi dreptul de a rezilia contractul sau de a se orienta spre un alt produs sau comerciant).
  • Anexa I la Directiva 2005/29/CE conține o listă cu 35 de practici comerciale care sunt considerate ca neloiale în toate împrejurările.

Practici interzise în orice împrejurări („lista neagră”)

  • Directiva 2005/29/CE conține o listă de practici comerciale care sunt interzise în toate împrejurările. Directiva de modificare (UE) 2019/2161 a adăugat la listă mai multe practici suplimentare care interzic publicarea de false recenzii ale consumatorilor, publicitatea ascunsă în rezultatele căutării și revânzarea biletelor pe care comerciantul le-a achiziționat folosind mijloace automatizate (cunoscute ca „roboți”).

Măsuri reparatorii și sancțiuni

  • Directiva de modificare (UE) 2019/2161 adaugă o cerință conform căreia statele membre trebuie să asigure că consumatorii au dreptul la căi de atac individuale (de exemplu, despăgubiri, reduceri de preț etc.) atunci când sunt afectați de practici comerciale neloiale.
  • Statele membre ale UE trebuie să introducă sancțiuni eficiente, proporționale și disuasive pentru a pedepsi comercianții care încalcă normele naționale privind practicile comerciale neloiale.
  • Directiva de modificare (UE) 2019/2161 introduce o listă de criterii care trebuie aplicate la impunerea sancțiunilor. Aceasta le impune statelor membre ale UE să prevadă amenzi de până la cel puțin 4 % din cifra de afaceri a comerciantului sau de două milioane de euro atunci când informațiile despre cifra de afaceri nu sunt disponibile când autoritățile naționale din mai multe țări colaborează la încălcări transfrontaliere majore care afectează consumatorii din mai multe state membre ale UE.

Document de orientare

În 2021, Comisia Europeană a publicat orientări detaliate privind implementarea și aplicarea directivei 2005/29/CE. Documentul explică noțiuni-cheie și reguli și oferă exemple practice preluate din jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene și de la instanțele și administrațiile naționale, pentru a ajuta autoritățile naționale să pună în practică directiva și pentru a le asigura comercianților o certitudine juridică sporită. Îndrumarea acoperă modificările introduse de Directiva (UE) 2019/2161.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

  • Statele membre au avut obligația de a transpune Directiva 2005/29/CE în legislația proprie până la 12 iunie 2007. Statele membre trebuie să aplice normele directivei de la 12 decembrie 2007.
  • Statele membre au avut obligația de a transpune în legislația proprie Directiva de modificare (UE) 2019/2161 până la 28 noiembrie 2021. Statele membre trebuie să aplice normele directivei de la 28 mai 2022.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Produs. Orice bun sau serviciu, inclusiv bunuri imobile, servicii digitale și conținut digital.
Consumator. O persoană fizică ce acționează, în legătură cu practicile comerciale reglementate de directivă 2005/29/CE, în scopuri care nu se încadrează în activitatea sa comercială, industrială, artizanală sau liberală.
Diligență profesională. Nivelul de competență specializată și de considerație pe care comerciantul poate să îl exercite în mod rezonabil față consumatori, în conformitate cu practica comercială loială și/sau cu principiul general al bunei-credințe în domeniul de activitate al comerciantului.
Piață online. Un serviciu care utilizează software, inclusiv un site web, o parte a unui site web sau o aplicație, operate de sau în numele unui comerciant, care permite consumatorilor să încheie contracte la distanță cu alți comercianți sau consumatori.
Ierarhie. Vizibilitatea relativă conferită produselor, prezentate, organizate sau comunicate de către comerciant, indiferent de mijloacele tehnologice utilizate pentru o astfel de prezentare, organizare sau comunicare.
Influență nejustificată. Exploatarea unei poziții de putere în raport cu consumatorul pentru a aplica o presiune asupra acestuia, chiar și fără a recurge la forța fizică sau a amenința cu aceasta, într-o manieră care reduce semnificativ abilitatea consumatorului de a lua o decizie în cunoștință de cauză.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2005/29/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2005 privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piața internă față de consumatori și de modificare a Directivei 84/450/CEE a Consiliului, a Directivelor 97/7/CE, 98/27/CE și 2002/65/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 al Parlamentului European și al Consiliului („Directiva privind practicile comerciale neloiale”) (JO L 149, 11.6.2005, pp. 22-39)

Modificările succesive aduse Directivei 2005/29/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu și Comitetul Economic și Social European – Noile avantaje pentru consumatori [COM(2018) 183 final, 11.4.2018]

Regulamentul (UE) 2017/2394 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2017 privind cooperarea dintre autoritățile naționale însărcinate să asigure respectarea legislației în materie de protecție a consumatorului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 (JO L 345, 27.12.2017, pp. 1-26)

A se vedea versiunea consolidată.

Comunicarea Comisiei – Orientări privind interpretarea și aplicarea Directivei 2005/29/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piața internă față de consumatori (JO C 526, 29.12.2021, pp. 1-129)

Data ultimei actualizări: 28.05.2022

Top