EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R0006

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/6 al Comisiei din 5 ianuarie 2017 privind planul de implementare la nivel european a Sistemului european de management al traficului feroviar

C/2016/8973

OJ L 3, 6.1.2017, p. 6–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/6/oj

6.1.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 3/6


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/6 AL COMISIEI

din 5 ianuarie 2017

privind planul de implementare la nivel european a Sistemului european de management al traficului feroviar

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1315/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind orientările Uniunii pentru dezvoltarea rețelei transeuropene de transport și de abrogare a Deciziei nr. 661/2010/UE (1), în special articolul 47 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Scopul planului de implementare la nivel european a Sistemului european de management al traficului feroviar (ERTMS) este de a asigura faptul că vehiculele menționate la punctul 1.1 din anexa la Regulamentul (UE) 2016/919 al Comisiei (2) care sunt echipate cu ERTMS pot căpăta în mod treptat acces la un număr mai mare de linii, porturi, terminale și stații de triaj fără a necesita sisteme de clasă B în plus față de ERTMS. Planul de implementare la nivel european a ERTMS stabilit în Decizia 2012/88/UE a Comisiei (3) (ca „planul european de desfășurare a ERTMS”) ar trebui să fie adaptat pentru a ține seama de stadiul implementării ERTMS efectuate de statele membre și pentru a fi aliniat la cerințele articolului 39 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1315/2013 și la definiția coridoarelor rețelei centrale prevăzută la articolul 2 punctul 14 din Regulamentul (UE) nr. 1316/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (4). Acest plan, în combinație cu planul național de implementare menționat la punctul 7.4.4 din anexa la Regulamentul (UE) 2016/919, ar trebui să ofere o vizibilitate suficientă proprietarilor de vehicule, pentru a permite o planificare adecvată a activităților.

(2)

Un plan de implementare pentru coridoarele rețelei centrale ar trebui să includă stații, joncțiuni, accesul la porturile maritime și interioare, aeroporturile, terminalele feroviare/rutiere și componentele infrastructurii menționate la articolul 11 din Regulamentul (UE) nr. 1315/2013, care țin de rețeaua centrală, deoarece acestea sunt esențiale pentru realizarea interoperabilității în cadrul rețelei feroviare europene.

(3)

Conformitatea deplină cu Regulamentul (UE) 2016/919 reprezintă o condiție prealabilă esențială pentru implementarea ERTMS. Statele membre nu au atins încă acest obiectiv, în special din cauza faptului că au introdus soluții naționale sau specifice pe proiect.

(4)

Pentru noile implementări ERTMS la nivelul căii, statele membre ar trebui să utilizeze cel mai recent set de specificații, menționat în anexa A la Regulamentul (UE) 2016/919, care corectează erorile și interpretările greșite ale versiunii de referință anterioare, duce la soluții tehnice mai simple și asigură compatibilitatea cu unitățile de bord aferente versiunii de referință 3.

(5)

Normele de implementare la nivelul căii vin în completarea normelor de implementare la bord stabilite în Regulamentul (UE) 2016/919; prin urmare, este necesar ca Planul de implementare la nivel european a ERTMS să fie aliniat cu specificațiile tehnice de interoperabilitate referitoare la subsistemele de control-comandă și semnalizare stabilite în regulamentul respectiv.

(6)

Implementarea ERTMS în cazul tronsoanelor transfrontaliere poate fi dificilă din punct de vedere tehnic și, prin urmare, ar trebui să facă obiectul unei intervenții prioritare din partea Uniunii, a statelor membre și a administratorilor de infrastructură în cauză. Coridoarele de transport feroviar de marfă în sensul Regulamentului (UE) nr. 913/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (5) ar putea juca de asemenea un rol esențial în implementarea ERTMS pe tronsoanele transfrontaliere, în special prin aplicarea de soluții coordonate.

(7)

Întrucât sincronizarea implementării la nivel transfrontalier este un element important pentru planurile de afaceri ale întreprinderilor feroviare, administratorii de infrastructură vizați ar trebui să semneze un acord care să asigure coordonarea datelor de implementare și a soluțiilor tehnice. În caz de dezacord, Comisia poate oferi sprijin pentru identificarea unor soluții.

(8)

Pentru a se urmări progresele înregistrate în ceea ce privește implementarea ERTMS pe coridoarele rețelei centrale, statele membre ar trebui să notifice Comisiei implementarea în timp util a tronsoanelor lor, prin intermediul sistemului TENtec și al registrului european de infrastructură. Datele relevante pot fi amânate la cererea statelor membre și doar în circumstanțe excepționale.

(9)

Revizuirea Regulamentului (UE) nr. 1316/2013 ar putea avea consecințe asupra alinierii coridoarelor rețelei centrale. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să fie revizuit în consecință. Prezentul regulament stabilește datele de implementare ale tronsoanelor de coridoare unde ERTMS poate fi pus în funcțiune până cel târziu în 2023. Toate datele de după 2023 vor fi revizuite până la 31 decembrie 2023 în raport cu orizontul de timp definit în Regulamentul (UE) nr. 1315/2013, cu obiectivul unui calendar de implementare realist și pentru a identifica posibilități de date de implementare mai timpurii.

(10)

Începând de la data aplicării prezentului regulament, care este un act de punere în aplicare în sensul articolului 13 din Regulamentul (UE) 2016/919, punctele 7.3.1, 7.3.2, 7.3.2.1, 7.3.2.2, 7.3.2.4, 7.3.2.5, 7.3.2.6, 7.3.4 și 7.3.5 din anexa III la Decizia 2012/88/UE încetează să se mai aplice. Cu toate acestea, punctul 7.3.2.3 nu ar trebui să facă obiectul prezentului regulament, deoarece se află în afara domeniului de aplicare a temeiului juridic al acestuia. Prin urmare, punctul 7.3.2.3 din anexa III la Decizia 2012/88/UE ar trebui să se aplice în continuare până la adoptarea unui alt act de punere în aplicare.

(11)

În ceea ce privește liniile de mare viteză situate pe coridoare ale rețelei centrale care fac obiectul prezentului regulament, dacă una dintre condițiile stabilite la punctul 7.3.2.3 din anexa III la Decizia 2012/88/UE este îndeplinită înainte de data specificată pentru același tronson în anexa I, administratorii de infrastructură feroviară ar trebui să echipeze tronsonul respectiv cu ERTMS la nivelul căii, în conformitate cu dispoziția menționată.

(12)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul comitetului menționat la articolul 52 din Regulamentul (UE) nr. 1315/2013,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

(1)   Prezentul regulament stabilește calendarul pentru implementarea sistemului european de management al traficului feroviar (ERTMS) pe coridoarele rețelei centrale, astfel cum figurează în anexa I.

(2)   Prezentul regulament nu se aplică în cazul implementării la bord a ERTMS stabilite la punctul 7.3.3 din anexa III la Decizia 2012/88/UE.

Articolul 2

Norme specifice de implementare pentru ETCS în ceea ce privește instalațiile de cale

(1)   Administratorii de infrastructură feroviară echipează coridoarele rețelei centrale cu ERTMS și pun în funcțiune ERTMS pe coridoarele respective până cel târziu la datele specificate în anexa I la prezentul regulament, inclusiv în gări și la nivelul joncțiunilor. Legătura feroviară cu elementele enumerate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1315/2013 și cu componentele infrastructurii menționate la articolul 11 din Regulamentul (UE) nr. 1315/2013 care se află pe coridorul respectiv al rețelei centrale trebuie echipată și pusă în funcțiune la data specificată pentru tronsonul de coridor al rețelei centrale respectiv.

Implementarea trebuie să se facă în conformitate cu articolul 1 alineatul (4), articolul 7 alineatul (2) litera (c) și articolul 39 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1315/2013.

(2)   Un coridor al rețelei centrale este considerat a fi echipat cu ERTMS atunci când ERTMS este autorizat pentru punerea în funcțiune în conformitate cu articolul 15 din Directiva 2008/57/CE a Parlamentului European și a Consiliului (6) sau cu articolul 18 din Directiva (UE) 2016/797 a Parlamentului European și a Consiliului (7), permițând traficul de marfă și de călători în ambele sensuri, în special în caz de lucrări sau de perturbări, și, în măsura în care este necesar pentru exploatarea vehiculelor echipate doar cu ERTMS, pe liniile abătute.

(3)   Acționând în cooperare, administratorii de infrastructură feroviară depun eforturi pentru a echipa cu ERTMS și a pune în funcțiune ERTMS în mod simultan pe tronsoanele transfrontaliere, într-un mod consecvent din punct de vedere tehnic. Administratorii de infrastructură feroviară semnează, după consultarea întreprinderilor feroviare afectate, un acord cu privire la aspectele tehnice și operaționale ale implementării pentru fiecare tronson transfrontalier. Administratorii de infrastructură feroviară încheie un astfel de acord cel târziu cu un an înainte de cea mai apropiată dintre datele de implementare pentru tronsonul transfrontalier în cauză. Acest acord include prevederi tranzitorii pentru luarea în considerare a necesităților aferente operațiunilor transfrontaliere ale întreprinderilor feroviare. În caz de dezacord, statele membre în cauză inițiază un dialog activ pentru a găsi soluții convergente comune. Ele pot solicita sprijinul Comisiei. Statele membre notifică aceste acorduri Comisiei cel târziu în termen de o lună de la încheierea lor.

(4)   Datele de finalizare prevăzute în acordurile referitoare la proiecte cofinanțate de Uniune care survin înaintea datelor stabilite în anexa I prevalează asupra datelor respective.

(5)   Statele membre pot decide să păstreze sistemele de clasă B existente, astfel cum sunt definite la punctul 2.2 din anexa la Regulamentul (UE) 2016/919. Cu toate acestea, până la datele prevăzute în anexa I, vehiculelor menționate la punctul 1.1 din anexa la Regulamentul (UE) 2016/919 care sunt echipate cu ERTMS de o versiune compatibilă cu echipamentele de cale li se acordă acces la liniile respective și la componentele infrastructurii menționate la articolul 11 din Regulamentul (UE) nr. 1315/2013, fără a li se impune să fie echipate cu un sistem de clasă B.

Articolul 3

Notificări

(1)   Odată ce ERTMS este pus în funcțiune pe un tronson de coridor al rețelei centrale, statul membru în cauză notifică Comisiei acest fapt în termen de o lună, prin intermediul sistemelor instituite în temeiul articolului 49 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1315/2013 și al articolului 5 alineatul (1) din Decizia de punere în aplicare 2014/880/UE a Comisiei (8).

(2)   Statele membre notifică Comisiei orice întârzieri în punerea în funcțiune a ERTMS pe un anumit tronson de coridor al rețelei centrale care trebuie echipat. Administratorii de infrastructură feroviară informează în consecință statele membre cu privire la aceste întârzieri.

(3)   Atunci când notifică întârzierile menționate la alineatul (2), statul membru în cauză transmite Comisiei un dosar care conține descrierea tehnică a proiectului și care specifică o nouă dată pentru punerea în funcțiune a ERTMS. Dosarul precizează motivele întârzierii și indică măsurile corective luate de administratorul de infrastructură feroviară.

(4)   Dacă întârzierea este cauzată de o circumstanță excepțională, Comisia poate accepta să amâne data relevantă cu maximum trei ani. Dacă se acordă o amânare, statul membru efectuează modificările necesare în cadrul planului său național de implementare menționat la punctul 7.4.4 din anexa la Regulamentul (UE) 2016/919, în termen de o lună de la acordarea amânării.

Circumstanța excepțională menționată la primul paragraf desemnează o circumstanță care rezultă din faza de planificare și care este legată de constatări specifice de ordin geologic, de protecția mediului sau a speciilor, de descoperiri arheologice, de procedurile de autorizare, de punerea în aplicare a unei evaluări a impactului asupra mediului în temeiul Directivei 2014/52/UE a Parlamentului European și a Consiliului (9); sau o circumstanță care rezultă din fazele de construcție și de autorizare ce se află în afara controlului promotorului de proiect și nu intră în categoria riscurilor uzuale care ar trebui abordate la nivel de management de proiect în cazul acestui tip de proiecte.

(5)   Dacă specificațiile ERTMS stabilite în Regulamentul (UE) 2016/919 sunt modificate printr-un act legislativ într-un mod incompatibil, statele membre transmit Comisiei o analiză privind impactul aplicării referinței juridice modificate asupra rețelei lor și asupra planificării referitoare la ERTMS, fără întârzieri nejustificate, dar cel târziu la momentul emiterii avizului formal al comitetului menționat la articolul 51 din Directiva (UE) 2016/797. Dacă se poate demonstra existența unui impact direct al modificărilor în ceea ce privește costurile sau calendarul pentru anumite lucrări de implementare, anexa I se adaptează în consecință.

Articolul 4

Revizuire

Cel târziu la 31 decembrie 2023, după consultarea statelor membre și cu sprijinul coordonatorului european pentru ERTMS menționat la articolul 45 din Regulamentul (UE) nr. 1315/2013, Comisia revizuiește datele de după 1 ianuarie 2024 care sunt stabilite în anexa I la prezentul regulament.

Articolul 5

Trimiteri

Trimiterile la anexa III la Decizia 2012/88/UE se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa II.

Articolul 6

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare la 26 ianuarie 2017.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 5 ianuarie 2017.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 348, 20.12.2013, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) 2016/919 al Comisiei din 27 mai 2016 privind specificația tehnică de interoperabilitate referitoare la subsistemele de control-comandă și semnalizare ale sistemului feroviar în Uniunea Europeană (JO L 158, 15.6.2016, p. 1).

(3)  Decizia 2012/88/UE a Comisiei din 25 ianuarie 2012 privind specificația tehnică de interoperabilitate referitoare la subsistemele de control-comandă și semnalizare (JO L 51, 23.2.2012, p. 1).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 1316/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Mecanismului pentru Interconectarea Europei, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 913/2010 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 680/2007 și (CE) nr. 67/2010 (JO L 348, 20.12.2013, p. 129).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 913/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 septembrie 2010 privind rețeaua feroviară europeană pentru un transport de marfă competitiv (JO L 276, 20.10.2010, p. 22).

(6)  Directiva 2008/57/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 iunie 2008 privind interoperabilitatea sistemului feroviar în Comunitate (JO L 191, 18.7.2008, p. 1).

(7)  Directiva (UE) 2016/797 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2016 privind interoperabilitatea sistemului feroviar în Uniunea Europeană (JO L 138, 26.5.2016, p. 44).

(8)  Decizia de punere în aplicare 2014/880/UE a Comisiei din 26 noiembrie 2014 privind specificațiile comune ale registrului de infrastructură feroviară și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare 2011/633/UE (JO L 356, 12.12.2014, p. 489).

(9)  Directiva 2014/52/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 de modificare a Directivei 2011/92/UE privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului (JO L 124, 25.4.2014, p. 1).


ANEXA I

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image


ANEXA II

Tabel de corespondență

Decizia 2012/88/UE

Prezentul regulament

Anexa III punctul 7.3.1.

Articolul 1

Anexa III punctul 7.3.2.

Articolele 1 și 2

Anexa III punctul 7.3.2.1.

Articolul 2 alineatul (1)

Anexa III punctul 7.3.2.2.

Articolul 2 alineatul (1)

Anexa III punctul 7.3.2.4.

Anexa III punctul 7.3.2.5.

Articolul 3 alineatul (1)

Anexa III punctul 7.3.2.6.

Articolul 3 alineatele (2), (3) și (4)

Anexa III punctul 7.3.4.

Anexa I

Anexa III punctul 7.3.5.

Articolul 2 alineatul (1)


Top