EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Voluntarii UE pentru ajutor

Acest regulament al Uniunii Europene (UE) instituie inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” ca expresie concretă a valorilor umanitare ale UE, consolidând capacitatea UE de a oferi ajutor umanitar bazat pe necesități și de a susține rezistența comunităților vulnerabile.

ACT

Regulamentul (UE) nr. 375/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 aprilie 2014 de instituire a Corpului voluntar european de ajutor umanitar (inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”).

SINTEZĂ

Inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” este menită să le dea europenilor din diferite medii posibilitatea de a-și demonstra împreună solidaritatea cu victimele dezastrelor (dezastre naturale sau provocate de om din afara UE). Prin intermediul pregătirii pentru dezastre, al reducerii riscului de dezastre și prin consolidarea legăturii dintre ajutorul de urgență, reabilitare și dezvoltare, inițiativa vizează sporirea capacității internaționale a UE:

  • de a proteja viața;
  • de a diminua suferința și a păstra demnitatea umană;
  • de a consolida capacitatea și rezistența comunităților vulnerabile sau afectate de dezastre;
  • de a susține consolidarea capacității organizațiilor umanitare care contribuie la acțiuni umanitare eficace.

Participanți

Sunt eligibili pentru participarea la inițiativă cetățenii UE cu vârsta de cel puțin 18 ani. De asemenea, pot participa cetățenii unei serii de state asociate, inclusiv țări candidate și țări partenere ale politicii europene de vecinătate. Participarea acestora este bazată pe acordurile bilaterale dintre UE și aceste țări din afara UE, care contribuie și ele financiar la inițiativă.

Formarea și mobilizarea voluntarilor

Inițiativa asigură formarea și organizează plasarea voluntarilor în cadrul unor organizații umanitare, pe baza nevoilor țărilor beneficiare.

Programele de formare pregătesc voluntarii UE pentru ajutor umanitar înainte de mobilizarea acestora și îi ajută să dobândească aptitudinile și competențele prevăzute în cadrul de competențe.

Printre aceste competențe se numără, de exemplu:

  • dezvoltarea și menținerea unor relații de colaborare;
  • dezvoltarea unei mentalități de voluntariat;
  • munca în condiții de presiune;
  • demonstrarea rolului de lider;
  • obținerea de rezultate.

Mobilizarea pe teren a voluntarilor UE pentru ajutor umanitar este planificată a începe la începutul anului 2016. Voluntarii nu vor fi mobilizați pentru operațiuni desfășurate în contextul unor conflicte armate.

Contractul de mobilizare

Înainte de a începe, voluntarii trebuie să semneze un contract de mobilizare cu organizația de trimitere. Acest contract cuprinde aspecte standard precum precizarea rolului voluntarilor, gestionarea performanței, condițiile de muncă, conduita așteptată și capacitățile de învățare.

Organizațiile de trimitere și de primire a voluntarilor

Organizațiile de trimitere și cele de primire trebuie să demonstreze, într-o autoevaluare, că dispun de o politică sau de o practică în vederea îndeplinirii cerințelor necesare în ceea ce îi privește pe voluntarii candidați și pe voluntarii UE pentru ajutor umanitar care să acopere toate standardele și procedurile prevăzute în actele legislative. Autoevaluarea va fi examinată de Comisie în cadrul mecanismului de certificare. Numai organizațiile certificate pot participa la inițiativă.

Completarea inițiativelor naționale și internaționale de voluntariat

Inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” încearcă să evite dublările și să fie complementară altor inițiative și acțiuni ale UE, precum și proiectelor naționale și internaționale.

Voluntariat online

Ca alternativă la voluntariatul în străinătate, voluntarii pot participa la inițiativă prin voluntariat online, chiar de acasă.

Bugetul

Inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” are un buget de 147,9 milioane EUR pentru perioada 2014-2020. Finanțarea urmează a fi utilizată pentru selectarea, formarea și mobilizarea voluntarilor, pentru consolidarea capacității organizațiilor de primire din țările beneficiare și pentru măsuri de sprijin.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Regulamentul (UE) nr. 375/2014

25.4.2014

-

JO L 122, 24.4.2014, pp. 1-17

Modificările și corecturile succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 375/2014 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

ACTE CONEXE

Regulamentul delegat (UE) nr. 1398/2014 al Comisiei din 24 octombrie 2014 de stabilire a standardelor privind voluntarii candidați și voluntarii UE pentru ajutor umanitar (JO L 373, 31.12.2014, pp. 8-23)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1244/2014 al Comisiei din 20 noiembrie 2014 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 375/2014 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Corpului voluntar european de ajutor umanitar (inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”) (JO L 334, 21.11.2014, pp. 52-83)

Data ultimei actualizări: 17.09.2015

Top