EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016SC0167

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI care însoţeşte documentul Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete

SWD/2016/0167 final - 2016/0149 (COD)

Bruxelles, 25.5.2016

SWD(2016) 167 final

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI

care însoţeşte documentul

Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului

privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete

{COM(2016) 285 final}
{SWD(2016) 166 final}


Evaluarea impactului în ceea ce privește livrarea transfrontalieră de colete

A. Nevoia de acțiune

De ce? Care este problema abordată?

Prețurile ridicate ale livrării transfrontaliere pentru operatorii de comerț electronic cu amănuntul și consumatori, în special în cazul zonelor îndepărtate și al IMM-urilor, reprezintă un obstacol în calea comerțului electronic transfrontalier. Prețurile ridicate sunt cauzate de obstacolele relativ mari în calea intrării pe piață, care pot limita dezvoltarea concurenței cu acoperire geografică largă, precum și de volumele mici specifice expeditorilor mici care reduc puterea lor de negociere, ducând la prețuri mai ridicate și la mai puține opțiuni de livrare oferite operatorilor de comerț electronic cu amănuntul mici și persoanelor fizice. Mai mult, mandatul limitat al multor autorități naționale de reglementare (ANR) de a monitoriza piața transfrontalieră de colete are ca rezultat o lipsă a informațiilor necesare pentru identificarea eventualelor disfuncționalități ale pieței sau a altor probleme de reglementare. De asemenea, comercianții cu amănuntul și consumatorii nu dispun de informații cu privire la gama de opțiuni de livrare aflate la dispoziția lor. Diferențele în ceea ce privește domeniul de aplicare al obligației de serviciu universal între statele membre înseamnă că doar Directiva privind serviciile poștale (Directiva 97/67/CE) 1 nu este suficientă pentru a asigura prețuri abordabile pentru serviciile aferente comerțului electronic.

Ce se așteaptă de la această inițiativă?

Obiectivele sunt următoarele: de a conferi mai multă eficacitate supravegherii reglementare; de a spori transparența în ceea ce privește disponibilitatea și prețurile diferitelor servicii de livrare transfrontalieră; și de a încuraja concurența. Această inițiativă ar trebui să ducă la reducerea prețurilor plătite de consumatorii individuali și de operatorii de comerț electronic cu amănuntul mai mici, în special în zonele îndepărtate. Calitatea serviciilor de livrare transfrontalieră este abordată separat.

Care este valoarea adăugată a acțiunii la nivelul UE? 

În absența unei abordări concertate la nivelul UE, este puțin probabil ca acțiunile întreprinse doar la nivel național să abordeze aspectele transfrontaliere identificate mai sus. Diferitele abordări sau interpretări ale actualului cadru de reglementare (în special Directiva privind serviciile poștale) au condus la un mediu concurențial neloial pentru operatorii de livrare din diverse state membre, precum și la niveluri inegale de protejare a IMM-urilor și a cetățenilor care doresc să beneficieze de piața unică (digitală). Statele membre nu pot oferi, la nivel individual, soluții eficace în ceea ce privește obstacolele din calea pieței interne, dat fiind că rețelele transeuropene de livrare fac obiectul mai multor jurisdicții.

B. Soluții

Ce opțiuni de politică legislative și nelegislative au fost luate în considerare? Există sau nu o opțiune preferată? De ce?

Au fost examinate diverse opțiuni privind transparența prețurilor și competențele de reglementare. Opțiunea preferată cuprinde elementele următoare:

(1) Transparență sporită, prin publicarea prețurilor pentru anumite produse ale mai multor furnizori de servicii de livrare transfrontalieră într-o secțiune special creată pe site-ul web EUROPA al Comisiei, precum și prin impunerea pentru autoritățile naționale de reglementare a obligației de a evalua caracterul lor abordabil.

(2) Îmbunătățirea supravegherii reglementare, prin clarificarea faptului că toți operatorii de livrare de colete (care depășesc o anumită dimensiune) au obligația de a prezenta autorităților naționale de reglementare un set de bază de date statistice.

(3) Încurajarea concurenței, prin impunerea accesului terților la rețelele transfrontaliere și la acordurile multilaterale privind prețurile ale operatorilor poștali naționali (OPN).

Printre alte opțiuni examinate și respinse s-a numărat: sporirea transparenței prețurilor negociate individual și/sau a prețurilor plătite operatorului de livrare de către operatorii de comerț electronic cu amănuntul și notificarea prealabilă (a autorităților de reglementare) în legătură cu modificările de preț.

Un regulament de sine stătător permite o punere în aplicare rapidă a unor norme specifice și direct aplicabile, reducându-se fragmentarea. Normele uniforme ar oferi certitudine juridică pentru toți operatorii de pe piață. Măsurile fără caracter legislativ, de exemplu, Foaia de parcurs pentru realizarea pieței unice în domeniul livrării de colete din 2013 2 , nu au îmbunătățit până în prezent caracterul abordabil sau supravegherea reglementară. Date fiind schimbările rapide de pe unele segmente ale pieței și cunoștințele limitate în legătură cu piața, nu se propune o reglementare a prețurilor. 

Care sunt susținătorii fiecărei opțiuni?

Comercianții cu amănuntul și consumatorii sprijină măsuri care duc la reducerea prețurilor. Operatorii poștali naționali sunt împotriva intervenției prin reglementare, considerând că piețele sunt concurențiale. Sectorul curieratului rapid dorește armonizarea cadrelor de reglementare, însă privește cu un ochi critic o supraveghere mai strictă din partea autorităților naționale de reglementare. Autoritățile naționale de reglementare confirmă lipsa actuală de date privind piața, dar avertizează împotriva unor noi competențe ex ante. Parlamentul European a solicitat luarea de măsuri echilibrate și foarte specifice. Statele membre nu doresc reglementarea prețurilor.

C. Impactul opțiunii preferate

Care sunt avantajele opțiunii preferate (dacă există; în caz contrar, avantajele opțiunilor principale)?

Îmbunătățirea cunoștințelor legate de piață le va oferi autorităților naționale de reglementare posibilitatea unei supravegheri mai atente a pieței și le va permite să monitorizeze evoluțiile pieței. Site-ul web care publică prețurile și evaluările caracterului abordabil efectuate de autoritățile naționale de reglementare vor evidenția prețurile (prea) mari și vor pune presiune în vederea oferirii unor prețuri mai rezonabile. Acest lucru ar aduce beneficii în special operatorilor de comerț electronic cu amănuntul mici și consumatorilor. Operatorii de livrare ar beneficia de o creștere a cererii pentru serviciile de livrare transfrontalieră. Accesul la acordurile multilaterale vor ajuta operatorii de servicii de livrare să intre pe piață și să reducă costurile cu operatorii poștali naționali.

Care sunt costurile opțiunii preferate (dacă există; în caz contrar, ale opțiunilor principale)?

Costurile estimate sunt mai mici de 500 000 EUR (221 000 EUR pentru autoritățile de reglementare, 20 000 EUR pentru operatorii poștali naționali și 170 000 EUR pentru ceilalți operatori de livrare), pe baza modelului standard de costuri al UE și a experienței statistice a Comisiei.

Care va fi impactul asupra societăților comerciale, a IMM-urilor și a microîntreprinderilor?

Propunerea ar trebui să reducă prețurile de livrare, astfel încât operatorii de comerț electronic cu amănuntul mai mici să poată vinde mai mult. Operatorii de livrare cu mai puțin de 50 de angajați și care sunt stabiliți doar într-un stat membru ar urma să fie scutiți de la obligația de a furniza date pentru autoritățile naționale de reglementare.

Va exista un impact semnificativ asupra bugetelor și a administrațiilor naționale?

Statele membre se pot confrunta cu costuri suplimentare, dacă autoritățile naționale de reglementare sunt finanțate din bugetele naționale și dacă ele necesită resurse suplimentare.

Vor exista și alte consecințe semnificative? 

Nu. Operatorii de livrare din țările terțe care doresc să ofere servicii în UE trebuie să respecte aceleași norme.

D. Măsuri subsecvente

Când va fi revizuită politica?

Revizuirea regulamentului se va face cu ajutorul unui raport prezentat din doi în doi ani, care va include și progresele realizate în legătură cu alte inițiative menite să contribuie la realizarea pieței unice pentru livrarea de colete. 

(1) Modificată prin Directivele 2002/39/CE și 2008/6/CE.
(2) COM(2013) 886 final.
Top