Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Accidentele majore care implică substanțe periculoase

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Accidentele majore care implică substanțe periculoase

În temeiul noilor norme care au intrat în vigoare la 13 august 2012, europenii vor fi mai bine informați cu privire la amenințările majore determinate de unitățile industriale din vecinătate.

ACT

Directiva 2012/18/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2012 privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase, de modificare și ulterior de abrogare a Directivei 96/82/CE a Consiliului

SINTEZĂ

Care este legislația existentă?

Legislația UE privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase, îndeosebi substanțe chimice.

Ce înseamnă aceasta?

Legislația a fost modificată pentru a conferi publicului drepturi mai consistente. Aceasta îi oferă un acces mai bun la informații privind riscurile determinate de unitățile industriale din apropiere și despre cum trebuie să reacționeze în eventualitatea unui accident.

Aceste informații, care explică modul de alertare și modul în care publicul ar trebui să acționeze, trebuie să fie disponibile online.

Ce s-a schimbat?

Legislația acoperă acum circa 10 000 de unități industriale din întreaga UE în care sunt folosite sau depozitate substanțe chimice ori petrochimice sau în care au loc activități de rafinare a metalelor.

Fiecare țară a UE trebuie să se asigure că s-au instituit măsuri pentru gestionarea accidentelor survenite în jurul instalațiilor industriale care adăpostesc cantități mari de produse periculoase.

Societățile care lucrează cu astfel de substanțe în cantități care depășesc anumite limite trebuie:

  • să informeze în mod regulat persoanele care ar putea fi afectate în cazul unui accident;
  • să furnizeze rapoarte de securitate;
  • să instituie un sistem de management al securității;
  • să elaboreze un plan de urgență intern.

De asemenea, noua legislație:

  • înăsprește procedurile vizând consultarea publicului cu privire la proiectele, planurile și programele care implică unități aflate sub incidența legislației;
  • asigură, prin modificările aduse reglementărilor în materie de amenajare a teritoriului, că noile unități sunt amplasate la o distanță sigură de unitățile existente;
  • permite persoanelor să inițieze acțiuni în instanță în cazul în care consideră că nu au fost informate sau implicate în mod corespunzător;
  • introduce standarde mai stricte de inspecție a diverselor instalații pentru a asigura aplicarea efectivă a normelor în materie de siguranță.

Țările UE trebuie să aplice noile norme de la 1 iunie 2015.

De ce această actualizare?

Legislația recent adoptată ține seama de o serie de modificări tehnice la nivel internațional și european legate de modul de clasificare a substanțelor chimice.

Referințe

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial

Directiva 2012/18/UE

13.8.2012

31.5.2015 Se aplică de la 1.6.2015

JO L 197 din 24.7.2012

Data ultimei actualizări: 15.01.2014

Top