EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0568

Propunere de REGULAMENT DE PUNERE ÎN APLICARE AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 în ceea ce privește anumite scutiri pentru operațiunile intracomunitare

COM/2017/0568 final - 2017/0249 (NLE)

Bruxelles, 4.10.2017

COM(2017) 568 final

2017/0249(NLE)

Propunere de

REGULAMENT DE PUNERE ÎN APLICARE AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 în ceea ce privește anumite scutiri pentru operațiunile intracomunitare


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

La 7 aprilie 2016, Comisia a adoptat Planul de acțiune privind TVA – Către un spațiu unic pentru TVA în UE – Momentul deciziei 1 (denumit în continuare „Planul de acțiune privind TVA”). În cadrul lui, Comisia și-a anunțat intenția de a adopta un sistem definitiv de TVA pentru comerțul transfrontalier între întreprinderi (B2B) în interiorul Uniunii, bazat pe principiul impozitării în statul membru de destinație a bunurilor, pentru a crea un spațiu european unic solid pentru TVA. O propunere legislativă privind un astfel de sistem definitiv de TVA mai simplu și invulnerabil la fraude pentru comerțul în interiorul Uniunii a fost inclusă în programul de lucru al Comisiei pentru 2017 2 .

În concluziile sale din 25 mai 2016 3 , Consiliul a luat act de observațiile formulate de Comisie în Planul său de acțiune privind TVA în legătură cu calea de urmat către sistemul definitiv de TVA și de intenția acesteia de a prezenta în 2017, ca prim pas, o propunere legislativă privind sistemul definitiv de TVA pentru comerțul transfrontalier. De asemenea, Consiliul și-a reafirmat opinia potrivit căreia principiul „impozitării în statul membru de origine a livrării bunurilor sau prestării serviciilor” ar trebui înlocuit cu principiul „impozitării în statul membru de destinație” pentru sistemul definitiv de TVA în cazul operațiunilor B2B.

În concluziile sale din 8 noiembrie 2016 4 , Consiliul a afirmat că, în timp ce Comisia lucrează la sistemul definitiv de TVA pentru comerțul în interiorul Uniunii, ar trebui aduse îmbunătățiri sistemului de TVA actual. În acest context, Consiliul a solicitat modificări în patru domenii:

·Dovada livrării intracomunitare: Consiliul a invitat Comisia să exploreze posibilitățile de creare a unui cadru comun de criterii recomandate pentru documentele justificative necesare în vederea solicitării unei scutiri pentru livrări intracomunitare.

·Codul de înregistrare în scopuri de TVA: Consiliul a invitat Comisia să prezinte o propunere legislativă prin care codul de înregistrare în scopuri de TVA al persoanei impozabile sau al persoanei juridice neimpozabile care achiziționează bunurile, atribuit de alt stat membru decât cel în care a fost inițiat(ă) expedierea sau transportul bunurilor, să devină o condiție de fond suplimentară pentru aplicarea scutirii în cazul unei livrări intracomunitare de bunuri.

·Operațiunile în lanț: Comisia a fost invitată de Consiliu să analizeze și să propună criterii uniforme și îmbunătățiri legislative corespunzătoare care să ducă la sporirea securității juridice și la aplicarea armonizată a normelor în materie de TVA atunci când se determină regimul TVA al operațiunilor în lanț, inclusiv al operațiunilor triunghiulare.

·Stocul la dispoziția clientului: Consiliul a invitat Comisia să propună modificări ale normelor actuale în materie de TVA pentru a permite simplificarea și tratamentul uniform al regimului de stoc la dispoziția clientului în comerțul transfrontalier. În acest sens, „stoc la dispoziția clientului” se referă la situația în care un vânzător transferă bunurile către un antrepozit aflat la dispoziția unui cumpărător cunoscut din alt stat membru și cumpărătorul respectiv devine proprietarul bunurilor din momentul în care le scoate din antrepozit.

Pentru a răspunde solicitării Consiliului, se propun modificări ale Regulamentului de punere în aplicare privind TVA 5 pentru primul domeniu. Celelalte trei necesită modificări ale Directivei TVA 6 și, prin urmare, fac obiectul unei propuneri separate.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Crearea unui sistem de TVA simplu, modern și invulnerabil la fraude este una dintre prioritățile în domeniul fiscal stabilite de Comisie pentru 2017 7 .

Combaterea fraudei TVA cu firme fantomă reprezintă de asemenea unul dintre domeniile de criminalitate prioritare pentru Uniunea Europeană (denumită în continuare „Uniunea” sau „UE”), în cadrul ciclului de elaborare a politicilor UE 2014-2017 al Europol 8 .

Reducerea sarcinii administrative, în special pentru IMM-uri, reprezintă de asemenea un obiectiv important evidențiat în strategia de creștere a Uniunii 9 .

Inițiativa propusă și obiectivele sale sunt coerente cu politica Uniunii privind IMM-urile, astfel cum a fost stabilită prin Inițiativa în favoarea întreprinderilor mici (Small Business Act - SBA) 10 , în special cu principiul VII privind sprijinirea IMM-urilor pentru a beneficia mai mult de oportunitățile oferite de piața unică.

Ea este coerentă cu Strategia privind piața unică (Single market strategy - SMS) 11 și cu obiectivele Programului privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT).

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

Propunerea are la bază articolul 397 din Directiva TVA. În temeiul acestui articol, Consiliul, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei, adoptă măsurile necesare pentru punerea în aplicare a Directivei TVA.

Subsidiaritate (pentru competența neexclusivă)

În conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum a fost prevăzut la articolul 5 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), Uniunea poate interveni numai dacă obiectivele preconizate nu pot fi realizate în mod satisfăcător de statele membre acționând singure și, prin urmare, având în vedere amploarea și efectele acțiunilor propuse, pot fi realizate mai bine la nivelul Uniunii.

Chestiunile legate de dovada transportului intracomunitar în scopul scutirii de TVA pentru comerțul transfrontalier pot fi abordate mai bine la nivelul Uniunii decât de fiecare stat membru în parte, deoarece, în mod inevitabil, ele implică mai multe state membre. Mai mult, TVA-ul este un impozit armonizat la nivelul Uniunii și, prin urmare, orice inițiativă nouă de punere în aplicare a unei dispoziții specifice a Directivei TVA necesită prezentarea de către Comisie a unei propuneri de modificare a Regulamentului de punere în aplicare privind TVA.

Măsura propusă în privința documentelor justificative necesare pentru a solicita o scutire pentru livrările intracomunitare a fost solicitată în unanimitate de către statele membre, ceea ce demonstrează că este probabil ca acțiunea la nivelul Uniunii să fie mai eficace, dat fiind că, la nivel național, acțiunile de acest tip nu s-au dovedit suficient de eficace.

Proporționalitate

Măsura propusă în privința dovezii transportului bunurilor dintr-un stat membru în altul constituie un răspuns la o problemă specifică legată de o normă în materie de TVA care s-a dovedit a fi greu de aplicat în mod sistematic și uniform și care a creat probleme atât persoanelor impozabile, cât și administrațiilor fiscale.

Alegerea instrumentului

Prezenta propunere modifică Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Consultările cu părțile interesate

Comisia a creat două grupuri de lucru pentru discuțiile tehnice în materie de TVA, și anume Grupul privind viitorul TVA (GFV) și Grupul de experți în domeniul TVA (VEG). Aceste grupuri au dezbătut cum poate fi îmbunătățit actualul sistem de TVA, inclusiv în ceea ce privește eliberarea dovezii transportului bunurilor dintr-un stat membru într-altul în contextul scutirii de TVA pentru livrările intracomunitare de bunuri între întreprinderi (B2B). În plus, între 20 decembrie 2016 și 20 martie 2017, s-a organizat o consultare publică, în urma căreia au fost obținute 121 de contribuții 12 .

Evaluarea impactului

Se face trimitere la evaluarea separată a impactului [SWD(2017)325 și rezumatul acesteia SWD(2017)326], care a fost efectuată în ceea ce privește, inter alia, prezenta propunere.

Evaluarea impactului aferentă propunerii a fost analizată de Comitetul de analiză a reglementării la 14 iulie 2017 [Ares(2017)3573962-SEC(2017)423]. Comitetul a emis un aviz favorabil propunerii, cu unele recomandări care au fost luate în considerare. Avizul comitetului și recomandările sunt menționate în anexa 1 la documentul de lucru al serviciilor Comisiei privind evaluarea impactului care însoțește prezenta propunere.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Propunerea nu va avea implicații negative pentru bugetul Uniunii.

5.ALTE ELEMENTE

Explicații detaliate cu privire la dispozițiile specifice ale propunerii

În 1994, Comisia a atras atenția Consiliului și Parlamentului European 13 asupra chestiunii dovezilor care trebuie furnizate pentru a demonstra că sunt îndeplinite condițiile pentru scutirea unei livrări intracomunitare de bunuri. Încă de atunci, la mai puțin de doi de ani de la introducerea actualului regim tranzitoriu de impozitare a comerțului intracomunitar (care presupune că o operațiune B2B intracomunitară cu bunuri duce la o livrare de bunuri scutită de TVA în statul membru de plecare și la o achiziție intracomunitară impozitată în statul membru de sosire), Comisia a subliniat că această chestiune era o sursă de probleme.

Discuțiile ulterioare purtate la nivelul Uniunii nu au avut niciun rezultat concret. Totodată, Regulamentul de punere în aplicare privind TVA nu cuprinde în prezent nicio dispoziție cu privire la această chestiune, deși, de-a lungul anilor, jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a tratat problema dovezii scutirii livrărilor intracomunitare 14 .

Cu toate acestea, în timpul procesului de consultare lansat pentru Cartea verde privind viitorul TVA 15 , s-au primit numeroase contribuții care au subliniat din nou acest aspect ca fiind o problemă majoră a sistemului actual de TVA. Este esențial să existe norme clare și stabile care să ofere securitate juridică întreprinderilor. În același timp, administrațiile fiscale trebuie să fie capabile să monitorizeze și să asigure aplicarea corectă a scutirii, mai ales având în vedere faptul că livrările intracomunitare scutite de TVA sunt adesea o componentă de bază a fraudelor transfrontaliere de tip carusel.

Soluția propusă constă în introducerea unei prezumții relative în două cazuri specifice care implică statutul de persoană impozabilă atestată. În privința acestui statut, se face trimitere la propunerea legislativă privind un regim definitiv de TVA pentru comerțul intracomunitar.

În prima situație, în care bunurile au fost transportate sau expediate direct de furnizor sau printr-un terț în numele său, iar furnizorul are statutul de persoană impozabilă atestată, se introduce o prezumție potrivit căreia bunurile au fost transportate din statul membru furnizor (de plecare) către un alt stat membru în cazul în care furnizorul deține două documente (dintr-o listă cuprinsă în regulament) care nu sunt contradictorii și care atestă transportul. Cu toate acestea, o autoritate fiscală poate respinge această prezumție pe baza unor probe care indică faptul că bunurile nu au fost transportate din statul membru furnizor către un alt stat membru.

În a doua situație, în care clientul este o persoană impozabilă atestată, iar mărfurile au fost transportate sau expediate direct de clientul respectiv sau printr-un terț în numele său, se introduce o prezumție potrivit căreia bunurile pot fi considerate ca fiind transportate din statul membru furnizor către un alt stat membru dacă furnizorul deține (i) o declarație scrisă a cumpărătorului conform căreia bunurile au fost transportate de cumpărător sau în numele său, cu menționarea statului membru de sosire a bunurilor (fără a fi necesară însă dezvăluirea destinației exacte, pentru a păstra confidențialitatea în afaceri a cumpărătorului), și (ii) două documente (dintre cele menționate în lista cuprinsă în regulament) care nu sunt contradictorii și care să ateste transportul. Declarația de la punctul (i), care trebuie înregistrată de furnizor, trebuie să fie furnizată cel târziu în a zecea zi a lunii următoare livrării. Această perioadă ar trebui să îi ofere cumpărătorului suficient timp pentru a transmite informațiile și, în același timp, nu depășește termenul de emitere a facturii aplicabil furnizorului (cel târziu în a cincisprezecea zi a lunii următoare livrării în conformitate cu condițiile de la articolul 222 din Directiva TVA).

Pentru situațiile care nu sunt acoperite de aceste prezumții, de exemplu deoarece persoanele impozabile implicate nu au statutul de persoană impozabilă atestată, rămân aplicabile normele actuale, astfel cum sunt interpretate de CJUE.

2017/0249 (NLE)

Propunere de

REGULAMENT DE PUNERE ÎN APLICARE AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 în ceea ce privește anumite scutiri pentru operațiunile intracomunitare

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată 16 , în special articolul 397,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)În Planul său de acțiune privind TVA 17 , Comisia și-a anunțat intenția de a prezenta o propunere de sistem definitiv al taxei pe valoarea adăugată (TVA) în ceea ce privește comerțul transfrontalier între întreprinderi între statele membre. În concluziile sale din 8 noiembrie 2016 18 , Consiliul a invitat Comisia să propună între timp anumite îmbunătățiri ale normelor Uniunii în materie de TVA în ceea ce privește operațiunile transfrontaliere, printre altele, în scopul scutirilor aplicabile operațiunilor intracomunitare.

(2)Directiva 2006/112/CE stabilește o serie de condiții de scutire de TVA a livrărilor de bunuri în contextul anumitor operațiuni intracomunitare. Una dintre aceste condiții este că bunurile trebuie să fie transportate sau expediate dintr-un stat membru în altul.

(3)Abordările divergente ale statelor membre în aplicarea acestor scutiri în cazul operațiunilor transfrontaliere a creat totuși dificultăți și o lipsă de securitate juridică în rândul întreprinderilor. Această situație contravine obiectivului de consolidare a comerțului în interiorul Uniunii și de abolire a frontierelor fiscale. Prin urmare, este important să se specifice și să se armonizeze condițiile în care se pot aplica derogările.

(4)Dat fiind că frauda transfrontalieră în domeniul TVA este în principal legată de scutirea pentru livrările intracomunitare, este necesar să se specifice anumite circumstanțe în care ar trebui să se considere că bunurile au fost transportate sau expediate din teritoriul statului membru furnizor.

(5)Pentru a oferi o soluție practică întreprinderilor, dar și asigurări administrațiilor fiscale, în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 19 se introduc două prezumții relative în ceea ce privește operațiunile care implică persoane impozabile atestate.

(6)Ținând seama de faptul că dispozițiile incluse în prezentul regulament sunt legate de modificările referitoare la persoana impozabilă atestată introduse prin Directiva [...]/UE a Consiliului 20 , prezentul regulament ar trebui să se aplice de la data aplicării respectivelor modificări.

(7)Prin urmare, Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

În capitolul VIII din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011, se inserează următoarea SECȚIUNE 2a:

„SECȚIUNEA 2a

Scutiri pentru operațiunile intracomunitare

(Articolele 138-142 din Directiva 2006/112/CE)

Articolul 45a

(1)În scopul aplicării scutirilor prevăzute la articolul 138 din Directiva 2006/112/CE, se consideră că bunurile au fost expediate sau transportate către o destinație aflată în afara teritoriului lor, dar în cadrul Comunității, în oricare dintre următoarele circumstanțe:

(a)vânzătorul este o persoană impozabilă atestată în sensul articolului 13a din Directiva 2006/112/CE, acesta indică faptul că bunurile au fost transportate sau expediate de el sau de un terț în numele său și deține cel puțin două dovezi care nu sunt contradictorii dintre cele enumerate la alineatul (3) și care atestă transportul sau expedierea;

(b)persoana care achiziționează bunurile este o persoană impozabilă atestată în sensul articolului 13a din Directiva 2006/112/CE, iar vânzătorul deține următoarele documente:

(i)o declarație scrisă din partea persoanei care achiziționează bunurile, care atestă că bunurile respective au fost transportate sau expediate de el sau de un terț în numele său și care menționează statul membru de destinație a bunurilor;

(ii)două dovezi care nu sunt contradictorii dintre cele menționate la alineatul (3) și care atestă transportul sau expedierea.

Persoana care achiziționează bunurile trebuie să furnizeze vânzătorului declarația scrisă menționată la litera (b) punctul (i) până cel târziu în a zecea zi a lunii următoare livrării.

(2)O autoritate fiscală poate respinge o prezumție efectuată în temeiul alineatului (1) în cazul în care există indicii de utilizare improprie sau de abuz din partea vânzătorului sau a persoanei care achiziționează bunurile.

(3)În sensul alineatului (1), următoarele documente sunt acceptate ca dovadă a transportului sau a expedierii:

(a)un act semnat de persoana care achiziționează bunurile sau, în numele acesteia, de o persoană autorizată în acest sens, prin care se confirmă recepția bunurilor în statul membru de destinație;

(b)documentele referitoare la transportul sau expedierea bunurilor, precum un document CMR semnat sau o scrisoare de trăsură semnată, un conosament, o factură de transport aerian de mărfuri, o factură de la transportatorul bunurilor, o poliță de asigurare corespunzătoare transportului sau expedierii bunurilor sau documente bancare care să ateste plata pentru transportul sau expedierea bunurilor;

(c)documentele oficiale eliberate de o autoritate publică, precum un notariat, care să ateste sosirea bunurilor în statul membru de destinație;

(d)o chitanță eliberată în statul membru de destinație care să ateste depozitarea bunurilor în respectivul stat membru;

(e)un certificat eliberat în statul membru de destinație de o organizație profesională din respectivul stat membru, ca de exemplu o cameră de comerț sau de industrie, prin care se atestă destinația bunurilor;

(f)un contract încheiat între vânzător și persoana care achiziționează bunurile sau un ordin de achiziție care să indice destinația bunurilor;

(g)corespondența dintre părțile implicate în operațiune care să indice destinația bunurilor;

(h)declarația de TVA a persoanei care achiziționează bunurile, în care se declară achiziția intracomunitară a bunurilor.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2019.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1) COM(2016) 148 final.
(2) A se vedea Programul de lucru al Comisiei pentru anul 2017: Construirea unei Europe care le oferă cetățenilor săi protecție, îi ajută să își afirme drepturile și îi apără, COM(2016) 710 final.
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?qid=1487237841093&uri=CELEX:52016DC0710
(3) A se vedea: http://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2016/05/25-conclusions-vat-action-plan/
(4) Concluziile Consiliului din 8 noiembrie 2016 privind îmbunătățirea normelor actuale ale UE privind TVA pentru tranzacțiile transfrontaliere (nr. 14257/16 FISC 190 ECOFIN 1023 din 9 noiembrie 2016).
http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-14257-2016-INIT/ro/pdf
(5) Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (reformare) (JO L 77, 23.3.2011, p. 1).
(6) Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 347, 11.12.2006, p. 1).
(7) Analiza anuală a creșterii pentru 2017. A se vedea https://ec.europa.eu/info/publications/2017-european-semester-annual-growth-survey_ro
(8) Prioritățile EMPACT   (Platforma multidisciplinară europeană împotriva amenințărilor infracționale)
(9) Europa 2020 – O strategie europeană pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii. A se vedea
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2010:2020:FIN:RO:PDF
(10) Comunicarea Comisiei către Consiliu, Parlamentul European, Comitetul Economic și Social și Comitetul Regiunilor - „Gândiți mai întâi la scară mică”: Prioritate pentru IMM-uri. Un „Small Business Act” pentru Europa [COM(2008) 394 final].
(11) Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – „Ameliorarea pieței unice: mai multe oportunități pentru cetățeni și pentru întreprinderi” [COM(2015) 550 final].
(12) În privința consultării părților interesate, a se vedea anexa 2 la documentul de lucru al serviciilor Comisiei - Evaluarea impactului care însoțește propunerea de Directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește armonizarea și simplificarea anumitor norme din sistemul taxei pe valoarea adăugată și introducerea sistemului definitiv de impozitare a comerțului dintre statele membre și rezultatele consultării publice deschise aferente: https://ec.europa.eu/taxation_customs/consultations-get-involved/tax-consultations_en  
(13) Report from the Commission to the Council and the European Parliament on the operation of the transitional arrangements for charging VAT in intra-Community trade (Raport al Comisiei către Consiliu și Parlamentul European privind funcționarea regimului tranzitoriu de percepere a TVA-ului în cadrul comerțului intracomunitar) [COM(94)515 din 23 noiembrie 1994].
(14) A se vedea, de exemplu: hotărârea din 27 septembrie 2007, Teleos, C-409/04, ECLI:EU:C:2007:548; hotărârea din 27 septembrie 2007, Collée, C-146/05, ECLI:EU:C:2007:549; hotărârea din 27 septembrie 2007, Twoh International, C-184/05, ECLI:EU:C:2007:550; hotărârea din 16 decembrie 2010, Euro Tyre Holding, C-430/09, ECLI:EU:C:2010:786; hotărârea din 27 septembrie 2012, VSTR, C-587/10, ECLI:EU:C:2012:592; hotărârea din 6 septembrie 2012, Mecsek-Gabona, C-273/11, ECLI:EU:C:2012:547; hotărârea din 9 octombrie 2014, Traum, C-492/13, ECLI:EU:C:2014:2267.
(15) Carte verde privind viitorul taxei pe valoarea adăugată – Spre un sistem de TVA mai simplu, mai solid și mai eficient, COM(2010) 695. Documentul de lucru al serviciilor Comisiei care însoțește Cartea verde privind viitorul taxei pe valoarea adăugată – Spre un sistem de TVA mai simplu, mai solid și mai eficient, SEC(2010) 1455, 1.12.2010.
(16) JO L 347, 11.12.2006, p. 1.
(17) Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu și Comitetul Economic și Social European referitoare la un plan de acțiune privind TVA, „Către un spațiu unic pentru TVA în UE - Momentul deciziei”, [COM(2016)148 final din 7.4.2016].
(18) Concluziile Consiliului din 8 noiembrie 2016 privind îmbunătățirea normelor actuale ale UE privind TVA pentru tranzacțiile transfrontaliere (nr. 14257/16 FISC 190 ECOFIN 1023 din 9 noiembrie 2016).
(19) Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 77, 23.3.2011, p. 1).
(20) Directiva [...]/UE a Consiliului din [...] de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește armonizarea și simplificarea anumitor norme din sistemul taxei pe valoarea adăugată și introducerea sistemului definitiv de impozitare a comerțului dintre statele membre (JO L […]).
Top