EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Directivă

O directivă este un act juridic adoptat de instituțiile UE, adresat statelor membre ale UE și, așa cum prevede articolul 288 al Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene, este obligatorie cu privire la rezultatul care trebuie atins. O directivă este parte a legislației secundare a UE, corpusul legislativ care derivă din principiile și obiectivele stabilite în tratatele UE (legislația primară).

Autoritățile naționale ale fiecărei țări a UE căreia i se adresează directiva determină forma și metodele pe care le folosesc pentru a încorpora directiva în legislația lor națională (cunoscută anterior drept „transpunere”). În general, acest lucru trebuie realizat în termen de 2 ani de la adoptarea directivei.

Pentru a intra în vigoare, măsurile naționale trebuie să atingă obiectivele stabilite de directivă. Autoritățile naționale trebuie să comunice Comisiei Europene măsurile pe care le adoptă.

Directivele pot stabili standarde minime, adesea recunoscând faptul că sistemele juridice din unele state membre au stabilit deja standarde mai înalte. În acest caz, statele membre au dreptul de a stabili standarde mai ridicate decât cele stabilite în directivă.

În alte cazuri, directivele stabilesc limite uniforme de armonizare. Acest lucru înseamnă că statele membre nu pot introduce norme mai stricte decât cele stabilite în directivă.

În cazul în care un stat membru nu transpune o directivă în legislația sa națională, Comisia poate iniția acțiuni în constatarea neîndeplinirii obligațiilor și poate introduce o acțiune împotriva țării respective în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.

A SE VEDEA, DE ASEMENEA:

Top