EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018D0272

Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/272 a Comisiei din 20 februarie 2018 de instituire a Consorțiului pentru o infrastructură europeană de cercetare destinată Centrului european pentru cercetare biologică marină (EMBRC-ERIC) [notificată cu numărul C(2018) 826] (Text cu relevanță pentru SEE. )

C/2018/0826

OJ L 51, 23.2.2018, p. 17–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2018/272/oj

23.2.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 51/17


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2018/272 A COMISIEI

din 20 februarie 2018

de instituire a Consorțiului pentru o infrastructură europeană de cercetare destinată Centrului european pentru cercetare biologică marină (EMBRC-ERIC)

[notificată cu numărul C(2018) 826]

(Numai textele în limbile engleză, franceză, greacă, italiană, neerlandeză, portugheză și spaniolă sunt autentice)

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 723/2009 al Consiliului din 25 iunie 2009 privind cadrul juridic comunitar aplicabil unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (ERIC) (1), în special articolul 6 alineatul (1) litera (a),

întrucât:

(1)

Belgia, Franța, Grecia, Israel, Italia, Norvegia, Portugalia, Spania și Regatul Unit au solicitat Comisiei să înființeze Consorțiul pentru o infrastructură europeană de cercetare destinată Centrului european pentru cercetare biologică marină (EMBRC-ERIC). Aceste state au convenit ca Franța să fie statul membru gazdă al EMBRC-ERIC.

(2)

Dat fiind faptul că Regatul Unit și-a notificat, la data de 29 martie 2017, intenția de a părăsi Uniunea, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, tratatele vor înceta să se aplice Regatului Unit de la data intrării în vigoare a acordului de retragere sau, în lipsa acestuia, în termen de doi ani de la notificare, cu excepția cazului în care Consiliul European, în acord cu Regatul Unit, decide prelungirea acestei perioade. În consecință, după data retragerii, și fără a aduce atingere dispozițiilor din acordul de retragere, Regatul Unit va fi considerat ca fiind o țară terță în sensul articolului 2 litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009, în sensul prezentei decizii de punere în aplicare.

(3)

Regulamentul (CE) nr. 723/2009 a fost încorporat în Acordul privind Spațiul Economic European (SEE) prin Decizia nr. 72/2015 a Comitetului mixt al SEE (2).

(4)

În conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009, Comisia a evaluat cererea și a concluzionat că aceasta îndeplinește cerințele stipulate în regulamentul respectiv.

(5)

Comitetul pentru punerea în aplicare a regulamentului privind cadrul juridic comunitar aplicabil unui consorțiu european pentru o infrastructură de cercetare nu a emis niciun aviz în termenul stabilit de președinte,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Se înființează Consorțiul pentru o infrastructură europeană de cercetare destinată Centrului european pentru cercetare biologică marină (EMBRC-ERIC) denumit „EMBRC-ERIC”.

(2)   Elementele esențiale ale statutului EMBRC-ERIC sunt prezentate în anexă.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează Regatului Belgiei, Republicii Franceze, Republicii Elene, Statului Israel, Republicii Italiene, Regatului Norvegiei, Republicii Portugheze, Regatului Spaniei și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Adoptată la Bruxelles, 20 februarie 2018.

Pentru Comisie

Carlos MOEDAS

Membru al Comisiei


(1)  JO L 206, 8.8.2009, p. 1.

(2)  Decizia nr. 72/2015 a Comitetului mixt al SEE din 20 martie 2015 de modificare a Protocolului 31 la Acordul privind SEE, privind cooperarea în domenii specifice în afara celor patru libertăți [2016/755] (JO L 129, 19.5.2016, p. 85).


ANEXĂ

ELEMENTELE ESENȚIALE ALE STATUTULUI EMBRC-ERIC

Următoarele articole și alineate din statutul EMBRC-ERIC prevăd elementele esențiale în conformitate cu articolul 6 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009

1.   Sarcini și activități

(Articolul 4 din statutul EMBRC-ERIC)

1.

EMBRC-ERIC funcționează pe baza unei organizări centrale ca o operațiune de noduri individuale distribuită, într-un mod coordonat, astfel cum este definit în acordul privind nivelul serviciilor (Service Level Agreement – SLA), fiind gestionat de către directorul executiv cu sprijinul secretariatului, al Comitetului de noduri și al ofițerilor de legătură. Relațiile dintre sediul central și noduri și/sau operatori și resursele acestora sunt reglementate prin acordurile privind nivelul serviciilor pentru furnizarea de servicii, produse și activități în vederea îndeplinirii obiectivelor de nivel înalt ale acestei infrastructuri de cercetare.

2.

EMBRC-ERIC oferă un punct unic de acces la un portofoliu amplu de servicii și platforme de cercetare, ecosisteme marine, resurse biologice, infrastructură electronică și metadate.

3.

Serviciile oferite și activitățile întreprinse de EMBRC-ERIC includ, dar nu se limitează la:

(a)

accesul la un portofoliu de platforme de cercetare, resurse biologice, servicii analitice și date;

(b)

activități comune de cercetare și dezvoltare prin intermediul unui program de dezvoltare coordonată pe termen lung în rândul nodurilor naționale;

(c)

sprijinul pentru accesul la materiale biologice marine, inclusiv material genetic, și la consiliere și îndrumări cu privire la utilizarea bioresurselor marine;

(d)

circuite integrate de servicii de înaltă calitate pentru accesul la resurse biologice, analitice și de date prin punerea în aplicare a unor tehnologii de sprijin și practici comune;

(e)

consolidarea conexiunii dintre știință și industrie printr-un serviciu de transfer coordonat de cunoștințe și tehnologie;

(f)

centre de formare și cursuri pentru cercetători și personalul tehnic;

(g)

colaborarea cu infrastructurile de cercetare în domenii conexe și/sau complementare;

(h)

implicarea alături de părțile interesate relevante din regiunile maritime europene pentru a susține politicile de mediu și bioeconomia albastră.

4.

Activitățile vor fi puse în aplicare în conformitate cu politicile prevăzute la articolele 21-26 din statut, care vor fi anexate la regulamentul de funcționare și puse la dispoziția utilizatorilor.

2.   Sediul statutar al EMBRC-ERIC

[Articolul 2 alineatul (2) din statutul EMBRC-ERIC]

Sediul statutar al EMBRC-ERIC este situat la Paris, Franța.

3.   Denumire

[Articolul 2 alineatul (1) din statutul EMBRC-ERIC]

Denumirea infrastructurii de cercetare este Consorțiul pentru o infrastructură europeană de cercetare destinată Centrului european pentru cercetare biologică marină (EMBRC-ERIC).

4.   Durată

(Articolul 27 din statutul EMBRC-ERIC)

1.

EMBRC-ERIC se înființează pentru o perioadă inițială care se încheie la data de 31 decembrie 2040.

2.

Fără a aduce atingere articolului 8 din statut, EMBRC-ERIC continuă să existe pentru perioade succesive de cinci ani după încheierea perioadei inițiale, făcând obiectul unei decizii a adunării generale, în conformitate cu articolul 15 alineatul (9) din statut.

5.   Dizolvare

(Articolul 28 din statutul EMBRC-ERIC)

1.

Dizolvarea EMBR-ERIC se produce ca urmare a unei decizii a adunării generale, în conformitate cu articolul 15 alineatul (9) din statut.

2.

Comisia este notificată în scris în termen de 10 zile de către directorul executiv cu privire la:

(a)

decizia adunării generale de dizolvare, precum și la

(b)

încheierea procedurii de dizolvare.

3.

Fără a aduce atingere articolului 9 din statut, toate activele și toate pasivele rămase după plata activelor sau a datoriilor EMBRC-ERIC sunt repartizate între membri proporțional cu contribuția cumulată a acestora la EMBRC-ERIC la momentul dizolvării.

4.

EMBRC-ERIC își încetează existența la data publicării de către Comisie a anunțului corespunzător în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

6.   Răspundere

(Articolul 9 din statutul EMBRC-ERIC)

1.

EMBRC-ERIC răspunde de datoriile sale.

2.

Răspunderea fiecărui membru pentru datoriile și pasivele de orice natură ale EMBRC-ERIC se limitează la contribuțiile respective ale acestora la EMBRC-ERIC.

3.

EMBRC-ERIC ia măsurile adecvate pentru acoperirea riscurilor specifice creării și funcționării EMBRC-ERIC.

7.   Politica privind accesul, politica datelor și diseminarea

(Articolul 22 din statutul EMBRC-ERIC)

1.

Politicile EMBRC-ERIC în materie de acces, date și diseminare privind modul în care EMBRC-ERIC oferă acces la un portofoliu de servicii și platforme de cercetare, ecosisteme marine, resurse biologice și infrastructură electronică sunt transmise spre aprobare adunării generale de către directorul executiv.

2.

Accesul la EMBRC-ERIC este deschis pentru toate tipurile de utilizatori, inclusiv pentru cei din toate țările europene și din țările din afara Europei, nu neapărat în mod gratuit. Solicitările vor fi supuse unui proces raționalizat care implică verificări ale eligibilității și controale de fezabilitate. Descrierea tehnică și științifică a EMBRC-ERIC oferă detalii suplimentare privind condițiile pentru accesul utilizatorilor.

3.

Accesul va fi monitorizat, iar satisfacția utilizatorilor va fi evaluată prin intermediul unui mecanism de feedback ca parte a asigurării calității pentru îmbunătățirea continuă a accesului și a serviciilor.

4.

EMBRC-ERIC va promova interoperabilitatea și standardizarea infrastructurii electronice pentru a trata volume mari de diferite tipuri de date generate și va dezvolta sau adopta protocoale de gestionare a datelor, instrumente și expertiză aprobate la nivel comunitar.

5.

EMBRC-ERIC va promova principiile surselor deschise și ale accesului liber pentru date și va promova transferul de cunoștințe și diseminarea datelor și a informațiilor prin menținerea de legături cu inițiative europene existente relevante pentru datele biologice și de mediu și pentru bioinformatică, cum ar fi ELIXIR și Lifewatch ERIC, precum și cu registre de date recunoscute, cum ar fi EurOBIS, Emodnet, PANGAEA, GEOSS și COPERNICUS.

6.

Politica privind accesul, politica datelor și politica privind diseminarea ale EMBRC-ERIC sunt adoptate de către adunarea generală în conformitate cu articolul 15 alineatul (10) din statut și sunt anexate la regulamentul de funcționare.

8.   Politica în materie de evaluare științifică

(Articolul 23 din statutul EMBRC-ERIC)

1.

O evaluare științifică a activităților, serviciilor și platformelor EMBRC-ERIC are loc la fiecare trei ani, fiind coordonată de directorul executiv, și este prezentată adunării generale.

2.

Politica EMBRC-ERIC în materie de evaluare științifică este adoptată de către adunarea generală în conformitate cu articolul 15 alineatul (10) din statut și este anexată la regulamentul de funcționare.

9.   Drepturile de proprietate intelectuală

(Articolul 21 din statutul EMBRC-ERIC)

1.

Directorul executiv elaborează, după consultarea Consiliului consultativ pentru știință și inovare, politica EMBRC-ERIC privind drepturile de proprietate intelectuală referitoare la identificarea, alocarea, protecția, gestionarea și menținerea drepturilor de proprietate intelectuală, precum și la activitățile de transfer tehnologic care rezultă din aceste drepturi de proprietate intelectuală și prezintă această politică spre aprobare adunării generale.

2.

Politica EMBRC-ERIC privind proprietatea intelectuală reglementează drepturile de proprietate și utilizare în cadrul EMBRC-ERIC și față de terți și de parteneri contractuali, asigurând o utilizare rezonabilă și conformă cu modelele de compensație echitabilă pentru contribuțiile intelectuale și pentru drepturile de proprietate ale oricăruia dintre participanții EMBRC-ERIC.

3.

Nicio dispoziție din prezentul statut nu trebuie să fie înțeleasă ca având efecte asupra drepturilor de proprietate intelectuală și a politicilor operatorilor privind proprietatea intelectuală, astfel cum sunt stabilite în conformitate cu actele cu putere de lege și cu normele administrative ale membrilor și cu acordurile internaționale la care aceștia sunt parte.

4.

Drepturile de proprietate intelectuală care decurg, sunt create, obținute sau dezvoltate de personalul EMBRC-ERIC aparțin și sunt deținute de EMBRC-ERIC.

5.

Politica EMBRC-ERIC privind drepturile de proprietate intelectuală este adoptată de către adunarea generală în conformitate cu articolul 15 alineatul (10) din statut și este anexată la regulamentul de funcționare.

10.   Politica privind ocuparea forței de muncă

(Articolul 24 din statutul EMBRC-ERIC)

1.

EMBRC-ERIC este un angajator care garantează egalitatea de șanse. Procedurile de selecție a candidaților pentru posturile de personal în cadrul EMBRC-ERIC sunt transparente, nediscriminatorii și respectă egalitatea de șanse.

2.

Contractele de angajare respectă legile și reglementările naționale aplicabile țărilor în care personalul își desfășoară activitățile.

3.

EMBRC-ERIC face publice toate posturile vacante și stabilește o perioadă de timp adecvată pentru primirea candidaturilor.

4.

EMBRC-ERIC nu oferă un post unui candidat înainte de încheierea perioadei de timp indicate mai sus.

5.

Politica privind ocuparea forței de muncă este adoptată de către adunarea generală, este anexată la regulamentul de funcționare și este publicată pe site-ul EMBRC-ERIC.

6.

Politica privind ocuparea forței de muncă este reglementată de legile statului membru gazdă.

11.   Politica în materie de achiziții publice

(Articolul 25 din statutul EMBRC-ERIC)

1.

Directorul executiv elaborează pentru aprobarea de către adunarea generală normele detaliate privind procedurile și criteriile pentru achizițiile publice, în conformitate cu articolul 15 alineatul (10) din statut.

2.

Politica EMBRC-ERIC în materie de achiziții publice respectă principiile transparenței, proporționalității, recunoașterii reciproce, egalității de tratament, concurenței și nediscriminării.

3.

În temeiul politicii EMBRC-ERIC în materie de achiziții publice, EMBRC-ERIC pune la dispoziție pe site-ul său procedurile sale pentru licitarea de produse și servicii, pentru achizițiile publice și pentru publicarea ofertelor.

4.

Politica în materie de achiziții publice a EMBRC-ERIC este adoptată în conformitate cu articolul 15 alineatul (10) din statut și este anexată la regulamentul de funcționare.


Top