EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016AE0575

Avizul Comitetului Economic și Social European pe tema: „Un forum european al societății civile pentru dezvoltarea durabilă” (aviz exploratoriu)

OJ C 303, 19.8.2016, p. 73–80 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.8.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 303/73


Avizul Comitetului Economic și Social European pe tema: „Un forum european al societății civile pentru dezvoltarea durabilă”

(aviz exploratoriu)

(2016/C 303/09)

Raportor:

doamna Brenda KING

Raportor:

domnul Roman HAKEN

La 16 decembrie 2015, în conformitate cu articolul 304 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, Președinția olandeză a hotărât să consulte Comitetul Economic şi Social European pe tema:

Un forum european al societății civile pentru dezvoltare durabilă

(aviz exploratoriu).

Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 11 mai 2016.

În cea de-a 517-a sesiune plenară, care a avut loc la 25 și 26 mai 2016 (ședința din 26 mai), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 148 de voturi pentru și 1 vot împotrivă.

1.   Concluzii și recomandări

1.1

Comitetul salută Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a ONU și consideră că adoptarea sa, alături de Acordul COP 21 de la Paris privind schimbările climatice, reprezintă un progres însemnat în ceea ce privește stabilirea unui plan de acțiune global pentru eradicarea sărăciei, promovarea prosperității pentru toți și protejarea resurselor naturale ale planetei, în mod integrat.

1.2

Comitetul recomandă crearea unui forum european pentru dezvoltare durabilă (denumit în cele ce urmează „forumul”), în parteneriat cu Comisia și reprezentanți ai societății civile, ca platformă care să implice o gamă largă de organizații ale societății civile și de părți interesate în stabilirea cadrului de implementare a acestei agende în UE, precum și în activitățile sale de monitorizare și revizuire, aflate în curs.

1.3

Noua agendă cu cele 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD) ale sale se aplică în mod universal, atât în țările în curs de dezvoltare, cât și în țările dezvoltate, și va necesita schimbări profunde la nivelul tuturor părților. UE și statele membre vor trebui să-și alinieze toate politicile, nu doar cele din domeniul dezvoltării, într-un mod echilibrat și coerent.

1.4

Fiind una dintre forțele motrice în elaborarea Agendei 2030 a ONU, UE și statele sale membre ar trebui să îndrume, prin puterea exemplului, punerea în practică a Agendei 2030 și crearea cadrului de guvernanță. De aceea, Comitetul salută intenția Comisiei de a publica în 2016 o nouă inițiativă, Next steps for a sustainable European future (Următoarele etape pentru un viitor durabil al Europei), datorită abordării sale noi și imperative care urmărește să asigure creșterea economică și durabilitatea socială și ecologică dincolo de orizontul 2020 și să pună în aplicare obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) în politicile interne și externe, în mod integrat (1). Comitetul invită Comisia să acorde o mai mare prioritate acestei inițiative, care include și un cadru de guvernanță participativă. Consideră că această inițiativă este un pas necesar pentru a consolida conceptul de dezvoltare durabilă în întreaga Europă, prin instituirea unei strategii integrate pentru o Europă durabilă într-o lume globalizată, având ca orizont minim anul 2030, care ar încadra punerea în aplicare la nivel național.

1.5

Comitetul se angajează să contribuie la punerea în aplicare deplină a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă în UE. Pe baza experienței sale de lungă durată în comunicarea cu societatea civilă, Comitetul se consideră deosebit de potrivit pentru a contribui la o implicare puternică a acesteia în contextul descris.

1.6

La nivelul UE, mecanismele de guvernanță participativă trebuie dezvoltate în continuare, pentru a consolida procesul decizional democratic și favorabil incluziunii și a permite societății civile să dețină un rol mai puternic.

1.7

Forumul pentru dezvoltare durabilă, recomandat de CESE, va facilita dialogul și comunicarea dintre instituțiile europene și părțile interesate neguvernamentale, precum și între acești din urmă actori neguvernamentali de proveniențe diferite cu privire la evoluția către dezvoltarea durabilă în UE. De asemenea, el va sensibiliza publicul cu privire la Agenda 2030, va furniza un spațiu pentru dezbatere informată și va contribui la însușirea angajamentelor de către toate părțile implicate.

1.8

Comitetul este convins că organizarea forumului ar fi fezabilă din punct de vedere practic și benefică pentru diferitele părți implicate. Convingerea sa se bazează pe o investigație aprofundată în prezentul aviz, care a cuprins audieri și întâlniri în cadrul cărora părțile interesate și-au exprimat sprijinul față de ideea înființării Forumului, și ține seama de exemplul de mare succes a Forumului european privind migrația.

1.9

Întrucât gestionarea ODD la diferite niveluri este un nou domeniu de politică, cadrele de guvernanță corespunzătoare urmează să fie stabilite și consolidate în următorii ani. Prin urmare, structura Forumului ar trebui să permită o anumită flexibilitate, pentru ca acesta să fie în concordanță cu evoluția cadrului de guvernanță global.

1.10

Forumul ar trebui să implice reprezentanți ai unei game largi de organizații ale societății civile și ai asociațiilor părților interesate, inclusiv reprezentanți ai sectorului privat și ai sindicatelor. Componența lui ar trebui să fie cât mai incluzivă posibil, fără a compromite posibilitățile de a-l gestiona și a-l face funcțional în mod eficient. De asemenea, el ar trebui să fie deschis inițiativelor de pe teren din domeniul dezvoltării durabile. Participarea mediului universitar și de cercetare ar trebui să contribuie la o dezbatere bazată pe date concrete.

1.11

Participarea la nivel înalt a Comisiei Europene este esențială; vor fi invitați și reprezentanți ai Consiliului Uniunii Europene și ai Parlamentului și se preconizează cooperarea cu Comitetul Regiunilor. Ar trebui reprezentate consiliile pentru dezvoltare durabilă și consiliile economice și sociale naționale, împreună cu organismele naționale a căror misiune este realizarea de progrese din perspectiva dezvoltării durabile.

1.12

Forumul ar trebui să fie condus de un consiliu de administrație compus în majoritate din membri provenind din organizațiile societății civile și ale părților interesate și din alți membri ai Comisiei și ai CESE.

1.13

Forumul trebuie să fie bine integrat în procesul de implementare, de monitorizare și de revizuire a obiectivelor de dezvoltare durabilă. El ar trebui să fie organizat ca un proces de lucru continuu, să se întrunească cel puțin o dată pe an și să abordeze, printre altele, pregătirea UE pentru forumul politic la nivel înalt al ONU privind dezvoltarea durabilă. Forumul ar trebui să servească drept platformă de dezbatere a modului de proiectare, a structurii și modalităților de funcționare ale cadrului UE pentru punerea în aplicare a ODD. De asemenea, forumul ar trebui să faciliteze implicarea celor pe care-i reprezintă în procesul de evaluare interguvernamentală a statelor membre din perspectiva ODD.

2.   Introducere

2.1

La Summitul Națiunilor Unite pentru dezvoltare durabilă din 25-27 septembrie 2015, liderii mondiali au adoptat Agenda pentru dezvoltare durabilă 2030, care cuprinde 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD), de îndeplinit până în 2030.

2.2

În ceea ce privește zona Europei, UE va avea un rol esențial în integrarea noii agende în politicile europene, în diseminarea acesteia, în definirea obiectivelor de etapă, în coordonarea și asigurarea îndrumării, în monitorizarea progresului și în asigurarea calității evaluărilor inter pares (la nivel național).

2.3

Pentru a pune în aplicare ODD, trebuie instituite mecanisme de guvernanță corespunzătoare la nivel global, regional, național și local. Pe baza unei abordări participative și pornind de la principiile transparenței, responsabilizării și delegării puterii către cetățeni, comunități locale, întreprinderi, sindicate, ONG-uri și alți actori ai societății civile, acestora le revine un rol activ la toate nivelurile politice.

2.4

În raportul său de informare (2), Comisia a investigat modele pentru implicarea societății civile în punerea în aplicare a Agendei 2030 la nivelul UE și a formulat recomandări pentru guvernanța participativă consolidată. Forumul propus se bazează pe principalele recomandări ale acestui raport.

2.5

După prezentarea raportului în cadrul Comisiei, al Forumului politic la nivel înalt pentru dezvoltare durabilă al ONU, al grupurilor de lucru ale Consiliului și al altor conferințe, Președinția olandeză a Consiliului a solicitat Comitetului să elaboreze un aviz exploratoriu privind modul în care ar putea fi practic creat, gestionat și finanțat un mecanism de participare a societății civile la nivelul UE, pentru a face din aceasta un instrument eficient pentru guvernanța participativă a Agendei 2030. Recomandările din prezentul aviz ar trebui să faciliteze deciziile politice ulterioare privind introducerea unui astfel de mecanism.

3.   Implicarea societății civile și a părților interesate în dezvoltarea durabilă

3.1

Procesul care a condus la Agenda 2030 a ONU s-a bazat pe un amplu dialog participativ cu organizațiile societății civile și ale părților interesate care contribuie în mod substanțial la elaborarea obiectivelor de dezvoltare durabilă în cadrul Grupului de lucru deschis al ONU. Această abordare integratoare trebuie continuată, întrucât societatea civilă are un rol esențial în fiecare etapă a ciclului politicii privind durabilitatea (și anume stabilirea obiectivelor și a valorilor-țintă, a strategiilor de implementare și a programelor de politici, punerea în aplicare și monitorizarea). Nu se vor realiza progrese privind dezvoltarea durabilă decât atunci când ele vor fi generate de întreprinderi angajate și inovatoare, de comunități locale și de cetățeni.

3.2

Una dintre principalele concluzii ale raportului de informare anterior al CESE a fost că implicarea părților interesate în dezvoltarea durabilă este mai eficientă dacă este organizată ca un proces continuu și structurat, mai degrabă decât pe baza unor consultări pe un subiect luat separat sau a unor consultări ad-hoc. Un proces structurat permite părților interesate să își planifice și să își prezinte contribuții bine documentate.

3.3

Trebuie recunoscută existența unor definiții divergente ale societății civile în acest context. În timp ce unele părți fac o distincție între organizațiile societății civile care se angajează pentru protejarea bunurilor colective și sectorul privat, Comitetul operează cu o definiție largă a „societății civile organizate”, care cuprinde toate grupurile și organizațiile în cadrul cărora oamenii cooperează și își exprimă pozițiile, inclusiv organizațiile sectorului privat, sindicatele și alte grupuri de interese (3). Recomandările din prezentul aviz se bazează pe această înțelegere a societății civile în sens larg, cuprinzând toți actorii neguvernamentali în mod incluziv și cu maximă deschidere, întrucât este necesară implicarea tuturor grupurilor și sectoarelor, pentru a soluționa provocarea implementării ODD.

4.   Un forum european pentru dezvoltare durabilă reprezintă o valoare adăugată

4.1

Comitetul deține o vastă experiență în stabilirea de contacte cu organizațiile societății civile din toate sectoarele și în crearea de valoare adăugată prin dialog și acțiuni concrete împreună cu factorii de decizie europeni. Comitetul a promovat o agendă 2030 ambițioasă, elaborând mai multe avize și organizând o serie de conferințe și ateliere, în colaborare cu Comisia și diversele organisme ale ONU. Cu ocazia negocierilor privind Agenda 2030, acestea au oferit o platformă pentru dialogul cu societatea civilă la nivelul UE. Comitetul propune în prezent dezvoltarea în continuare a acestei practici către o structură permanentă și mai stabilă.

4.2

Pe baza raportului de evaluare, Comitetul intenționează să înființeze un forum european pentru dezvoltare durabilă (denumit în continuare „Forumul”), în parteneriat cu Comisia și cu reprezentanți ai societății civile organizate și ai părților interesate.

4.3

Forumul ar urma să ofere o platformă regulată, stabilă, structurată și independentă pentru dialogul cu societatea civilă, pe tema dezvoltării durabile la nivelul UE. El ar trebui să se concentreze asupra următoarelor sarcini:

furnizarea unui cadru pentru dialogul privind dezvoltarea durabilă și facilitarea cooperării între instituțiile UE și părțile interesate neguvernamentale, precum și între reprezentanți ai acestora din urmă de proveniențe diferite;

crearea unui spațiu în care părțile interesate neguvernamentale, actorii și inițiativele de pe teren să împărtășească propuneri, bune practici și soluții pentru o implementare efectivă a Agendei 2030;

asigurarea unei implicări ferme a actorilor neguvernamentali în monitorizarea și revizuirea constantă a Agendei 2030;

organizarea în acest scop a unui proces continuu de dialog cu întruniri, completate cu alte mijloace de comunicare, precum o platformă online.

4.4

Valoarea adăugată a acestui forum va consta în:

Gradul de difuzare: ca facilitator al Forumului, CESE vine cu capacitatea sa de a lua legătura cu diversele părți interesate și de a asigura integrarea intersectorială.

Informare și consultanță: Forumul ar urma să prezinte atât succesele de politică, cât și lacunele și erorile de punere în aplicare a ODD, pe baza unor informații solide, și să stimuleze succesul prin expertiza diverselor părți interesate, prin schimbul de bune practici, dar și prin asigurarea viziunii pe termen lung și prin contribuția cu noi perspective.

Sporirea sensibilității și responsabilizare: Forumul va spori sensibilizarea publică în privința Agendei 2030 și va consolida responsabilitatea prin implicarea diferitelor părți interesate în proces.

Parteneriat: Forumul ar putea facilita un parteneriat al mai multor părți interesate pentru punerea în aplicare a ODD la nivelul UE.

4.5

Forumul oferă oportunitatea unui dialog consolidat, pentru a se ajunge la consens și a examina controversele. El nu vorbește în numele organizațiilor societății civile și nici nu înlocuiește campaniile tematice desfășurate de către membrii săi. Comitetul apreciază eficiența activității ONG-urilor și al altor alianțe care pledează pentru o punere în aplicare ambițioasă a Agendei 2030 în UE. El invită toate aceste organizații să participe la Forum, utilizându-l drept platformă, pentru a-și promova mesajele și a intra în dialog cu o gamă mai largă de părți interesate și cu instituțiile UE.

4.6

Propunerea Comisiei valorifică și experiențele pozitive ale mai multor state membre ale UE, în care consiliile naționale pentru dezvoltare durabilă aduc o contribuție eficientă la procesul decizional intern al guvernelor, al comunităților locale și al societăților comerciale, ceea ce se reflectă asupra dezbaterii mai ample privind durabilitatea. Membrii consiliilor reprezintă societatea civilă, grupurile de reprezentare („advocacy”) și asociațiile părților interesate, precum și asociațiile patronatului și ale sindicatelor. Fiind numite de guvern, structura lor instituțională poate varia în funcție de specificul fiecărei țări. Fără a înlocui abordările legitime ale factorilor de influență politică, aceste consilii intră în relație cu factorii de decizie de la vârf și desfășoară o gamă amplă de activități și de sarcini:

oferă consiliere guvernului;

reunesc părțile interesate, stabilesc contacte cu grupurile-țintă și extind integrarea verticală;

monitorizează progresele;

facilitează învățarea politicilor, în special prin evaluări inter pares;

stabilesc agenda publică; și

stimulează difuzarea conceptului de durabilitate.

4.7

Exemplul Forumului european privind migrația (FEM) ilustrează beneficiile unei platforme similare Forumului, organizate de CESE. Forumul european privind migrația a fost înființat în 2009, sub numele de Forum pentru integrare europeană, de către Comisia Europeană în colaborare cu CESE (4). Având în vedere succesul său, s-a decis extinderea domeniului de aplicare pentru a acoperi subiecte legate de imigrație și azil. Acest forum reunește aproximativ 200 de participanți, inclusiv aproximativ 120 de organizații ale societății civile, 20 de reprezentanți ai autorităților locale și regionale, reprezentanți ai statelor membre ale UE și ai instituțiilor UE.

4.8

În 2012, DG Cooperare Internațională și Dezvoltare a instituit, cu mare succes, un „Forum al politicii de dezvoltare” la nivelul UE ca spațiu de dialog multipartit cu organizațiile societății civile și autoritățile locale din UE și din țările partenere, dorind să asigure o consultare efectivă și să le dea posibilitatea de a contribui la politicile și programele de dezvoltare ale UE. Printre participanți se numără ONG-uri din domeniul dezvoltării, sindicate, cooperative, fundații și asociații filantropice, autorități locale, camere de comerț, organizații de apărare a drepturilor omului, organizații de mediu, organizații umanitare și organizații de tineret. Cu toate acestea, Forumul politicii de dezvoltare vizează numai aspecte ale politicii externe și de dezvoltare a UE, furnizând în special un dialog temeinic cu societatea civilă cu privire la politica de dezvoltare și la proiectele aferente acesteia. El reprezintă un element complementar ideal pentru agenda mai largă în materie de dezvoltare durabilă urmărită de Forumul european pentru dezvoltare durabilă și de imperativele sale privind integrarea aspectelor interne și externe ale ODD. În termeni practici, o mare parte a discuțiilor din cadrul acestui Forum vor fi dedicate punerii în aplicare a ODD în interiorul UE. Activitatea Forumului va trebui să fie strâns coordonată cu Forumul privind politica de dezvoltare, în vederea creării de sinergii.

5.   Principalele caracteristici/elemente constitutive ale unui Forum european pentru dezvoltare durabilă

5.1

Dat fiind că ODD sunt fără precedent și cadrele de guvernanță sunt încă în curs de elaborare, pregătirea Forumului ar trebui să acorde o atenție specială aspectelor guvernanței care țin seama de acest caracter fluid al demersului și să dea dovadă de flexibilitate. Forumul va trebui să se integreze în întregul ciclu politic al dezvoltării durabile. În acest scop va fi necesară o analiză detaliată, în momentul în care se conturează cadrele de guvernanță ale UE și ale statelor membre pentru Agenda 2030.

5.2

În cursul elaborării prezentului aviz, Comitetul a investigat caracteristicile principale ale forumului și este convins că lansarea sa ar trebui să conțină următoarele elemente.

5.3    Participanţi

5.3.1

În ceea ce privește participarea părților interesate neguvernamentale, obiectivul este de a fi cât mai incluzivă cu putință, așa cum se arată la punctul 3.3, și de a include reprezentanți ai următoarelor sectoare:

ONG-urile care activează în domeniile dezvoltării, social, de mediu, al drepturilor omului și al nediscriminării;

sectorul privat, inclusiv industrie, IMM-uri și microîntreprinderi, servicii și investiții durabile;

sindicate;

agricultură/silvicultură;

consumatori;

dimensiunea culturală a durabilității;

tineret;

dezvoltare urbană și rurală;

alte sectoare relevante.

5.3.2

Grupurile societății civile ale căror interese nu sunt în general reprezentate suficient la nivelul UE trebuie să fie implicate. De asemenea, printre participanți nu ar trebui să se numere numai reprezentanți ai organizațiilor, ci și inițiative și actori veritabili din domeniul dezvoltării durabile care pot contribui cu experiența lor generată din cele mai bune practici.

5.3.3

Componența ar trebui să asigure reprezentarea diferitelor sectoare și părți interesate în mod echilibrat și reglementarea corespunzătoare a tuturor dimensiunilor dezvoltării durabile. Pe de altă parte, este necesar să fie luate în considerare diferitele priorități tematice specifice fiecărei reuniuni. Acest lucru va face ca grupurile principale implicate în politici de dezvoltare durabilă să fie reprezentate în mod permanent, în timp ce participarea altor reprezentanți va depinde de specificul tematic. Grupurile principale sunt cele care urmăresc 17 obiective de dezvoltare durabilă și se concentrează asupra chestiunilor de guvernanță globală. Participarea unor grupuri tematice speciale se va baza pe o invitație publică la stabilirea ordinii de zi a fiecărei reuniuni.

5.3.4

Calitatea de membru al forumului ar trebui să reflecte guvernanța transversală, precum și continuitatea și flexibilitatea în materie de expertiză. Accentul principal se va pune pe organizațiile care activează la nivel european. În cadrul Forumului ar trebui reprezentate diverse grupuri, de la consilii pentru dezvoltare durabilă de la nivel național și subnațional, consilii economice și sociale, până la comunități locale și regionale. Ar trebui anticipat modul de cooperare cu Comitetul Regiunilor.

5.3.5

În ceea ce privește partea instituțională, Comisia, în special vicepreședintele responsabil cu coordonarea politicii de dezvoltare durabilă ar trebui să fie prezent la ședințe, să fie invitat să facă prezentări și să intre în dialog cu părțile interesate. Ar trebui invitați și reprezentanți ai Consiliului Uniunii Europene și ai Parlamentului European.

5.3.6

În cadrul Forumului ar trebui reprezentat și domeniul științei și cercetării. Implicarea sectorului științific ar putea facilita și interfața știință-politică în punerea în aplicare a Agendei 2030 la nivelul UE.

5.3.7

Trebuie să se prevadă finanțarea deplasărilor și a cazării pentru acele organizații ale societății civile care au o capacitate limitată de participare.

5.3.8

Pentru a găsi echilibrul între continuitate și flexibilitate, selectarea participanților nepermanenți ar trebui să aibă loc înainte de fiecare reuniune a forumului, luând în considerare tematica reuniunii și pe baza unei invitații deschise la manifestarea interesului. O procedură similară este aplicată cu succes pentru Forumul european privind migrația.

5.3.9

Pentru a asigura caracterul incluziv și încrederea, condițiile de participare vor fi transparente, iar participanților li se va solicita să adere la Registrul de transparență al UE și la principiile corespunzătoare, cum ar fi Principiile de la Istanbul pentru eficiența dezvoltării OSC (5).

5.4    Organizare și management

5.4.1

Pentru a defini statutul instituțional și structura organizațională în mod adecvat, trebuie să fie luate în considerare multiplele funcții ale forumului. Independența și credibilitatea acestui forum sunt foarte prețioase. Guvernanța Forumului va trebui să fie cât mai clară și mai transparentă posibil, pentru a evita orice diluare a responsabilităților.

5.4.2

Forumul va fi organizat și coordonat de către CESE ca organism dedicat facilitării participării societății civile la nivelul UE.

5.4.3

Pregătirea reuniunilor ar trebui să fie gestionată de un consiliu de administrație cu o componență mixtă, de reprezentanți ai societății civile și ai organizațiilor părților interesate, care vor forma majoritatea consiliului de administrație, precum și de reprezentanți ai Comisiei și ai CESE. Ca și în cazul Forumului european privind migrația, membrii consiliului de administrație ar trebui să fie aleși de către participanții la Forumul pentru dezvoltare durabilă, pe baza principiului rotației.

5.5    Procesul de lucru și reuniunile

5.5.1

Forumul ar trebui să fie conceput ca un proces continuu. În fiecare an, vor exista reuniuni periodice însoțite de reuniuni pregătitoare, fie ele „reuniuni open space”, fie grupuri de lucru, pe baza unei cooperări continue, bazată pe platformele online care oferă metode inovatoare de organizare a proceselor de comunicare și a evenimentelor.

5.5.2

Componența și modul de lucru al Forumului ar trebui să respecte dreptul organizațiilor societății civile implicate de a-și stabili contribuțiile în mod independent și prin autoorganizare.

5.5.3

Forumul va depune eforturi pentru o legătură semnificativă cu procesul de implementare a ODD la nivel european, al ONU și respectiv al statelor membre. La nivelul statelor membre, se așteaptă ca guvernele naționale să se adapteze la obiective universale și să raporteze la ONU înființarea pe plan național a Forumului politic la nivel înalt al ONU (HPLF) pentru dezvoltare durabilă, pentru a îndruma și a monitoriza punerea în aplicare a Agendei 2030. Forumul ar trebui să se reunească în plen cel puțin o dată pe an, înainte de întrunirea de vară a HPLF, astfel încât rezultatele să poată da roade.

5.5.4

Pentru planificarea celorlalte ședințe ar trebui să se aibă în vedere semestrul european, negocierile bugetare și programul de lucru al CE. Forumul va facilita participarea la același nivel a actorilor societății civile și ai părților interesate în sisteme de evaluare inter pares instituite de guvernele statelor membre, explorate în prezent de Reţeaua europeană pentru dezvoltare durabilă.

5.5.5

Un alt punct de referință important în ce privește implicarea părților interesate este dat de rapoartele de monitorizare privind punerea în aplicare a Agendei 2030 la nivelul UE, în special rapoartele de monitorizare ale Eurostat, care pot fi o bază de cunoștințe solidă pentru dezbaterile din cadrul forumului.

5.6    Stabilirea agendei

5.6.1

Ordinea de zi a reuniunilor plenare trebuie să se axeze cu regularitate pe progresele și modalitățile Agendei 2030, într-un mod cuprinzător. În plus, ordinea de zi ar putea să se axeze pe o temă specifică, reflectând un set de obiective de dezvoltare durabilă (ODD) sau o temă de importanță orizontală pentru multe ODD (de exemplu reducerea la jumătate a sărăciei și a inegalității, în mod simultan). Ordinea de zi ar trebui să fie concepută în așa fel încât să încurajeze cooperarea dintre părțile interesate din diferite medii.

5.6.2

Întrucât Forumul ar trebui să acționeze ca organism independent și transparent, participanții vor fi consultați în procesul de stabilire a ordinii de zi a Forumului, prin intermediul Consiliului de administrație al Forumului.

5.7    Baza de cunoștințe

5.7.1

Pentru a fi eficace și semnificative, dezbaterile din cadrul Forumului trebuie să se bazeze pe un nivel excelent de cunoștințe. Se preconizează că Eurostat va continua să monitorizeze, prin rapoartele sale semestriale (6), punerea în aplicare în UE a Agendei 2030 a ONU. Aceste rapoarte vor face parte din baza de cunoștințe pentru discuțiile din cadrul Forumului.

5.7.2

Trebuie incluse în proces informații provenite din surse independente, cum ar fi rapoarte și inițiative din partea societății civile, a consiliilor economice și sociale și a consiliilor pentru durabilitate de la nivel național, a mediului academic, a organismelor de cercetare precum sistemul de gestiune a cunoștințelor despre ODD al IISD, precum și din partea agențiilor europene și din activitățile de monitorizare desfășurate de cetățeni. Furnizarea de informații ar putea fi sprijinită prin platforme online. Pentru a obține cunoștințe de specialitate prin invitarea unor experți sau prin inițierea de parcursuri de cercetare, Forumul ar trebui să depună eforturi pentru a se pune în legătură cu capacitățile de cercetare existente.

5.7.3

Utilizând cazuri de bune practici prezentate de consiliile naționale pentru dezvoltare durabilă, Forumul ar trebui să stabilească legături cu instituții de finanțare a cercetării și să inițieze cercetări interdisciplinare pe tema transformării în direcția dezvoltării durabile în întreaga Europă.

5.8    Rezultate

5.8.1

Concluziile trase în reuniunile forumului și din procesul de dezbatere ar trebui notate în rapoarte sau ar trebui documentate prin alte metode adecvate. Ar trebui ca toți participanții să-și poată vedea opiniile și recomandările reflectate în documentația finală. Soluționarea conflictelor de interese îi revine Consiliului de administrație. Concluziile ar trebui să ofere și organizațiilor participante ocazia de a-și prezenta rezultatele și rapoartele.

5.8.2

În cazul în care rapoartele intermediare privind dezvoltarea durabilă sunt redactate de Eurostat sau de Comisie, Forumul va propune adoptarea concluziilor sale ca raport alternativ, din perspectiva societății civile.

5.8.3

Trebuie să se garanteze că rezultatul este luat în considerare în activitatea Comisiei și a celorlalte instituții europene pentru Agenda 2030 și că orice feedback va fi monitorizat îndeaproape.

5.8.4

Un alt rezultat ar putea fi o serie de dialoguri la nivel european cu grupuri speciale de interese sau alte grupuri-țintă, de exemplu, tinerii ca membri ai generației viitoare de factori de decizie, care va atinge vârsta pensionării în 2050.

5.8.5

De asemenea, Forumul poate decide să instituie noi forme de interacțiune. Poate fi avută în vedere instituirea unui premiu european pentru durabilitate, care ar putea fi acordat pentru cazuri excepționale de acțiune și exemple demne de urmat din partea societății civile.

5.9    Finanțarea

5.9.1

CESE poate pune la dispoziție infrastructura sa tehnică și gestiunea secretariatului. Finanțarea rambursării cheltuielilor de deplasare pentru participanți și vorbitori, precum și gestionarea platformelor online și elaborarea rapoartelor și a documentelor finale vor trebui discutate cu partenerii implicați.

Bruxelles, 26 mai 2016.

Președintele Comitetului Economic și Social European

Georges DASSIS


(1)  COM(2015) 610.

(2)  Raport de informare, EESC-2015-1169 din 7.9.2015. Raportul a fost însoțit de un studiu de cercetare al Forumului părților interesate, Building the Europe We Want – Models for civil society involvement in the implementation of the Post-2015 agenda, comandat de către Comisie, iunie 2015, http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.publications.36483.

(3)  Articolul 300 alineatul (2) din TFUE.

(4)  Avizul CESE „Elemente pentru structura, organizarea și funcționarea unei platforme care să asigure o participare mai largă a societății civile la promovarea politicilor de integrare a resortisanților din țări terțe în UE”, JO C 27 din 3.2.2009, p 95.

(5)  http://cso-effectiveness.org/-cadre-international,115-.html?lang=fr.

(6)  http://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-statistical-books/-/KS-GT-15-001.


Top