Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Protecția prin drepturi de autor a desenului de pe fața comună a monedelor euro

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Multilingual display
Text

Protecția prin drepturi de autor a desenului de pe fața comună a monedelor euro

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Comunicare [COM(2001) 600 final] privind protecția prin drepturi de autor a desenului de pe fața comună a monedelor euro

CARE ESTE ROLUL ACESTEI COMUNICĂRI?

Comunicarea stabilește un sistem de protecție prin drepturi de autor a desenelor de pe fața comună a monedelor euro și revizuiește normele privind reproducerea acestora.

ASPECTE-CHEIE

  • Desenele pentru fața comună a monedelor euro au fost selectate în urma unui concurs organizat la nivel european. Acestea prezintă trei hărți diferite ale Europei având pe fundal cele 12 stele ale Uniunii Europene (UE).
  • Desenele pentru fața comună a monedelor euro sunt protejate de dreptul de autor deținut de UE. Comisia Europeană transferă drepturile țărilor UE care adoptă moneda euro și solicită acestora să se asigure că dreptul de autor este respectat pe teritoriul acestora.
  • Reproducerea integrală sau parțială a desenului de pe fața comună a monedelor euro este permisă doar în cazuri foarte specifice, precum reproducerea sub formă de fotografii sau filme. Reproducerea pe medalii sau jetoane este, pe de altă parte, interzisă pe motiv că acest lucru ar putea duce la confundarea acestor obiecte cu monede. Pentru orice alt tip de reproducere se va solicita o autorizație din partea Comisiei Europene (în cazul țărilor UE din afara zonei euro) sau a autorității desemnate în respectiva țară a UE (pentru țări din zona euro).
  • Țărilor UE li se solicită să notifice Comisia privind măsurile luate pentru respectarea drepturilor de autor pe teritoriul acestora, astfel încât să se asigure coordonarea eficientă. În caz de reproducere neautorizată, țara în cauză trebuie să ia măsurile necesare pentru a opri reproducerea și pentru a scoate respectivele monede din circulație. Comisia sau țările din zona euro pot urmări penal persoana responsabilă de astfel de acte în conformitate cu legislația națională.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

ACTUL PRINCIPAL

Comunicare a Comisiei privind protecția prin drepturi de autor a desenului de pe fața comună a monedelor euro [COM(2001) 600 final] (JO C 318, 13.11.2001, pp. 3-4)

Data ultimei actualizări: 22.02.2017

Top