Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Cafeina şi chinina (până în 2014)

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.

This summary is archived.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Miscellaneous information
  • Archived: true
Text

Cafeina şi chinina (până în 2014)

Uniunea Europeană (UE) a consolidat obligaţiile de informare a consumatorilor pentru băuturile cu conţinut ridicat de cafeină. În plus, chinina şi cafeina utilizate ca arome la fabricarea sau prepararea produselor alimentare trebuie să fie menţionate pe lista ingredientelor sub denumirea lor specifică.

ACT

Directiva 2002/67/CE a Comisiei din 18 iulie 2002 privind etichetarea produselor alimentare care conţin chinină şi a produselor alimentare care conţin cafeină.

SINTEZĂ

Această directivă permite consumatorilor să beneficieze de informaţii clare şi precise cu privire la prezenţa chininei sau a cafeinei într-un produs alimentar.

Băuturi cu conţinut ridicat de cafeină

Etichetele băuturilor care conţin cafeină în proporţie mai mare de 150 mg/l trebuie să conţină menţiunea „Conţinut ridicat de cafeină”, urmată de cantitatea de cafeină exprimată în mg/100 ml. Această menţiune trebuie să apară în acelaşi câmp vizual cu denumirea băuturii.

Dispoziţiile directivei se aplică băuturilor gata pentru consum, precum şi băuturilor elaborate pe baza unor produse concentrate sau deshidratate. Totuşi, dispoziţiile nu se aplică băuturilor pe bază de cafea, ceai sau extract de cafea ori ceai comercializate sub o denumire care conţine termenul „cafea” sau „ceai”.

Cafeina sau chinina utilizate ca arome alimentare

Chinina şi cafeina utilizate ca arome la fabricarea sau prepararea produselor alimentare trebuie să fie menţionate pe lista ingredientelor sub denumirea lor specifică, imediat după termenul „aromă”.

Context

Începând de la 13 decembrie 2014, Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare înlocuieşte această directivă.

Referinţe

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislaţia statelor membre

Jurnalul Oficial

Directiva 2002/67/CE

8.8.2002

30.6.2003

JO L 191 din 19.7.2002

Ultima actualizare: 07.02.2012

Top