EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Parteneriat pentru aderarea Croaţiei

Obiectivul Parteneriatului pentru aderarea Croaţiei este să asiste autorităţile croate în eforturile lor în vederea îndeplinirii criteriilor de aderare, în special a criteriilor politice (sau criteriile de la Copenhaga). Parteneriatul prezintă în detaliu principiile şi domeniile prioritare pentru pregătirea ţării în vederea aderării, în special punerea în aplicare a acquis-ului, şi constituie cadrul de referinţă al programării ajutorului de preaderare asigurat de fondurile comunitare.

ACT

Decizia 2008/119/CE a Consiliului din 12 februarie 2008 privind principiile, priorităţile şi condiţiile cuprinse în Parteneriatul pentru aderarea Croaţiei şi de abrogare a Deciziei 2006/145/CE.

SINTEZĂ

Parteneriatul pentru aderarea Croaţiei este principalul instrument de orientare a autorităţilor croate în acţiunile lor de pregătire a aderării la Uniunea Europeană (UE) de la lansarea, în 3 octombrie 2005, a negocierilor de aderare. Acest parteneriat este un instrument al strategiei de preaderare.

Parteneriatul pentru aderarea Croaţiei are ca temei legal Regulamentul (CE) nr. 533/2004 care stabileşte parteneriatele în favoarea ţărilor din Balcanii de Vest. Parteneriatele sunt instrumente suple, modificate în funcţie de progresele realizate şi de eforturile care mai trebuie făcute. Astfel, priorităţile identificate sunt definite plecând de la opinia Comisiei cu privire la cererea de aderare. Priorităţile sunt modificate, dacă este necesar, pe baza unor rapoarte.

Consiliul Uniunii Europene adoptă parteneriatul pentru aderare şi modificările sale ulterioare, cu majoritate calificată, pe baza unei propuneri a Comisiei.

OBIECTIV

Parteneriatul pentru aderare are ca obiectiv să înscrie într-un cadru juridic unic:

  • domeniile prioritare în care ar trebui întreprinse reforme;
  • o orientare pentru asistenţa financiară în vederea punerii în aplicare a acestor domenii prioritare;
  • principiile şi condiţiile care încadrează realizarea acestui parteneriat.

În vederea realizării priorităţilor identificate în parteneriatul de aderare, Croaţia adoptă un program naţional pentru reluarea acquis-ului comunitar (PNAA). Acesta cuprinde normele de aplicare şi un calendar de punere în practică a parteneriatului.

Monitorizarea punerii în aplicare a parteneriatului este asigurată în cadrul unui acord de stabilizare şi asociere (ASA), în principal prin rapoartele anuale de monitorizare ale Comisiei.

PRIORITĂŢI

Priorităţile reprezintă obiective realiste şi realizabile legate de legislaţie şi de punerea în aplicare a acesteia. Priorităţile se bazează în principal pe capacitatea Croaţiei de a respecta

  • criteriile de la Copenhaga (DE) (EN) (FR) definite în 1993;
  • condiţiile stabilite pentru realizarea procesului de stabilizare şi de asociere (Concluziile Consiliului din 27 aprilie 1997 şi din 21 şi 22 iunie 1999);
  • Declaraţia de la Zagreb din 2000 (EN);
  • agenda de la Salonic din 2003;
  • cadrul de negociere adoptat la 3 octombrie 2005.

Parteneriatul pentru aderarea Croaţiei conţine:

  • priorităţile esenţiale care sunt priorităţi pe termen scurt. Acestea se referă la punerea în aplicare a angajamentelor luate în cadrul ASA; reforma administraţiei publice şi a sistemului judiciar; combaterea corupţiei; aplicarea legii constituţionale privind minorităţile naţionale; finalizarea procesului de repatriere şi de integrare a refugiaţilor; reconcilierea populaţiilor din regiune; cooperarea cu Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPII (EN) (FR)); soluţionarea problemelor bilaterale rămase nerezolvate, în special în domeniile legate de frontiere şi de pescuit, precum şi îmbunătăţirea mediului de afaceri şi a potenţialului de creştere economică;
  • criteriile politice în temeiul cărora democraţia şi statul de drept (administraţie publică, sistem judiciar, combaterea corupţiei), drepturile omului şi protecţia minorităţilor, chestiunile regionale şi obligaţiile internaţionale (protecţia mediului şi a pescuitului, repatrierea refugiaţilor, reintegrarea repatriaţilor, procedurile penale împotriva crimelor de război, cooperarea judiciară, poliţienească şi regională şi chestiunile frontaliere şi bilaterale);
  • criteriile economice pentru garantarea stabilităţii macroeconomice, a transparenţei bugetare şi a gestionării datoriei publice, a îmbunătăţirii gestionării sectorului sănătăţii, a protecţiei sociale şi a pensiilor, pentru facilitarea intrării întreprinderilor pe piaţă, ameliorarea cadrului instituţional al privatizării şi restructurările întreprinderilor publice şi pentru consolidarea pieţei muncii;
  • capacitatea de asumare a obligaţiilor care decurg din statutul de membru, adică adoptarea şi punerea în aplicare a acquis-ului pentru treizeci şi trei din cele treizeci şi cinci de capitole (repartizarea tematică pe politici din legislaţia UE) la care se referă negocierile.

Priorităţile identificate de acest parteneriat constituie baza evaluărilor viitoare ale Comisiei. Aceasta evaluează în mod regulat progresele înregistrate de Croaţia în ceea ce priveşte respectarea criteriilor de aderare, inclusiv adoptarea şi punerea efectivă în aplicare a acquis-ului.

CADRU FINANCIAR

Croaţia beneficiază de o asistenţă financiară menită să o susţină în procesul său de pregătire a aderării în temeiul instrumentului de ajutor de preaderare (IPA) pentru perioada 2007-2013. IPA înlocuieşte instrumentele Phare, ISPA, SAPARD şi CARDS, de care Croaţia a beneficiat în perioada 2000-2006.

Asistenţa prevăzută în cadrul IPA cuprinde cadrul financiar indicativ multianual pentru perioada 2009-2011 (CFIP (DE) (EN) (FR)) şi ajutorul prevăzut pentru Croaţia, adică circa 749,8 milioane EUR (pentru 2007 şi 2008 inclusiv). Croaţia beneficiază, de asemenea, de finanţări (printre care se numără împrumuturi şi ajutoare nerambursabile) din partea Băncii Europene de Investiţii (BEI (DE) (EN) (FR)), în cadrul mandatului de împrumut exterior destinat ţărilor vecine din Sud-Estul Europei.

În acest context, parteneriatul serveşte ca referinţă pentru a stabili domeniile către care vor fi dirijate fondurile. Cu toate acestea, deciziile de instituire a instrumentelor financiare şi documentele de programare constituie cadrul juridic al asistenţei financiare. În plus, nerespectarea ASA, a criteriilor de la Copenhaga şi a priorităţilor definite de parteneriat poate reprezenta un motiv de suspendare a asistenţei financiare.

Referinţe

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislaţia statelor membre

Jurnalul Oficial

Decizia 2008/119/CE

19.2.2008

-

JO L 42 din 16.2.2008

ACTE CONEXE

Avizul Comisiei din 20 aprilie 2004 privind cererea de aderare a Croaţiei la Uniunea Europeană [COM(2004) 257 final - Nepublicat în Jurnalul Oficial].

Concluziile Consiliului European de la Bruxelles din 16 şi 17 decembrie 2004 (DE) (EN) (FR).

Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare cu Turcia.

RELAŢII BILATERALE

Acord de stabilizare şi de asociere între Comunităţile Europene şi statele membre, pe de o parte, şi Republica Croaţia, pe de altă parte [Jurnalul Oficial L 26 din 28.1.2005].

ASISTENŢĂ FINANCIARĂ

Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 al Consiliului din 17 iulie 2006 de instituire a unui instrument de asistenţă pentru preaderare (IPA) [Jurnalul Oficial L 210 din 31.7.2006].

Cadrul financiar indicativ plurianual (CFIP) pentru:

  • 2008-2010 [COM(2006) 672 final - Nepublicat în Jurnalul Oficial];
  • 2009-2011 [COM(2007) 689 final - Nepublicat în Jurnalul Oficial].

Document indicativ de planificare plurianuală 2007-2009 pentru Croaţia (EN).

EVALUARE

Rapoartele (EN) sunt disponibile pe site-ul Direcţiei Generale Extindere a Comisiei Europene.

Ultima actualizare: 29.05.2008

Top