Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Verificările obligatorii pe feriboturile regulate cu punte ruliu și ambarcațiunile rapide de pasageri

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Multilingual display
Text

Verificările obligatorii pe feriboturile regulate cu punte ruliu și ambarcațiunile rapide de pasageri

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 1999/35/CE – sistemul de expertize obligatorii pentru operarea în siguranță a serviciilor regulate de feriboturi cu punte ruliu și ambarcațiuni rapide de pasageri

SINTEZĂ

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Directiva prevede expertize obligatorii pentru feriboturile roll on/roll off (cu punte ruliu)* și ambarcațiunile rapide de pasageri care folosesc porturile UE pentru a asigura respectarea de către acestea a standardelor de siguranță aplicabile.

ASPECTE-CHEIE

 • Actul legislativ se aplică tuturor feriboturilor cu punte ruliu și ambarcațiunilor rapide de pasageri care folosesc porturile UE, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, la operarea de curse internaționale sau interne.
 • Țările UE trebuie să se asigure că, înainte de a începe desfășurarea unui serviciu, feriboturile și navele:
  • posedă certificate valabile, care au fost verificate;
  • respectă standardele de clasificare relevante;
  • sunt utilate cu înregistrator al parametrilor de navigație (VDR);
  • respectă cerințele specifice de stabilitate.
 • Companiile care operează serviciile trebuie să garanteze că la bordul navelor sunt disponibile măsuri precum informații privind sistemele de coastă pentru controlul navigației.
 • Țările UE trebuie:
  • să efectueze o inspecție inițială înainte de începerea unui serviciu regulat pentru a se asigura că sunt îndeplinite standardele de siguranță necesare;
  • să efectueze inspecții ulterioare de două ori pe an și după orice reparații sau schimbare a conducerii; una dintre cele două inspecții anuale ar trebui să fie efectuată în timpul unui serviciu regulat;
  • să interzică operarea unei nave dacă aceasta nu respectă standardele de siguranță;
  • în cazul unui accident sau al unui incident în care este implicată o navă care face obiectul prezentei directive, să coopereze în cadrul investigațiilor cu orice țară care are un interes profund.

Legislația conexă privind controlul statului portului vizează scoaterea în afara legii a transportului maritim care nu corespunde standardelor UE. Aceasta impune conformarea tuturor navelor cu standardele de siguranță ale UE și internaționale, așa cum prevede Convenția internațională pentru ocrotirea vieții omenești pe mare (SOLAS), de exemplu.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Directiva se aplică începând cu 1 iunie 1999. Țările UE au avut obligația de a o transpune în legislația națională până la 1 decembrie 2000.

TERMEN-CHEIE

* Feribot cu punte ruliu: o navă maritimă de pasageri cu facilități care să facă posibilă îmbarcarea și debarcarea vehiculelor rutiere sau feroviare pe propriile roți și care să transporte mai mult de 12 pasageri.

ACT

Directiva 1999/35/CE a Consiliului din 29 aprilie 1999 privind sistemul de expertize obligatorii pentru operarea în siguranță a serviciilor regulate de feriboturi cu punte ruliu și ambarcațiuni rapide de pasageri (JO L 138, 1.6.1999, pp. 1-19)

Modificările succesive aduse Directivei 1999/35/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

ACTE CONEXE

Directiva 2009/16/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind controlul statului portului (JO L 131, 28.5.2009, pp. 57-100). A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 19.04.2016

Top