Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Utilizarea în condiții de siguranță a telefoanelor mobile la bordul aeronavelor

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Multilingual display
Text

Utilizarea în condiții de siguranță a telefoanelor mobile la bordul aeronavelor

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizia 2008/294/CE — condițiile armonizate de utilizare a spectrului de frecvențe radio pentru exploatarea serviciilor de comunicații mobile la bordul aeronavelor (servicii CMA)în Comunitate

CARE ESTE OBIECTIVUL ACESTEI DECIZII?

  • Decizia stabilește norme comune pentru utilizarea în condiții de siguranță a telefoanelor mobile la bordul aeronavelor (servicii CMA) pentru a permite pasagerilor să efectueze apeluri și să transmită și să primească mesaje (mod GSM) în timp ce zboară deasupra Europei.
  • Aceasta a fost modificată în mod semnificativ de Decizia 2013/654/UE pentru a permite și conectarea dispozitivelor mobile ale pasagerilor la receptorul/transmițătorul aeronavei prin intermediul tehnologiei telecomunicațiilor mobile 3G și 4G. Aceasta permite utilizarea serviciilor în bandă largă, precum accesul la internet, la bordul aeronavelor prevăzute cu echipament CMA.

ASPECTE-CHEIE

Cadrul general pentru utilizarea telefoanelor mobile la bordul aeronavelor depinde de doi factori:

Licența acordată de o țară privind conformitatea echipamentului CMA va fi valabilă în toate țările UE. Aceasta va permite furnizarea neîntreruptă a serviciilor CMA tuturor pasagerilor deasupra întregului teritoriu al UE.

Domeniu de aplicare

  • Această decizie vizează doar cerințele tehnice necesare pentru conectarea dispozitivelor mobile ale pasagerilor la receptorul/transmițătorul aeronavei, care este instalat în cabina pasagerilor.
  • Decizia nu reglementează modalitatea în care semnalul este transmissau aeronautică între aeronavă și rețelele terestre sau orice probleme de acordare a licențelor, de natură comercialăsau aeronautică .
  • Instalarea unui sistem CMA este necesară doar dacă linia aeriană intenționează să furnizeze servicii CMA pasagerilor săi. În acest caz, linia aeriană poate decide dacă, pentru confortul pasagerilor și intimitatea oferită acestora, va permite doar servicii de date sau și apeluri vocale.

Procedura

  • Dispozitivele mobile ale pasagerilor sunt conectate la o rețea celulară la bordul aeronavei (stație de emisie-recepție de bază la bordul aeronavei), care în schimb comunică cu rețelele terestre, de obicei, prin satelit.
  • Pentru a evita ca telefoanele pasagerilor să creeze interferențe cu rețelele terestre de comunicații radio, sistemul poate fi activat doar când aeronava a depășit 3 000 m/10 000 ft în altitudine.
  • Între nivelul solului și 3 000 m, terminalele mobile trebuie să fie în modul Avion.
  • Când aeronava depășește 3 000 m, echipajul de zbor va notifica pasagerii aeronavei dotate cu echipament CMA că pot utiliza telefonul în modul „normal” și pot efectua și primi apeluri etc., la fel cum procedează la sol.
  • Serviciul de roaming este furnizat în schimbul unei taxe care este stabilită de linia aeriană și/sau furnizorul de servicii de telecomunicații și nu intră în domeniul de aplicare al acestei decizii.

Siguranța

Înainte de a permite instalarea la bordul unei aeronave, fiecare componentă trebuie să primească o certificare adecvată a navigabilității din partea Agenției Europene de Siguranță a Aviației. Prin urmare, sistemul CMA este considerat sigur din punct de vedere aeronautic.

Statele membre UE pot impune restricții tehnice pentru a preveni interferențele și alte perturbări ale rețelelor de telecomunicații terestre cauzate de semnalele emise către și de dispozitivele mobile ale pasagerilor.

DE CÂND SE APLICĂ DECIZIA?

Decizia se aplică începând cu 7 aprilie 2008.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

ACT

Decizia 2008/294/CE a Comisiei din 7 aprilie 2008 privind condițiile armonizate de utilizare a spectrului de frecvențe radio pentru exploatarea serviciilor de comunicații mobile la bordul aeronavelor (servicii CMA) în Comunitate (JO L 98, 10.4.2008, pp. 19-23)

Modificările succesive aduse Directivei 2008/294/CE au fost integrate în documentul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

ACTE CONEXE

Recomandarea Comisiei din 7 aprilie 2008 privind autorizarea serviciilor de comunicații mobile la bordul aeronavelor (servicii MCA) în Comunitatea Europeană [notificată cu numărul C(2008) 1257] (JO L 98, 10.4.2008, pp. 24-27)

Data ultimei actualizări: 28.06.2016

Top