EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0125

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) 2015/2192 privind alocarea posibilităților de pescuit în temeiul Protocolului de stabilire a posibilităților de pescuit și a contribuției financiare prevăzute prin Acordul de parteneriat în domeniul pescuitului dintre Comunitatea Europeană și Republica Islamică Mauritania

COM/2017/0125 final - 2017/053 (NLE)

Bruxelles, 15.3.2017

COM(2017) 125 final

2017/0053(NLE)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) 2015/2192 privind alocarea posibilităților de pescuit în temeiul Protocolului de stabilire a posibilităților de pescuit și a contribuției financiare prevăzute prin Acordul de parteneriat în domeniul pescuitului dintre Comunitatea Europeană și Republica Islamică Mauritania


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Regulamentul (UE) 2015/2192 al Consiliului repartizează, între statele membre, posibilitățile de pescuit stabilite în Protocolul aferent perioadei 2015-2019 la Acordul de parteneriat în domeniul pescuitului dintre Uniunea Europeană și Mauritania.

În timpul reuniunii sale de la Nouakchott din 15 și 16 noiembrie 2016, comisia mixtă instituită în temeiul articolului 10 din Acordul de parteneriat a decis să acorde posibilități noi de pescuit vaselor congelator din UE care vizează merluciul senegalez ca specie principală vizată (3 500 de tone), precum și calmarul (1 450 de tone) și sepia (600 de tone) ca specii secundare vizate, în limitele surplusului disponibil.

Obiectivul propunerii este să se repartizeze aceste posibilități noi de pescuit statelor membre.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

Propunerea respectă pe deplin principiul exploatării sustenabile a resurselor piscicole și a ecosistemelor marine și este conformă cu protocolul care prevede că, pe baza avizelor științifice disponibile, cele două părți pot conveni, în cadrul comisiei mixte, asupra repartizării posibilităților de pescuit pentru vase congelator care vizează specii demersale în legătură cu care a fost identificat un surplus 1 .

Prezenta propunere este, de asemenea, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 privind politica comună în domeniul pescuitului și cu Concluziile Consiliului din 19 martie 2012 referitoare la Comunicarea Comisiei privind dimensiunea externă a politicii comune în domeniul pescuitului.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Negocierea posibilităților de pescuit în cadrul Acordului de parteneriat în domeniul pescuitului cu Mauritania este în concordanță cu acțiunea externă a UE privind țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific (țările ACP).

Deși încheiat la o scară strict locală, acordul de parteneriat în domeniul pescuitului completează abordarea noului cadru de parteneriat privind migrația, iar generarea de activitate economică în domeniul pescuitului contribuie la combaterea cauzelor emigrării din Mauritania.

2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

Temeiul juridic

Temeiul juridic al regulamentului este prevăzut de articolul 43 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) care prevede procedura de stabilire și repartizare a posibilităților de pescuit.

Subsidiaritatea (pentru competența neexclusivă)

Nu se aplică; competență exclusivă.

Proporționalitatea

Propunerea este proporțională cu obiectivul.

Alegerea instrumentului

A se vedea explicația pentru temeiul juridic.

3.REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Evaluări ex post/verificări ale adecvării legislației existente

În ianuarie 2014 2 a fost finalizată o evaluare retroactivă și prospectivă a protocolului anterior aferent perioadei 2012-2014.

Consultări cu părțile interesate

Părțile interesate au fost consultate în cursul evaluării protocolului aferent perioadei 2012-2014. În cadrul unor reuniuni tehnice au fost consultați, de asemenea, experți din statele membre și reprezentanți ai industriei UE. Aceste consultări au dus la concluzia că există un interes clar din partea vaselor congelator ale Uniunii de a pescui merluciu senegalez, calmar și sepie în Mauritania, în limitele surplusului disponibil.

În timpul reuniunii comisiei mixte care a avut loc la Nouakchott la 15 și 16 noiembrie 2016, Mauritania a confirmat că dorește să ofere acces Uniunii Europene la surplusul disponibil.

Obținerea și utilizarea expertizei

Comitetul științific comun independent instituit în temeiul articolului 4 din protocol și alcătuit din oameni de știință reprezentând ambele părți și-a ținut cea de-a cincea reuniune anuală la Nouakchott, în perioada 5-7 septembrie 2016. Raportul reuniunii a fost publicat pe site-ul web al Direcției Generale Afaceri Maritime și Pescuit.

Comitetul a ținut seama de evaluările științifice disponibile, în special cele ale Comitetului pentru pescuit în zona central-estică a Atlanticului (CECAF) și ale Institutului de cercetare în domeniul piscicol și oceanografic din Mauritania (IMROP). Pe această bază, comitetul a identificat un surplus disponibil de 3 550 de tone de merluciu senegalez, 1 450 de tone de calmar și 600 de tone de sepie.

Evaluarea impactului

Nu se aplică.

Adecvarea reglementărilor și simplificarea

Nu se aplică.

Drepturile fundamentale

Articolul 9 alineatul (1) litera (c) din protocol prevede posibilitatea suspendării punerii în aplicare a acestuia în cazul activării mecanismului de consultare prevăzut la articolul 96 din Acordul de la Cotonou din cauza unei încălcări a elementelor esențiale și fundamentale privind drepturile omului menționate la articolul 9 din acordul menționat.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Contribuția financiară anuală pentru noua categorie de pescuit a fost stabilită la 2 500 000 EUR pe an. În acest sens, contribuția financiară anuală pentru accesul menționat la articolul 2 alineatul (1) din protocol este majorată de la 55 000 000 EUR la 57 500 000 EUR.

2017/0053 (NLE)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) 2015/2192 privind alocarea posibilităților de pescuit în temeiul Protocolului de stabilire a posibilităților de pescuit și a contribuției financiare prevăzute prin Acordul de parteneriat în domeniul pescuitului dintre Comunitatea Europeană și Republica Islamică Mauritania

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 alineatul (3),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)La 30 noiembrie 2006, Consiliul a adoptat Regulamentul (CE) nr. 1801/2006 privind încheierea Acordului de parteneriat în domeniul pescuitului dintre Comunitatea Europeană și Republica Islamică Mauritania 3 („acordul de parteneriat”).

(2)La 24 mai 2016, Consiliul a adoptat Decizia (UE) 2016/870 4 privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a Protocolului de stabilire a posibilităților de pescuit și a contribuției financiare prevăzute prin Acordul de parteneriat în domeniul pescuitului dintre Comunitatea Europeană și Republica Islamică Mauritania pentru o perioadă de patru ani, începând cu 16 noiembrie 2015 5 („protocolul”).

(3)Regulamentul (UE) 2015/2192 al Consiliului 6 repartizează, între statele membre, posibilitățile de pescuit prevăzute în protocol.

(4)Avizul științific al comitetului științific comun independent instituit în temeiul articolului 4 din protocol a identificat un surplus de merluciu senegalez și a ținut cont de avizul științific din 2014 al Institutului de cercetare în domeniul piscicol și oceanografic din Mauritania (IMROP) care confirmă un surplus de calmar și sepie.

(5)În conformitate cu articolul 6 alineatul (1) litera (a) din protocol, comisia mixtă instituită în temeiul articolului 10 din acordul de parteneriat a decis, în cadrul reuniunii sale de la Nouakchott din 15 și 16 noiembrie 2016, să modifice protocolul introducând posibilități noi de pescuit, în cadrul surplusului disponibil, pentru vase congelator care vizează merluciul senegalez ca specie principală și calmarul și sepia ca specii secundare.

(6)Este necesar să se repartizeze aceste posibilități noi de pescuit între statele membre pentru restul perioadei de aplicare a protocolului.

(7)Deoarece introducerea unor posibilități noi de pescuit are un impact asupra activităților economice ale navelor din Uniune și a planificării sezoanelor de pescuit, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare imediat după publicarea sa.

(8)Regulamentul (UE) 2015/2192 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

La articolul 1 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2192 se adaugă următoarea literă (h):

„(h)    Categoria 2 bis – Vase (congelator) care vizează merluciul senegalez:

Spania            Merluciu senegalez    3 500 de tone

           Calmar            1 450 de tone

           Sepie            600 de tone

În cadrul acestei categorii, pot opera simultan în apele mauritane cel mult 6 nave.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1.Denumirea propunerii/inițiativei

1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB

1.3.Tipul propunerii/inițiativei

1.4.Obiectiv(e)

1.5.Motivele propunerii/inițiativei

1.6.Durata și impactul financiar

1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e)

2.MĂSURI DE GESTIUNE

2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare

2.2.Sistemul de gestiune și de control

2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor 

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor operaționale

3.2.3.Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

3.2.4.Compatibilitatea cu actualul cadru financiar multianual

3.2.5.Contribuția terților

3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1.Denumirea propunerii/inițiativei

Propunere de Regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2015/2192 privind alocarea posibilităților de pescuit în temeiul Protocolului de stabilire a posibilităților de pescuit și a contribuției financiare prevăzute prin Acordul de parteneriat în domeniul pescuitului dintre Comunitatea Europeană și Republica Islamică Mauritania

1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB 7  

11. – Afaceri Maritime și Pescuit

11.03 - Contribuții obligatorii către organizațiile regionale de gestionare a pescuitului (ORGP) și către alte organizații internaționale și acorduri în domeniul pescuitului sustenabil (APS)

1.3.Tipul propunerii/inițiativei

 Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă 

 Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare 8  

X Propunerea/inițiativa se referă la prelungirea unei acțiuni existente 

 Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune reorientată către o acțiune nouă 

1.4.Obiectiv(e)

1.4.1.Obiectiv(e) strategic(e) multianual(e) al(e) Comisiei vizat(e) de propunere/inițiativă

Negocierea și încheierea de acorduri în domeniul pescuitului sustenabil cu țări terțe corespund obiectivului general de autorizare a accesului navelor de pescuit ale UE în zone de pescuit situate în zona economică exclusivă (ZEE) a țărilor terțe și de dezvoltare de parteneriate cu aceste țări în vederea consolidării exploatării sustenabile a resurselor piscicole în afara apelor UE.

Acordurile de parteneriat în domeniul pescuitului sustenabil (APPS) asigură, de asemenea, coerența dintre principiile care guvernează politica comună în domeniul pescuitului și angajamentele din cadrul altor politici europene [utilizarea sustenabilă a resurselor din țări terțe, combaterea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat (INN), integrarea țărilor partenere în economia mondială, precum și o mai bună guvernanță, la nivel politic și financiar, a activităților de pescuit].

1.4.2.Obiectiv(e) specific(e) și activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză

Obiective specifice

Sprijinirea pescuitului sustenabil în apele din afara UE, menținerea prezenței europene în zonele de pescuit îndepărtate și protejarea intereselor sectorului european al pescuitului și ale consumatorilor prin negocierea și încheierea de APPS cu state de coastă, care să fie coerente cu alte politici europene.

Activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză

Afaceri maritime și pescuit, crearea unui cadru de guvernanță pentru activitățile de pescuit efectuate de navele de pescuit ale Uniunii în apele unor țări terțe (APS) (linia bugetară 11.0301).

1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

A se preciza efectele pe care propunerea/inițiativa ar trebui să le aibă asupra beneficiarilor vizați/grupurilor vizate.

Repartizarea, între statele membre, a unor posibilități noi de pescuit pentru vasele congelator din UE care vizează merluciul senegalez și unele specii de cefalopode (calmarul și sepia) în temeiul Protocolului la Acordul de parteneriat în domeniul pescuitului cu Republica Islamică Mauritania, aferent perioadei 2015-2019, contribuie la menținerea și extinderea posibilităților de pescuit pentru navele din UE în zona de pescuit a Mauritaniei.

Contribuția financiară anuală suplimentară de 2 500 000 EUR care trebuie plătită de Uniune în schimbul acestor posibilități noi de pescuit ar putea contribui la o gestionare și o conservare mai bună a resurselor piscicole deoarece Mauritania poate decide să o utilizeze la implementarea strategiei sale naționale sectoriale vizând să asigure dezvoltarea durabilă a propriului sector al pescuitului, în plus față de contribuția financiară specială pe care o primește în temeiul protocolului dezvoltarea propriului sector al pescuitului („sprijin sectorial”).

1.4.4.Indicatori de rezultat și de impact

A se preciza indicatorii care permit monitorizarea punerii în aplicare a propunerii/inițiativei.

Rata de utilizare a posibilităților de pescuit (% din autorizațiile de pescuit utilizate anual în raport cu disponibilitatea oferită în temeiul protocolului);

Colectarea și analizarea datelor privind capturile și valoarea comercială a acordului;

Contribuția la ocuparea forței de muncă, la realizarea de valoare adăugată în UE și la stabilizarea pieței UE (la nivelul coroborat cu alte APPS);

Numărul de reuniuni tehnice și de reuniuni ale comisiei mixte.

1.5.Motivele propunerii/inițiativei

1.5.1.Cerință (cerințe) de îndeplinit pe termen scurt sau lung

Protocolul la Acordul de parteneriat în domeniul pescuitului cu Mauritania, aferent perioadei 2015-2019, furnizează un cadru pentru activitățile de pescuit ale flotei Uniunii Europene în interiorul zonei de pescuit a Mauritaniei și intensifică cooperarea cu Mauritania în scopul de a promova dezvoltarea unei politici de pescuit sustenabil.

Protocolul prevede posibilitatea ca, pe baza avizelor științifice disponibile, cele două părți să poată conveni, în cadrul comisiei mixte, asupra repartizării posibilităților de pescuit pentru vase congelator care vizează specii demersale în legătură cu care a fost identificat un surplus.

În timpul reuniunii sale de la Nouakchott din 15 și 16 noiembrie 2016, comisia mixtă instituită în temeiul articolului 10 din acord a decis să acorde posibilități noi de pescuit vaselor congelator care vizează merluciul senegalez ca specie principală, precum și calmarul și sepia ca specii secundare în apele mauritane, în limitele surplusului disponibil.

Această decizie permite navelor UE care nu au putut pescui în apele Mauritaniei din momentul excluderii cefalopodelor din protocoalele aferente perioadelor 2012-2014 și 2015-2019 să continue să pescuiască în Mauritania.

1.5.2.Valoarea adăugată a implicării UE

Pentru a se asigura sustenabilitatea activităților de pescuit, clauza de exclusivitate inclusă în Acordul de parteneriat în domeniul pescuitului cu Mauritania (articolul 6) prevede că navele UE nu au dreptul de a pescui în Mauritania (inclusiv în baza unor acorduri private), cu excepția cazului în care dețin o autorizație de pescuit eliberată în cadrul acordului.

1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențe anterioare similare

Pe baza avizelor și a evaluărilor științifice disponibile, cele două părți au stabilit un volum autorizat de capturi pentru noua categorie de pescuit 2 bis de 3 500 de tone de merluciu senegalez, de 1 450 de tone de calmar și de 600 de tone de sepie. În cadrul acestei categorii, cel mult 6 nave pot opera simultan în apele mauritane.

1.5.4.Compatibilitatea și posibila sinergie cu alte instrumente corespunzătoare

Nu se aplică.

1.6.Durata și impactul financiar

X Propunere/inițiativă pe durată determinată

X    Propunere/inițiativă în vigoare din 2017 până în 2019

X    Impact financiar din 2017 până în 2019

 Propunere/inițiativă pe durată nedeterminată

Punere în aplicare cu o perioadă de creștere în intensitate din AAAA până în AAAA,

urmată de o perioadă de funcționare în regim de croazieră.

1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e) 9  

X Gestiune directă asigurată de către Comisie

X de către serviciile sale, inclusiv prin intermediul personalului din delegațiile Uniunii;

   de către agențiile executive

 Gestiune partajată cu statele membre

 Gestiune indirectă cu delegarea sarcinilor de execuție bugetară:

◻ țărilor terțe sau organismelor pe care le-au desemnat acestea;

◻ organizațiilor internaționale și agențiilor acestora (a se preciza);

◻BEI și Fondului european de investiții;

◻ organismelor menționate la articolele 208 și 209 din Regulamentul financiar;

◻ organismelor de drept public;

◻ organismelor de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția să prezinte garanții financiare adecvate;

◻ organismelor de drept privat dintr-un stat membru care sunt responsabile cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și care prezintă garanții financiare adecvate;

◻ persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC, în temeiul titlului V din TUE, identificate în actul de bază relevant.

Dacă se indică mai multe moduri de gestiune, a se furniza detalii suplimentare în secțiunea „Observații“.

Observații

[…]

2.MĂSURI DE GESTIUNE

2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare

A se preciza frecvența și condițiile aferente acestor dispoziții.

Comisia (DG MARE, în colaborare cu atașatul său pentru pescuit în Mauritania și Delegația Uniunii Europene de la Nouakchott) asigură monitorizarea periodică a punerii în aplicare a acestui protocol, în special în ceea ce privește utilizarea de către operatori a posibilităților de pescuit și datele privind capturile.

Acordul de parteneriat în domeniul pescuitului prevede, de asemenea, cel puțin o reuniune anuală a comisiei mixte, având ca scop să reevalueze punerea în aplicare a acordului și a protocolului și, dacă este necesar, să ajusteze posibilitățile de pescuit și contribuția financiară.

2.2.Sistemul de gestiune și de control

2.2.1.Riscul (riscurile) identificat(e)

Nu se aplică.

2.2.2.Informații privind sistemul de control intern instituit

Nu se aplică.

2.2.3.Estimarea costurilor și a beneficiilor controalelor și evaluarea nivelului prevăzut de risc de eroare

Nu se aplică.

2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate.

Comisia întreține un dialog politic și o coordonare regulată cu Mauritania pentru a asigura gestionarea adecvată a acordului și a protocolului. În orice caz, toate plățile efectuate de Comisie în cadrul unui APPS sunt supuse normelor și procedurilor bugetare și financiare standard ale Comisiei. Acest lucru permite, în special, identificarea completă a conturilor bancare ale țărilor terțe în care se plătește contribuția financiară. Conform articolului 2 alineatul (8) din protocol, contribuția financiară pentru acces trebuie plătită într-un cont bancar deținut de trezorerie în cadrul Băncii Centrale a Mauritaniei.

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

Linii bugetare existente

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual

Linia bugetară

Tipul
cheltuielilor

Contribuție

Număr
[Rubrica………………………...…………]

Dif./Nedif 10 .

Țări AELS 11

Țări candidate 12

Țări terțe

În sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

2

11.03 01

Crearea unui cadru de guvernanță pentru activitățile de pescuit efectuate de navele de pescuit ale Uniunii în apele țărilor terțe (APS)

Dif.

NU

NU

NU

NU

Noile linii bugetare solicitate

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual

Linia bugetară

Tipul
cheltuielilor

Contribuție

Număr
[…][Rubrica………………………………………]

Dif./ Nedif.

Țări AELS

Țări candidate

Țări terțe

În sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

[…][XX.YY.YY.YY]

DA/NU

DA/NU

DA/NU

DA/NU

3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

milioane EUR (cu trei zecimale)

Rubrica din cadrul financiar
multianual

Număr

2 - Creștere durabilă: Resurse naturale

DG: MARE

Anul
2017

Anul
2018

Anul
2019

Anul
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

TOTAL

• Credite operaționale

Numărul liniei bugetare 11.0301

Angajamente

(1)

5,000

2,500

7,500

Plăți

(2)

5,000

2,500

7,500

Numărul liniei bugetare

Angajamente

(1a)

Plăți

(2 a)

Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe 13  

Numărul liniei bugetare

(3)

TOTAL credite
pentru DG MARE

Angajamente

=1+1a +3

5,000

2,500

7,500

Plăți

=2+2a

+3

5,000

2,500

7,500






TOTAL credite operaționale

Angajamente

(4)

5,000

2,500

7,500

Plăți

(5)

5,000

2,500

7,500

• TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe

(6)

TOTAL credite
în cadrul RUBRICII 2
din cadrul financiar multianual

Angajamente

=4+ 6

5,000

2,500

7,500

Plăți

=5+ 6

5,000

2,500

7,500

În cazul în care propunerea/inițiativa afectează mai multe rubrici:

•TOTAL credite operaționale

Angajamente

(4)

Plăți

(5)

• TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe

(6)

TOTAL credite
în cadrul RUBRICILOR 1-4
din cadrul financiar multianual

(Suma de referință)

Angajamente

=4+ 6

Plăți

=5+ 6





Rubrica din cadrul financiar
multianual

5

„Cheltuieli administrative”

milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul
N

Anul
N+1

Anul
N+2

Anul
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

TOTAL

DG: <…….>

• Resurse umane

• Alte cheltuieli administrative

TOTAL DG <…….>

Credite

TOTAL credite
pentru RUBRICA 5
din cadrul financiar multianual
 

(Total angajamente = Total plăți)

milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul
2017

Anul
2018

Anul
2019

Anul
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

TOTAL

TOTAL credite
în cadrul RUBRICILOR 1-5
din cadrul financiar multianual
 

Angajamente

5,000

2,500

7,500

Plăți

5,000

2,500

7,500

3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor operaționale

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale

X    Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)

A se indica obiectivele și realizările

Anul
2017

Anul
2018

Anul
2019

Anul
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

TOTAL

REALIZĂRI

Tip 14

Costuri medii

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr. total

Costuri totale

OBIECTIVUL SPECIFIC Nr. 1 15

- Nr. licențelor navelor

0,417

12

5,000

6

2,500

18

7,500

- Realizare

- Realizare

Subtotal pentru obiectivul specific nr. 1

12

5,000

6

2,500

18

7,500

OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 2…

- Realizare

Subtotal pentru obiectivul specific nr. 2

COSTURI TOTALE 16

12

5,000

6

2,500

18

7,500

3.2.3.Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

3.2.3.1.Sinteză

X    Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ

   Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:

milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul
N 17

Anul
N+1

Anul
N+2

Anul
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

TOTAL

RUBRICA 5
din cadrul financiar multianual

Resurse umane

Alte cheltuieli administrative

Subtotal RUBRICA 5
din cadrul financiar multianual

În afara RUBRICII 5 18
din cadrul financiar multianual

Resurse umane

Alte cheltuieli
cu caracter administrativ

Subtotal
În afara RUBRICII 5
din cadrul financiar multianual

TOTAL

Necesarul de credite în materie de resurse umane și de alte cheltuieli de natură administrativă va fi acoperit de creditele DG-ului care sunt deja alocate pentru gestionarea acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.

3.2.3.2.Necesarul de resurse umane estimat

X    Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.

   Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos::

Estimări în echivalent normă întreagă

Anul
N

Anul
N+1

Anul N+2

Anul N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

• Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

XX 01 01 01 (la sediu și în birourile de reprezentare ale Comisiei)

XX 01 01 02 (în delegații)

XX 01 05 01 (cercetare indirectă)

10 01 05 01 (cercetare directă)

Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI) 19

XX 01 02 01 (AC, END, INT din „pachetul global”)

XX 01 02 02 (AC, AL, END, INT și JED în delegații)

XX 01 04 yy  20

- la sediu

- în delegații

XX 01 05 02 (AC, END, INT - cercetare indirectă)

10 01 05 02 (AC, END, INT - cercetare directă)

Alte linii bugetare (a se preciza)

TOTAL

XX este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.

Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerile bugetare.

Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

Funcționari și personal temporar

Personal extern

3.2.4.Compatibilitatea cu actualul cadru financiar multianual

X    Propunerea/inițiativa este compatibilă cu cadrul financiar multianual existent.

   Propunerea/inițiativa necesită o reprogramare a rubricii corespunzătoare din cadrul financiar multianual.

A se explica reprogramarea necesară, precizând liniile bugetare în cauză și sumele aferente.

[…]

   Propunerea/inițiativa necesită recurgerea la instrumentul de flexibilitate sau revizuirea cadrului financiar multianual.

A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizând rubricile și liniile bugetare în cauză, precum și sumele aferente.

[…]

3.2.5.Contribuția terților

Propunerea/inițiativa nu prevede cofinanțare din partea terților.

Propunerea/inițiativa prevede cofinanțare, estimată în cele ce urmează:

Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul
N

Anul
N+1

Anul
N+2

Anul
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

Total

A se preciza organismul care asigură cofinanțarea 

TOTAL credite cofinanțate



3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

X    Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

   Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

   asupra resurselor proprii

   asupra diverselor venituri

milioane EUR (cu trei zecimale)

Linia bugetară pentru venituri:

Credite disponibile pentru exercițiul financiar în curs

Impactul propunerii/inițiativei 21

Anul
N

Anul
N+1

Anul
N+2

Anul
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

Articolul …...

Pentru diversele venituri alocate, a se preciza linia bugetară (liniile bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).

[…]

A se preciza metoda de calcul a impactului asupra veniturilor.

[…]

(1) A se vedea tabelul categoriilor de pescuit anexat la protocol (JO L 315, 1.12.2015, p. 13).
(2) COFREPECHE, NFDS, POSEIDON et MRAG, 2014. Évaluation rétrospective et prospective du protocole de l’accord de partenariat dans le secteur de la pêche entre l'Union européenne et la République islamique de Mauritanie (sous le Contrat cadre MARE/2011/01 - Lot 3, contrat spécifique 8). Bruxelles, 176 p.
(3) JO L 343, 8.12.2006, p. 4.
(4) Decizia (UE) 2016/870 a Consiliului din 24 mai 2016 privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a Protocolului de stabilire a posibilităților de pescuit și a contribuției financiare prevăzute prin Acordul de parteneriat în domeniul pescuitului dintre Comunitatea Europeană și Republica Islamică Mauritania pentru o perioadă de patru ani (JO L 145, 2.6.2016, p. 1).
(5) JO L 315, 1.12.2015, p. 3.
(6) Regulamentul (UE) 2015/2192 al Consiliului din 10 noiembrie 2015 privind alocarea posibilităților de pescuit în temeiul Protocolului de stabilire a posibilităților de pescuit și a contribuției financiare prevăzute prin Acordul de parteneriat în domeniul pescuitului dintre Comunitatea Europeană și Republica Islamică Mauritania pentru o perioadă de patru ani (JO L 315, 1.12.2015, p. 72).
(7) ABM (activity based management): gestiune pe activități; ABB (activity based budgeting): întocmirea bugetului pe activități.
(8) Astfel cum sunt menționate la articolul 54 alineatul (2) litera (a) sau (b) din Regulamentul financiar.
(9) Explicațiile privind modurile de gestiune, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html
(10) Dif. = credite diferențiate / Nedif. = credite nediferențiate.
(11) AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.
(12) Țările candidate și, după caz, țările potențial candidate din Balcanii de Vest.
(13) Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(14) Realizările se referă la produsele și serviciile care vor fi furnizate (de ex.: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de străzi construiți etc.).
(15) Conform descrierii de la punctul 1.4.2. „Obiectiv(e) specific(e)…”
(16) În 2017, Comisia va plăti pentru anii de aplicare a protocolului 2016-2017 și 2017-2018. În anul 2018, Comisia va plăti pentru anul de aplicare a protocolului 2018-2019. Acest lucru se datorează faptului că plățile pentru acces trebuie efectuate până la data aniversară a protocolului, și anume 16 noiembrie. De exemplu, până la 16 noiembrie 2018, Comisia va trebui să efectueze plata pentru acces pentru anul de aplicare 2018-2019.
(17) Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.
(18) Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(19) AC = agent contractual; AL= agent local; END = expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenți de muncă temporară; JED = expert tânăr în delegații.
(20) Subplafonul pentru personal extern acoperit din creditele operaționale (fostele linii „BA”).
(21) În ceea ce privește resursele proprii tradiționale (taxe vamale, cotizații pentru zahăr), sumele indicate trebuie să fie sume nete, și anume sume brute după deducerea unei cote de 25 % pentru costuri de colectare.
Top