EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017XC0517(02)

Comunicare a Comisiei – Orientări privind exemplarele prelucrate în temeiul Regulamentelor UE privind comerțul cu specii sălbatice de faună și floră

C/2017/3108

OJ C 154, 17.5.2017, p. 15–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

17.5.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 154/15


COMUNICARE A COMISIEI

Orientări privind exemplarele prelucrate în temeiul Regulamentelor UE privind comerțul cu specii sălbatice de faună și floră

(2017/C 154/07)

Prezentele orientări sunt menite să sprijine statele membre și părțile interesate în evaluarea a ceea ce poate sau nu să se califice drept „exemplare prelucrate, dobândite în urmă cu peste cincizeci de ani” („exemplare prelucrate”) în temeiul Regulamentelor UE privind comerțul cu specii sălbatice de faună și floră. Acestea ar fi, așadar, utile pentru a se decide când să se aplice, în cazul „exemplarelor prelucrate”, derogarea generală de la necesitatea de a obține un certificat pentru comerțul intra-UE pentru exemplare din speciile enumerate în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului (1).

Orientările de față pot fi aplicate, de asemenea, în cazurile introducerii sau (re)exportului din UE, pentru care condițiile de eliberare a permiselor de import sau export/certificatelor de reexport pentru exemplare prelucrate din speciile enumerate în anexele la Regulamentul (CE) nr. 338/97 sunt mai puțin restrictive decât în cazul altor exemplare din aceste specii (2).

Din cauza marii varietăți și a gamei largi de articole care se pot încadra în definiția exemplarelor prelucrate, prezentele orientări sunt concepute numai ca un ghid care să ajute la evaluarea aplicabilității definiției exemplarelor prelucrate. În cazul oricărei îndoieli cu privire la faptul că un articol se încadrează sau nu la definiția exemplarelor prelucrate, ar trebui înaintată către autoritatea de management a CITES o cerere de certificat pentru uz comercial în cadrul comerțului intra-UE.

Acesta este un document de orientare elaborat de Comisie și adoptat în unanimitate de grupul de experți ai autorităților competente de gestionare a CITES.

Prezentul document de orientare reprezintă o expresie a modului în care Comisia interpretează Regulamentul (CE) nr. 338/97 și a măsurilor pe care le consideră a constitui cele mai bune practici. Documentul este destinat să sprijine autoritățile naționale, cetățenii și întreprinderile din UE la aplicarea Regulamentelor UE privind comerțul cu specii sălbatice de faună și floră. Numai Curtea de Justiție a Uniunii Europene are competența de a formula interpretări obligatorii ale dreptului Uniunii.

Unele state membre ale UE și alte țări din afara Uniunii Europene pot să aplice controale naționale mai stricte cu privire la articole care pot sau nu să fie utilizate în scopuri comerciale. Prin urmare, înainte de a deplasa un exemplar prelucrat, ar trebui verificate normele în vigoare în țara de destinație.

1.   Introducere

1.1.

Definiția „exemplarului prelucrat” este dată la articolul 2 litera (w) din Regulamentul (CE) nr. 337/98:

„«„exemplare prelucrate”, dobândite în urmă cu peste cincizeci de ani» înseamnă exemplare a căror stare naturală brută a fost modificată în mod considerabil pentru a face bijuterii, obiecte decorative, artistice, utilitare sau instrumente muzicale, cu peste cincizeci de ani înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament (3) și care au fost achiziționate în aceste condiții, lucru acceptat de organul de gestionare din statul membru în cauză. Aceste exemplare se consideră ca fiind prelucrate numai în cazul în care aparțin în mod clar uneia din categoriile menționate anterior și pot fi utilizate fără a fi sculptate, prelucrate sau transformate.”

Exemplarele care se califică drept exemplare prelucrate sunt denumite în mod curent „antichități”.

Prezentul document de orientare se aplică în toate cazurile în care se aplică definiția exemplarelor prelucrate în temeiul Regulamentelor UE privind comerțul cu specii sălbatice de faună și floră, respectiv:

articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 338/97 privind introducerea în Comunitate;

articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 338/97 privind exportul și reexportul din Comunitate;

articolul 8 din Regulamentul (CE) nr. 338/97 privind dispozițiile referitoare la controlul activităților comerciale în cadrul UE;

articolul 62 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 865/2006 al Comisiei (4) privind derogările generale de la articolul 8 alineatele (1) și (3) din Regulamentul (CE) nr. 338/97.

1.2.

Potrivit definiției de mai sus a „exemplarelor prelucrate”, autoritatea de management din statul membru în cauză trebuie să fie încredințată că exemplarul a fost achiziționat în condiții care corespund definiției exemplarelor prelucrate.

Definiția poate fi defalcată în următoarele criterii, toate trebuind să fie evaluate:

articolul a fost produs/prelucrat înainte de 3 martie 1947;

articolul a fost modificat semnificativ comparativ cu starea sa naturală;

articolul se înscrie în mod clar într-una din categoriile bijuterii, obiecte decorative, de artă sau utilitare, instrumente muzicale și poate fi utilizat fără a fi sculptat, prelucrat sau transformat;

autoritatea de management din statul membru în cauză este încredințată că articolul a fost achiziționat în aceste condiții.

Prezentele orientări abordează aceste criterii prin răspunsurile la următoarele întrebări:

(a)

Cum se poate determina dacă un exemplar prelucrat a fost produs/prelucrat înainte de 3 martie 1947?

(b)

Cum se poate determina dacă starea sa naturală brută a unui exemplar a fost modificată în mod considerabil pentru a se confecționa bijuterii, obiecte decorative, de artă sau utilitare, mobilier sau instrumente muzicale care pot fi utilizate fără a fi sculptate, prelucrate sau transformate?

(c)

Cum se poate determina dacă gradul de recondiționare al unui exemplar permite în continuare respectarea de către acesta a criteriului „pot fi utilizate fără a fi sculptate, prelucrate sau transformate”?

(d)

Cum se poate determina dacă autoritatea de management din statul membru în cauză poate fi încredințată că articolul fost achiziționat în condiții care corespund definiției unui „exemplar prelucrat”?

2.   Determinarea faptului că un exemplar prelucrat a fost produs/prelucrat înainte de 3 martie 1947

2.1.

Exemplarul în cauză trebuie să fi fost produs/prelucrat cu mai mult de 50 de ani înainte de data intrării în vigoare a Regulamentului (CE) nr. 338/97, adică înainte de 3 martie 1947.

2.2.

Exemplarele care au fost reprelucrate înainte de 3 martie 1947 pot fi considerate exemplare prelucrate în sensul derogării în cazul în care ele îndeplinesc celelalte condiții ale definiției exemplarului prelucrat.

2.3.

Un exemplar care a fost prelucrat sau reprelucrat după 1947 nu ar corespunde definiției nici dacă exemplarul ar putea fi datat înainte de 3 martie 1947. De exemplu, o bilă de biliard de fildeș care a fost reutilizată sub formă de cap de baston nu ar îndeplini condițiile derogării dacă a fost reprelucrată în anii ’60, chiar dacă fildeșul ar putea fi datat înainte de 1947. Un alt exemplu ar fi lemnul care poate data de dinainte de 1947, însă exemplarul a fost prelucrat ulterior datei de 3 martie 1947.

2.4.

Nu este obligatoriu ca persoana care a achiziționat exemplarul (exemplarele) înainte de 3 martie 1947 să fie proprietarul actual.

3.   Determinarea faptului că exemplarele au fost „modificate în mod considerabil comparativ cu starea lor naturală brută pentru a face bijuterii, obiecte decorative, artistice, utilitare sau instrumente muzicale”

3.1.

Scopul modificării exemplarului trebuie să fie în mod clar confecționarea de bijuterii, obiecte decorative, artistice, utilitare sau instrumente muzicale. În plus, exemplarul nu trebuie să fi fost supus ulterior unor activități de sculptare, prelucrare sau transformare pentru a servi scopului lor.

3.2.

Aceste condiții pot fi evaluate doar de la caz la caz (a se vedea, de asemenea, secțiunea 4).

3.3.

Pentru a putea fi considerată drept exemplar prelucrat, o parte a unui animal (cum ar fi dinți, colți, coarne, ramuri de coarne de cerb, piele, oase sau cochilii) trebuie să fie modificată considerabil comparativ cu starea sa naturală brută, cum ar fi prin sculptare, gravare sau prelucrarea sub o altă formă.

3.4.

Șlefuirea sau fixarea exemplarului pe un alt material, cum ar fi montarea, nu califică articolul drept exemplar prelucrat.

3.5.

Orice modificare adusă unui exemplar trebuie să fie ireversibilă. Trebuie, de asemenea, ca în mod clar să nu existe interesul sau intenția de a se utiliza exemplarul în alte scopuri.

3.6.

În cazul fildeșului de elefant, aceasta înseamnă că, în stare brută, colții sau bucățile de colți (care pot fi șlefuite, dar nu sculptate sau gravate), atașate sau nu la craniu, nu se califică drept exemplare prelucrate (5). Pentru ca un colț sau o bucată de colț să se califice drept exemplar prelucrat, trebuie să fi făcut obiectul unei activități semnificative de sculptare sau gravare pe cel puțin 90 % din suprafață. Exemplarul care a fost sculptat sau gravat ușor ori are marcaje de suprafață, în condițiile în care forma colțului rămâne în esență aceeași ca starea sa brută naturală, nu ar trebui considerat ca fiind prelucrat.

3.7.

În cazul unui corn de rinocer sau al unei părți a acestuia, exemplarul care a fost sculptat sau gravat ușor ori are marcaje de suprafață, în condițiile în care forma cornului rămâne în esență aceeași ca starea sa brută naturală, nu ar trebui considerat ca fiind prelucrat.

3.8.

Exemplarele de corn de rinocer, cum ar fi coarne întregi sau părți de coarne, în care s-au fixat ceasuri, călimări, barometre sau alte obiecte inserate în coarne, în condițiile în care cornul rămâne în esență nemodificat și/sau în cazul căruia nu poate fi demonstrată în mod independent suficientă valoare artistică în conformitate cu punctul 5.6 din prezentele orientări, nu se califică drept exemplare prelucrate. Documentul de orientare al UE privind exportul, reexportul și schimburile comerciale în interiorul Uniunii cu coarne de rinocer (6) ar trebui, de asemenea, luat în considerare.

3.9.

Craniile, scheletele (indiferent dacă integral sau parțial articulate) sau oasele în mod individual care au fost curățate, pe care s-a aplicat un primer, au fost șlefuite, fixate sau pregătite în alt fel nu ar trebui să fie considerate exemplare prelucrate. Craniile și coarnele care au fost montate (inclusiv atunci când coarnele sunt atașate la craniu) pe o placă sau un suport de lemn, de exemplu, nu s-ar califica drept exemplare prelucrate.

3.10.

În general, animalele împăiate (supuse unui tratament taxidermic) - de exemplu, păsări montate și împăiate - ar îndeplini condiția de a fi fost „modificate considerabil comparativ cu starea lor naturală brută” în sensul definiției exemplarelor prelucrate (a se vedea Curtea de Justiție, cauza C-154-2).

3.11.

Apendicele I la prezentele orientări furnizează exemple ilustrative de exemplare care, deși achiziționate în starea lor finită înainte de 3 martie 1947, nu s-ar califica drept exemplare prelucrate deoarece nu au fost modificate într-o măsură suficientă.

3.12.

Apendicele II la prezentele orientări furnizează exemple ilustrative de exemplare achiziționate în starea lor finită înainte de 3 martie 1947, adesea făcând obiectul unor schimburi comerciale, care s-ar califică drept exemplare prelucrate deoarece au fost modificate într-o măsură suficientă.

4.   Determinarea faptului că gradul de „recondiționare” și „reprelucrare” al unui exemplar permite în continuare respectarea de către acesta a criteriului „poate fi utilizat fără a fi sculptat, prelucrat sau transformat”

4.1.

În general, „exemplarele prelucrate” nu pot fi reprelucrate și trebuie să rămână în starea lor inițială de „prelucrare” după data de 3 martie 1947, indiferent de vârsta materialului în cauză (7).

4.2.

Cu toate acestea, nu este realist să se preconizeze că articolele rezistă timp de mai multe secole în starea lor originală și, deci, sunt permise activități comerciale legitime de recondiționare a articolelor de antichități. Recondiționarea nu poate modifica scopul articolului așa cum a fost prevăzut inițial.

4.3.

Reprelucrarea unor articole utilizându-se materiale incluse pe listele CITES achiziționate după 3 martie 1947 ar însemna că articolul nu se mai califică drept exemplar prelucrat. De exemplu, reprelucrarea, sub formă de corp de chitară, a unor exemplare de Dalbergia nigra (palisandru), cum ar fi plăci de planșeu sau panouri, nu s-ar califica drept recondiționare. Ar fi exclusă, de asemenea, din domeniul de aplicare al definiției utilizarea a două articole deteriorate pentru a face unul în stare perfectă. De exemplu, nu ar corespunde definiției faptul de a se lua două cutii de ceai deteriorate, care să fie demontate complet și din care să se facă o cutie de ceai nouă din părțile în stare bună ale celor două.

4.4.

Cu toate acestea, reparațiile care nu implică materiale incluse pe listele CITES s-ar califica pentru a fi definite ca exemplare prelucrate. De exemplu, înlocuirea balamalelor de alamă ale unei cutii de ceai antice confecționate din carapace de broască țestoasă incluse pe listele CITES ar îndeplini condițiile definiției, dacă îndeplinește, în același timp, și celelalte cerințe.

4.5.

Numeroase articole sunt recondiționate prin prelevarea de material provenit de la alte exemplare deteriorate în mod iremediabil pentru a restaura sau a repara exemplarul în stare bună. Pentru ca exemplarul recondiționat să se califice ca exemplar prelucrat, atunci când pentru lucrările de recondiționare se utilizează materiale incluse pe listele CITES, respectivul material trebuie să dateze din perioada anterioară introducerii sale pe listele Convenției CITES. De exemplu, dacă atunci când este nevoie să se încrusteze alt fildeș pentru a se repara deteriorările încrustației originale, fildeșul utilizat pentru o astfel de reparație datează de dinainte de includerea speciei pe listele Convenției CITES („anterioare Convenției”), operațiunea poate fi considerată drept recondiționare, iar articolul se poate califica drept exemplar prelucrat, dacă îndeplinește, în același timp, și celelalte cerințe. De asemenea, dacă dintr-o cutie de ceai se extrag carapacele de broască țestoasă din perioada anterioară convenției pentru a recondiționa o altă cutie, acest lucru poate fi considerată recondiționare și nu reprelucrare.

5.   Determinarea faptului că autoritatea de management din statul membru în cauză poate fi încredințată că articolul a fost achiziționat în condiții care corespund definiției unui „exemplar prelucrat”

5.1.

Responsabilitatea de a demonstra că un anumit exemplar corespunde definiției unui exemplar prelucrat revine proprietarului sau vânzătorului articolului respectiv.

5.2.

La primirea cererii, autoritățile de management vor lua în considerare Regulamentele UE privind comerțul cu specii sălbatice de faună și floră, prezentele orientări, orice alte documente de orientare specifice speciei și elaborate anterior în materie pentru a stabili dacă articolul satisface condițiile pentru a se califica drept exemplar prelucrat.

5.3.

Cu excepția cazurilor menționate la punctul 5.6, autoritatea de management ar putea accepta ca vechimea unui exemplar prelucrat, precum și evaluarea faptului că exemplarul se califică drept bijuterii, obiect decorativ sau de artă, să fie verificate de o persoană cu experiență în domeniul respectiv. Această persoană poate fi un specialist în antichități, un curator de muzeu etc., care este recunoscut de către o asociație de comerț relevantă, de un organism reprezentativ sau de o organizație similară. Aceasta poate fi persoana implicată în utilizarea comercială conexă a exemplarului în cauză, dacă persoana respectivă dispune de expertiza relevantă.

5.4.

Unele state membre pot recurge la anumite persoane pentru a evalua vechimea unui exemplar și dacă exemplarul se califică drept bijuterie, obiect decorativ sau de artă, astfel că solicitanții ar trebui să se solicite în prealabil informații autorității de management competente.

5.5.

Autoritatea de management al CITES poate accepta, de asemenea, ca proprietarii să furnizeze drept dovezi ale provenienței chitanțe sau facturi de vânzare ori articole de ziar datate, care conțin fotografii sau descrieri detaliate ale exemplarului.

5.6.

Cu toate acestea, în cazul în care autoritatea de management are îndoieli cu privire la vechimea unui exemplar sau cu privire la faptul că acesta poate fi inclus în categoria bijuterii, obiecte decorative sau de artă, în special în cazul speciilor cu grad ridicat de risc cum sunt elefanții, rinocerii și tigrii și/sau în cazul în care se suspectează că această nerespectare este comisă intenționat, autoritatea poate decide că este necesară verificarea de către un expert independent care nu este implicat în utilizarea comercială a exemplarului în cauză. Aceasta nu ar trebui efectuată, de exemplu, de către vânzător sau cumpărător ori de către un alt intermediar, cum ar fi o casă de licitații, implicat în vânzarea exemplarului respectiv.

5.7.

O astfel de verificare independentă a vechimii unui exemplar poate include, de asemenea, verificarea prin orice mijloace științifice disponibile (cum ar fi datarea cu carbon radioactiv, de exemplu). Totuși, atunci când se solicită o astfel de verificare independentă suplimentară, ar trebui să se ia în considerare faptul că, chiar dacă se utilizează metode de acest tip, o datare precisă este dificil de realizat și că pot fi necesare eșantioane mari din exemplarul în cauză, ceea ce ar putea să îi cauzeze eventualele deteriorări și să îi afecteze, în mod potențial, valoarea artistică și monetară.

5.8.

Animalele împăiate, în special păsările de pradă, sunt dificil de datat și poate fi dificil de demonstrat că exemplarul se afla în starea sa finală înainte de data de 3 martie 1947. În cazul în care animalele împăiate au fost recondiționate, acest lucru poate compromite și mai mult procesul de verificare. Pentru ca un animal împăiat recondiționat să se califice ca exemplar prelucrat, trebuie prezentate autorității de management dovezi suficiente cu privire la situația prelucrării acestuia la momentul achiziției.

5.9.

Autoritățile de management pot cere sau introduce măsuri suplimentare care să fie utilizate în evaluare, de aceea este important ca solicitantul să verifice la momentul prezentării solicitării că s-au furnizat toate informațiile necesare.


(1)  Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului din 9 decembrie 1996 privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea (JO L 61, 3.3.1997, p. 1) și regulamentele privind punerea sa în aplicare.

(2)  A se vedea articolul 4 alineatul (5) litera (b) și articolul 5 alineatul (6) punctul (i) din Regulamentul (CE) nr. 338/97.

(3)  „50 de ani înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament” însemnând la 3 martie 1947.

(4)  Regulamentul (CE) nr. 865/2006 al Comisiei din 4 mai 2006 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 338/97 al Consiliului privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea (JO L 166, 19.6.2006, p. 1).

(5)  Rezoluția Conf. 10.10 (Rev. CoP16) a CITES: (a) termenul „fildeș brut” include toți colții de elefant întregi, șlefuiți sau neșlefuiți și sub orice formă, și tot fildeșul de elefant tăiat în bucăți, șlefuit sau neșlefuit și care a suferit orice modificare a formei sale originale, cu excepția „fildeșului prelucrat”; și (b) termenul „fildeș prelucrat” trebuie interpretat în sensul că fildeșul a fost sculptat, modelat sau procesat, fie integral, fie parțial, fără a include însă colții întregi, sub orice formă, cu excepția cazului în care întreaga suprafață a fost sculptată.

(6)  Comunicare a Comisiei — Document de orientare: Export, reexport, import și schimburi comerciale în interiorul Uniunii cu coarne de rinocer (2016/C 15/02).

(7)  Cf. punctelor 2.2 și 3.1 din prezentele orientări.


Apendicele I

EXEMPLE DE ARTICOLE CARE NU S-AR CALIFICA DREPT „EXEMPLARE PRELUCRATE”

Image

Colții sau părțile de colți nesculptați, în pofida faptului că fac parte dintr-un articol care, în ansamblul său, constituie o antichitate, nu s-ar califica drept exemplare „prelucrate”. Există, de asemenea, exemple de astfel de articole confecționate din corn de rinocer, colți de narval și gheare de tigru.

Image

Colții sculptați de elefant care nu sunt sculptați sau gravați în mod semnificativ pe cel puțin 90 % din suprafață nu s-ar califica drept „prelucrați”.

Image

În comerț sunt disponibile în mod frecvent carapace întregi de țestoase marine, însă acestea nu s-ar califica drept „prelucrate” decât dacă animalul împăiat este încă atașat la carapace. Lăcuirea și/sau șlefuirea carapacei nu s-ar califica drept „prelucrare”. De asemenea, nu s-ar califica drept „prelucrare” nici adăugarea unor elemente de fixare pentru montarea pe perete.

Image

Rostrurile peștelui-fierăstrău nu s-ar califica drept exemplare prelucrate.

Image

Colții de narval și dinții întregi de cetacee nu s-ar califica drept exemplare prelucrate. Cu toate acestea, a se vedea tehnica sculpturii în fildeș folosită pentru exemplarele prelucrate prezentate în secțiunea „obiecte de artă”.

Image

Cornul de rinocer și alte exemplare care figurează în anexa A, în cazul în care coarnele și/sau craniile au fost montate pe o placă de lemn, nu s-ar califica drept „exemplare prelucrate”. O atenție deosebită ar trebui acordată exemplarelor de corn de rinocer care sunt vândute și cumpărate în mod frecvent (adesea la greutate) la prețuri foarte exagerate pentru a intra pe piața ilegală a medicamentelor tradiționale. Alte exemplare de corn de rinocer care nu sunt modificate în mod considerabil comparativ cu starea lor naturală brută, cum ar fi cu alte obiecte inserate în interiorul acestora (de exemplu, ceasuri, călimări, barometre sau alte articole), nu s-ar califica drept „prelucrate”.

Image

Brățară cu gheară de tigru montată în argint. Având în vedere că, în sine, ghearele de tigru sunt „brute”, adică nemodificate față de starea lor naturală, acestea nu s-ar califica drept exemplare prelucrate.


Apendicele II

EXEMPLE DE ARTICOLE CARE ESTE PROBABIL SĂ SE CALIFICE DREPT „EXEMPLARE PRELUCRATE”

Secțiunea 1

Bijuterii și obiecte decorative

Secțiunea 2

Obiecte de artă

Secțiunea 3

Obiecte utilitare

Secțiunea 4

Instrumente muzicale

Secțiunea 1 – Bijuterii și obiecte decorative

Image

Brățări de fildeș sculptată pentru încheietura mâinii, cu condiția să dateze dinainte de martie 1947. Cu toate acestea, sunt multe exemple de brățări moderne care sunt prezentate drept „antichități” și ar trebui avută multă grijă atunci când se permite vânzarea unor astfel de articole. Prelucrarea în sine nu poate fi datată, ceea ce înseamnă că ar fi necesare dovezi documentare pentru a data un astfel de exemplar.

Image

Mărgele din fildeș sculptate, din aceleași motive ca mai sus.

Secțiunea 2 – Obiecte de artă

Image

Cupă rituală din corn sculptat de rinocer. Vechimea este determinată, în general, de experții din sectorul antichităților. Cele mai multe exemple care pot fi întâlnite în comerțul fiabil datează, probabil, din secolul al XVIII-lea sau mai devreme.

Image

Colții de elefant sculptați pe cel puțin 90 % din suprafață este probabil să se califice drept „exemplare prelucrate”.

Image

Figurină de fildeș sculptată

Image

Lingură ceremonială din corn de rinocer

Image

Exemplare împăiate (a se avea însă în vedere recomandările privind „recondiționarea” de la punctul 5.8).

Image

Sculptură în fildeș din dinte de balenă (suprafața exemplarului este gravată cu imagini și/sau litere, gravura fiind pusă în evidență cu ajutorul unui pigment).

Secțiunea 3 – Obiecte utilitare

Image

Poșete, pantofi, portofele, curele de ceas etc. În general, acestea sunt confecționate din piele de crocodil sau de șarpe.

Image

Pantofi de damă din piele de aligator -– sunt foarte populari și există încă multe exemplare din jurul anilor ’30. De obicei sunt vânduți în magazine specializate, dar, în prezent, sunt vânduți din ce în ce mai mult pe internet.

Image

Obiecte de îmbrăcăminte - a se nota că este extrem de dificil să se stabilească vechimea obiectelor de îmbrăcăminte și adesea, cu excepția cazului în care eticheta menționează o dată sau vechimea articolului poate fi determinată datorită evidențelor societății, poate fi util să fie consultați și experți din domeniul modei.

Image

Cutie de ceai, caseta fiind adesea confecționată din carapace de broască țestoasă (țestoasa marină) sau putând include palisandru sau încrustație de fildeș.

Image

Mobilier, care poate fi confecționat din lemn de trandafir sau poate include încrustație de fildeș.

Image

Bile de biliard din fildeș. Notă – acestea apar în mod frecvent în comerț fiind reprelucrate sub formă de mâner de umbrelă sau măciulie de baston. În cazul în care aceste articole au fost „reprelucrate” după data de 3 martie 1947, ele nu se mai încadrează în definiția exemplarelor prelucrate.

Image

Bastoane de promenadă cu măciulie de fildeș pentru bărbați, confecționate în mod frecvent în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Cu toate acestea, trebuie avut grijă dacă se iau astfel de articole pe bază de încredere, deoarece multe dintre ele au fost reprelucrate din alte articole din fildeș și, în multe cazuri, prelucrarea lor este modernă.

Image

Stand pentru umbrele din picior de elefant, care a fost împăiat și căptușit cu o altă substanță pentru a constitui „exemplarul prelucrat”.

Image

Covor din piele de tigru – cu condiția ca articolul să fie argăsit. Dacă la piele este atașat în mod natural capul împăiat al animalului original, chiar dacă pielea nu este argăsită, covorul este probabil să fie considerat „exemplar prelucrat”. Prezența ghearelor și a dinților nu exclude din definiție covoarele, capetele împăiate sau exemplarele întregi.

Image

Cutia de ceai din carapace de țestoasă cu cap și picioare modelate din lemn și modificată intern este probabil să se califice drept exemplar „prelucrat”.

Secțiunea 4 – Instrumente muzicale

Image

Cimpoaie, care sunt decorate adesea obișnuiește cu inele cu fildeș. Alte instrumente de suflat cum ar fi clarinete etc., pot, de asemenea, să aibă o decorațiune din fildeș.

Image

Pianele antice, care includ aproape întotdeauna clape de fildeș, dar pot, de asemenea, include încrustații de fildeș sau marcheterie de lemn de trandafir. Notă – adesea sunt folosite clape de schimb din fildeș de la piane care nu sunt considerate vandabile în magazinele de recondiționare a antichităților.

Image

Instrumentele cu coarde, precum chitarele etc., includ adeseori încrustații de fildeș pe gât, grif și pe cheile de acordare (cheile la care sunt atașate și întinse corzile). Pot include, de asemenea, încrustații pe corpul chitarei (pe față sau pe dos) din palisandru.


Top