Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Genocid, crime împotriva umanității și crime de război: cercetarea și urmărirea penală

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Multilingual display
Text

Genocid, crime împotriva umanității și crime de război: cercetarea și urmărirea penală

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizia 2003/335/JAI — cercetarea și urmărirea penală în cazul faptelor de genocid, al crimelor împotriva umanității și al crimelor de război

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DECIZII?

Decizia stabilește un cadru pentru îmbunătățirea cooperării între țările UE în ceea ce privește cercetarea și urmărirea penală a persoanelor care au comis sau sunt suspectate de comiterea unor fapte de genocid*, crime împotriva umanității* sau crime de război*.

ASPECTE-CHEIE

  • Țările UE au obligația să notifice autoritățile polițienești atunci când există suspiciunea că o persoană care a solicitat permis de ședere a săvârșit oricare din crimele menționate mai sus. Ulterior, autoritățile pot declanșa urmărirea penală într-o țară a UE sau în fața instanțelor penale internaționale.
  • Țările UE își acordă asistență reciprocă în ceea ce privește cercetarea și urmărirea penală a crimelor. Pentru a ajuta în acest proces, autoritățile pot crea unități specializate în cadrul propriilor autorități polițienești competente.
  • Țările UE au obligația să coordoneze eforturile desfășurate în vederea cercetării și urmăririi penale împotriva persoanelor suspectate că au comis sau că au participat la comiterea crimelor enumerate mai sus. Punctele de contact ale Rețelei europene de combatere a faptelor de genocid se vor întâlni la intervale regulate pentru a face schimb de informații privind experiențele acumulate, practicile și metodele utilizate. Aceste întâlniri pot avea loc în paralel cu reuniunile Rețelei Juridice Europene.
  • Această decizie ajută la implementarea Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale, care garantează că niciuna din crimele enumerate mai sus nu va rămâne nepedepsită.
  • Rețeaua Eurojust vine în ajutorul proceselor de cercetare și urmărire penală.

DE CÂND SE APLICĂ DECIZIA?

Decizia se aplică începând cu 14 mai 2003.

CONTEXT

În urma faptelor de genocid, a crimelor împotriva umanității și a crimelor de război care au avut loc în Rwanda și fosta Iugoslavia, Tribunalele Penale Internaționale au demarat cercetarea, urmărirea penală și aducerea în fața instanței a autorilor crimelor. Cu toate acestea, obținerea unor rezultate pozitive în urma cercetării și urmăririi penale a unor astfel de crime necesită o cooperare strânsă la nivel internațional.

TERMENI-CHEIE

* Genocid: acte comise cu intenția de a distruge, în totalitate sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios.

* Crime împotriva umanității: acte comise în cadrul unui atac sistematic pe scară largă, îndreptat împotriva populațiilor civile.

* Crime de război: acte comise care încalcă dreptul războiului (de exemplu, Convențiile de la Geneva). Printre exemple se numără maltratarea prizonierilor de război, uciderea ostaticilor sau distrugerea deliberată a municipiilor, a orașelor sau a satelor.

ACT

Decizia 2003/335/JAI a Consiliului din 8 mai 2003 privind cercetarea și urmărirea penală în cazul faptelor de genocid, al crimelor împotriva umanității și al crimelor de război (JO L 118, 14.5.2003, pp. 12-14)

Data ultimei actualizări: 28.06.2016

Top