EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Imitații periculoase ale produselor alimentare – garantarea siguranței consumatorilor

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 87/357/CEE referitoare la produsele care, nefiind ceea ce par a fi, pot pune în pericol sănătatea sau siguranța consumatorilor

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Directiva se aplică unor articole, precum cosmeticele și produsele casnice lichide, care nu sunt comestibile, dar care ar putea părea a fi, din cauza formei, a mirosului, a culorii, a prezentării, a ambalajului, a etichetei sau a dimensiunii lor. Copiii sunt deosebit de vulnerabili și ar putea fi tentați să încerce să consume astfel de produse.

ASPECTE-CHEIE

  • Țările UE trebuie:
    • să ia toate măsurile necesare pentru a interzice comercializarea, importul, exportul și fabricarea produselor care fac obiectul actului legislativ;
    • să se asigure că astfel de produse periculoase nu sunt comercializate pe teritoriul lor;
    • să retragă de pe piață orice produse comercializate și să informeze Comisia Europeană despre acestea și despre motivul deciziei.
  • Comisia trebuie să informeze toate celelalte guverne ale UE despre decizie cât mai curând posibil.
  • Până la 26 iunie 1989 și pe baza raportului Comisiei privind punerea în aplicare a legislației, guvernele UE au trebuit să decidă dacă directiva ar trebui să fie extinsă pentru a cuprinde și alte produse periculoase.

La 3 decembrie 2001, guvernele UE și Parlamentul European au convenit asupra actului legislativ privind siguranța generală a produselor care le impune producătorilor să se asigure că produsele lor sunt sigure înainte de a le comercializa.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Directiva se aplică începând cu data de 26 iunie 1987. Țările UE au avut obligația de a o transpune în legislația națională până la 26 iunie 1989.

CONTEXT

Într-un aviz adoptat în martie 2011, Comitetul științific pentru siguranța consumatorilor a remarcat existența unui risc redus de intoxicație acută la copii sau la persoanele în vârstă generat de consumul accidental de cosmetice. Pentru produsele casnice, riscul unor probleme mai grave este puțin mai mare. În plus, nu există suficiente date specifice privind ingestia accidentală a produselor de consum care seamănă cu alimentele și/sau care au proprietăți atrăgătoare pentru copii.

ACT

Directiva 87/357/CEE a Consiliului din 25 iunie 1987 privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la produsele care, nefiind ceea ce par a fi, pot pune în pericol sănătatea sau siguranța consumatorilor (JO L 192, 11.7.1987, pp. 49-50)

ACTE CONEXE

Directiva 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 decembrie 2001 privind siguranța generală a produselor (JO L 11, 15.1.2002, pp. 4-17)

Modificările succesive aduse Directivei 2001/95/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 01.08.2016

Top