EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R2093

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2093 al Comisiei din 18 noiembrie 2015 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 718/2007 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1085/2006 al Consiliului de instituire a unui instrument de asistență pentru preaderare (IPA)

OJ L 303, 20.11.2015, p. 3–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2015/2093/oj

20.11.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 303/3


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/2093 AL COMISIEI

din 18 noiembrie 2015

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 718/2007 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1085/2006 al Consiliului de instituire a unui instrument de asistență pentru preaderare (IPA)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 al Consiliului din 17 iulie 2006 de instituire a unui instrument de asistență pentru preaderare (IPA) (1), în special articolul 3 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1085/2006 („Regulamentul IPA”) stabilește obiectivele asistenței pentru preaderare acordate țărilor candidate și potențial candidate, precum și principalele principii ale acesteia. Normele detaliate de punere în aplicare ale asistenței pentru preaderare sunt prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 718/2007 al Comisiei (2).

(2)

Deși Regulamentul IPA s-a aplicat numai până la 31 decembrie 2013, acesta continuă să reglementeze punerea în aplicare a angajamentelor bugetare asumate până la 31 decembrie 2013. În plus, articolul 212 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (3) prevede că articolul 166 alineatul (3) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (4) continuă să se aplice angajamentelor bugetare care rămân valabile până la 31 decembrie 2018.

(3)

Prin Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 s-a introdus posibilitatea creării și a gestionării de către Comisie a unor fonduri fiduciare ale Uniunii pentru acțiuni externe. Astfel de fonduri fiduciare ale Uniunii ar putea reprezenta o modalitate adecvată de punere în aplicare a asistenței pentru preaderare în vederea îndeplinirii obiectivelor Regulamentului IPA, în special a celor vizate în cadrul componentelor sale „asistență pentru tranziție și consolidarea instituțiilor”, „dezvoltare regională” și „dezvoltarea resurselor umane”.

(4)

Prin urmare, utilizarea unui fond fiduciar al Uniunii pentru acțiuni externe ar putea reprezenta o modalitate adecvată de punere în aplicare a asistenței în contextul crizei din Siria. De la începutul crizei din Siria, Turcia a depus eforturi considerabile pentru găzduirea unui număr tot mai mare de refugiați – peste două milioane la nivelul lunii octombrie 2015. Drept urmare, țara se confruntă cu provocarea reprezentată de satisfacerea nevoilor umanitare pe termen scurt ale refugiaților, printre care se numără minori și persoane vulnerabile, dar se confruntă în egală măsură și cu provocări pe termen mediu și mai lung, în special în regiunile care găzduiesc cel mai mare număr de refugiați, provocări având legătură cu serviciile sociale, competitivitatea și infrastructurile, precum și cu accesul – inclusiv al refugiaților – la educație.

(5)

Eficiența asistenței furnizate de Uniune în Turcia în cadrul componentelor „dezvoltare regională” și „dezvoltarea resurselor umane” ale IPA ar putea fi sporită, pentru abordarea provocărilor descrise mai sus, dacă asistența ar fi pusă în aplicare prin intermediul Fondului fiduciar regional creat ca răspuns la criza siriană. Fondul fiduciar regional a fost constituit prin Decizia C(2014) 9615 (5), pentru o durată de 60 de luni. Toate contribuțiile financiare ale Uniunii la Fondul fiduciar regional ar trebui să se conformeze dispozițiilor aferente instrumentelor financiare relevante care contribuie la acesta, inclusiv în ceea ce privește domeniul geografic de aplicare.

(6)

Componenta „dezvoltare regională” a IPA ar putea contribui la finanțarea tipului de acțiuni prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1080/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (6). Printre aceste acțiuni se numără promovarea următoarelor: inovarea și antreprenoriatul; investițiile care au legătură cu alimentarea cu apă și cu gestionarea apei și a deșeurilor; tratarea apelor uzate și calitatea aerului; investițiile în educație, inclusiv în formarea profesională și investițiile în infrastructura de sănătate și socială care contribuie la dezvoltarea regională și locală.

(7)

Componenta „dezvoltarea resurselor umane” a IPA ar putea contribui la finanțarea tipului de acțiuni prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1081/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (7). Printre aceste acțiuni se numără măsuri vizând o mai mare participare la educație și formare de-a lungul întregii vieți, obținută inclusiv prin acțiuni destinate să reducă numărul cazurilor de părăsire timpurie a școlii, și îmbunătățirea accesului la educație și formare inițială, profesională și terțiară.

(8)

Având în vedere toate elementele menționate mai sus, este oportun să se prevadă posibilitatea ca fondurile fiduciare ale Uniunii constituite în temeiul articolului 187 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 să fie utilizate la punerea în aplicare a asistenței pentru preaderare.

(9)

În particular, este necesar să se prevadă norme referitoare la planificarea, programarea, raportarea, monitorizarea și întocmirea cererilor de plată, precum și la gestionarea contribuțiilor din fondul fiduciar al Uniunii atunci când sunt urmărite obiective ale asistenței pentru preaderare din domeniile de program respective, în special în ceea ce privește execuția bugetară, publicitatea și eligibilitatea.

(10)

Pentru a se asigura aplicarea cu promptitudine a măsurilor prevăzute în prezentul regulament, acesta ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(11)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului IPA II, instituit prin articolul 13 din Regulamentul (UE) nr. 231/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (8).

(12)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 718/2007 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 718/2007 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 65, se adaugă un nou alineat (4), având următorul text:

„(4).   Asistența din cadrul acestei componente poate fi acordată inclusiv printr-o contribuție la Fondul fiduciar al Uniunii pentru acțiuni externe («contribuția la fondul fiduciar»), creat în temeiul articolului 187 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (9), în scopul atingerii obiectivelor stabilite în programele relevante din cadrul domeniilor de program respective.

(9)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).”"

2.

La articolul 147 alineatul (1), litera (c) se modifică după cum urmează:

(a)

punctul (vii) se înlocuiește cu următorul:

„(vii)

investiții în educație și formare, inclusiv formare profesională”;

(b)

se adaugă următorul punct (viii):

„(viii)

investiții în infrastructura de sănătate și socială care contribuie la dezvoltarea regională și locală.”

3.

Se introduce următorul articol 159a:

„Articolul 159a

Contribuția la un fond fiduciar al Uniunii pentru acțiuni externe

(1)   În cadrul componentelor «dezvoltare regională» și «dezvoltarea resurselor umane», în scopul atingerii obiectivelor stabilite în programul operațional relevant din cadrul respectivului domeniu de program, operațiunile pot fi puse în aplicare prin contribuții la fondurile fiduciare ale UE.

(2)   În ceea ce privește contribuția la fondul fiduciar, programele operaționale relevante conțin numai următoarele informații:

(a)

o evaluare sumară a compatibilității dintre contribuția respectivă și obiectivele fondului fiduciar;

(b)

în cazul componentei «dezvoltare regională», informații privind axa prioritară cu o singură operațiune, făcând referire și la alte axe prioritare în ceea ce privește cheltuielile eligibile, care ar putea include de asemenea o parte din costurile de gestiune ale fondului fiduciar, în conformitate cu dispozițiile articolului 187 alineatul (7) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012;

(c)

în cazul componentei «dezvoltarea resurselor umane», informații privind măsura operațiunii unice din cadrul unei anumite axe prioritare, făcând referire și la alte măsuri din cadrul respectivei axe prioritare în ceea ce privește cheltuielile eligibile, care ar putea include de asemenea o parte din costurile de gestiune ale fondului fiduciar, în conformitate cu dispozițiile articolului 187 alineatul (7) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012;

(d)

menționarea fondului fiduciar ca fiind beneficiarul final;

(e)

cuantumul contribuției.

(3)   Articolele 150-157 nu se aplică contribuțiilor la fondul fiduciar.

(4)   Contribuțiile la fondul fiduciar nu sunt supuse unor controale ex-ante efectuate în temeiul articolului 14, monitorizării efectuate de către comitetul de monitorizare sectorială în temeiul articolelor 59, 167 și 169, procedurilor de selecție a operațiunilor prevăzute la articolul 158 și evaluărilor efectuate în temeiul articolului 166.

(5)   Normele detaliate de punere în aplicare privind contribuția la fondul fiduciar se stabilesc prin acordul de finanțare relevant dintre Comisie și țara beneficiară. Dacă este cazul, aceste norme pot fi stabilite și prin programul operațional relevant.

Normele detaliate de punere în aplicare au drept obiect în special:

(a)

obligațiile autorităților din țara beneficiară;

(b)

raportarea, evaluarea și monitorizarea;

(c)

dispoziții prin care se prevede obligația rambursării integrale sau parțiale, după caz, a cuantumului contribuției către programul relevant în cazul lichidării fondului fiduciar, în conformitate cu articolul 187 alineatul (5) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.

(6)   Cheltuielile aferente contribuției la un fond fiduciar sunt eligibile de la data constituirii respectivului fond fiduciar.

La încheierea programului, în declarația de cheltuieli certificată se prezintă cuantumul total al contribuției pentru care comitetul executiv al fondului fiduciar a luat o decizie privind alocarea fondurilor unor acțiuni individuale până la 31 decembrie 2017, în scopul atingerii obiectivelor stabilite în programul operațional relevant din domeniul căruia îi aparține programul respectiv.

(7)   În cazul unei cereri de plată intermediare aferente unei contribuții la un fond fiduciar finanțată prin angajamente bugetare efectuate până la 31 decembrie 2012, ultima teză de la articolul 161 alineatul (1) al treilea paragraf nu se aplică.

Ordonatorul național de credite certifică, în declarația de cheltuieli certificată care trebuie depusă până la 31 decembrie 2015, plata contribuției către fondul fiduciar specificat în programul relevant.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 18 noiembrie 2015.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 210, 31.7.2006, p. 82.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 718/2007 al Comisiei din 12 iunie 2007 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1085/2006 al Consiliului de instituire a unui instrument de asistență pentru preaderare (IPA) (JO L 170, 29.6.2007, p. 1).

(3)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).

(4)  Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (JO L 248, 16.9.2002, p. 1).

(5)  Decizia C(2014) 9615 a Comisiei din 10 decembrie 2014 privind constituirea unui Fond fiduciar regional al Uniunii Europene ca răspuns la criza siriană, „Fondul Madad”.

(6)  Regulamentul (CE) nr. 1080/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iulie 2006 privind Fondul european de dezvoltare regională (JO L 210, 31.7.2006, p. 1).

(7)  Regulamentul (CE) nr. 1081/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iulie 2006 privind Fondul social european (JO L 210, 31.7.2006, p. 12).

(8)  Regulamentul (UE) nr. 231/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a unui instrument de asistență pentru preaderare (IPA II) (JO L 77, 15.3.2014, p. 11).


Top