EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0913

Regulamentul delegat (UE) nr. 913/2014 al Comisiei din 21 august 2014 de stabilire a unor măsuri de sprijin excepționale cu caracter temporar pentru producătorii de piersici și de nectarine

OJ L 248, 22.8.2014, p. 1–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 11/08/2014

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2014/913/oj

22.8.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 248/1


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) NR. 913/2014 AL COMISIEI

din 21 august 2014

de stabilire a unor măsuri de sprijin excepționale cu caracter temporar pentru producătorii de piersici și de nectarine

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 219 alineatul (1) coroborat cu articolul 228,

întrucât:

(1)

Nivelurile ridicate din punct de vedere sezonier ale ofertei de piersici și de nectarine și încetinirea consumului cauzată de condițiile meteorologice nefavorabile din perioada de vârf a recoltei au creat o situație de piață dificilă, cu scăderi semnificative ale prețurilor pentru fructele respective. Posibilitatea limitată de depozitare a acestor fructe perisabile nu permite o ameliorare rapidă într-o astfel de situație. În plus, interdicția anunțată de Rusia asupra importurilor de fructe și legume din UE către Rusia riscă să agraveze situația de pe piețele piersicilor și nectarinelor. În consecință, pe piață a apărut o situație care se pare că nu poate fi rezolvată prin măsurile normale disponibile în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1308/2013, care par insuficiente.

(2)

Pentru a se preveni transformarea situației existente pe piață într-o perturbare mai gravă sau prelungită a pieței, este necesar să se acționeze urgent în sensul prevederii unor măsuri de sprijin excepționale pentru producătorii de piersici și de nectarine în acest stadiu al recoltei.

(3)

Retragerile de pe piață sunt o măsură eficace de gestionare a crizelor în cazul unui surplus de fructe și legume generat de circumstanțe temporare și imprevizibile.

(4)

Pentru a se atenua impactul unei scăderi bruște a prețurilor în această vară, ar trebui crescută temporar asistența financiară existentă din partea Uniunii pentru retragerile de pe piață care urmează să fie distribuite în mod gratuit către anumite organizații, cum ar fi organizațiile caritabile și școlile. Așadar, ar trebui acordată asistență financiară din partea Uniunii de până la maximum 10 % din volumul producției comercializate de fiecare organizație de producători.

(5)

Având în vedere perturbările excepționale ale pieței și pentru a se asigura că toți producătorii de piersici și de nectarine sunt sprijiniți de Uniune, asistența financiară din partea Uniunii ar trebui extinsă pentru a include producătorii de piersici și de nectarine care nu sunt membri ai unei organizații de producători recunoscute.

(6)

Producătorii care nu sunt membri ai unei organizații de producători ar trebui să primească 50 % din sumele prevăzute în cadrul asistenței financiare existente din partea Uniunii. Totuși, producătorii respectivi ar trebui să îndeplinească aceleași condiții ca organizațiile de producători sau condiții similare. Prin urmare, în acest context, la fel ca organizațiile de producători recunoscute, producătorii respectivi ar trebui să facă obiectul dispozițiilor relevante din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei (2).

(7)

În plus, creșterea consumului de piersici și nectarine ar trebui să contribuie la stabilizarea mai rapidă a situației pieței. Ar trebui desfășurate campanii de promovare pentru a încuraja consumul. Prin urmare, organizațiilor de producători ar trebui să li se acorde sprijin suplimentar din partea Uniunii în scopul unor campanii de promovare.

(8)

Respectivul sprijin suplimentar pentru activități de promovare ar trebui repartizat între statele membre în funcție de producția lor de piersici și de nectarine în 2012. Cea mai mare parte a producției este concentrată în patru state membre. Douăzeci și patru de state membre însumează doar 3,7 % din producția Uniunii de piersici și nectarine. Pentru a se asigura o utilizare eficientă a bugetului disponibil, nu ar trebui să se aloce sprijin statelor membre cu o cotă mai mică de 1 % din producția Uniunii.

(9)

Statele membre în cauză ar trebui să poată decide modul de alocare a sprijinului suplimentar prevăzut de prezentul regulament în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, cu excepția cazului în care prezentul regulament prevede derogări de la dispozițiile regulamentelor menționate.

(10)

Pentru a avea un impact imediat asupra pieței și pentru a contribui la stabilizarea prețurilor, măsurile de sprijin excepționale cu caracter temporar prevăzute de prezentul regulament ar trebui să se aplice de la data anunțării măsurilor respective de către Comisie, adică de la 11 august 2014,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

(1)   Prezentul regulament stabilește norme pentru măsuri de sprijin excepționale cu caracter temporar în ceea ce privește piersicile și nectarinele încadrate la codul NC 0809 30 destinate consumului în stare proaspătă.

(2)   Măsurile de sprijin menționate la alineatul (1) vizează:

(a)

operațiunile de retragere efectuate între 11 august și 30 septembrie 2014 de organizațiile de producători din sectorul fructelor și legumelor recunoscute în conformitate cu articolul 154 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, precum și de producătorii care nu sunt membri ai unor astfel de organizații; și

(b)

activitățile de promovare menționate la articolul 33 alineatul (3) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, desfășurate între 11 august și 31 decembrie 2014 de organizațiile de producători din sectorul fructelor și legumelor recunoscute în conformitate cu articolul 154 din regulamentul menționat.

Articolul 2

Asistență financiară pentru retrageri destinată organizațiilor de producători

(1)   În cazul operațiunilor de retragere menționate la articolul 1 alineatul (2) litera (a), asistența financiară din partea Uniunii pentru retragerile de pe piață în vederea distribuirii gratuite în temeiul articolului 34 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 este disponibilă pentru maximum 10 % din volumul producției comercializate a fiecărei organizații de producători.

(2)   Asistența financiară din partea Uniunii menționată la alineatul (1) este disponibilă pentru organizațiile de producători chiar dacă programele lor operaționale nu prevăd astfel de operațiuni de retragere de pe piață. Articolul 32 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 nu se aplică în ceea ce privește asistența financiară din partea Uniunii în temeiul prezentului articol.

(3)   Asistența financiară din partea Uniunii menționată la alineatul (1) nu se ia în considerare în scopul calculării plafoanelor menționate la articolul 34 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

(4)   Plafonul de o treime din cheltuielile efectuate menționat la articolul 33 alineatul (3) al patrulea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și plafonul maxim de 25 % pentru mărirea cuantumului fondului operațional menționat la articolul 66 alineatul (3) litera (c) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 nu se aplică în ceea ce privește cheltuielile suportate în cadrul operațiunilor de retragere menționate la articolul 1 alineatul (2) litera (a) din prezentul regulament.

(5)   Cheltuielile suportate în conformitate cu prezentul articol fac parte din fondul operațional al organizațiilor de producători.

Articolul 3

Asistența financiară acordată producătorilor care nu sunt membri ai organizațiilor de producători

(1)   În conformitate cu prezentul articol, se acordă o asistență financiară din partea Uniunii echivalentă cu 50 % din cuantumurile stabilite în anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 producătorilor de fructe și legume care nu sunt membri ai unei organizații de producători recunoscute.

(2)   Asistența financiară din partea Uniunii menționată la alineatul (1) este disponibilă pentru livrarea de produse care sunt apoi retrase de pe piață de o organizație de producători în conformitate cu articolul 34 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, sub rezerva respectării celui mai scăzut dintre plafoanele stabilite la alineatul (3) primul paragraf din prezentul articol.

(3)   Producătorii încheie un contract cu o organizație de producători recunoscută pentru întreaga cantitate de produse care urmează să fie livrată în temeiul prezentului articol. Organizațiile de producători acceptă toate solicitările rezonabile din partea producătorilor care nu sunt membri ai unei organizații de producători recunoscute. Înainte de semnarea contractului, organizația de producători se asigură că respectiva cantitate care urmează a fi livrată în cadrul contractului nu depășește cel mai scăzut dintre următoarele plafoane:

(a)

10 % din producția totală a producătorului din 2012, pe baza unor documente scrise cu valoare probatorie care trebuie furnizate de producător; și

(b)

randamentul mediu la hectar al producției de piersici și, respectiv, de nectarine al organizației de producători și al membrilor acesteia în 2012, înmulțit cu 10 % din suprafața utilizată de producător pentru producția de piersici și, respectiv, de nectarine în 2014, pe baza unor documente scrise cu valoare probatorie care trebuie furnizate de producător.

Statele membre stabilesc un randament al producției de piersici și, respectiv, de nectarine care să fie utilizat de organizațiile de producători care nu au comercializat piersici și/sau nectarine în 2012. În cazul în care statele membre instituie randamente regionale, regiunile sunt cele definite la articolul 91 alineatul (4) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, dacă este cazul.

(4)   Asistența financiară din partea Uniunii se plătește producătorilor care nu sunt membri ai unor organizații de producători de către organizația de producători cu care producătorul nemembru a semnat un contract în conformitate cu alineatul (3).

(5)   Cuantumurile care corespund costurilor reale suportate de organizația de producători pentru retragerea produselor respective se rețin de către organizația de producători. Dovada costurilor se furnizează sub formă de facturi.

(6)   În sensul prezentului articol, în cazul în care recunoașterea unei organizații de producători a fost suspendată în conformitate cu articolul 114 alineatul (2) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, membrii acesteia sunt considerați producători care nu sunt membri ai unei organizații de producători recunoscute.

(7)   Condițiile pentru retragerea de pe piață și sancțiunile corespunzătoare pentru nerespectarea respectivelor condiții prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, precum și la articolul 2 alineatele (2)-(5) din prezentul regulament se aplică mutatis mutandis în scopul prezentului articol.

Articolul 4

Controale privind operațiunile de retragere

Operațiunile de retragere menționate la articolele 2 și 3 fac obiectul unor controale de nivelul unu în conformitate cu articolul 108 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011. Controalele vizează cel puțin 10 % din cantitatea de produse retrase de pe piață și, respectiv, 10 % dintre producătorii care nu sunt membri ai unei organizații de producători și dintre organizațiile de producători care beneficiază de măsurile de sprijin.

Articolul 5

Sprijin suplimentar pentru organizațiile de producători în scopul unor activități de promovare

(1)   Cheltuielile efectuate de Uniune pentru sprijinul suplimentar în scopul activităților de promovare menționate la articolul 1 alineatul (2) litera (b) nu depășește 3 000 000 EUR.

Acest cuantum se alocă statelor membre în conformitate cu anexa.

(2)   Până la 15 octombrie 2014, organizațiile de producători transmit statelor membre cereri inițiale pentru sprijinul suplimentar menționat la alineatul (1). Statele membre decid cu privire la cereri și la distribuirea sprijinului suplimentar către organizațiile de producători, după cum urmează:

(a)

dacă cererile aprobate depășesc cuantumul maxim alocat unui stat membru în conformitate cu anexa, statul membru stabilește un coeficient de atribuire pe baza cererilor primite;

(b)

dacă cererile aprobate nu depășesc cuantumul maxim al sprijinului, coeficientul de atribuire se stabilește la 100 %.

(3)   Sprijinul suplimentar menționat la alineatul (1) este disponibil pentru organizațiile de producători chiar dacă programele lor operaționale nu prevăd astfel de activități de promovare. Articolul 32 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 nu se aplică sprijinului suplimentar în temeiul prezentului articol.

(4)   Sprijinul suplimentar menționat la alineatul (1) nu se ia în considerare în scopul calculării plafoanelor menționate la articolul 34 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

(5)   Plafonul de o treime din cheltuielile efectuate menționat la articolul 33 alineatul (3) al patrulea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și plafonul maxim de 25 % pentru mărirea cuantumului fondului operațional menționat la articolul 66 alineatul (3) litera (c) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 nu se aplică în ceea ce privește cheltuielile suportate în cadrul activităților de promovare menționate la articolul 1 alineatul (2) litera (b) din prezentul regulament.

(6)   Cheltuielile suportate în conformitate cu prezentul articol fac parte din fondul operațional al organizațiilor de producători.

Articolul 6

Cererea de acordare a sprijinului din partea Uniunii și plata acestuia

(1)   Organizațiile de producători solicită ca asistența financiară din partea Uniunii să le fie plătită lor și/sau producătorilor care nu sunt membri ai unei organizații de producători și ca sprijinul suplimentar să le fie plătit lor după cum urmează:

(a)

până la 31 octombrie 2014, în cazul asistenței financiare din partea Uniunii pentru operațiunile de retragere menționate la articolul 1 alineatul (2) litera (a); și

(b)

până la 30 ianuarie 2015, în cazul sprijinului suplimentar pentru activitățile de promovare menționate la articolul 1 alineatul (2) litera (b).

(2)   Prin derogare de la articolul 72 primul și al doilea paragraf din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011, organizațiile de producători solicită plata cuantumurilor totale ale asistenței financiare din partea Uniunii și ale sprijinului suplimentar menționat la alineatul (1) din prezentul articol până la datele respective menționate la alineatul indicat.

(3)   Nu se aplică plafonul de 80 % din cuantumul ajutorului aprobat inițial în ceea ce privește un program operațional, prevăzut la articolul 72 al treilea paragraf din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011.

Articolul 7

Notificări și declarații de cheltuieli

(1)   Statele membre notifică Comisiei:

(a)

până la 28 noiembrie 2014, cantitățile totale retrase și cererile pentru totalul asistenței financiare din partea Uniunii pentru retragere; și

(b)

până la 27 februarie 2015, activitățile de promovare și cererile pentru totalul sprijinului suplimentar pentru activitățile de promovare corespunzătoare.

(2)   Până la 27 februarie 2015, statele membre declară Comisiei cheltuielile efectuate în cadrul operațiunilor de retragere și/sau al activităților de promovare menționate la articolul 1.

Articolul 8

Intrarea în vigoare și aplicarea

Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament se aplică de la 11 august 2014.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 21 august 2014.

Pentru Comisie

Președintele

Jose Manuel BARROSO


(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate (JO L 157, 15.6.2011, p. 1).


ANEXĂ

Cuantumurile maxime alocate statelor membre pentru sprijinul suplimentar destinat activităților de promovare menționat la articolul 5 alineatul (1):

Stat membru

Sprijin maxim (EUR)

Grecia

317 215

Spania

1 132 495

Franța

262 089

Italia

1 288 201

Total

3 000 000


Top