EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016PC0560

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de modificare, în scopul adaptării la progresul tehnic, a anexei II la Directiva 2009/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind siguranța jucăriilor, în ceea ce privește plumbul

COM/2016/0560 final - 2016/0267 (NLE)

Bruxelles, 9.9.2016

COM(2016) 560 final

2016/0267(NLE)

Propunere de

DIRECTIVĂ A CONSILIULUI

de modificare, în scopul adaptării la progresul tehnic, a anexei II la Directiva 2009/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind siguranța jucăriilor, în ceea ce privește plumbul

(Text cu relevanță pentru SEE)

{SWD(2016) 289 final}
{SWD(2016) 290 final}


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

În ceea ce privește jucăriile sau componentele acestora, Directiva 2009/48/CE stabilește, în tabelul din anexa II partea III punctul 13, limite de migrare în materialul uscat, în materialul lichid și în materialul răzuit al jucăriilor sau al componentelor de jucării, pentru o serie de elemente, printre care și plumbul. Pentru a asigura o protecție adecvată a copiilor, Directiva 2009/48/CE împuternicește Comisia să modifice punctul 13 din partea III a anexei II în scopul adaptării la progresele tehnice și științifice. În conformitate cu articolul 46 alineatul (1) din Directiva 2009/48/CE, aceste măsuri se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 47 alineatul (2) din directivă.

Cu obiectivul de consolidare a valorilor-limită pentru plumb în jucării pe baza celor mai recente dovezi științifice furnizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), Comisia a pregătit un proiect de directivă care a fost supus la vot în cadrul Comitetului pentru siguranța jucăriilor instituit prin articolul 47 din Directiva 2009/48/CE. În cadrul reuniunii din 14 ianuarie 2015, comitetul nu a emis un aviz referitor la proiectul de directivă.

În conformitate cu articolul 5a din Decizia 1999/468/CE, în cazul în care comitetul emite un aviz negativ sau în cazul în care nu este emis niciun aviz, Comisia este obligată să prezinte Consiliului o propunere cu privire la măsurile care urmează să fie adoptate și să o transmită în același timp Parlamentului European. Consiliul trebuie să hotărască asupra propunerii cu o majoritate calificată, în termen de două luni de la data trimiterii propunerii. În cazul în care Consiliul se opune măsurii propuse, aceasta nu este adoptată. În cazul în care Consiliul preconizează adoptarea măsurii propuse sau în cazul în care Consiliul nu ia o decizie, măsura propusă este prezentată Parlamentului European. În cazul în care Parlamentul European se opune măsurii propuse cu majoritatea membrilor care îl compun, în termen de patru luni de la data prezentării către Consiliu, măsura propusă nu este adoptată. În cazul în care Parlamentul European nu se opune în acest termen, măsura propusă trebuie adoptată.

La scurt timp după reuniunea comitetului din 14 ianuarie 2015, a fost publicată o erată la raportul din 2008 al Institutului național olandez pentru sănătate publică și mediu (RIVM) care stă la baza limitelor de migrare din tabelul din anexa II partea III punctul 13 la Directiva 2009/48/CE. Potrivit eratei, limitele pentru prezența elementelor în materialul uscat și lichid al jucăriilor au fost calculate în mod eronat în 2008. Calculul s-a bazat pe cantitățile de material care au fost considerate a fi ingerate de copii o dată pe zi, însă ingestia ar avea loc numai o dată pe săptămână. Consultat de Comisie în această privință, Comitetul științific pentru riscurile asupra sănătății și mediului (CSRSM) a arătat, în aprilie 2016, că limitele de ingerare zilnică erau adecvate, confirmând astfel că metodologia raportului RIVM din 2008 de calculare a limitelor de siguranță pentru elemente în jucării este corectă. În consecință, ar trebui să se aplice aceeași metodă pentru revizuirea limitelor pentru plumbul din jucării; prezenta propunere face acest lucru.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

Probele științifice sus-menționate arată faptul că nivelul de protecție împotriva expunerii la plumb, astfel cum a fost stabilit în 2009 în anexa II partea III punctul 13 la Directiva 2009/48/CE, nu mai este adecvat. Prin urmare, este necesar să se modifice actualele limite de migrare pentru plumb în vederea alinierii acestora la cele mai recente date științifice, pentru a reduce expunerea copiilor la plumb.

În Decizia 2012/160/UE, Comisia a recunoscut că limitele de migrare pentru plumb stabilite în 2009 nu mai oferă un nivel corespunzător de protecție pentru copii.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

La nivelul UE, prezența plumbului în ceramică și în materialele plastice care intră în contact cu alimentele este deja restricționată. Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 (Regulamentul „REACH”) restricționează utilizarea carbonaților și a sulfaților de plumb în vopsele și comercializarea plumbului din bijuterii. REACH restricționează, de asemenea, introducerea pe piață și utilizarea plumbului în articolele puse la dispoziția publicului larg, dar exclude jucăriile de la această restricție, având în vedere limitele specifice de migrare pentru plumb în jucării stabilite în Directiva 2009/48/CE.

2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

Temeiul juridic

Temeiul juridic al propunerilor îl constituie articolul 46 alineatul (1) litera (b) din Directiva 2009/48/CE privind siguranța jucăriilor.

Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

Obiectivul propunerii este acela de a asigura un nivel ridicat de siguranță pentru copii, restabilind în același timp piața internă. Acțiunile individuale întreprinse de statele membre, cum ar fi limitele naționale diferite pe care Germania este autorizată să le mențină - ca urmare a hotărârii Tribunalului din 14 mai 2014 în cauza T-198/12 - până la data intrării în vigoare a dispozițiilor UE de stabilire a unor noi limite pentru plumb în jucării, duc la existența unor niveluri inegale de protecție pentru copiii din Europa, precum și la o fragmentare a pieței interne și creează obstacole în calea comerțului cu jucării.

Întrucât Directiva 2009/48/CE stabilește în mod exhaustiv normele privind asigurarea siguranței jucăriilor și a pieței interne pentru jucării, modificarea directivei în ceea ce privește valorile-limită aplicabile pentru plumb este singura modalitate de a asigura un nivel ridicat de siguranță pentru copii și funcționarea pieței interne.

Proporționalitatea

Din punctul de vedere al efectelor plumbului asupra dezvoltării neurologice a copiilor, care constau în special în dificultăți la învățare, expunerea copiilor la plumb ar trebui redusă cât mai mult posibil, inclusiv expunerea prin intermediul jucăriilor. Acest obiectiv nu implică elaborarea de politici în noi domenii, deoarece există deja acte legislative ale UE privind siguranța jucăriilor, incluzând o împuternicire acordată Comisiei de a adopta acte de punere în aplicare pentru atingerea obiectivului. Alte măsuri decât modificarea actualelor limite de migrare pentru plumb și alinierea acestora la cele mai recente date științifice ar fi mai puțin eficace în ceea ce privește protecția copiilor, care reprezintă un segment al populației deosebit de vulnerabil.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Consultările cu părțile interesate

Comisia a informat toate părțile interesate (statele membre, industria, asociațiile de protecție a consumatorilor, organismele de standardizare, organismele notificate) privind inițiativa sa, în cadrul reuniunii grupului de experți privind siguranța jucăriilor, care a avut loc în aprilie 2011; mai multe state membre au sprijinit revizuirea valorilor-limită pentru plumb. Unele au preferat să facă acest lucru pe baza alocării unei doze zilnice tolerabile (DZT) de 5 %, iar un alt stat membru a menționat o alocare de DZT de 10 % combinată cu o excepție sau cu o perioadă de tranziție. Grupul de experți nu s-a opus utilizării unei DZT de 10 %. Un stat membru a solicitat efectuarea unei evaluări a impactului. Ulterior, o serie de state membre și-au exprimat sprijinul pentru o alocare de 5 % și pentru o scutire pentru jucăriile artizanale.

Ulterior, Comisia a primit documente de poziție din partea sectorului jucăriilor, care indică faptul că inițiativa Comisiei ar avea un impact important asupra competitivității sectorului. Principalul impact subliniat de către sector fost incapacitatea acestuia de a continua comercializarea anumitor categorii de jucării. Ținând seama de acest lucru, Comisia a consultat încă o dată sectorul jucăriilor prin intermediul unei consultări publice specifice. Grupul țintă de părți interesate a primit informații cu privire la inițiativă și a fost invitat să își exprime opinia cu privire la problemele identificate, opțiuni și la alte aspecte relevante. Consultarea a fost publicată pe site-ul „Vocea ta în Europa”, precum și pe pagina internet a DG ENTR dedicată siguranței jucăriilor, și a durat de la 13 februarie 2012 până la 7 mai 2012. În plus, asociațiile de întreprinderi au fost informate cu privire la consultare prin e-mail și li s-a cerut să disemineze informațiile în rândul membrilor lor. Rezultatele consultării au fost publicate și asociațiile de întreprinderi au fost informate în mod corespunzător cu privire la publicarea acestora.

De asemenea, Comisia a obținut documente de poziție din partea asociațiilor pentru protecția consumatorilor, în special din partea ANEC și BEUC. ANEC și BEUC susțin revizuirea valorilor-limită pentru plumb în jucării, pentru a îmbunătăți pe cât posibil protecția copiilor împotriva expunerii la plumb și împotriva consecințelor legate de sănătate ale acesteia.

Consultarea a fost completată de interviuri cu părțile interesate realizate de doi consultanți externi în cadrul studiilor lor: unul privind costurile de sănătate referitoare la expunerea copiilor la plumb prin intermediul jucăriilor, celălalt privind efectele inițiativei asupra competitivității sectorului jucăriilor (a se vedea mai jos).

Impactul alocării de 5 % și faptul că ar putea fi necesar ca doar câteva jucării/materiale din jucării să fie adaptate la noile valori-limită pentru plumb au fost discutate cu toate părțile interesate în cadrul reuniunii grupului de experți privind siguranța jucăriilor din mai 2014. O serie de state membre au preferat o alocare de 5 % din valoarea toxicologică de referință, în timp ce altele au preferat o alocare de 10 %. Părțile interesate din industria jucăriilor și reprezentanții consumatorilor au avut puncte de vedere la fel de diferite.

Obținerea și utilizarea expertizei

Au fost realizate două studii de către consultanți externi: unul privind costurile de sănătate referitoare la expunerea copiilor la plumb prin intermediul jucăriilor ( http://ec.europa.eu/DocsRoom/documents/6655/attachments/1/translations/en/renditions/native ), celălalt privind efectele inițiativei asupra competitivității sectorului jucăriilor ( http://ec.europa.eu/DocsRoom/documents/6654/attachments/1/translations/en/renditions/native ).

Evaluarea impactului

Comisia a realizat o evaluare a impactului „revizuirii valorilor-limită pentru plumb în jucării” în sprijinul acestei modificări [a se introduce linkul la rezumat atunci va fi disponibil public], care a primit un aviz pozitiv din partea Comitetului de evaluare a impactului [Ares(2013)66470 - 18/1/2013].

Evaluarea impactului a examinat cele câteva alternative de politică: (1) scenariul de referință, „statu-quo”, (2) revizuirea completă a limitelor actuale, (3) revizuirea parțială a limitelor actuale și (4) instrumente juridice neobligatorii / abordări de autoreglementare. În cadrul scenariului de referință nu se prevăd cheltuieli noi, dar acest scenariu nu ar aduce nicio îmbunătățire în ceea ce privește protecția sănătății copiilor. Revizuirea integrală, în conformitate cu cele mai recente cunoștințe științifice în domeniu, va prezenta cele mai multe beneficii deoarece ar duce la un nivel ridicat de protecție a copiilor față de expunerea la plumb, dar poate duce la costuri semnificative pentru industrie, deoarece, în cel mai rău caz, producerea anumitor categorii de jucării ar putea fi complet interzisă. Revizuirea parțială nu ar reduce gradul de expunere a copiilor pentru acele jucării care, de fapt, este posibil să conțină prea mult plumb, ceea ce ar duce la beneficii mult mai limitate decât revizuirea completă, dar ar evita eventuala interzicere pe piață a anumitor jucării și ar implica costuri limitate pentru industrie. Instrumentele juridice neobligatorii / abordările de autoreglementare ar implica costuri limitate pentru industrie, dar ar fi de cele mai multe ori ineficiente și ar duce, prin urmare, la o creștere limitată a nivelului de protecție a copiilor.

Propunerea finală optează pentru revizuirea completă, care va prezenta cele mai multe beneficii deoarece ar duce la un nivel ridicat de protecție a copiilor față de expunerea la plumb; s-a luat în considerare, de asemenea, faptul că datele din 2 500 de eșantioane de jucării din Germania au arătat că jucăriile introduse pe piață sunt conforme în proporție de 91 % - 100 % cu cele mai stricte limite pentru plumb prevăzute de propunere. Următoarele impacturi au fost estimate pentru opțiunea de revizuire integrală, astfel cum este menționată în propunere:

Impacturi asupra sănătății: expunerea redusă a copiilor la plumbul din jucării ar putea duce la beneficii suplimentare, în comparație cu scenariul de statu-quo, de 836 de milioane EUR aferente unor probleme de comportament și de atenție (ADHD) și de 1 176 de milioane EUR aferente unui IQ redus.

Impacturi economice: industria ar fi afectată în capacitatea sa de a introduce pe piață anumite jucării 1 , realizate cu materii prime contaminate în mod natural cu plumb. Industria prevede o creștere a costurilor de producție și o reducere a gamei de produse. Opțiunea are drept rezultat un impact estimat de 89 de milioane EUR din valoarea producției. Scenariul cel mai pesimist ar fi interzicerea de facto a anumitor jucării. Această interdicție ar putea duce la o pierdere suplimentară de producție până la o eliminare totală a acestor jucării în UE. Acest fapt ar implica o pierdere de 217 de milioane EUR, în cel mai rău caz.

Costurile sociale (impact asupra ocupării forței de muncă): opțiunea selectată are ca rezultat un impact estimat la pierderea a 662 de locuri de muncă, reprezentând 8,5 milioane EUR. Cel mai pesimist scenariu - o interzicere de facto a anumitor jucării - ar duce la pierderea a 2 112 de locuri de muncă, ceea ce reprezintă 27,5 milioane EUR.

Adecvarea reglementărilor și simplificarea acestora

Propunerea nu scutește microîntreprinderile, deoarece riscurile pentru sănătatea copiilor care decurg din expunerea la plumbul metalic foarte toxic din jucării nu sunt diferite dacă jucăriile sunt produse de microîntreprinderi sau de alte întreprinderi.

Propunerea nu conține dispoziții specifice în vederea reducerii la minimum a costurilor de asigurare a conformității pentru IMM-uri și alte părți interesate, întrucât Directiva 2009/48/CE, care este modificată prin prezenta propunere, nu conține astfel de dispoziții.

Riscurile pe care propunerea urmărește să le abordeze, în special riscurile pentru sănătatea copiilor care decurg din expunerea la plumb, metal foarte toxic din jucării, apar doar în lumea materială, ca urmare a expunerii fizice la jucării. În consecință, controlul digital („Digital Check”) și întrebarea dacă propunerea este adaptată la internet și adecvată atât pentru mediul material, cât și pentru mediul digital, este lipsită de relevanță.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Niciuna.

5.ALTE ELEMENTE

Planurile de implementare și mecanismele de monitorizare, evaluare și raportare

Directiva 2009/48/CE a fost transpusă de toate statele membre; numai Germania este autorizată să mențină temporar limita sa națională pentru plumb (a se vedea mai sus). Cele trei limite de migrare pentru plumb sunt înscrise într-un rând din tabelul din anexa II partea III punctul 13. Modificarea limitelor de migrare implică înlocuirea celor trei limite de migrare actuale din tabel cu trei noi limite de migrare. Implementarea în legislația statelor membre va implica același lucru. În consecință, un plan de implementare nu pare a fi necesar.

Nu sunt prevăzute instrumente de monitorizare și de evaluare specifice pentru prezenta propunere. Directiva 2009/48/CE prevede obligația statelor membre de a transmite Comisiei un raport privind aplicarea directivei, inclusiv a modificărilor sale. Un astfel de raport trebuia să fie transmis până în iulie 2014 și, ulterior, la fiecare cinci ani. Raportul trebuie să conțină o evaluare a situației cu privire la siguranța jucăriilor și la eficacitatea directivei, precum și o prezentare a activităților de supraveghere a pieței efectuate de către fiecare stat membru.

Documente explicative (pentru directive)

Nici modificarea anterioară similară (Directiva 2012/7/UE a Comisiei), nici alte modificări [Directivele 2014/79/UE, 2014/81/UE, 2014/84/UE, (UE) 2015/2115, (UE) 2015/2116 și (UE) 2015/2117], nu au creat probleme de implementare. În consecință, procesul este deja de rutină și nu par a fi necesare documente explicative privind transpunerea.

Explicația detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

Articolul 1 din propunere înlocuiește actualele limite de migrare pentru plumb de la punctul 13 din partea III a anexei II la Directiva 2009/48/CE cu următoarele limite de migrare: 2,0 mg/kg în materialul uscat al jucăriei, 0,5 mg/kg în materialul lichid al jucăriei și 23 mg/kg în materialul răzuit al jucăriei.

Articolul 2 din propunere stabilește obligația statelor membre de a transpune modificarea limitelor de migrație până la data la 18 luni după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, aplicarea lor începând de la data respectivă și comunicarea măsurilor de transpunere luate Comisiei.

2016/0267 (NLE)

Propunere de

DIRECTIVĂ A CONSILIULUI

de modificare, în scopul adaptării la progresul tehnic, a anexei II la Directiva 2009/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind siguranța jucăriilor, în ceea ce privește plumbul

(Text cu relevanță pentru SEE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2009/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 18 iunie 2009 privind siguranța jucăriilor 2 , în special articolul 46 alineatul (1) litera (b),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)În ceea ce privește jucăriile sau componentele acestora, Directiva 2009/48/CE stabilește limite de migrare în materialul uscat, în materialul lichid și în materialul răzuit al jucăriilor pentru o serie de elemente, printre care și plumbul. Limitele pentru plumb sunt de 13,5 mg/kg în materialul uscat, 3,4 mg/kg în materialul lichid, respectiv 160 mg/kg în materialul răzuit.

(2)Aceste limite se bazează pe recomandările Institutului național olandez pentru sănătate publică și mediu (RIVM), făcute într-un raport din 2008 3 . Recomandările RIVM se bazau pe concluzia că expunerea copiilor la plumb nu poate depăși un anumit nivel, numit „doză zilnică tolerabilă”. În respectivul raport s-a stabilit că valoarea toxicologică de referință pentru doza zilnică tolerabilă de plumb este de 3,6 micrograme pe kilogram de greutate corporală.

(3)Deoarece copiii sunt expuși la plumb și din alte surse în afara jucăriilor, acestora din urmă ar trebui să le fie alocat doar un anumit procent din valoarea toxicologică de referință. Comitetul științific pentru toxicitate, ecotoxicitate și mediu (CSTEM) a recomandat limitarea la 10 % a contribuției maxime a jucăriilor la doza maximă tolerabilă de plumb 4 . Comitetul științific pentru riscurile asupra sănătății și mediului (CSRSM) a fost de acord cu abordarea conform căreia absorbția din jucării a plumbului nu ar trebui să depășească 10 % dintr-o valoare de referință bazată pe date toxicologice 5 . În plus, dat fiind că plumbul este considerat deosebit de toxic, Directiva 2009/48/CE a stabilit pentru acest element limite la jumătate din nivelul considerat sigur în conformitate cu criteriile comitetului științific competent, pentru a garanta prezența în jucării doar a unor urme de plumb compatibile cu bunele practici de producție. În consecință, limitele pentru plumb au fost stabilite în respectiva directivă la 5 % din doza zilnică tolerabilă, determinate ca migrare a plumbului din jucării.

(4)Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a concluzionat că, în cazul plumbului, care este un metal toxic, nu există un prag sub care expunerea la acest element să nu aibă niciun efect critic asupra sănătății. Chiar și o expunere de nivel scăzut la plumb poate provoca neurotoxicitate (adică leziuni ale sistemului nervos și ale creierului), în special dificultăți de învățare. Prin urmare, în conformitate cu aceste noi cunoștințe științifice publicate de EFSA, doza zilnică tolerabilă nu ar mai trebui să fie utilizată ca valoare toxicologică de referință 6 .

(5)Conform EFSA, noua valoare toxicologică de referință care ar trebui utilizată la stabilirea limitelor pentru plumb este BMDL01 (benchmark dose limit) referitoare la efectele asupra dezvoltării neurologice. BMDL01 este limita inferioară a intervalului de încredere (95 %) a dozei de referință (benchmark dose) corespunzătoare unui risc suplimentar de 1 % de apariție a unor deficiențe intelectuale la copii, măsurată conform scării complete a coeficientului intelectual (IQ), cu alte cuvinte o scădere cu 1 punct procentual a IQ pe scara respectivă 7 . BMDL01 este echivalentă cu o doză zilnică de plumb de 0,5 micrograme pe kilogram de greutate corporală.

(6)Comitetul pentru evaluarea riscurilor instituit în cadrul Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA) a împărtășit avizul EFSA conform căruia BMDL01 reprezintă expunerea maximă tolerabilă la plumb 8 . Având în vedere faptul că nivelul mediu actual al concentrației de plumb în sânge la copiii europeni este de până la 4 ori mai mare decât nivelul maxim de expunere tolerabil și întrucât nu se poate stabili niciun prag în ceea ce privește efectele asupra dezvoltării neurologice, orice expunere suplimentară trebuie să fie, pe cât posibil, evitată 9 .

(7)Aplicând cele mai recente evoluții științifice la metodologia raportului RIVM din 2008 pentru a calcula limitele de siguranță ale elementelor în jucării și aplicând abordarea din Directiva 2009/48/CE la gestionarea riscurilor prezentate de elemente deosebit de toxice, precum plumbul, limitele pentru plumb în jucării stabilite în Directiva 2009/48/CE ar trebui să fie revizuite și ar trebui să fie fixate la o alocare de 5 % din BMDL01, pentru a proteja sănătatea copiilor.

(8)Potrivit unei erate la Raportul RIVM din 2008 10 , publicată în 2015, cantitățile de material solid și lichid din jucării care se presupune că sunt ingerate de copiii, cantități care se bazau pe recomandările pentru valori-limită din raportul RIVM din 2008, ar trebui să fie exprimate ca total săptămânal, în loc de cantități zilnice. CSRSM a susținut ulterior că dozele de ingestie recomandate inițial sunt adecvate și ar trebui să fie exprimate în continuare ca valori zilnice, nu săptămânale 11 , confirmând astfel că metodologia utilizată în Raportul RIVM din 2008 pentru a calcula limitele de siguranță pentru elemente în jucării este corectă. În consecință, metodologia utilizată în Raportul RIVM în 2008 ar trebui să se aplice în continuare în scopul stabilirii limitelor pentru plumb în jucării.

(9)Prin urmare, Directiva 2009/48/CE ar trebui modificată în consecință.

(10)Comitetul instituit în temeiul articolului 47 din Directiva 2009/48/CE nu a emis niciun aviz privind măsurile prevăzute în prezentul regulament și, prin urmare, Comisia a transmis Consiliului o propunere cu privire la măsurile respective și a înaintat-o, de asemenea, Parlamentului European,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

În tabelul din anexa II partea III punctul 13 la Directiva 2009/48/CE, rubrica pentru plumb se înlocuiește cu următorul text:

Element

mg/kg

în materialul uscat, friabil, sfărâmicios sau flexibil al jucăriei

mg/kg

în materialul lichid sau lipicios al jucăriei

mg/kg

în materialul răzuit al jucăriei

„Plumb

2,0

0,5

23”

Articolul 2

(1)Statele membre adoptă și publică, până cel târziu la [...(a se completa cu data la 18 luni după publicarea în JO)], actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive. Statele membre comunică Comisiei textul acestor acte.

Statele membre aplică aceste dispoziții de la [... (a se completa cu aceeași dată ca la paragraful anterior)].

Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele cuprind o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o astfel de trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

(2)Statele membre comunică Comisiei textul principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 3

Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 4

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1) Aceste jucării sunt jucării artizanale, care reprezintă aproximativ 6,5 % din volumul mediu al vânzărilor de jucării din UE. A se vedea: Ecorys (2012), Competitiveness Proofing Toy Related Industry. Impact of new lead migration limits on the competitiveness of European manufacturers (Analiza impactului asupra competitivității sectorului jucăriilor. Impactul noilor limite de migrare asupra competitivității producătorilor europeni). Studiu pentru DG Întreprinderi și industrie în cadrul evaluării impactului. Pagina 69.
(2) JO L 170, 30.6.2009, p. 1.
(3) Chemicals in Toys. A general methodology for assessment of chemical safety of toys with a focus on elements” („Elementele chimice în jucării. O metodologie generală pentru evaluarea siguranței chimice a jucăriilor, cu accent pe elemente”), J.G.M. Raportul RIVM, Van Engelen, et al. (2008) 320003001/2008, http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/320003001.pdf  
(4) Comitetul științific pentru toxicitate, ecotoxicitate și mediu (CSTEM), aviz privind „Assessment of the bioavailability of certain elements in toys”, adoptat la 22 iunie 2004, p. 3.
(5) Comitetul științific pentru riscurile asupra sănătății și mediului (SCHER), aviz privind „Evaluation of the Migration Limits for Chemical Elements in Toys”, adoptat la 1 iulie 2010, p. 5.
(6) EFSA, Grupul științific CONTAM (2013), „Scientific Opinion on Lead in Food”, p. 5. Aplicat în: CSRSM (2011), „Opinion on a Lead Standard in Drinking Water”, adoptat la 11 ianuarie 2011.
(7) EFSA, Grupul științific CONTAM (2013), „Scientific Opinion on Lead in Food”, p. 5, p. 98.
(8) ECHA (Comitetul pentru evaluarea riscurilor) (2013), aviz intitulat „Opinion on an Annex XV dossier proposing restrictions on lead and its compounds in articles intended for consumer use”, adoptat la 10 decembrie 2013, ECHA/RAC/RES-O-0000003487-67-04/F, p. 5.
(9) Ibid.
(10) http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/320003001.pdf  
(11) Comitetul științific pentru riscurile asupra sănătății și mediului (CSRSM), aviz final privind „Estimates of the amount of toy materials ingested by children”(„Estimarea cantității de materiale din jucării ingerate de copii”), adoptat la 8 aprilie 2016, http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/environmental_risks/docs/scher_o_170.pdf  
Top