EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R1152

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1152 al Comisiei din 2 iunie 2017 de stabilire a metodologiei de determinare a parametrilor de corelare necesari pentru a reflecta schimbarea procedurii reglementare de testare pentru vehiculele utilitare ușoare și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 293/2012 (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2017/3519

OJ L 175, 7.7.2017, p. 644–678 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/01/2020

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/1152/oj

7.7.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 175/644


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/1152 AL COMISIEI

din 2 iunie 2017

de stabilire a metodologiei de determinare a parametrilor de corelare necesari pentru a reflecta schimbarea procedurii reglementare de testare pentru vehiculele utilitare ușoare și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 293/2012

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 510/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 mai 2011 de stabilire a unor standarde de performanță pentru vehiculele utilitare ușoare noi, ca parte a abordării integrate a Uniunii de reducere a emisiilor de CO2 generate de vehiculele ușoare (1), în special articolul 8 alineatul (9) primul paragraf și articolul 13 alineatul (6) al treilea paragraf,

întrucât:

(1)

De la 1 septembrie 2017, noua procedură reglementară de testare pentru măsurarea emisiilor de CO2 și a consumului de combustibil al vehiculelor ușoare, și anume Procedura de testare a vehiculelor ușoare armonizată la nivel mondial (Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure – WLTP) stabilită în Regulamentul (UE) 2017/1151 al Comisiei (2), va înlocui Noul ciclu de conducere european (New European Drive Cycle – NEDC) utilizat în prezent în temeiul Regulamentului (CE) nr. 692/2008 al Comisiei (3). Se estimează că valorile emisiilor de CO2 și ale consumului de combustibil furnizate de WLTP vor fi mai reprezentative pentru condițiile reale de conducere a unui vehicul.

(2)

Pentru a ține seama de diferența dintre nivelul emisiilor de CO2 măsurat prin actuala procedură NEDC și cel măsurat prin noua procedură WLTP, ar trebui furnizată o metodologie de corelare a valorilor respective, care să permită verificarea respectării de către producători a obiectivelor lor privind emisiile specifice de CO2 în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 510/2011.

(3)

În cazul vehiculelor utilitare ușoare, WLTP urmează să fie aplicată treptat, în două etape, și anume de la 1 septembrie 2017 pentru noile tipuri de vehicule din categoria N1 clasa I și de la 1 septembrie 2018 pentru toate vehiculele noi din categoria N1 clasa I. WLTP va fi aplicată un an mai târziu pentru categoria N1 clasele II și III, și anume de la 1 septembrie 2018 pentru noile tipuri de vehicule și de la 1 septembrie 2019 pentru toate vehiculele noi. Cu toate acestea, vehiculele de sfârșit de serie, definite la articolul 3 punctul 22 din Directiva 2007/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului (4), care aparțin categoriei N1 clasele II și III pot rămâne pe piață până la 28 februarie 2021 cel târziu în conformitate cu articolul 27 din Directiva 2007/46/CE.

(4)

Deși este indicat ca, pe parcursul etapelor de aplicare treptată a WLTP, să se verifice în continuare îndeplinirea obiectivelor privind emisiile specifice utilizând valorile emisiilor de CO2 determinate pe baza NEDC, este de dorit, de asemenea, să se asigure că trecerea la obiectivele bazate pe WLTP are loc în același timp pentru toate vehiculele ușoare. În consecință, este necesar să se țină seama de vehiculele de sfârșit de serie care vor rămâne pe piață până în 2021 și să se atribuie acestor vehicule o valoare implicită a emisiilor de CO2 corespunzătoare WLTP. Valoarea implicită respectivă ar trebui să fie astfel definită încât să nu afecteze capacitatea producătorului de a-și îndeplini în 2021 obiectivul privind emisiile specifice.

(5)

Ar trebui să se țină seama și de situația specifică a producătorilor de vehicule incomplete, definite la articolul 3 punctul 19 din Directiva 2007/46/CE, care sunt omologate în mai multe etape. În vederea corelării, este adecvat să se atribuie o singură valoare corelată a emisiilor de CO2 NEDC pentru vehiculele incomplete care aparțin aceleiași familii de matrice de rezistențe la înaintarea pe drum, definită la punctul 5.2 din subanexa 4 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151.

(6)

În plus, în cazul vehiculelor din categoria N1 cu o masă maximă tehnic admisibilă a vehiculului încărcat de 3 000 kg sau mai mare, ar trebui să li se permită producătorilor să aleagă între determinarea coeficienților de rezistență la înaintarea pe drum NEDC cu ajutorul testelor WLTP și utilizarea valorilor indicate în tabelul 3 din anexa 4(a) la Regulamentul CEE-ONU nr. 83 (5).

(7)

Este de dorit să se limiteze sarcina reprezentată de testare atât pentru producători, cât și pentru autoritățile de omologare de tip și, prin urmare, ar trebui să se ofere posibilitatea de a determina, prin simulări, valorile de referință pentru emisiile de CO2 NEDC. În acest scop, a fost elaborat un instrument specific de simulare a vehiculului (instrumentul de corelare). Datele de intrare pentru instrumentul de corelare nu ar trebui să necesite teste suplimentare, ci ar trebui să poată fi obținute cu ajutorul testelor de omologare de tip WLTP.

(8)

După trecerea la procedura WLTP, nivelul de strictețe al cerințelor de reducere a emisiilor de CO2 trebuie, în conformitate cu articolul 13 alineatul (6) al patrulea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 510/2011, să fie comparabil pentru producători și vehiculele de diferite tipuri cu cel definit în același regulament în raport cu nivelurile de emisii de CO2 determinate conform procedurii NEDC. Prin urmare, procedura de corelare ar trebui să țină seama de acele condiții de testare NEDC care sunt solicitate în mod explicit pentru omologarea de tip.

(9)

Este posibil să existe tehnologii auto avansate sau configurații tehnice specifice în cazul cărora instrumentul de corelare să nu poată furniza cu suficientă acuratețe valori CO2 NEDC. În astfel de cazuri, producătorului ar trebui să i se ofere alternativa de a efectua un test fizic al vehiculului. Cu scopul de a asigura condiții egale, pentru aceste teste ar trebui aplicate aceleași condiții de testare NEDC care au fost definite pentru instrumentul de corelare.

(10)

Pentru a se asigura o strictețe comparabilă, este necesar să se facă anumite ajustări la calculul reducerilor de emisii de CO2 datorate ecoinovațiilor menționate la articolul 12 din Regulamentul (UE) nr. 510/2011. Cu toate acestea, condițiile-cadru pentru modalitatea respectivă nu sunt considerate a fi direct dependente de procedura de testare aplicabilă și, în consecință, ar trebui menținute fără ajustări, la fel ca și plafonul stabilit pentru reducerile de emisii de CO2 datorate ecoinovațiilor.

(11)

Este important să se asigure faptul că toleranțele procedurale și rezultatele obținute cu ajutorul instrumentului de corelare sunt aplicate în scopul pentru care au fost prevăzute și nu ca mijloc de a diminua artificial valorile emisiilor de CO2 utilizate pentru verificarea respectării obiectivelor. În consecință, ar trebui efectuat un număr limitat de teste fizice aleatorii, pentru a verifica dacă datele de intrare și valorile de referință NEDC bazate pe rezultatele obținute cu ajutorul instrumentului de corelare sunt determinate în mod corect. Dacă în urma unui test aleatoriu se constată că un producător a declarat în vederea omologării de tip o valoare CO2 NEDC mai mică decât toleranța permisă pentru rezultatele măsurătorilor sau dacă au fost furnizate date de intrare incorecte, Comisia ar trebui să aibă posibilitatea de a stabili și a aplica un factor de corecție care să majoreze media emisiilor specifice ale producătorului respectiv. Acest fapt ar trebui să constituie și o modalitate de descurajare a oricărui abuz sau utilizare abuzivă a toleranțelor permise pentru măsurători.

(12)

Monitorizarea valorilor emisiilor de CO2 este reglementată în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 293/2012 al Comisiei (6). Dispozițiile din regulamentul de punere în aplicare respectiv trebuie adaptate la noua procedură de testare. Este indicat, de asemenea, să se alinieze dispozițiile de monitorizare pentru vehicule utilitare ușoare cu dispozițiile de monitorizare pentru autoturisme stabilite în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1014/2010 al Comisiei (7). În cazul procedurii WLTP, valoarea emisiilor specifice de CO2 va fi calculată și înscrisă în certificatul de conformitate al fiecărui vehicul, iar aceste valori ar trebui monitorizate pe lângă datele a căror monitorizare este deja prevăzută. Prin urmare, Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 293/2012 ar trebui modificat în consecință.

(13)

Având în vedere că sunt necesare adaptări semnificative ale sistemelor de înmatriculare a vehiculelor și de monitorizare a emisiilor de CO2, este indicat să se ofere statelor membre posibilitatea de a introduce treptat, în 2017, noii parametri de monitorizare și să se solicite noul set complet de date începând din 2018. Datele care trebuie raportate pentru anul 2017 ar trebui să includă cel puțin datele necesare pentru verificarea respectării obiectivelor și prevenirea utilizării abuzive a procedurii de corelare.

(14)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului privind schimbările climatice,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect

Prezentul regulament prevede:

(a)

o metodologie de corelare a emisiilor de CO2 măsurate conform anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151 cu cele determinate conform anexei XII la Regulamentul (CE) nr. 692/2008;

(b)

o procedură de aplicare a metodologiei menționate la litera (a) cu scopul de a stabili, pentru fiecare producător, media emisiilor specifice de CO2;

(c)

modificările care trebuie aduse Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 293/2012 pentru a adapta datele referitoare la monitorizarea emisiilor de CO2, astfel încât acestea să reflecte modificarea valorilor emisiilor.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„valorile CO2 NEDC” înseamnă emisiile de CO2 determinate în conformitate cu anexa I și înscrise în certificatele de conformitate;

2.

„valorile CO2 NEDC măsurate” înseamnă emisiile de CO2 (per fază și combinate) determinate în conformitate cu anexa XII la Regulamentul (CE) nr. 692/2008 prin teste fizice ale vehiculelor;

3.

„valorile CO2 WLTP” înseamnă emisiile de CO2 (combinate) determinate în conformitate cu procedura de testare stabilită în anexa XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151;

4.

„familia de vehicule WLTP” înseamnă familia de vehicule definită la punctul 5.0 din anexa XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151;

5.

„instrumentul de corelare” înseamnă modelul de simulare menționat la punctul 2 din anexa I.

Articolul 3

Determinarea mediei emisiilor specifice de CO2 cu scopul de a verifica respectarea obiectivelor în perioada 2017-2020

(1)   Pentru anii calendaristici 2017-2020 inclusiv, media emisiilor specifice ale unui producător se determină utilizând următoarele valori ale emisiilor masice de CO2 (combinate):

(a)

în cazul vehiculelor utilitare ușoare din categoria N1 omologate în conformitate cu anexa XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151, valorile CO2 NEDC;

(b)

în cazul tipurilor existente de vehicule din categoria N1 clasa I care au fost omologate în conformitate cu anexa XII la Regulamentul (CE) nr. 692/2008, valorile CO2 NEDC măsurate, până la 31 august 2018, și, respectiv, valorile CO2 NEDC, de la 1 septembrie 2018 până la 31 decembrie 2020;

(c)

în cazul tipurilor existente de vehicule din categoria N1 clasele II și III care au fost omologate în conformitate cu anexa XII la Regulamentul (CE) nr. 692/2008, valorile CO2 NEDC măsurate, până la 31 august 2019, și, respectiv, valorile CO2 NEDC, de la 1 septembrie 2019 până la 31 decembrie 2020;

(d)

în cazul vehiculelor de sfârșit de serie menționate la articolul 27 din Directiva 2007/46/CE, valorile CO2 NEDC măsurate.

(2)   Producătorii responsabili pentru mai mult de 1 000, dar mai puțin de 22 000 de vehicule utilitare ușoare noi înmatriculate în Uniune în fiecare dintre anii calendaristici 2017-2020 inclusiv pot utiliza fie valorile CO2 NEDC, fie valorile CO2 NEDC măsurate.

Articolul 4

Determinarea mediei emisiilor specifice pe baza valorilor CO2 WLTP

(1)   Emisiile de CO2 WLTP (combinate) sau, dacă este cazul, (ponderate și combinate), specificate la rubrica 49.4 a certificatului de conformitate se monitorizează pentru toate vehiculele noi înmatriculate începând cu 1 ianuarie 2018.

(2)   În cazul vehiculelor de sfârșit de serie care nu au fost omologate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/1151, dar sunt înmatriculate în 2020 sau 2021, se atribuie fiecărui vehicul înmatriculat următoarele valori CO2 WLTP cu scopul de a calcula media emisiilor specifice de CO2 în conformitate cu articolul 8 alineatul (4) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 510/2011:

(a)

pentru vehiculele complete din categoria N1, valoarea mediei emisiilor specifice de CO2 WLTP determinată pentru producător în anul calendaristic respectiv;

(b)

pentru vehiculele completate din categoria N1, valoarea mediei emisiilor specifice de CO2 WLTP a vehiculelor completate noi care au fost înmatriculate în anul calendaristic respectiv, dacă producătorul este responsabil pentru vehiculele de bază utilizate pentru aceste vehicule completate.

(3)   Începând de la 1 ianuarie 2019, media emisiilor specifice pentru fiecare producător se determină pe baza valorilor CO2 WLTP. Începând de la 1 ianuarie 2021, media emisiilor specifice astfel determinată se utilizează pentru a verifica dacă producătorii respectă obiectivele lor privind emisiile specifice.

Articolul 5

Aplicarea articolului 12 din Regulamentul (UE) nr. 510/2011 – ecoinovațiile

(1)   De la 1 ianuarie 2021, pentru calculul mediei emisiilor specifice a unui producător se iau în considerare numai reducerile emisiilor de CO2 datorate ecoinovațiilor în sensul articolului 12 din Regulamentul (UE) nr. 510/2011, care nu sunt acoperite de procedura de testare stabilită în anexa XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151.

(2)   Reducerile totale ale emisiilor obținute de un producător datorită ecoinovațiilor în anii calendaristici 2021, 2022 și 2023 se ajustează după cum urmează:

(a)   în 2021:: Formula;

(b)   în 2022:: Formula;

(c)   în 2023:: Formula.

unde:

Formula

sunt reducerile emisiilor din anul respectiv datorate ecoinovațiilor, care trebuie luate în considerare pentru calculul mediei emisiilor specifice;

Formula

sunt reducerile emisiilor din anul respectiv datorate ecoinovațiilor, determinate conform WLTP și înscrise în certificatul de conformitate.

Începând cu anul calendaristic 2024, reducerile emisiilor datorate ecoinovațiilor se iau în considerare pentru calculul mediei emisiilor specifice fără a se ajusta.

Articolul 6

Determinarea și corectarea valorilor CO2 NEDC utilizate în calculul mediei emisiilor specifice

(1)   Începând cu anul calendaristic 2017 și până în 2020 inclusiv, media emisiilor specifice de CO2 a unui producător se calculează utilizând valorile CO2 NEDC determinate, pentru vehiculele incomplete, în conformitate cu punctul 3.2 litera (b) din anexa I sau, pentru vehiculele complete sau, după caz, completate, în conformitate cu procedura stabilită în secțiunea 4 din anexa I, cu excepția cazului în care se aplică articolul 3 alineatul (1) literele (b) sau (c) sau articolul 3 alineatul (2).

(2)   Dacă pentru o familie de vehicule WLTP factorul de deviere De, determinat în conformitate cu punctul 3.2.8 din anexa I, este mai mare de 0,04 sau factorul de verificare, determinat la același punct, este „1”, media emisiilor specifice de CO2 NEDC a producătorului responsabil pentru familia de vehicule respectivă se înmulțește cu următorul factor de corecție:

Formula

unde:

Dei

este valoarea determinată în conformitate cu punctul 3.2.8 din anexa I;

ri

este numărul anual de înmatriculări de vehicule care aparțin familiei de vehicule WLTP i;

δз,i

este egal cu 0 dacă De i lipsește și, respectiv, cu 1 în caz contrar;

N

este numărul de familii de vehicule WLTP pentru care producătorul este responsabil.

Articolul 7

Modificări ale Regulamentului (UE) nr. 293/2012

Regulamentul (UE) nr. 293/2012 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 4, se adaugă următorul alineat (10):

„(10)   În ceea ce privește vehiculele de sfârșit de serie înregistrate în 2020 sau 2021, valorile CO2 WLTP care se atribuie acestor vehicule cu scopul de a calcula media emisiilor specifice sunt cele determinate în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1152 al Comisiei (*1).

2.

Articolul 6 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 6

Pregătirea datelor de către statele membre

La completarea datelor detaliate de monitorizare, statele membre precizează:

(a)

pentru fiecare vehicul echipat cu tehnologii inovatoare, emisiile specifice de CO2 fără a lua în considerare reducerea emisiilor de CO2 obținută cu ajutorul tehnologiilor inovatoare aprobate în conformitate cu articolul 12 din Regulamentul (CE) nr. 510/2011;

(b)

pentru fiecare vehicul, factorul de deviere și factorul de verificare, determinați în conformitate cu punctul 3.2.8 din anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1152.

Fără a aduce atingere datelor detaliate menționate în partea A din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 510/2011, statele membre raportează, ca date monitorizate până la 31 decembrie 2017, în plus față de datele deja solicitate în partea respectivă, numai factorul de deviere și factorul de verificare menționați la litera (b) din prezentul articol. De la 1 ianuarie 2018 toate datele detaliate specificate în partea A din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 510/2011 se monitorizează și se raportează în formatul stabilit în partea C din anexa II la același regulament.”

3.

Articolul 7 se elimină.

4.

Articolul 10 se modifică după cum urmează:

(a)

la alineatul (1), ultimul paragraf se elimină;

(b)

alineatele (3) și (4) se elimină.

5.

Articolul 10b se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 10b

Pregătirea setului provizoriu de date

(1)   Setul provizoriu de date care se notifică producătorului în conformitate cu articolul 8 alineatul (4) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 510/2011 include înregistrările care, pe baza denumirii producătorului și a numărului de identificare al vehiculului, pot fi atribuite producătorului respectiv.

Registrul central menționat la articolul 8 alineatul (4) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 510/2011 nu conține numerele de identificare ale vehiculelor.

(2)   Prelucrarea numerelor de identificare ale vehiculelor nu include prelucrarea datelor cu caracter personal care ar putea fi asociate acestor numere sau a oricăror alte informații care ar putea permite stabilirea unei legături între numerele de identificare ale vehiculelor și datele cu caracter personal.”

6.

Anexa I se înlocuiește cu textul din anexa II la prezentul regulament.

Articolul 8

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Alineatele (4) și (5) de la articolul 8 se aplică de la 1 ianuarie 2018.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 2 iunie 2017.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 145, 31.5.2011, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) 2017/1151 al Comisiei din 1 iunie 2017 de completare a Regulamentului (CE) nr. 715/2007 al Parlamentului European și al Consiliului privind omologarea de tip a autovehiculelor în ceea ce privește emisiile provenind de la vehiculele ușoare pentru pasageri și de la vehiculele ușoare comerciale (Euro 5 și Euro 6) și privind accesul la informațiile referitoare la repararea și întreținerea vehiculelor, de modificare a Directivei 2007/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Regulamentului (CE) nr. 692/2008 al Comisiei și a Regulamentului (UE) nr. 1230/2012 al Comisiei și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 692/2008 (a se vedea pagina ... din prezentul Jurnal Oficial).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 692/2008 al Comisiei din 18 iulie 2008 de punere în aplicare și modificare a Regulamentului (CE) nr. 715/2007 al Parlamentului European și al Consiliului privind omologarea de tip a autovehiculelor în ceea ce privește emisiile provenind de la vehiculele ușoare pentru pasageri și de la vehiculele ușoare comerciale (Euro 5 și Euro 6) și privind accesul la informațiile referitoare la repararea și întreținerea vehiculelor (JO L 199, 28.7.2008, p. 1).

(4)  Directiva 2007/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 septembrie 2007 de stabilire a unui cadru pentru omologarea autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și a sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective (JO L 263, 9.10.2007, p. 1).

(5)  Regulamentul nr. 83 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) – Dispoziții uniforme privind omologarea vehiculelor în ceea ce privește emisia de gaze poluante în conformitate cu cerințele privind combustibilul (JO L 172, 3.7.2015, p. 1).

(6)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 293/2012 al Comisiei din 3 aprilie 2012 privind monitorizarea și raportarea datelor referitoare la înmatricularea vehiculelor utilitare ușoare noi în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 510/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 98, 4.4.2012, p. 1).

(7)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1014/2010 al Comisiei din 10 noiembrie 2010 privind monitorizarea și raportarea datelor referitoare la înmatricularea autoturismelor noi în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 443/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 293, 11.11.2010, p. 15).

(*1)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1152 al Comisiei din 2 iunie 2017 de stabilire a metodologiei de determinare a parametrilor de corelare necesari pentru a reflecta schimbarea procedurii reglementare de testare pentru vehiculele utilitare ușoare și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 293/2012 al Comisiei (OJ L 175, 7.7.2017, p. 664).”


ANEXA I

1.   INTRODUCERE

Prezenta anexă stabilește metodologia de determinare a valorii CO2 NEDC a vehiculelor din categoria N1.

2.   DETERMINAREA VALORII CO2 NEDC PENTRU FAMILIA DE INTERPOLARE WLTP

2.1.   Instrumentul de corelare

Autoritatea de omologare de tip se asigură că valorile CO2 NEDC care urmează a fi utilizate ca referință în sensul secțiunii 3 se determină prin simulări, în conformitate cu dispozițiile stabilite în prezenta anexă.

Comisia furnizează în acest scop un instrument de simulare (denumit în continuare „instrumentul de corelare”) sub forma unui program executabil, care poate fi descărcat. De asemenea, Comisia furnizează orientări privind capacitatea instrumentului de corelare de a simula vehiculele dotate cu tehnologii avansate și recomandă, dacă este necesar, utilizarea măsurătorilor fizice în locul simulărilor.

2.1.1.   Accesul la instrumentul de corelare

Instrumentul de corelare se instalează pe un calculator al autorității de omologare de tip sau, după caz, al serviciului tehnic, respectând instrucțiunile disponibile la următoarea adresă de internet:

[http://ec.europa.eu/clima/policies/transport/vehicles/cars/documentation_en.htm]

Autoritatea de omologare de tip se asigură că instrumentul de corelare este utilizat în conformitate cu cerințele prezentului regulament și cu instrucțiunile de utilizare stabilite în manualul de utilizare (1).

Comisia furnizează asistență, la cerere, autorităților de omologare de tip și serviciilor tehnice care utilizează instrumentul de corelare în scopul prevăzut de prezentul regulament. Cererile de asistență se trimit la următoarea adresă de e-mail funcțională (2):

co2mpas@jrc.ec.europa.eu

Instrumentul de corelare este accesibil și altor utilizatori, însă aceștia beneficiază de asistență numai în limita resurselor disponibile.

2.1.2.   Desemnarea utilizatorilor instrumentului de corelare

Statele membre comunică Comisiei datele punctelor de contact din cadrul autorității de omologare sau, după caz, al serviciului tehnic, responsabile cu utilizarea instrumentului de corelare. Pentru fiecare autoritate de omologare sau serviciu tehnic se desemnează un singur punct de contact. Informațiile furnizate Comisiei cuprind următoarele: denumirea organizației, numele persoanei responsabile, adresa poștală, adresa de e-mail și numărul de telefon. Aceste informații se trimit la următoarea adresă de e-mail funcțională (3):

EC-CO2-LDV-IMPLEMENTATION@ec.europa.eu

Cheile asociate semnăturii electronice, necesare pentru utilizarea instrumentului de corelare, se furnizează (4) numai la cererea punctului de contact. Comisia va publica orientări privind procedura de urmat pentru astfel de cereri.

2.1.3.   Actualizarea anuală a instrumentului de corelare

Performanța instrumentului de corelare se evaluează permanent, ținând seama de informațiile furnizate, în special, de persoanele de contact menționate la punctul 2.1.2. Dacă este cazul, Comisia elaborează o nouă versiune a instrumentului, care se publică anual, la 1 septembrie. Noua versiune nu afectează valabilitatea rezultatelor furnizate de versiunile anterioare.

Noua versiune poate fi aplicată în scopul prevăzut de procedura stabilită în secțiunea 3, începând de la data publicării sale. Versiunea anterioară a instrumentului de corelare poate fi însă utilizată în continuare, cu acordul autorității de omologare de tip sau al serviciului tehnic, timp de maximum două luni după publicarea noii versiuni.

Versiunea utilizată, precum și sistemul de operare al calculatorului pe care autoritatea de omologare de tip sau serviciul tehnic a rulat instrumentul de corelare, se indică în raportul privind rezultatele date de instrumentul de corelare.

Dacă pentru aplicarea noii versiuni este necesar să se adapteze unele dispoziții din prezentul regulament, noua versiune nu se publică înainte de modificarea în consecință a regulamentului.

2.1.4.   Ajustările ad-hoc ale instrumentului de corelare

Fără a aduce atingere punctului 2.1.3, în caz de defecțiuni grave în funcționare ale instrumentului de corelare utilizat în scopul prevăzut de procedura stabilită în secțiunea 3, o nouă versiune a instrumentului va fi elaborată și publicată cât mai repede posibil după detectarea defecțiunii. Noua versiune se aplică de la data publicării sale și nu afectează valabilitatea rezultatelor furnizate de versiunile anterioare.

Dacă pentru aplicarea noii versiuni este necesar să se adapteze unele dispoziții din prezentul regulament, noua versiune nu se publică înainte de modificarea în consecință a regulamentului.

2.2.   Identificarea rezultatelor testelor WLTP care se utilizează ca date de intrare pentru modelul de simulare

Datele de intrare pentru simulările efectuate cu instrumentul de corelare se selectează dintre rezultatele testelor WLTP pentru vehiculul H și, după caz, pentru vehiculul L, definite în conformitate cu punctul 4.2.1.2 din subanexa 4 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151. Dacă se efectuează mai multe teste WLTP de omologare de tip pentru vehiculul H sau vehiculul L în conformitate cu tabelul A6/2 din anexa XXI la regulamentul respectiv, se utilizează următoarele rezultate ale testelor ca date de intrare:

(a)

dacă se efectuează două teste de omologare de tip, se utilizează rezultatele testului în care se atinge cea mai mare valoare a emisiilor combinate de CO2;

(b)

dacă se efectuează trei teste de omologare de tip, se utilizează rezultatele testului în care se atinge valoarea mediană a emisiilor combinate de CO2.

2.3.   Determinarea datelor de intrare și a condițiilor de operare ale instrumentului de corelare

Pentru simulările efectuate cu instrumentul de corelare se ține seama de condițiile de testare menționate în anexa XII la Regulamentul (CE) nr. 692/2008, precum și de precizările de la punctele 2.3.1-2.3.8 din prezenta anexă.

Măsurătorile fizice ale vehiculului menționate în secțiunea 3 se efectuează în conformitate cu condițiile prevăzute în regulamentul respectiv, ținând seama de precizările din prezenta anexă și, după caz, de datele de intrare definite la punctul 2.4.

2.3.1.   Determinarea inerției vehiculului în cazul procedurii NEDC

2.3.1.1.   Masa de referință NEDC a vehiculului H și, după caz, a vehiculului L și a vehiculului reprezentativ al unei familii de matrice de rezistențe la înaintarea pe drum, în cazul vehiculelor completate

Masa de referință NEDC a vehiculelor H și L din familia de interpolare WLTP și a vehiculului R din familia de matrice de rezistențe la înaintarea pe drum WLTP se determină după cum urmează:

Formula

Formula

Formula

unde:

MRO este masa în stare de funcționare, definită la articolul 3 alineatul (1) litera (g) din Regulamentul (UE) nr. 510/2011 al Comisiei, a vehiculelor H, L și, respectiv, R.

Masa de referință care se utilizează ca dată de intrare pentru simulări și, după caz, pentru testul fizic al vehiculului este valoarea inerției stabilită în tabelul 3 din anexa 4a la Regulamentul nr. 83 al CEE-ONU, care este egală cu masa de referință, RM, determinată în conformitate cu prezentul punct și este denumită TMn,L, TMn,H și, respectiv, TMn,R.

2.3.1.2.   Masa de referință NEDC a vehiculului reprezentativ al unei familii de matrice de rezistențe la înaintarea pe drum, în cazul vehiculelor incomplete care sunt supuse unei omologări de tip în mai multe etape

În cazul vehiculelor incomplete din categoria N1, masa de referință NEDC (RMn,MSV) a vehiculului reprezentativ al familiei de matrice de rezistențe la înaintarea pe drum se determină după cum urmează:

Formula

unde:

MRO este definită la punctul 2.3.1.1; și

DAM este definită în secțiunea 5 din anexa XII la Regulamentul (CE) nr. 692/2008.

Masa de referință care se utilizează ca dată de intrare pentru simulări și, după caz, pentru testul fizic al vehiculului este valoarea inerției stabilită în tabelul 3 din anexa 4a la Regulamentul nr. 83 al CEE-ONU, care este egală cu masa de referință RM, determinată în conformitate cu prezentul punct și este denumită TMn,R.

2.3.2.   Determinarea efectului precondiționării

Cu ocazia pregătirii standului cu rulouri pentru executarea testului de omologare de tip, vehiculul este precondiționat, astfel încât să atingă condiții similare cu cele utilizate în încercarea la rulare liberă. Procedura de precondiționare utilizată în testul WLTP diferă de cea utilizată în testul NEDC, deoarece, la rezistențe la înaintare pe drum egale, se consideră că, în cazul testului WLTP, vehiculul este supus unor forțe mai mari. Diferența respectivă se stabilește la 6 newtoni, iar această valoare se utilizează pentru calculul rezistențelor la înaintare pe drum NEDC în conformitate cu punctul 2.3.8.

2.3.3.   Condițiile ambiante menționate la punctul 3.1.1 din Regulamentul nr. 83 al CEE-ONU

În cazul testului efectuat pentru instrumentul de corelare, temperatura camerei de testare se fixează la 25 °C.

Pentru efectuarea de măsurători fizice în conformitate cu secțiunea 3, temperatura camerei de testare se fixează, de asemenea, la 25 °C. Cu toate acestea, la solicitarea producătorului, temperatura camerei de testare poate fi fixată la o valoare cuprinsă între 20 °C și 25 °C pentru măsurătorile fizice.

2.3.4.   Determinarea nivelului inițial de încărcare al bateriei

În cazul testului efectuat pentru instrumentul de corelare, nivelul inițial de încărcare al bateriei se fixează la cel puțin 99 %. Același nivel se aplică și pentru măsurătorile fizice ale vehiculului.

2.3.5.   Determinarea diferenței dintre presiunile recomandate ale pneurilor

În conformitate cu punctul 6.6.3 din apendicele 3 al anexei I la Regulamentul (UE) 2017/1151, în cursul rulării libere pentru determinarea rezistenței la înaintarea pe drum se utilizează cea mai scăzută presiune a pneurilor recomandată pentru masa vehiculului testat (NEDC nu precizează acest aspect). Presiunea pneurilor, care se ia în considerare pentru calculul rezistenței la înaintare pe drum NEDC în conformitate cu punctul 2.3.8, este, ținând seama de presiunea diferită a pneurilor de pe cele două punți ale vehiculului, media dintre cele două punți a mediei dintre presiunea minimă și cea maximă permisă pentru pneurile selectate pe fiecare punte pentru masa de referință NEDC a vehiculului. Calculul se efectuează pentru vehiculul H și, după caz, pentru vehiculele L și R utilizând următoarele formule:

pentru vehiculul H::

Formula

pentru vehiculul L::

Formula

pentru vehiculul R::

Formula

unde:

Pmax,

este media presiunilor maxime ale pneurilor selectate pentru cele două punți;

Pmin,

este media presiunilor minime ale pneurilor selectate pentru cele două punți.

Efectul aferent în ceea ce privește rezistența aplicată vehiculului se calculează cu următoarele formule pentru vehiculele H, L și R:

pentru vehiculul H::

Formula

pentru vehiculul L::

Formula

pentru vehiculul R::

Formula

2.3.6.   Determinarea adâncimii canelurilor pneurilor (TTD)

În conformitate cu punctul 4.2.2.2 din subanexa 4 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151, adâncimea minimă a canelurilor pneurilor pentru testul WLTP este de 80 %, în timp ce, în conformitate cu punctul 4.2 din apendicele 7 al anexei 4a la Regulamentul nr. 83 al CEE-ONU, adâncimea minimă admisă a canelurilor pneurilor pentru testul NEDC este de 50 % din valoarea nominală. Rezultă că diferența dintre adâncimile canelurilor prevăzute de cele două proceduri este, în medie, de 2 mm. Efectul aferent în ceea ce privește rezistența aplicată vehiculului se determină, în scopul calculării rezistenței la înaintarea pe drum NEDC în conformitate cu punctul 2.3.8, utilizând următoarele formule pentru vehiculele H, L și R:

pentru vehiculul H:

Formula

pentru vehiculul L:

Formula

pentru vehiculul R:

Formula

unde:

RMn,H, RMn,L și RMn,R sunt masele de referință ale vehiculelor H, L și R determinate în conformitate cu punctul 2.3.1.

2.3.7.   Determinarea inerției părților rotative

În cazul instrumentului de corelare:

Pentru simularea testului WLTP, se consideră că patru roți sunt în rotație, în timp ce pentru testele NEDC se consideră că numai două roți sunt în rotație. Efectul acestei situații asupra forțelor aplicate vehiculului este exprimat cu ajutorul formulelor de la punctul 2.3.8.1.1 litera (a) punctul 3.

Forțele de accelerație și de decelerație introduse în instrumentul de corelare se calculează pentru simularea testului NEDC luând în considerare inerția a numai două roți aflate în rotație.

În cazul testului fizic:

Pentru setarea de rulare liberă din cadrul testului WLTP, timpii de rulare liberă se convertesc în forțe și invers, ținând seama de masa de testare aplicabilă și de efectul masei în rotație (3 % din suma dintre MRO și 25 kg). Pentru setarea de rulare liberă din cadrul testului NEDC, timpii de rulare liberă se convertesc în forțe și invers, neglijând efectul masei în rotație (se utilizează numai inerția vehiculului NEDC calculată la punctul 2.3.1).

2.3.8.   Determinarea rezistențelor la înaintarea pe drum, în cazul testului NEDC

2.3.8.1.   Dacă rezistențele la înaintarea pe drum WLTP se determină în conformitate cu punctele 4 și 6 din subanexa 4 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151 pentru vehiculele complete din categoria N1

Coeficienții de rezistență la înaintarea pe drum NEDC pentru vehiculele complete din categoria N1 se calculează, pentru vehiculul H, cu formulele de la punctul 2.3.8.1.1 din prezenta anexă și, pentru vehiculul L, cu formulele de la punctul 2.3.8.1.2.

Dacă nu se specifică altfel, formulele se aplică atât în cazul simulărilor, cât și în cazul testelor fizice ale vehiculelor.

2.3.8.1.1.   Determinarea coeficienților de rezistență la înaintarea pe drum NEDC pentru vehiculul H

(a)

Coeficientul de rezistență la înaintarea pe drum F0,n, exprimat în newtoni (N), pentru vehiculul H se determină după cum urmează:

1.

Efectul inerției diferite:

Formula

Factorii din formulă sunt definiți la punctul 2.3.1, cu excepția următorilor:

F 0w,H este coeficientul de rezistență la înaintarea pe drum F0 determinat pentru testul WLTP al vehiculului H; TMw,H este masa de testare utilizată pentru testul WLTP al vehiculului H.

2.

Efectul presiunilor diferite ale pneurilor:

Formula

Factorii din formulă sunt definiți la punctul 2.3.5.

3.

Efectul inerției părților rotative:

Formula

În cazul testului fizic al vehiculului, se aplică următoarea formulă:

Formula

4.

Efectul adâncimii diferite a canelurilor pneurilor:

Formula

Factorii din formulă sunt definiți la punctul 2.3.6.

5.

Efectul precondiționării:

Formula

În cazul testului fizic al vehiculului, corecția pentru efectul precondiționării nu se aplică.

(b)

Coeficientul de rezistență la înaintarea pe drum F1n pentru vehiculul H se determină după cum urmează:

Efectul inerției părților rotative:

Formula

În cazul testului fizic al vehiculului, se aplică următoarea formulă:

Formula

(c)

Coeficientul de rezistență la înaintarea pe drum F2n pentru vehiculul H se determină după cum urmează:

Efectul inerției părților rotative:

Formula

În cazul testului fizic al vehiculului, se aplică următoarea formulă:

Formula

Factorul Formula este coeficientul de rezistență la înaintarea pe drum F2 determinat pentru testul WLTP al vehiculului H, care nu ține seama de efectul produs de echipamentele aerodinamice opționale.

2.3.8.1.2.   Determinarea coeficienților de rezistență la înaintarea pe drum NEDC pentru vehiculul L

(a)

Coeficientul de rezistență la înaintarea pe drum F0,n pentru vehiculul L se determină după cum urmează:

1.

Efectul inerției diferite:

Formula

Factorii din formulă sunt definiți la punctul 2.3.1, cu excepția F 0w,L , care este coeficientul de rezistență la înaintarea pe drum F0 determinat pentru testul WLTP al vehiculului L, și a TMw,L, care este masa de testare utilizată pentru testul WLTP al vehiculului L.

2.

Efectul presiunilor diferite ale pneurilor:

Formula

Factorii din formulă sunt definiți la punctul 2.3.5.

3.

Efectul inerției părților rotative:

Formula

În cazul testului fizic al vehiculului, se aplică următoarea formulă:

Formula

4.

Efectul adâncimii diferite a canelurilor pneurilor:

Formula

Factorii din formulă sunt definiți la punctul 2.3.6.

5.

Efectul precondiționării:

Formula

În cazul testului fizic al vehiculului, corecția pentru efectul precondiționării nu se aplică.

(b)

Coeficientul de rezistență la înaintarea pe drum F1n pentru vehiculul L se determină după cum urmează:

Efectul inerției părților rotative:

Formula

În cazul testului fizic al vehiculului, se aplică următoarea formulă:

Formula

Factorii din formulă sunt definiți la punctul 2.3.7, cu excepția F1w,L care este coeficientul de rezistență la înaintarea pe drum F1 determinat pentru testul WLTP al vehiculului L.

(c)

Coeficientul de rezistență la înaintarea pe drum F2n pentru vehiculul L se determină după cum urmează:

Efectul inerției părților rotative:

Formula

În cazul testului fizic al vehiculului, se aplică următoarea formulă:

Formula

Factorii din formulă sunt definiți la punctul 2.3.7, cu excepția Formula care este coeficientul de rezistență la înaintarea pe drum F2 determinat pentru testul WLTP al vehiculului L, ce nu ține seama de efectul produs de echipamentele aerodinamice opționale.

2.3.8.2.   Determinarea rezistențelor la înaintarea pe drum NEDC dacă, pentru testul WLTP, rezistențele la înaintarea pe drum au fost determinate în conformitate cu punctul 5.1 din subanexa 4 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151 pentru vehiculele complete și incomplete din categoria N1

2.3.8.2.1.   Familia de matrice de rezistențe la înaintarea pe drum în conformitate cu punctul 5.1 din subanexa 4 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151 – vehicule complete din categoria N1

Dacă rezistența la înaintarea pe drum a unui vehicul complet a fost calculată în conformitate cu punctul 5.1 din subanexa 4 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151, rezistența la înaintarea pe drum NEDC care trebuie utilizată ca dată de intrare pentru simulările efectuate cu instrumentul de corelare se determină după cum urmează:

(a)

Valorile rezistenței la înaintarea pe drum NEDC indicate în tabelul 3 din anexa 4a la Regulamentul nr. 83 al CEE-ONU

Vehiculul H:

Formula Formula Formula

Vehiculul L:

Formula Formula Formula

unde:

F 0n,i , F 1n,i , F 2n,i unde i = H,L,

sunt coeficienții de rezistență la înaintarea pe drum NEDC pentru vehiculul H sau L;

T 0n,i , T 2n,i , unde i = H,L

sunt coeficienții NEDC ai standului cu rulouri pentru vehiculul H sau L, determinați în conformitate cu tabelul 3 din anexa 4a la Regulamentul nr. 83 al CEE-ONU;

AW,H/L, BW,H/L, CW,H/L

sunt coeficienții standului cu rulouri pentru vehiculul utilizat în vederea pregătirii standului respectiv în conformitate cu punctele 7 și 8 din subanexa 4 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151;

În cazul unui test fizic al vehiculului, acesta se efectuează cu coeficienții NEDC ai standului cu rulouri pentru vehiculele L și H determinați în conformitate cu tabelul 3 din anexa 4a la Regulamentul nr. 83 al CEE-ONU.

(b)

Rezistențele la înaintarea pe drum NEDC determinate cu ajutorul vehiculului reprezentativ

În cazul vehiculelor proiectate pentru o masă maximă tehnic admisibilă a vehiculului încărcat mai mare sau egală cu 3 000 kg, rezistențele la înaintarea pe drum NEDC pot fi determinate, la cererea producătorului și ca alternativă la modul de calcul prezentat la litera (a), după cum urmează:

1.

Determinarea coeficienților de rezistență la înaintarea pe drum pentru vehiculul reprezentativ al familiei de matrice de rezistențe la înaintarea pe drum

(i)

Efectul inerției diferite:

Formula

Factorii din formulă sunt definiți la punctul 2.3.1, cu excepția următorilor:

F0w,R este coeficientul de rezistență la înaintarea pe drum F0 determinat pentru testul WLTP al vehiculului R; TMw,R este masa de testare WLTP utilizată pentru vehiculul reprezentativ R.

(ii)

Efectul presiunilor diferite ale pneurilor:

Formula

Factorii din formulă sunt definiți la punctul 2.3.5.

(iii)

Efectul inerției părților rotative:

Formula

În cazul testului fizic al vehiculului, se aplică următoarea formulă:

Formula

(iv)

Efectul adâncimii diferite a canelurilor pneurilor:

Formula

Factorii din formulă sunt definiți la punctul 2.3.6.

(v)

Efectul precondiționării:

Formula

În cazul testului fizic al vehiculului, corecția pentru efectul precondiționării nu se aplică.

(vi)

Coeficientul de rezistență la înaintarea pe drum F1n pentru vehiculul R se determină după cum urmează:

Efectul inerției părților rotative:

Formula

În cazul testului fizic al vehiculului, se aplică următoarea formulă:

Formula

(vii)

Coeficientul de rezistență la înaintarea pe drum F2n pentru vehiculul R se determină după cum urmează:

Efectul inerției părților rotative:

Formula

În cazul testului fizic al vehiculului, se aplică următoarea formulă:

Formula

Factorul Formula este coeficientul de rezistență la înaintarea pe drum F2 determinat pentru testul WLTP al vehiculului R, care nu ține seama de efectul produs de echipamentele aerodinamice opționale.

2.

Determinarea coeficienților de rezistență la înaintarea pe drum NEDC pentru vehiculul H

Pentru calculul rezistențelor la înaintarea pe drum NEDC pentru vehiculul H se utilizează următoarele formule:

(i)

F0n,H pentru vehiculul H se determină după cum urmează:

Formula

unde:

F0n,R

este coeficientul constant de rezistență la înaintarea pe drum al vehiculului R, exprimat în N;

RMn,H

este masa de referință a vehiculului H;

RMn,R

este masa de referință a vehiculului R;

RRH

este rezistența la rulare a pneurilor vehiculului H, exprimată în kg/tonă;

RRR

este rezistența la rulare a pneurilor vehiculului R, exprimată în kg/tonă;

(ii)

F2n,H pentru vehiculul H se determină după cum urmează:

Formula

unde:

F2n,R

este coeficientul de gradul doi de rezistență la înaintarea pe drum al vehiculului R, exprimat în N/(km/h)2;

Af,H

este suprafața frontală a vehiculului H, exprimată în m2;

Af,R

este suprafața frontală a vehiculului R, exprimată în m2.

F1n,H pentru vehiculul H se fixează la 0.

3.

Determinarea coeficienților de rezistență la înaintarea pe drum NEDC pentru vehiculul L

Pentru calculul rezistențelor la înaintarea pe drum NEDC pentru vehiculul L se utilizează următoarele formule:

(i)

F0n,L pentru vehiculul L se determină după cum urmează:

Formula

unde:

F0n,R

este coeficientul constant de rezistență la înaintarea pe drum al vehiculului R, exprimat în N;

RMn,L

este masa de referință a vehiculului L;

RMn,R

este masa de referință a vehiculului R;

RRL

este rezistența la rulare a pneurilor vehiculului L, exprimată în kg/tonă;

RRR

este rezistența la rulare a pneurilor vehiculului R, exprimată în kg/tonă;

(ii)

F2n,L pentru vehiculul L se determină după cum urmează:

Formula

unde:

F2n,R

este coeficientul de gradul doi de rezistență la înaintarea pe drum al vehiculului R, exprimat în N/(km/h)2;

Af,L

este suprafața frontală a vehiculului L, exprimată în m2;

Af,R

este suprafața frontală a vehiculului R, exprimată în m2.

(iii)

F1n,L pentru vehiculul L se fixează la 0.

2.3.8.2.2.   Determinarea rezistenței la înaintarea pe drum pentru vehiculele incomplete din categoria N1 în conformitate cu punctul 5.2 din anexa XII la Regulamentul (UE) 2017/1151]

În cazul unui vehicul incomplet din categoria N1, dacă rezistențele la înaintarea pe drum ale vehiculului reprezentativ au fost calculate în conformitate cu punctul 5.2 din anexa XII și cu punctul 5.1 din subanexa 4 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151, rezistența la înaintarea pe drum NEDC care trebuie utilizată ca dată de intrare pentru simulările efectuate cu instrumentul de corelare se determină după cum urmează:

Formula

Formula

Formula

unde:

F 0n,R , F 1n,R , F 2n,R

sunt coeficienții de rezistență la înaintarea pe drum NEDC pentru vehiculul reprezentativ;

T 0n,R , T 2n,R

sunt coeficienții NEDC ai standului cu rulouri pentru vehiculul reprezentativ, determinați în conformitate cu tabelul 3 din anexa 4a la Regulamentul nr. 83 al CEE-ONU;

AW,R, BW,R, CW,R

sunt coeficienții standului cu rulouri pentru vehiculul utilizat în vederea pregătirii standului respectiv în conformitate cu punctele 7 și 8 din subanexa 4 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151.

În cazul unui test fizic al vehiculului, acesta se efectuează cu coeficienții NEDC ai standului cu rulouri pentru vehiculul R determinați în conformitate cu tabelul 3 din anexa 4a la Regulamentul nr. 83 al CEE-ONU.

2.3.8.3.   Rezistențele implicite la înaintarea pe drum în conformitate cu punctul 5.2 din subanexa 4 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151

Dacă rezistențele implicite la înaintarea pe drum au fost calculate în conformitate cu punctul 5.2 din subanexa 4 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151, rezistențele la înaintarea pe drum NEDC se calculează în conformitate cu punctul 2.3.8.2.1 litera (a) din prezenta anexă.

În cazul unui test fizic al vehiculului, acesta se efectuează cu coeficienții NEDC ai standului cu rulouri pentru vehiculele H sau L determinați în conformitate cu tabelul 3 din anexa 4a la Regulamentul nr. 83 al CEE-ONU.

2.4.   Matricea datelor de intrare

Producătorul determină datele de intrare pentru fiecare vehicul H și L în conformitate cu punctul 2.2 și transmite autorității de omologare de tip sau, după caz, serviciului tehnic desemnat pentru efectuarea testului matricea prevăzută în tabelul 1 completată, cu excepția rubricilor 31, 32 și 33 (rezistențele la înaintarea pe drum NEDC), care se calculează de către autoritatea de omologare de tip sau de către serviciul tehnic cu ajutorul formulelor de la punctul 2.3.8.

Autoritatea de omologare de tip sau serviciul tehnic verifică în mod independent și confirmă exactitatea datelor de intrare furnizate de producător. În caz de dubiu, autoritatea de omologare de tip sau serviciul tehnic determină datele de intrare relevante fără a se baza pe informațiile furnizate de producător sau, după caz, acționează în conformitate cu punctele 3.2.7 și 3.2.8.

Tabelul 1

Matricea datelor de intrare pentru instrumentul de corelare

Nr.

Parametrii de intrare pentru instrumentul de corelare

Unitatea

Sursa

Observații

1

Tipul de combustibil

Punctul 3.2.2.1 din apendicele 3 al anexei I la Regulamentul (UE) 2017/1151

Motorină/Benzină/GPL/GN sau biometan/etanol(E85)/biomotorină

2

Puterea calorifică inferioară a combustibilului

kJ/kg

Declarația producătorului și/sau a serviciului tehnic

 

3

Conținutul de carbon al combustibilului

%

Declarația producătorului și/sau a serviciului tehnic

Procentul masic de carbon din combustibil. De exemplu, 85,5 %

4

Tipul motorului

 

Punctul 3.2.1.1 din apendicele 3 al anexei I la Regulamentul (UE) 2017/1151

Aprindere prin scânteie sau aprindere prin compresie

5

Cilindree

cc

Punctul 3.2.1.3 din apendicele 3 al anexei I la Regulamentul (UE) 2017/1151

 

6

Cursa pistonului

mm

Punctul 3.2.1.2.2 din apendicele 3 al anexei I la Regulamentul (UE) 2017/1151

 

7

Puterea nominală a motorului

kW ... min–1

Punctul 3.2.1.8 din apendicele 3 al anexei I la Regulamentul (UE) 2017/1151

 

8

Turația motorului la putere nominală

min–1

Punctul 3.2.1.8 din apendicele 3 al anexei I la Regulamentul (UE) 2017/1151

Turația motorului la puterea netă maximă

9

Turația ridicată la ralanti a motorului (*1):

min–1

Punctul 3.2.1.6.1 din apendicele 3 al anexei I la Regulamentul (UE) 2017/1151

 

10

Cuplul net maxim (*1)

Nm la… min–1

Punctul 3.2.1.10 din apendicele 3 al anexei I la Regulamentul (UE) 2017/1151

 

11

Viteza de pe curba T1 a motorului (*1)

rpm

Subanexa 2 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151

Set

12

Cuplul de pe curba T1 a motorului (*1)

Nm

Subanexa 2 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151

Set

13

Puterea de pe curba T1 a motorului (*1)

kW

Subanexa 2 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151

Set

14

Turația motorului la ralanti

rpm

Subanexa 2 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151

Turația la ralanti la cald

15

Consumul de combustibil al motorului la ralanti

g/s

Declarația producătorului

Consumul de combustibil la ralanti la cald

16

Rapoartele finale de transmisie

Punctul 4.6 din apendicele 3 al anexei I la Regulamentul (UE) 2017/1151

Raportul final de transmisie

17

Codul anvelopei (*2)

Punctul 6 din apendicele 3 al anexei I la Regulamentul (UE) 2017/1151

Codul anvelopelor (de exemplu P195/55R1685H) utilizate în testul WLTP

18

Tipul cutiei de viteze

Punctul 4.5 din apendicele 3 al anexei I la Regulamentul (UE) 2017/1151

Automată/manuală/CVT

19

Convertizorul de cuplu

Declarația producătorului

0 = Nu, 1 = Da; Are vehiculul un convertizor de cuplu?

20

Trepte de viteză pentru economisirea combustibilului în cazul transmisiei automate

Declarația producătorului

0 = Nu, 1 = Da

Dacă declarați că această valoare este 1, instrumentul de corelare va putea utiliza, la viteză de conducere constantă, o treaptă de viteză mai înaltă decât în cazul condițiilor tranzitorii

21

Modul de transmisie

Punctul 2.3.1 din subanexa 5 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151

Două roți motoare, patru roți motoare.

22

Timpul de activare start-stop

sec

Declarația producătorului

Timpul de activare start-stop scurs de la începutul testului

23

Tensiunea nominală a alternatorului

V

Punctul 3.4.4.5 din apendicele 3 al anexei I la Regulamentul (UE) 2017/1151

 

24

Capacitatea bateriei

Ah

Punctul 3.4.4.5 din apendicele 3 al anexei I la Regulamentul (UE) 2017/1151

 

25

Temperatura ambiantă la începutul testului WLTP

°C

 

Valoarea implicită = 23 °C

Măsurătoare efectuată în cadrul testului WLTP

26

Puterea maximă a alternatorului

kW

Declarația producătorului

 

27

Randamentul alternatorului

Declarația producătorului

Valoarea implicită = 0,67

28

Rapoartele de transmisie ale cutiei de viteze

Punctul 4,6 din apendicele 3 al anexei I la Regulamentul (UE) 2017/1151

Set: raportul treptei de viteză 1, raportul treptei de viteză 2 etc.

29

Raportul dintre viteza vehiculului și turația motorului (*2)

(km/h)/rpm

Declarația producătorului

Set: [raportul la viteză constantă în treapta de viteză 1, raportul la viteză constantă în treapta de viteză 2, ...]; Alternativă la rapoartele de transmisie ale cutiei de viteze

30

Inerția vehiculului în cazul testului NEDC

kg

Tabelul 3 din anexa 4a la Regulamentul nr. 83 al CEE-ONU. Se completează de către autoritatea de omologare de tip sau de către serviciul tehnic

Se calculează conform punctului 2.3.1 din prezenta anexă.

31

F0 NEDC

N

Punctul 2.3.8 din prezenta anexă Se completează de către autoritatea de omologare de tip sau de către serviciul tehnic

Coeficientul de rezistență la înaintarea pe drum F0

32

F1 NEDC

N/(km/h)2

Idem

Coeficientul de rezistență la înaintarea pe drum F1

33

F2 NEDC

N/(km/h)2

Idem

Coeficientul de rezistență la înaintarea pe drum F2

34

Reglajul inerției WLTP

kg

Punctul 2.5.3 din subanexa 4 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151

Inerția aplicată standului cu rulouri în cursul testului WLTP

35

F0 WLTP

N

Punctul 2.4.8 din apendicele la fișa de informații prevăzut în apendicele 3 al anexei I la Regulamentul (UE) 2017/1151

Coeficientul de rezistență la înaintarea pe drum F0

36

F1 WLTP

N/(km/h)2

Idem

Coeficientul de rezistență la înaintarea pe drum F1

37

F2 WLTP

N/(km/h)2

Idem

Coeficientul de rezistență la înaintarea pe drum F2

38

Valoarea CO2 WLTP pentru faza 1

g CO2/km

Punctul 2.1.1 din Raportul de încercare prevăzut în apendicele 8a al anexei I la Regulamentul (UE) 2017/1151

Fază joasă, valorile măsurate în sacul de prelevare nu se corectează pentru RCB, măsurătoare WLTP nerotunjită

39

Valoarea CO2 WLTP pentru faza 2

g CO2/km

Idem

Fază medie, valorile măsurate în sacul de prelevare nu se corectează pentru RCB, măsurătoare WLTP nerotunjită

40

Valoarea CO2 WLTP pentru faza 3

g CO2/km

Idem

Fază înaltă, valorile măsurate în sacul de prelevare nu se corectează pentru RCB, măsurătoare WLTP nerotunjită

41

Valoarea CO2 WLTP pentru faza 4

g CO2/km

Idem

Fază extra înaltă, valorile măsurate în sacul de prelevare nu se corectează pentru RCB,

măsurătoare WLTP nerotunjită

42

Turbocompresorul sau compresorul mecanic pentru supraalimentare

Declarația producătorului

0 = Nu | 1 = Da — Este motorul echipat cu sistem de supraalimentare?

43

Start-stop

Declarația producătorului

0 = Nu | 1 = Da — Are vehiculul sistem de start-stop?

44

Recuperarea energiei de frânare

Declarația producătorului

0 = Nu | 1 = Da — Este vehiculul echipat cu tehnologie de recuperare a energiei?

45

Distribuția variabilă

Declarația producătorului

0 = Nu | 1 = Da — Este motorul echipat cu sistem de distribuție variabilă?

46

Managementul termic

Declarația producătorului

0 = Nu | 1 = Da — Este vehiculul echipat cu tehnologie de management activ al temperaturii la cutia de viteze?

47

Injecție directă/injecție indirectă

Declarația producătorului

0 = Injecție indirectă | 1 = Injecție directă

48

Amestec sărac

Declarația producătorului

0 = Nu | 1 = Da – Utilizează motorul amestec sărac?

49

Dezactivarea cilindrilor

Declarația producătorului

0 = Nu | 1 = Da — Este motorul echipat cu sistem de dezactivare a cilindrilor?

50

Recircularea gazelor de eșapament

Declarația producătorului

0 = Nu | 1 = Da — Are vehiculul sistem extern de RGE?

51

Filtrul de particule

Declarația producătorului

0 = Nu | 1 = Da — Are vehiculul un filtru de particule?

52

Reducerea catalitică selectivă (SCR)

Declarația producătorului

0 = Nu | 1 = Da — Are vehiculul un sistem de SCR?

53

Captator de NOx

Declarația producătorului

0 = Nu | 1 = Da — Este vehiculul echipat cu captator de NOx?

54

Timpul WLTP

sec

Măsurătoare efectuată în cadrul testului WLTP (identificată conform punctului 2.2 din prezenta anexă)

Set: Datele sistemului OBD și ale standului cu rulouri, 1hz

55

Viteza WLTP (teoretică)

km/h

Astfel cum este definită în subanexa 1 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151

Set: 1hz, rezoluția 0,1km/h. Dacă nu este furnizată, se aplică profilul de viteză definit la punctul 6 din subanexa 1 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151, în special în tabelele A1/7-A1/9, A1/11 și A1/12.

56

Viteza WLTP (reală)

km/h

Măsurătoare efectuată în cadrul testului WLTP (identificată conform punctului 2.2 din prezenta anexă)

Set: Datele sistemului OBD și ale standului cu rulouri, 1hz, rezoluția 0,1 km/h

57

Treapta de viteză WLTP (teoretică)

Astfel cum este definită în subanexa 2 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151

Set: 1hz Dacă nu este furnizată, se utilizează calculul efectuat de instrumentul de corelare

58

Turația WLTP a motorului

rpm

Măsurătoare efectuată în cadrul testului WLTP (identificată conform punctului 2.2 din prezenta anexă)

Set: 1hz, rezoluție de 10 rpm de la sistemul OBD

59

Temperatura WLTP a lichidului de răcire al motorului

°C

Idem

Set: Datele sistemului OBD, 1hz, rezoluția 1 °C

60

Curentul furnizat de alternator WLTP

A

Astfel cum este definit, pentru curentul bateriei de joasă tensiune, în apendicele 2 la subanexa 6 a anexei XXI la Regulamentul (UE) nr. 2017/1151

Set: 1 hz, rezoluția 0,1 A, dispozitiv de măsurare extern sincronizat cu standul cu rulouri

61

Curentul bateriei de joasă tensiune WLTP

A

Astfel cum este definit în apendicele 2 la subanexa 6 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151

Set: 1 hz, rezoluția 0,1 A, dispozitiv de măsurare extern sincronizat cu standul cu rulouri

62

Rezistența WLTP calculată

Astfel cum este definită în anexa 11 la Regulamentul nr. 83 al CEE-ONU

Set: Datele sistemului OBD, frecvența de cel puțin 1hz (sunt posibile și frecvențe mai înalte, cu rezoluție de 1 %), măsurătoare efectuată în cadrul testului WLTP

63

Emisiile de CO2 NEDC combinate declarate

g CO2/km

În sensul punctului 3.2 din prezenta anexă

Valoarea declarată pentru testul NEDC. În cazul vehiculelor echipate cu sisteme cu regenerare periodică, valoarea se corectează cu factorul Ki

64

Viteza NEDC (teoretică)

km/h

Astfel cum este definită la punctul 6 din anexa 4 la Regulamentul nr. 83 al CEE-ONU

Set: 1hz, rezoluția 0,1km/h. Dacă nu este furnizată, se aplică profilul de viteză definit la punctul 6 din anexa 4 la Regulamentul nr. 83 al CEE-ONU

65

Treapta de viteză NEDC (teoretică)

Astfel cum este definită la punctul 6 din anexa 4 la Regulamentul nr. 83 al CEE-ONU

Set: 1hz. Dacă nu este furnizată, se aplică profilul de viteză definit la punctul 6 din anexa 4 la Regulamentul nr. 83 al CEE-ONU

66

Numărul de identificare al familiei de vehicule

 

Punctul 5.0 din anexa XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151

 

67

Factorul de regenerare Ki

Apendicele 1 la subanexa 6 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151

Pentru vehiculele fără sisteme cu regenerare periodică, această valoare este 1. Pentru vehiculele cu sisteme cu regenerare periodică, dacă nu este furnizată, această valoare se fixează la 1,05.

3.   DETERMINAREA VALORILOR EMISIILOR DE CO2 NEDC ȘI ALE CONSUMULUI DE COMBUSTIBIL PENTRU VEHICULELE H ȘI L

3.1.   Determinarea valorilor CO2 NEDC de referință, a valorilor per fază și a valorilor consumului de combustibil pentru vehiculele H și L

Autoritatea de omologare de tip se asigură că valoarea CO2 NEDC de referință pentru vehiculul H și, după caz, pentru vehiculul L dintr-o familie de interpolare WLTP, precum și valorile per fază și consumul de combustibil se determină în conformitate cu punctele 3.1.2 și 3.1.3.

Dacă vehiculul H și vehiculul L se disting numai prin echipamentele opționale (și anume, dacă MRO, forma caroseriei și coeficienții de rezistență la înaintarea pe drum sunt aceiași), valoarea CO2 NEDC de referință se determină numai pentru vehiculul H.

3.1.1.   Datele de intrare și de ieșire din instrumentul de corelare

3.1.1.1.   Raportul original privind rezultatele corelării

Autoritatea de omologare de tip sau serviciul tehnic desemnat se asigură că fișierul cu date de intrare pentru instrumentul de corelare este complet. După încheierea testului rulat pe instrumentul de corelare, se emite un raport original privind rezultatele corelării, căruia i se atribuie un cod hash. Raportul cuprinde următoarele subfișiere:

(a)

datele de intrare specificate la punctul 2.4;

(b)

datele de ieșire rezultate din simulare;

(c)

fișierul sintetic, care conține:

(i)

numărul de identificare al familiei de vehicule;

(ii)

diferența dintre valoarea CO2 declarată de producător și valoarea dată de instrumentul de corelare (CO2 combinată);

(iii)

date tehnice neconfidențiale (de exemplu, tipul de combustibil, cilindreea, tipul cutiei de viteze, turbo).

3.1.1.2.   Fișierul de corelare complet

Dacă raportul original privind rezultatele corelării a fost emis în conformitate cu punctul 3.1.1.1 și i s-a atribuit un cod hash, autoritatea de omologare de tip sau, după caz, serviciul tehnic desemnat utilizează comenzile relevante ale instrumentului de corelare pentru a transmite fișierul sintetic unui server de marcare temporală, care trimite expeditorului un răspuns cu marcă temporală (cu serviciile relevante ale Comisiei în copie) ce include un număr întreg generat în mod aleatoriu, cuprins în intervalul 1-99.

Se creează un fișier de corelare complet, care include răspunsul cu marcă temporală și raportul original privind rezultatele corelării menționat la punctul 3.1.1.1. Fișierului de corelare complet i se atribuie un cod hash. Fișierul se păstrează de către autoritatea de omologare de tip ca raport de testare în conformitate cu anexa VIII la Directiva 2007/46/CE.

3.1.2.   Valoarea CO2 NEDC de referință pentru vehiculul H

Instrumentul de corelare se utilizează pentru a efectua testul NEDC simulat al vehiculului H, utilizând matricea datelor de intrare menționată la punctul 2.4.

Valoarea CO2 NEDC de referință pentru vehiculul H se determină după cum urmează:

Formula

unde:

CO 2,H

este valoarea CO2 NEDC de referință pentru vehiculul H;

NEDC CO2,C,H

este valoarea CO2 NEDC combinată dată de instrumentul de corelare (necorectată cu factorul Ki) pentru vehiculul H;

Ki , H

este valoarea determinată în conformitate cu apendicele 1 la subanexa 6 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151 pentru vehiculul H.

În plus față de valoarea CO2 NEDC de referință, instrumentul de corelare furnizează și valorile per fază pentru vehiculul H.

3.1.3.   Valoarea CO2 NEDC de referință pentru vehiculul L

Dacă este cazul, se efectuează testul NEDC simulat al vehiculului L utilizând instrumentul de corelare și datele de intrare relevante din matricea menționată la punctul 2.4.

Valoarea CO2 NEDC de referință pentru vehiculul L se determină după cum urmează:

Formula

unde:

CO 2,L

este valoarea CO2 NEDC de referință pentru vehiculul L;

NEDC CO2,C,L

este valoarea CO2 NEDC combinată dată de instrumentul de corelare (necorectată cu factorul Ki) pentru vehiculul L;

Ki,L

este valoarea determinată în conformitate cu apendicele 1 la subanexa 6 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151 pentru vehiculul L.

În plus față de valoarea CO2 NEDC de referință, instrumentul de corelare furnizează și valorile per fază pentru vehiculul H.

3.1.4.   Valoarea CO2 NEDC de referință pentru vehiculele incomplete din categoria N1

În cazul vehiculelor incomplete din categoria N1, testul NEDC simulat al vehiculului reprezentativ (vehiculul RMSV) se efectuează utilizând instrumentul de corelare și datele de intrare relevante din matricea menționată la punctul 2.4.

Valoarea CO2 NEDC de referință pentru vehiculul RMSV se determină după cum urmează:

Formula

unde:

CO 2,RMSV

este valoarea CO2 NEDC de referință pentru vehiculul RMSV;

NEDC CO2,RMSV

este valoarea CO2 NEDC combinată dată de instrumentul de corelare pentru vehiculul RMSV;

K i,RMSV

este valoarea determinată în conformitate cu apendicele 1 la subanexa 6 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151 pentru vehiculul RMSV.

3.2.   Interpretarea valorilor CO2 NEDC de referință determinate pentru vehiculele H, L și RMSV

Pentru fiecare familie de interpolare WLTP și, după caz, pentru fiecare familie de matrice de rezistențe la înaintarea pe drum, producătorul transmite autorității de omologare competente valoarea NEDC combinată a emisiilor masice de CO2 ale vehiculului H și, după caz, ale vehiculului L sau ale vehiculului RMSV. Autoritatea de omologare de tip se asigură că valoarea CO2 NEDC de referință pentru vehiculul H și, după caz, pentru vehiculul L sau vehiculul RMSV se determină în conformitate cu punctele 3.1.2, 3.1.3 sau 3.1.4. și că valorile de referință pentru vehiculele respective se interpretează în conformitate cu punctele 3.2.1-3.2.5. Valoarea CO2 NEDC determinată în conformitate cu aceste puncte se utilizează după cum urmează:

(a)

în cazul vehiculelor H și L, pentru calculele prevăzute în secțiunea 4;

(b)

în cazul vehiculului RMSV, valoarea se înscrie în certificatul de omologare de tip și în certificatul de conformitate al vehiculelor incomplete care se încadrează în familia relevantă de matrice de rezistențe la înaintarea pe drum.

3.2.1.   Valoarea CO2 NEDC pentru vehiculul H, L sau RMSV este valoarea declarată de producător, dacă valoarea CO2 NEDC de referință nu depășește valoarea declarată de producător cu mai mult de 4 %. Valoarea de referință poate fi mai mică, caz în care nu există limitări pentru diferență.

3.2.2.   Dacă valoarea CO2 NEDC de referință depășește valoarea declarată de producător cu mai mult de 4 %, valoarea de referință poate fi utilizată în scopurile indicate la literele (a) și (b) sau producătorul poate solicita efectuarea unei măsurători fizice sub responsabilitatea autorității de omologare de tip, în conformitate cu procedura menționată în anexa XII la Regulamentul (CE) nr. 692/2008, ținând seama de precizările din secțiunea 2 a prezentei anexe.

3.2.3.   Dacă măsurătoarea fizică menționată la punctul 3.2.2 înmulțită cu factorul Ki nu depășește valoarea declarată de producător cu mai mult de 4 %, valoarea declarată se utilizează în scopurile indicate la literele (a) și (b).

3.2.4.   Dacă măsurătoarea fizică înmulțită cu factorul Ki depășește valoarea declarată de producător cu mai mult de 4 %, se efectuează o altă măsurătoare fizică a aceluiași vehicul, iar rezultatele se înmulțesc cu factorul Ki. Dacă media celor două măsurători nu depășește valoarea declarată de producător cu mai mult de 4 %, valoarea declarată se utilizează în scopurile indicate la literele (a) și (b).

3.2.5.   Dacă media celor două măsurători menționată la punctul 3.2.4 depășește valoarea declarată de producător cu mai mult de 4 %, se efectuează o a treia măsurătoare fizică, iar rezultatele se înmulțesc cu factorul Ki. Media celor trei măsurători se utilizează în scopurile indicate la literele (a) și (b).

3.2.6.   Dacă numărul generat în mod aleatoriu, menționat la punctul 3.1.1.2, este cuprins în intervalul 90-99, vehiculul se selectează pentru o măsurătoare fizică efectuată în conformitate cu procedura menționată în anexa XII la Regulamentul (CE) nr. 692/2008, ținând seama de precizările din secțiunea 2 a prezentei anexe. Rezultatele testului se consemnează în conformitate cu anexa VIII la Directiva 2007/46/CE.

Dacă valoarea CO2 NEDC pentru vehiculele H și L sau pentru vehiculul RMSV se determină în conformitate cu punctul 3.2.1, se selectează drept configurație a vehiculului pentru măsurătoarea fizică:

(a)

vehiculul L, dacă numărul aleatoriu este cuprins în intervalul 90-94;

(b)

vehiculul H, dacă numărul aleatoriu este cuprins în intervalul 95-99;

(c)

vehiculul RMSV, dacă numărul aleatoriu este cuprins în intervalul 90-99.

Dacă valoarea CO2 NEDC se determină în conformitate cu punctul 3.2.1 numai pentru unul dintre vehiculele H și L din familia de interpolare, vehiculul respectiv se selectează pentru o măsurătoare fizică dacă numărul aleatoriu este cuprins în intervalul 90-99.

Dacă valorile CO2 NEDC nu se determină în conformitate cu punctul 3.2.1, dar vehiculul H, L sau RMSV este testat fizic, numărul aleatoriu nu se ia în considerare.

3.2.7.   Fără a aduce atingere punctului 3.2.6, autoritatea de omologare de tip solicită, după caz, în urma unei propuneri a serviciului tehnic, în cazurile în care valoarea CO2 NEDC este determinată în conformitate cu punctul 3.2.1, efectuarea unei măsurători fizice a vehiculului, dacă, pe baza experienței sale independente, are motive întemeiate să considere că valoarea CO2 NEDC declarată este prea scăzută în raport cu valoarea CO2 NEDC măsurată. Rezultatele testului se consemnează în conformitate cu anexa VIII la Directiva 2007/46/CE.

3.2.8.   Dacă se efectuează un test fizic în conformitate cu punctul 3.2.6 sau 3.2.7, autoritatea de omologare de tip înregistrează, pentru fiecare familie de interpolare WLTP sau, după caz, pentru fiecare familie de matrice de rezistențe la înaintarea pe drum, devierea relativă (De) a valorii măsurate de la valoarea declarată de producător, care se determină după cum urmează:

Formula

unde:

RTr

este rezultatul testului aleatoriu înmulțit cu factorul Ki;

DV

este valoarea declarată de producător.

Factorul De se calculează cu trei zecimale și se înscrie în certificatul de omologare de tip și în certificatul de conformitate.

Dacă autoritatea de omologare de tip constată că rezultatele testului fizic nu confirmă datele de intrare furnizate de producător, în special, pe cele menționate la punctele 20, 22 și 44 din tabelul 1 de la punctul 2.4, factorul de verificare se fixează la 1 și se înscrie în certificatul de omologare de tip și în certificatul de conformitate. Dacă datele de intrare se confirmă sau dacă eroarea din datele de intrare nu este în avantajul producătorului, factorul de verificare se fixează la 0.

3.3.   Calculul valorilor CO2 NEDC per fază și al valorilor consumului de combustibil pentru vehiculele H, L și RMSV

Autoritatea de omologare de tip sau, după caz, serviciul tehnic determină valorile NEDC per fază și valorile consumului de combustibil pentru vehiculul H, L sau RMSV în conformitate cu punctele 3.3.1, 3.3.3 și 3.3.3.

3.3.1.   Calculul valorilor CO2 NEDC per fază pentru vehiculul H

Valorile NEDC per fază pentru vehiculul H se calculează după cum urmează:

Formula

unde:

p

este faza NEDC „UDC” sau „EUDC”;

NEDC CO2,p,H,c

este valoarea CO2 NEDC dată de instrumentul de corelare pentru faza p, menționată la punctul 3.1.2, sau rezultatul măsurătorii fizice menționate la punctul 3.2.2 pentru vehiculul H

NEDC CO2,p,H

este valoarea NEDC a fazei p pentru vehiculul H, exprimată în g CO2/km;

CO2,AF,H

este factorul de ajustare pentru vehiculul H, care se calculează împărțind valoarea CO2 NEDC determinată în conformitate cu punctul 3.2 la rezultatul testului NEDC simulat de instrumentul de corelare, menționat la punctul 3.1.2.

3.3.2.   Calculul valorilor CO2 NEDC per fază pentru vehiculul L

Valorile NEDC per fază pentru vehiculul L se calculează după cum urmează:

Formula

unde:

p

este faza NEDC „UDC” sau „EUDC”;

NEDC CO2,p,L,c

este valoarea CO2 NEDC dată de instrumentul de corelare pentru faza p, determinată în conformitate cu punctul 3.1.3, sau rezultatul măsurătorii fizice menționate la punctul 3.2.2 pentru vehiculul L;

NEDC CO2,p,L

este valoarea NEDC a fazei p pentru vehiculul L, exprimată în g CO2/km;

CO2,AF,L

este factorul de ajustare pentru vehiculul L, care se calculează împărțind valoarea CO2 NEDC determinată în conformitate cu punctul 3.2 la rezultatul testului NEDC simulat de instrumentul de corelare, menționat la punctul 3.1.3.

3.3.3.   Calculul valorilor CO2 NEDC per fază pentru vehiculul RMSV

Valorile NEDC per fază pentru vehiculul R MSV se calculează după cum urmează:

Formula

unde:

p

este faza NEDC „UDC” sau „EUDC”;

NEDC CO2,p,R,c

este valoarea CO2 NEDC dată de instrumentul de corelare pentru faza p, determinată în conformitate cu punctul 3.1.3, sau rezultatul măsurătorii fizice menționate la punctul 3.2.2 pentru vehiculul RMSV;

NEDC CO2,p,R

este valoarea NEDC a fazei p pentru vehiculul RMSV, exprimată în g CO2/km;

CO2,AF,R

este factorul de ajustare pentru vehiculul RMSV, care se calculează împărțind valoarea CO2 NEDC determinată în conformitate cu punctul 3.2 la rezultatul testului NEDC simulat de instrumentul de corelare, menționat la punctul 3.1.3.

3.3.4.   Calculul consumului de combustibil NEDC al vehiculelor H, L și RMSV

3.3.4.1.   Calculul consumului de combustibil NEDC (combinat)

Consumul de combustibil NEDC (combinat) pentru vehiculul H și, după caz, pentru vehiculul L sau vehiculul RMSV se calculează utilizând emisiile de CO2 NEDC combinate, determinate în conformitate cu punctul 3.2, și urmând cerințele și formulele din anexa XII la Regulamentul (CE) nr. 692/2008. Emisiile de alți poluanți relevanți pentru calculul consumului de combustibil (hidrocarburi, monoxid de carbon) se consideră a fi egale cu 0 (zero) g/km.

3.3.4.2.   Calculul consumului de combustibil NEDC per fază

Consumul de combustibil NEDC per fază pentru vehiculul H și, după caz, pentru vehiculul L sau vehiculul RMSV se calculează utilizând emisiile de CO2 NEDC per fază, determinate în conformitate cu punctul 3.3, și urmând cerințele și formulele din anexa XII la Regulamentul (CE) nr. 692/2008. Emisiile de alți poluanți relevanți pentru calculul consumului de combustibil (hidrocarburi, monoxid de carbon) se consideră a fi egale cu 0 (zero) g/km.

4.   CALCULUL VALORILOR CO2 NEDC ȘI AL VALORILOR CONSUMULUI DE COMBUSTIBIL CARE SE ATRIBUIE VEHICULELOR COMPLETE INDIVIDUALE DIN CATEGORIA N1

Producătorul calculează valorile CO2 NEDC (per fază și combinate) și valorile consumului de combustibil care se atribuie vehiculelor utilitare ușoare individuale în conformitate cu punctele 4.1, 4.2 și 4.3 și înscrie aceste valori în certificatele de conformitate.

Se aplică dispozițiile privind rotunjirea stabilite la punctul 1.3 din subanexa 7 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151.

4.1.   Determinarea valorilor CO2 NEDC și a valorilor consumului de combustibil în cazul unei familii de interpolare WLTP bazate pe vehiculul H

În cazul în care emisiile de CO2 ale familiei de interpolare WLTP se determină, luând ca referință numai vehiculul H, în conformitate cu punctul 1.2.3.1 din subanexa 6 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151 sau în cazul unui vehicul incomplet, valoarea CO2 NEDC care se înscrie în certificatele de conformitate ale vehiculelor aparținând acestei familii sau în certificatul de conformitate al vehiculului de bază reprezintă emisiile de CO2 NEDC determinate în conformitate cu punctul 3.2 din prezenta anexă și înscrise în certificatul de omologare de tip al vehiculului H. Valorile consumului de combustibil NEDC se determină în conformitate cu punctul 3.3.4 din prezenta anexă și se înscriu în certificatul de omologare de tip al vehiculului H.

4.2.   Determinarea valorilor CO2 NEDC și a valorilor consumului de combustibil în cazul unei familii de interpolare WLTP bazate pe vehiculele L și H

4.2.1.   Calculul rezistenței la înaintarea pe drum a unui vehicul individual

4.2.1.1.   Masa vehiculului respectiv

Masa de referință NEDC a unui vehicul individual (RMn,ind) se determină după cum urmează:

Formula

unde MRO ind este masa în stare de funcționare, definită la articolul 3 alineatul (1) litera (g) din Regulamentul (UE) nr. 510/2011 al Comisiei, a vehiculului individual.

Masa care se utilizează pentru calcularea valorilor CO2 NEDC ale vehiculului individual este valoarea inerției stabilită în tabelul 3 din anexa 4a la Regulamentul nr. 83 al CEE-ONU, care este egală cu masa de referință determinată în conformitate cu prezentul punct și este denumită TMn,ind.

4.2.1.2.   Rezistența la rulare a unui vehicul individual

Valorile rezistenței la rulare a pneurilor determinate în conformitate cu punctul 3.2.3.2.2.2 din subanexa 7 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151 se utilizează pentru interpolarea valorii CO2 NEDC a vehiculului individual.

4.2.1.3.   Rezistența aerodinamică a unui vehicul individual

Rezistența aerodinamică a vehiculului individual se calculează luând în considerare diferența de rezistență aerodinamică dintre vehiculul individual și vehiculul L, datorată formelor diferite ale caroseriei celor două vehicule (m2):

Formula

unde:

Cd

este coeficientul rezistenței aerodinamice;

Af

este suprafața frontală a vehiculului, exprimată în m2.

Autoritatea de omologare de tip sau, după caz, serviciul tehnic verifică dacă tunelul aerodinamic menționat la punctul 3.2.3.2.2.3 din subanexa 7 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151 are capacitatea de a determina cu precizie Formula datorată formelor diferite ale caroseriei vehiculelor L și H. Dacă tunelul aerodinamic nu are capacitatea necesară, pentru vehiculul H se aplică vehiculului individual.

Dacă vehiculele L și H au aceeași formă a caroseriei, valoarea Formula pentru metoda de interpolare se fixează la zero.

4.2.1.4.   Calculul rezistenței la înaintarea pe drum pentru un vehicul individual dintr-o familie de interpolare WLTP

Coeficienții de rezistență la înaintarea pe drum F0,n, F1,n și F2,n pentru vehiculele de testare H și L, determinați în conformitate cu punctul 2.3.8, sunt denumiți F0n,H, F1n,H și F2n,H și, respectiv, F0n,L, F1n,L și F2n,L.

Coeficienții de rezistență la înaintarea pe drum f0n,ind, f1n,ind și f2n,ind pentru un vehicul individual se calculează cu formulele de mai jos.

Formula 1

Formula

unde

Formula

sau, dacă Formula se aplică formula 2.

Formula 2

Formula

Formula

Formula

Unde

Formula

sau, dacă Formula = 0, se aplică formula 3.

Formula 3

Formula

4.2.1.5.   Calculul cererii de energie per ciclu

Cererea de energie Ek,n pentru faza aplicabilă a ciclului NEDC și cererea de energie Ek,p,n pentru toate fazele ciclului aplicabile vehiculelor individuale din familia de interpolare WLTP se calculează, în conformitate cu procedura prevăzută în secțiunea 5 din subanexa 7 a anexei XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151, pentru următoarele seturi k de coeficienți de rezistență la înaintarea pe drum și mase:

k = 1

:

Formula

(vehiculul de testare L)

k = 2

:

Formula

(vehiculul de testare H)

k = 3

:

Formula

(un vehicul individual din familia de interpolare WLTP)

Dacă se aplică coeficienții standului cu rulouri specificați în tabelul 3 din anexa 4a la Regulamentul nr. 83 al CEE-ONU, se utilizează următoarele formule:

Formula

Formula

Formula

4.2.1.6.   Rezistențele la înaintarea pe drum NEDC determinate cu ajutorul vehiculului reprezentativ al unei familii de matrice de rezistențe la înaintarea pe drum

Dacă rezistența la înaintarea pe drum NEDC pentru vehiculul reprezentativ a fost calculată pe baza unui vehicul reprezentativ WLTP în conformitate cu punctul 2.3.8.2.1 litera (b), rezistența la înaintarea pe drum NEDC pentru un vehicul individual se calculează cu următoarele formule:

(a)

f0n,ind pentru vehiculul individual se determină după cum urmează:

Formula

unde:

F0n,R

este coeficientul constant de rezistență la înaintarea pe drum al vehiculului R, exprimat în N;

RMn,ind

este masa de referință a vehiculului individual;

RMn,R

este masa de referință a vehiculului R;

RRind

este rezistența la rulare a pneurilor vehiculului individual, exprimată în kg/tonă;

RRR

este rezistența la rulare a pneurilor vehiculului R, exprimată în kg/tonă;

(b)

f2n,ind pentru vehiculul individual se determină după cum urmează:

Formula

unde:

F2n,R

este coeficientul de gradul doi de rezistență la înaintarea pe drum al vehiculului R, exprimat în N/(km/h)2;

Af,ind

este suprafața frontală a vehiculului individual, exprimată în m2;

Af,R

este suprafața frontală a vehiculului R, exprimată în m2;

(c)

f1n,ind pentru vehiculul individual se fixează la 0.

4.2.1.7.   Calculul valorii CO2 NEDC pentru un vehicul individual prin metoda interpolării emisiilor de CO2

Contribuția unui vehicul individual la masa totală a emisiilor de CO2, în fiecare fază p a ciclului NEDC aplicabilă vehiculelor individuale din familia de interpolare WLTP, se calculează după cum urmează:

Formula

Masa emisiilor de CO2 atribuită unui vehicul individual din familia de interpolare WLTP Formula, exprimată în g/km, se calculează după cum urmează:

Formula

Termenii E1,p,n, E2,p,n, E3,p,n și E1,n, E2,n, E3,n sunt definiți la punctul 4.2.1.5.

4.2.1.8.   Calculul valorii consumului de combustibil NEDC al unui vehicul individual prin metoda interpolării

Consumul de combustibil în fiecare fază p a ciclului NEDC aplicabilă vehiculelor individuale din familia de interpolare WLTP, exprimat în l/100 km, se calculează după cum urmează:

Formula

Consumul de combustibil corespunzător ciclului complet al unui vehicul individual din familia de interpolare WLTP, exprimat în l/100 km, se calculează după cum urmează:

Formula

Termenii E1,p,n, E2,p,n, E3,p,n și E1,n, E2,n, E3,n sunt definiți la punctul 4.2.1.5.

4.3.   Calculul valorii CO2 NEDC și al valorii consumului de combustibil în cazul vehiculelor incomplete individuale din categoria N1

Valoarea CO2 NEDC și valoarea consumului de combustibil determinate în conformitate cu punctul 3.2 și valorile per fază determinate în conformitate cu punctul 3.3 pentru vehiculul reprezentativ RMSV se atribuie vehiculelor incomplete care aparțin familiei de matrice de rezistențe la înaintarea pe drum a vehiculului reprezentativ.

5.   ÎNSCRIEREA DATELOR

Autoritatea de omologare de tip sau serviciul tehnic desemnat se asigură că următoarele informații sunt înscrise:

(a)

fișierul de corelare complet, menționat la punctul 3.1.1, ca raport de testare în conformitate cu anexa VIII la Directiva 2007/46/CE;

(b)

valorile CO2 NEDC rezultate din măsurătorile fizice menționate la punctul 3.2 din prezenta anexă, în certificatul de omologare de tip, astfel cum se specifică în apendicele addendumului la certificatul de omologare de tip stabilit în apendicele 4 al anexei I la Regulamentul (UE) nr. 2017/1151;

(c)

factorul de deviere (De) și factorul de verificare determinați în conformitate cu punctul 3.2.8 din prezenta anexă (dacă sunt disponibili), în certificatul de omologare de tip, astfel cum se specifică în apendicele addendumului la certificatul de omologare de tip stabilit în apendicele 4 al anexei I la Regulamentul (UE) nr. 2017/1151, și la rubrica 49.1 din certificatul de conformitate prevăzut în anexa IX la Directiva 2007/46/CE;

(d)

valorile CO2 NEDC per fază și valorile consumului de combustibil per fază și combinate, determinate în conformitate cu punctul 3.3 din prezenta anexă, în certificatul de omologare de tip, astfel cum se specifică în apendicele addendumului la certificatul de omologare de tip stabilit în apendicele 4 al anexei I la Regulamentul (UE) nr. 2017/1151;

(e)

valorile CO2 NEDC (pentru toate fazele și combinate) și valorile consumului de combustibil (pentru toate fazele și combinate), determinate în conformitate cu punctul 4.2 din prezenta anexă, la rubrica 49.1 din certificatul de conformitate prevăzut în anexa IX la Directiva 2007/46/CE.


(1)  https://co2mpas.io/

(2)  De la 1 august 2017 JRC-CO2MPAS@ec.europa.eu. Eventualele actualizări ale adresei de e-mail vor fi publicate pe site-ul web.

(3)  Eventualele actualizări ale adresei de e-mail vor fi publicate pe site-ul web.

(4)  De către Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

(*1)  Sunt necesare fie turația normală la ralanti a motorului, turația ridicată la ralanti a motorului și cuplul net maxim, fie viteza, cuplul și puterea de pe curba T1 a motorului (pentru schimbarea vitezelor)

(*2)  Sunt necesare fie dimensiunile pneurilor, fie raportul dintre viteza vehiculului și turația motorului (pentru schimbarea vitezelor)


ANEXA II

Anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 293/2012 se modifică după cum urmează:

1.

Rubrica corespunzătoare intrării „Emisii specifice de CO2 (g/km)” se înlocuiește cu următorul text:

„Emisii specifice de CO2 NEDC (g/km)

Punctul 49.1

Anexa VIII secțiunea 3”

2.

Se elimină următoarea rubrică:

„Tehnologia inovatoare sau grupul de tehnologii inovatoare și reducerea emisiilor de CO2 datorată tehnologiei respective

Punctul 49.3

Anexa VIII secțiunea 4”

3.

Se adaugă următoarele șapte rubrici:

„Emisii specifice de CO2 WLTP (g/km)

Punctul 49.4

n/a

Reducerea totală a emisiilor de CO2 NEDC datorată ecoinovației (ecoinovațiilor)

Punctul 49.3.2.1

Anexa VIII secțiunea 4

Reducerea totală a emisiilor de CO2 WLTP datorată ecoinovației (ecoinovațiilor)

Punctul 49.3.2.2

 

Masa de testare WLTP

Punctul 47.1.1

n/a

Factorul de deviere De

Punctul 49.1

Apendicele addendumului la certificatul de omologare de tip stabilit în apendicele 4 al anexei I la Regulamentul (UE) 2017/1151

Factorul de verificare («1» sau «0»)

Punctul 49.1

Apendicele addendumului la certificatul de omologare de tip stabilit în apendicele 4 al anexei I la Regulamentul (UE) 2017/1151

Numărul de identificare al familiei de vehicule

 

Punctul 5.0 din anexa XXI la Regulamentul (UE) 2017/1151”


Top