EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0567

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 în ceea ce privește persoana impozabilă atestată

COM/2017/0567 final - 2017/0248 (CNS)

Bruxelles, 4.10.2017

COM(2017) 567 final

2017/0248(CNS)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 în ceea ce privește persoana impozabilă atestată


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Prezenta propunere face parte din pachetul de acte legislative care vizează introducerea unui sistem definitiv de TVA pentru comerțul transfrontalier în interiorul Uniunii, bazat pe principiul impozitării mărfurilor în statul membru de destinație, pentru a crea un spațiu unic european solid pentru TVA. O propunere legislativă privind un astfel de sistem definitiv de TVA mai simplu și invulnerabil la fraude pentru comerțul în interiorul Uniunii a fost inclusă în programul de lucru al Comisiei pentru 2017 1 . Aceste propuneri privind un sistem definitiv de TVA pentru comerțul transfrontalier în interiorul Uniunii includ totodată îmbunătățiri ale sistemului actual de TVA, conform solicitării statelor membre 2 .

Atât pentru sistemul definitiv de TVA, cât și în ceea ce privește unele dintre îmbunătățirile susmenționate ale sistemului actual, persoanele impozabile ar trebui să aibă posibilitatea, în anumite condiții, de a obține statutul de persoană impozabilă atestată. Conceptul de persoană impozabilă atestată ar trebui să permită atestarea faptului că o anumită întreprindere poate fi considerată, la nivel global, un contribuabil de încredere. Anumite norme simplificate referitoare la stocurile aflate la dispoziția clientului, la operațiunile în lanț și la dovada transportului pentru bunurile transportate sau expediate în alt stat membru, care ar putea fi vulnerabil la fraude, ar trebui să se aplice numai atunci când în operațiunea în cauză sunt implicate persoane impozabile atestate. În plus, conceptul de persoană impozabilă atestată ar trebui să permită o punere în aplicare treptată a sistemului definitiv de TVA, deoarece în prima etapă a acestui sistem definitiv s-ar aplica taxarea inversă atunci când, în cazul unei livrări de bunuri în interiorul Uniunii, cumpărătorul este o persoană impozabilă atestată. Justificarea este că, întrucât persoana impozabilă atestată este, prin definiție, un contribuabil de încredere, faptul că nu se percepe TVA pentru livrările de bunuri efectuate în interiorul Uniunii către o persoană impozabilă atestată nu ar trebui să aibă drept consecință o fraudă.

În acest context, este esențial pentru întreprinderi și pentru administrațiile fiscale ca statutul de persoană impozabilă atestată al unei întreprinderi să poată fi verificat imediat și online. În acest scop, este necesar ca toate statele membre să stocheze informații privind întreprinderile și statutul lor de persoană impozabilă atestată într-un sistem electronic și ca autoritățile competente ale fiecărui stat membru să asigure furnizarea unei confirmări a statutului de persoană impozabilă atestată al oricărei întreprinderi. Aceste obligații ale statelor membre trebuie stabilite în cadrul legislației privind cooperarea administrativă, și anume în Regulamentul (UE) nr. 904/2010 al Consiliului din 7 octombrie 2010 privind cooperarea administrativă și combaterea fraudei în domeniul taxei pe valoarea adăugată 3 (denumit în continuare „Regulamentul privind cooperarea administrativă în domeniul TVA-ului”).

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

Propunerea vizează să ofere un efect practic statutului de persoană impozabilă atestată, care este o componentă de bază a regimului definitiv de TVA pentru comerțul în interiorul Uniunii bazat pe principiul impozitării în statul membru de destinație a mărfurilor, așa cum a fost anunțat în Planul de acțiune privind TVA 4 . Statutul de persoană impozabilă atestată este relevant și în raport cu anumite îmbunătățiri ale actualului sistem solicitate de statele membre, și anume cu normele privind operațiunile în lanț, situațiile în care există un stoc la dispoziția clientului și dovada transportului pentru livrările intracomunitare de bunuri scutite de TVA.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Crearea unui sistem de TVA simplu, modern și invulnerabil la fraude este una dintre prioritățile în domeniul fiscal stabilite de Comisie pentru 2017 5 .

Combaterea fraudei TVA cu firme fantomă reprezintă de asemenea unul dintre domeniile de criminalitate prioritare pentru Uniunea Europeană, în cadrul ciclului de elaborare a politicilor UE 2014-2017 al Europol 6 . Se poate face referire, de asemenea, la acordul 7 privind crearea Parchetului European (EPPO), care va fi competent, în anumite condiții, pentru fraudele în materie de TVA.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temeiul juridic

Propunerea este întemeiată pe articolul 113 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). În temeiul acestui articol, Consiliul, hotărând în unanimitate, în conformitate cu o procedură legislativă specială și după consultarea Parlamentului European și a Comitetului Economic și Social, adoptă dispoziții de armonizare a normelor statelor membre în domeniul impozitării indirecte.

Subsidiaritate (pentru competența neexclusivă)

În conformitate cu principiul subsidiarității, prevăzut la articolul 5 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), Uniunea poate interveni numai dacă obiectivele preconizate nu pot fi realizate în mod satisfăcător de statele membre acționând singure și, prin urmare, având în vedere amploarea și efectele acțiunilor propuse, pot fi realizate mai bine la nivelul Uniunii.

Prin natura lor, chestiunile legate de stocarea și furnizarea accesului la informațiile privind statutul de persoană impozabilă atestată al întreprinderilor nu pot fi decise de către statele membre în mod individual, deoarece întreprinderile și administrațiile fiscale din toate statele membre ar trebui, în mod standardizat, să fie în măsură să verifice statutul de persoană impozabilă atestată al întreprinderilor stabilite în alte state membre. Acest lucru presupune un cadru comun, iar o inițiativă în acest sens necesită o propunere a Comisiei de modificare a Regulamentului privind cooperarea administrativă în domeniul TVA-ului.

Proporționalitate

Propunerea definește un cadru privind statutul de persoană impozabilă atestată, măsurile operaționale de control și de aplicare rămânând în sarcina statelor membre. În mod concret, acordarea sau retragerea statutului de persoană impozabilă atestată al persoanelor impozabile individuale, pe baza condițiilor convenite de comun acord, ține de competența exclusivă a statelor membre.

Alegerea instrumentului

Cadrul de reglementare în vigoare fiind un regulament, acesta nu poate fi modificat decât printr-un alt regulament.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Consultările cu părțile interesate

Comisia a creat două grupuri de lucru pentru discuțiile tehnice în materie de TVA, și anume Grupul privind viitorul TVA (GFV) și Grupul de experți în domeniul TVA (VEG). Aceste grupuri au purtat discuții cu privire la sistemul definitiv de TVA pentru comerțul în interiorul Uniunii, inclusiv la chestiunea persoanei impozabile atestate. În plus, între 20 decembrie 2016 și 20 martie 2017, s-a organizat o consultare publică, în urma căreia au fost obținute 121 de contribuții 8 .

Evaluarea impactului

Se face trimitere la evaluarea separată a impactului [SWD(2017)325 și rezumatul acesteia SWD(2017)326], care a fost efectuată în ceea ce privește, inter alia, prezenta propunere.

Evaluarea impactului aferentă propunerii a fost analizată de Comitetul de analiză a reglementării la 14 iulie 2017 [Ares(2017)3573962-SEC(2017)423]. Comitetul a emis un aviz favorabil propunerii, cu unele recomandări care au fost luate în considerare. Avizul comitetului și recomandările sunt menționate în anexa 1 la documentul de lucru al serviciilor Comisiei privind evaluarea impactului care însoțește prezenta propunere.

4.IMPLICAȚII BUGETARE

Propunerea nu va avea implicații negative pentru bugetul Uniunii.

5.ALTE ELEMENTE

Explicații detaliate cu privire la dispozițiile specifice ale propunerii

Scopul articolului 1 din propunere este de a furniza o bază pentru integrarea statutului de persoană impozabilă atestată în sistemul VIES (Sistemul de schimb de informații privind TVA). În prezent, sistemul VIES este utilizat, printre altele, pentru a verifica valabilitatea codului de înregistrare în scopuri de TVA al unui client din alt stat membru, pentru a confirma dacă o livrare de bunuri, transportate sau expediate către acest client în afara statului membru furnizor, poate fi scutită de TVA. Din punct de vedere practic, verificarea statutului de persoană impozabilă atestată al clientului pentru a nu se percepe TVA în cazul unei livrări de bunuri în interiorul Uniunii în cadrul sistemului definitiv este relativ asemănătoare cu verificarea codului de înregistrare în scopuri de TVA. Întrucât statutul de persoană impozabilă atestată este relevant în situații transfrontaliere și dat fiind că infrastructura informatică există deja și este utilizată de către toate administrațiile fiscale, este adecvat să se utilizeze infrastructura existentă și să se extindă funcționarea acesteia pentru a include statutul de persoană impozabilă atestată al persoanelor impozabile.

Pentru a integra statutul de persoană impozabilă atestată, este necesar, în primul rând, ca statele membre, care sunt responsabile de acordarea și retragerea statutului de persoană impozabilă atestată al întreprinderilor care sunt stabilite pe teritoriul lor, să colecteze aceste informații și să le stocheze pe cale electronică. În acest scop, articolul 17 din Regulamentul privind cooperarea administrativă în materie de TVA este modificat pentru a se asigura că sunt stocate și informațiile privind statutul de persoană impozabilă atestată al persoanelor impozabile. Totodată, prin adaptarea articolului 31 din Regulamentul privind cooperarea administrativă în domeniul TVA-ului, se asigură posibilitatea obținerii unei confirmări pe cale electronică a statutului de persoană impozabilă atestată al unei anumite persoane.

2017/0248 (CNS)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 în ceea ce privește persoana impozabilă atestată

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 113,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Parlamentului European 9 ,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 10 ,

hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială,

întrucât:

(1)În Planul său de acțiune privind TVA 11 , Comisia și-a anunțat intenția de a prezenta o propunere de stabilire a principiilor unui sistem definitiv al taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru comerțul transfrontalier între întreprinderi între statele membre. În concluziile sale din 8 noiembrie 2016 12 , Consiliul a invitat Comisia să aducă între timp anumite îmbunătățiri normelor Uniunii în materie de TVA în ceea ce privește operațiunile transfrontaliere.

(2)Conceptul de persoană impozabilă atestată este una dintre componentele esențiale ale acestui nou sistem definitiv de TVA pentru comerțul în interiorul Uniunii și, în plus, va fi utilizat pentru anumite măsuri de simplificare în cadrul sistemului actual de TVA. Conceptul de persoană impozabilă atestată ar trebui să permită atestarea faptului că o anumită persoană impozabilă poate fi considerată drept un contribuabil de încredere în cadrul Uniunii.

(3)Anumite norme prevăzute de Directiva 2006/112/CE 13 pentru operațiunile care sunt considerate vulnerabile la fraudă urmează să se aplice numai atunci când sunt implicate persoane impozabile atestate. Prin urmare, este esențial ca statutul unei persoane impozabile de persoană impozabilă atestată să poată fi verificat prin mijloace electronice, pentru a garanta că aceste norme pot fi aplicate.

(4)Într-o primă etapă a tranziției către un sistem definitiv de TVA, așa cum a fost propus în Planul de acțiune privind TVA, în cazul livrărilor de bunuri în interiorul Uniunii, ar trebui să se aplice regimul de taxare inversă atunci când persoana care achiziționează bunurile este o persoană impozabilă atestată. Prin urmare, este esențial ca o persoană impozabilă care efectuează o livrare de bunuri în interiorul Uniunii să știe dacă clientului său i-a fost acordat statutul de persoană impozabilă atestată. Având în vedere similitudinea din punct de vedere practic cu scutirea actuală pentru livrările intracomunitare de bunuri și pentru a evita costurile sau sarcinile inutile, ar trebui să se utilizeze Sistemul de schimb de informații privind TVA (VIES), în care ar trebui să fie integrate informațiile privind statutul de persoană impozabilă atestată.

(5)Pentru a furniza informații cu privire la statutul de persoană impozabilă atestată al persoanelor impozabile din statele membre, statele membre ar trebui să înregistreze și să stocheze într-un sistem electronic statutul actualizat de persoană impozabilă atestată al persoanelor impozabile. Autoritățile fiscale ale unui stat membru ar trebui să acorde apoi autorităților fiscale din alte state membre acces la aceste informații și ar trebui să fie în măsură, la cererea persoanelor menționate la articolul 31 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 904/2010 al Consiliului 14 , să confirme pe cale electronică statutul de persoană impozabilă atestată al oricărei persoane impozabile atunci când acest statut este relevant în scopul operațiunilor menționate în articolul respectiv.

(6)Ținând seama de faptul că dispozițiile incluse în prezentul regulament decurg din modificările introduse prin Directiva [...]/UE a Consiliului 15 , prezentul regulament ar trebui să se aplice de la data aplicării acestor modificări.

(7)Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 904/2010 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) nr. 904/2010 se modifică după cum urmează:

1. Articolul 17 se înlocuiește cu următorul text:

Articolul 17

(1)    Fiecare stat membru stochează următoarele informații într-un sistem electronic:

(a)    informațiile pe care le culege în temeiul titlului XI capitolul 6 din Directiva 2006/112/CE;

(b)    datele privind identitatea, activitatea, forma juridică și adresa persoanelor cărora le-a atribuit un număr de identificare în scopuri de TVA, culese în temeiul articolului 213 din Directiva 2006/112/CE, precum și data la care numărul respectiv a fost atribuit;

(c)    datele privind numerele de identificare în scopuri de TVA pe care le-a atribuit și care nu mai sunt valabile, precum și datele la care aceste numere au devenit nevalabile;

(d)    informațiile pe care le culege în temeiul articolelor 360, 361, 364 și 365 din Directiva 2006/112/CE și, de la 1 ianuarie 2015, informațiile pe care le culege în temeiul articolelor 369c, 369f și 369g din directiva menționată;

(e)    informațiile referitoare la statutul de persoană impozabilă atestată în conformitate cu articolul 13a din Directiva 2006/112/CE, precum și data de la care acest statut a fost acordat, refuzat și retras.

(2)    Detaliile tehnice privind cererea automată a informațiilor menționate la alineatul (1) literele (b), (c), (d) și (e) de la prezentul articol se adoptă conform procedurii prevăzute la articolul 58 alineatul (2).”

2.    La articolul 31, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)    Autoritățile competente ale fiecărui stat membru se asigură că persoanelor implicate în livrarea intracomunitară de bunuri sau prestarea intracomunitară de servicii, precum și persoanelor impozabile nestabilite care furnizează servicii de telecomunicații, de televiziune și radiodifuziune și servicii pe cale electronică, în special celor menționate în anexa II la Directiva 2006/112/CE, li se permite să obțină, în scopurile acestui tip de operațiuni, confirmarea pe cale electronică a valabilității numărului de identificare TVA al unei anumite persoane, precum și numele și adresa corespunzătoare. Autoritățile competente din fiecare stat membru se asigură totodată că se poate verifica prin mijloace electronice dacă o anumită persoană este o persoană impozabilă atestată în conformitate cu articolul 13a din Directiva 2006/112/CE, atunci când acest statut fiscal este relevant în sensul respectivului articol. Aceste informații trebuie să corespundă datelor menționate la articolul 17 din prezentul regulament.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2019.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1) Programul de lucru al Comisiei pentru anul 2017: Construirea unei Europe care le oferă cetățenilor săi protecție, îi ajută să își afirme drepturile și îi apără, COM(2016) 710 final.
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?qid=1487237841093&uri=CELEX%3A52016DC0710
(2) A se vedea Concluziile Consiliului din 8 noiembrie 2016 privind Îmbunătățirea normelor actuale ale UE privind TVA pentru tranzacțiile transfrontaliere (nr. 14257/16 FISC 190 ECOFIN 1023 din 9 noiembrie 2016)
http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-14257-2016-INIT/ro/pdf
(3) JO L 268, 12.10.2010, p. 1–18.
(4) Planul de acțiune privind TVA – Către un spațiu unic pentru TVA în UE – Momentul deciziei [COM(2016) 148 final din 7 aprilie 2016].
(5) Analiza anuală a creșterii pentru 2017; a se vedea: https://ec.europa.eu/info/publications/2017-european-semester-annual-growth-survey_en
(6) Prioritățile EMPACT   (Platforma multidisciplinară europeană împotriva amenințărilor infracționale)
(7) A se vedea http://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2017/06/08-eppo/
(8) În privința consultării părților interesate, a se vedea anexa 2 la documentul de lucru al serviciilor Comisiei - Evaluarea impactului care însoțește propunerea de Directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE a Consiliului în ceea ce privește armonizarea și simplificarea anumitor norme din sistemul taxei pe valoarea adăugată și introducerea sistemului definitiv de impozitare a comerțului dintre statele membre și rezultatele consultării publice deschise aferente: https://ec.europa.eu/taxation_customs/consultations-get-involved/tax-consultations_en
(9) JO C , , p. .
(10) JO C , , p. .
(11) Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu și Comitetul Economic și Social European referitoare la un plan de acțiune privind TVA - Către un spațiu unic pentru TVA în UE - Momentul deciziei [COM(2016)148 final din 7.4.2016].
(12) Concluziile Consiliului din 8 noiembrie 2016 privind îmbunătățirea normelor actuale ale UE privind TVA pentru tranzacțiile transfrontaliere (nr. 14257/16 FISC 190 ECOFIN 1023 din 9 noiembrie 2016).
(13) Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 347, 11.12.2006, p. 1).
(14) Regulamentul (UE) nr. 904/2010 al Consiliului din 7 octombrie 2010 privind cooperarea administrativă și combaterea fraudei în domeniul taxei pe valoarea adăugată (JO L 268, 12.10.2010, p. 1).
(15) Directiva [...]/UE a Consiliului din [...] de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește armonizarea și simplificarea anumitor norme din sistemul taxei pe valoarea adăugată și introducerea sistemului definitiv de impozitare a comerțului dintre statele membre (JO L […]).
Top