EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011D0331

2011/331/UE: Decizia Comisiei din 6 iunie 2011 de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice a UE pentru surse de lumină [notificată cu numărul C(2011) 3749] Text cu relevanță pentru SEE

OJ L 148, 7.6.2011, p. 13–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 15 Volume 023 P. 207 - 213

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2014: This act has been changed. Current consolidated version: 07/06/2014

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2011/331/oj

7.6.2011   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 148/13


DECIZIA COMISIEI

din 6 iunie 2011

de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice a UE pentru surse de lumină

[notificată cu numărul C(2011) 3749]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2011/331/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind eticheta UE ecologică (1), în special articolul 8 alineatul (2),

după consultarea Comitetului pentru etichetare ecologică al Uniunii Europene,

întrucât:

(1)

În temeiul Regulamentului (CE) nr. 66/2010, eticheta ecologică a UE poate fi acordată produselor care au un impact redus asupra mediului pe durata întregului lor ciclu de viață.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 66/2010 prevede stabilirea unor criterii specifice de acordare a etichetei ecologice a UE pentru diverse categorii de produse.

(3)

Decizia 2002/747/CE a Comisiei (2) a stabilit criteriile ecologice și cerințele aferente de evaluare și verificare pentru becurile electrice. Aceste criterii sunt valabile până la 31 august 2011.

(4)

Criteriile respective au făcut obiectul unei revizuiri în lumina evoluțiilor tehnologice. În urma aceste revizuiri, este necesar să se modifice definiția produsului și să se schimbe denumirea categoriei de produse. Aceste noi criterii, precum și cerințele de evaluare și verificare aferente trebuie să fie valabile o perioadă de doi ani de la data adoptării prezentei decizii.

(5)

Din motive de claritate, Decizia 2002/747/CE trebuie înlocuită.

(6)

Trebuie să se acorde o perioadă de tranziție producătorilor ale căror produse au primit eticheta ecologică pentru becuri electrice pe baza criteriilor stabilite în Decizia 2002/747/CE, astfel încât aceștia să aibă suficient timp să își adapteze produsele în vederea îndeplinirii criteriilor și cerințelor revizuite. De asemenea, producătorii trebuie să poată depune cereri în temeiul criteriilor stabilite în Decizia 2002/747/CE sau în temeiul criteriilor stabilite în prezenta decizie până la sfârșitul perioadei de valabilitate a deciziei respective.

(7)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului înființat în temeiul articolului 16 din Regulamentul (CE) nr. 66/2010,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Categoria de produse denumită „surse de lumină” cuprinde toate sursele de lumină cu fluxul luminos ≥ 60 și ≤ 12 000 lumeni pentru aplicații de iluminat general, cu conexiune directă sau indirectă la rețeaua publică de distribuție a energiei electrice, echipate cu un soclu de lampă menționat în EN 60061 și concepute pentru a produce o radiație vizibilă.

(2)   Următoarele tipuri de surse de lumină nu sunt incluse în această categorie de produse: lămpi direcționale, lămpi cu descărcare de intensitate ridicată, lămpi colorate, lămpi pentru proiectoare, lumini pentru fotografiat, tuburi pentru solare, sisteme pe bază de baterii și alte surse de lumină care nu sunt destinate aplicațiilor de iluminat general. Următoarele tipuri de surse de lumină nu sunt incluse în această categorie de produse dacă nu sunt alimentate direct de la rețeaua de energie electrică: lămpile fluorescente compacte integrale, lămpile cu filament, lămpile cu LED-uri.

Articolul 2

Pentru a primi eticheta ecologică a UE în temeiul Regulamentului (CE) nr. 66/2010, o sursă de lumină trebuie să se încadreze în categoria de produse „surse de lumină” definită la articolul 1 din prezenta decizie și să respecte criteriile, precum și cerințele de evaluare și verificare aferente stabilite în anexa la prezenta decizie.

Articolul 3

Criteriile pentru categoria de produse „surse de lumină”, precum și cerințele de evaluare și verificare aferente sunt valabile timp de doi ani de la data adoptării prezentei decizii.

Articolul 4

În scopuri administrative, numărul de cod atribuit categoriei de produse „surse de lumină” este „008”.

Articolul 5

Decizia 2002/747/CE se abrogă.

Articolul 6

(1)   Prin derogare de la articolul 5, cererile de acordare a etichetei ecologice a UE pentru produsele care se încadrează în categoria de produse „becuri electrice” depuse înainte de data adoptării prezentei decizii se evaluează în conformitate cu condițiile stabilite în Decizia 2002/747/CE.

(2)   Cererile de acordare a etichetei ecologice a UE pentru produse care se încadrează în categoria de produse „surse de lumină” depuse după data adoptării prezentei decizii, dar până cel târziu la 31 august 2011, se pot baza fie pe criteriile stabilite în Decizia 2002/747/CE, fie pe criteriile stabilite în prezenta decizie.

(3)   Respectivele cereri sunt evaluate în funcție de criteriile pe baza cărora au fost elaborate.

(4)   În cazul în care eticheta ecologică a UE se acordă în baza unei cereri evaluate în conformitate cu criteriile stabilite în Decizia 2002/747/CE, eticheta ecologică a UE respectivă poate fi utilizată timp de 12 luni de la data adoptării prezentei decizii.

Articolul 7

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 6 iunie 2011.

Pentru Comisie

Janez POTOČNIK

Membru al Comisiei


(1)  JO L 27, 30.1.2010, p. 1.

(2)  JO L 242, 10.9.2002, p. 44.


ANEXĂ

CADRU

Scopurile criteriilor

Aceste criterii au în principal ca scop să promoveze reducerea daunelor sau riscurilor ecologice legate de utilizarea energiei (încălzirea globală, acidificarea, epuizarea resurselor neregenerabile), prin reducerea consumului de energie, și legate de utilizarea resurselor atât pentru fabricarea, cât și pentru tratarea/eliminarea unei surse de lumină, prin creșterea duratei de viață medii a acestor produse, precum și legate de utilizarea mercurului, prin reducerea emisiilor totale de mercur de-a lungul duratei de viață a unei surse de lumină.

De asemenea, aceste criterii încurajează implementarea celor mai bune practici (utilizare optimă din punct de vedere ecologic) și cresc gradul de sensibilizare a consumatorilor față de aspectele de mediu. Criteriile sunt stabilite la niveluri care promovează etichetarea surselor de lumină care sunt produse cu un impact redus asupra mediului.

CRITERIILE

Se stabilesc criterii pentru fiecare dintre următoarele aspecte:

1.

Eficiența energetică, durata de viață, menținerea fluxului luminos și conținutul de mercur

2.

Pornirea/oprirea

3.

Indicele de redare a culorilor

4.

Consecvența culorilor

5.

Substanțe și amestecuri periculoase

6.

Substanțe listate în conformitate cu articolul 59 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (1)

7.

Componentele din plastic

8.

Ambalarea

9.

Instrucțiunile pentru utilizatori

10.

Responsabilitatea socială

11.

Informațiile care figurează pe eticheta ecologică a UE

Cerințe de evaluare și verificare

Cerințele specifice de evaluare și verificare sunt indicate în cadrul fiecărui criteriu.

În cazul în care solicitantul trebuie să prezinte declarații, documentație, analize, rapoarte de încercare sau alte dovezi care să ateste respectarea acestor criterii, se înțelege că acestea pot proveni de la solicitant și/sau de la furnizorul/furnizorii săi sau de la furnizorul/furnizorii acestora, după caz.

În măsura posibilului, încercările se efectuează de laboratoare care îndeplinesc cerințele generale ale standardului EN ISO 17025 sau ale unui standard echivalent.

Dacă este cazul, pot fi folosite și alte metode de încercare decât cele indicate pentru fiecare criteriu, dacă echivalența lor este acceptată de organul competent care evaluează cererea.

Dacă este cazul, organele competente pot solicita documente justificative și pot efectua verificări independente.

CRITERII PENTRU ETICHETA ECOLOGICĂ A UE

Criteriul 1 –   Eficiența energetică, durata de viață, menținerea fluxului luminos și conținutul de mercur

Sursele de lumină trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

 

Cu un singur capăt

Cu două capete

Eficiența energetică

Cu 10 % mai mult decât valoarea lumen/watt aferentă clasei A

Cu 10 % mai mult decât valoarea lumen/watt aferentă clasei A

Durata de viață (ore)

15 000

20 000

Menținerea fluxului luminos

80 % la 9 000 de ore

90 % la 16 000 de ore

Mercur (mg)

< 1,5

< 3,0

Notă:

Eficiența energetică este cea definită în anexa IV la Directiva 98/11/CE a Comisiei (2).

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să furnizeze un raport de încercare în care se specifică faptul că eficiența energetică, durata de viață și menținerea fluxului luminos aferente surselor de lumină, cu excepția LED-urilor, au fost determinate cu ajutorul procedurilor de încercare menționate în standardul EN 50285.

În ceea ce privește eficiența, durata de viață și menținerea fluxului luminos în cazul surselor de lumină cu LED-uri, precum și conținutul de mercur al surselor de lumină fluorescente, solicitantul trebuie să prezinte rapoarte de încercare ce utilizează proceduri de măsurare fiabile, exacte și reproductibile, care iau în considerare metodele de măsurare general recunoscute de ultimă generație, inclusiv metodele stabilite în documente ale căror numere de referință au fost publicate în acest scop în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Raportul trebuie să precizeze eficiența energetică, durata de viață, menținerea fluxului luminos și conținutul de mercur al sursei de lumină. Dacă încercarea corespunzătoare de determinare a duratei de viață nu a fost finalizată, durata de viață operațională precizată pe ambalaj se consideră acceptabilă până la obținerea rezultatelor încercării. Cu toate acestea, rezultatul încercării trebuie furnizat în termen de maxim 12 luni de la data depunerii cererii de acordare a etichetei ecologice a UE. În cazul încercării pentru determinarea duratei de viață, 75 % din eșantionul supus încercării trebuie să îndeplinească cerința aferentă.

Criteriul 2 –   Pornirea/oprirea

Pentru lămpile fluorescente compacte (CFL-uri) și LED-uri, numărul de cicluri de pornire/oprire pe care sursa de lumină îl poate suporta înainte de defectarea prematură trebuie să fie mai mare decât durata de viață a lămpii exprimată în ore.

Pentru lămpile care se susține că suportă comutări frecvente, numărul ciclurilor de pornire/oprire trebuie să fie mai mare de 60 000.

Evaluare și verificare: pentru CFL-uri, solicitantul trebuie să furnizeze un raport de încercare în care se specifică faptul că numărul de cicluri de pornire/oprire pentru o CFL a fost determinat utilizându-se o încercare de ciclu rapidă (1 minut pornită, 3 minute oprită) și procedurile de încercare pentru determinarea duratei de viață specificate în EN 50285.

Pentru LED-uri, solicitantul trebuie să prezinte un raport de încercare ce utilizează proceduri de măsurare fiabile, exacte și reproductibile, care iau în considerare metodele de măsurare general recunoscute de ultimă generație, inclusiv metodele prevăzute în documente ale căror numere de referință au fost publicate în acest scop în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Raportul trebuie să precizeze numărul de cicluri de pornire/oprire realizate în momentul în care 50 % din CFL-urile sau LED-urile supuse încercării îndeplinesc cerințele privind durata de viață menționate în standardele respective.

Criteriul 3 –   Indicele de redare a culorilor

Indicele de redare a culorilor (Ra) al sursei de lumină trebuie să fie mai mare de 85.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte un raport de încercare în care se specifică faptul că indicele de redare a culorilor al sursei de lumină a fost determinat utilizându-se procedura de încercare menționată în documentul CIE 13.3. Raportul trebuie să precizeze indicele de redare a culorilor al sursei de lumină.

Criteriul 4 –   Consecvența culorilor

Sursa de lumină trebuie să aibă un interval al temperaturii de culoare corelate (CCT) care să se încadreze într-o elipsă MacAdam cu trei niveluri sau mai bună.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte un raport de încercare în care se precizează că intervalul temperaturii de culoare corelate (CCT) se încadrează într-o elipsă MacAdam de nivel trei sau mai bună și care utilizează proceduri de măsurare fiabile, exacte și reproductibile, ce iau în considerare metodele de măsurare general recunoscute de ultimă generație, inclusiv metodele prevăzute în documente ale căror numere de referință au fost publicate în acest scop în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Criteriul 5 –   Substanțe și amestecuri periculoase

În conformitate cu articolul 6 alineatul (6) din Regulamentul (CE) nr. 66/2010, produsul sau orice parte a acestuia trebuie să nu conțină substanțele menționate la articolul 57 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 și nici substanțele sau amestecurile cărora le-ar putea fi sau le-au fost atribuite următoarele fraze de pericol sau de risc.

Lista frazelor de pericol și a frazelor de risc:

Frază de pericol (3)

Frază de risc (4)

H300 Mortal în caz de înghițire

R28

H301 Toxic în caz de înghițire

R25

H304 Poate fi mortal în caz de înghițire și de pătrundere în căile respiratorii

R65

H310 Mortal în contact cu pielea

R27

H311 Toxic în contact cu pielea

R24

H330 Mortal în caz de inhalare

R23/26

H331 Toxic în caz de inhalare

R23

H340 Poate provoca anomalii genetice

R46

H341 Susceptibil de a provoca anomalii genetice

R68

H350 Poate provoca cancer

R45

H350i Poate provoca apariția cancerului prin inhalare

R49

H351 Susceptibil de a provoca cancer

R40

H360F Poate dăuna fertilității

R60

H360D Poate dăuna fătului

R61

H360FD Poate dăuna fertilității. Poate dăuna fătului.

R60/61/60-61

H360Fd Poate dăuna fertilității. Susceptibil de a dăuna fătului

R60/63

H360Df Poate dăuna fătului. Susceptibil de a dăuna fertilității

R61/62

H361f Susceptibil de a dăuna fertilității

R62

H361d Susceptibil de a dăuna fătului

R63

H361f Susceptibil de a dăuna fertilității. Susceptibil de a dăuna fătului.

R62-63

H362 Poate dăuna copiilor alăptați la sân

R64

H370 Provoacă leziuni ale organelor

R39/23/24/25/26/27/28

H371 Poate provoca leziuni ale organelor

R68/20/21/22

H372 Provoacă leziuni ale organelor în caz de expunere prelungită sau repetată

R48/25/24/23

H373 Poate provoca leziuni ale organelor în caz de expunere prelungită sau repetată

R48/20/21/22

H400 Foarte toxic pentru mediul acvatic

R50

H410 Foarte toxic pentru mediul acvatic cu efecte pe termen lung

R50-53

H411 Toxic pentru mediul acvatic cu efecte pe termen lung

R51-53

H412 Nociv pentru mediul acvatic cu efecte pe termen lung

R52-53

H413 Poate provoca efecte nocive pe termen lung asupra mediului acvatic

R53

EUH059 Periculos pentru stratul de ozon

R59

EUH029 În contact cu apa degajă un gaz toxic

R29

EUH031 În contact cu acizi degajă un gaz toxic

R31

EUH032 În contact cu acizi degajă un gaz foarte toxic

R32

EUH070 Toxic în caz de contact cu ochii

R39-41

Utilizarea de substanțe sau amestecuri ale căror proprietăți se schimbă în urma prelucrării (de exemplu nu mai sunt biodisponibile sau suferă modificări chimice) într-un mod care face ca pericolul identificat să nu mai fie valabil este exceptată de la cerința expusă mai sus.

Limitele de concentrație în cazul substanțelor sau amestecurilor care îndeplinesc criteriile de clasificare pentru clasele sau categoriile de pericol menționate mai sus, precum și în cazul substanțelor care îndeplinesc criteriile de la articolul 57 litera (a), (b) sau (c) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 trebuie să nu depășească limitele de concentrație generice sau specifice determinate în conformitate cu articolul 10 din Regulamentul (CE) nr. 1272/2008. Dacă se determină limite de concentrație specifice, acestea trebuie să prevaleze asupra celor generice.

Limitele de concentrație pentru substanțele care îndeplinesc criteriile de la articolul 57 litera (d), (e) sau (f) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 trebuie să nu depășească 0,1 % din greutate.

Următoarele substanțe/utilizări de substanțe beneficiază de o derogare specială de la această cerință:

Componente omogene cu greutatea de sub 5 g

Toate frazele de pericol și frazele de risc enumerate mai sus

Evaluare și verificare: pentru fiecare component care depășește 5 g, solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu acest criteriu, împreună cu documentele aferente, precum declarații de conformitate semnate de furnizorii substanțelor și copii ale fișelor cu date de securitate pertinente conform anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 pentru substanțe sau amestecuri. Limitele de concentrație trebuie specificate în fișele cu date de securitate conform articolului 31 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 pentru substanțe sau amestecuri.

Criteriul 6 –   Substanțe listate în conformitate cu articolul 59 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006

Nu se va acorda nicio derogare de la excluderea prevăzută la articolul 6 alineatul (6) în ceea ce privește substanțele identificate ca fiind substanțe ce prezintă motive deosebite de îngrijorare și sunt incluse în lista stabilită la articolul 59 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006, prezente în amestecuri, într-un articol sau în orice component omogen al unui articol complex în concentrații de peste 0,1 %. În cazul în care concentrația este de sub 0,1 %, se aplică limite de concentrație specifice determinate în conformitate cu articolul 10 din Regulamentul (CE) nr. 1272/2008.

Evaluare și verificare: lista substanțelor identificate ca fiind substanțe ce prezintă motive de îngrijorare deosebită și care sunt incluse în lista substanțelor candidate în conformitate cu articolul 59 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 poate fi găsită la adresa de internet:

http://echa.europa.eu/chem_data/authorisation_process/candidate_list_table_en.asp

La data depunerii cererii se va face trimitere la această listă.

Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu acest criteriu, împreună cu documentele aferente, precum declarații de conformitate semnate de furnizorii substanțelor și copii ale fișelor cu date de securitate pertinente conform anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 pentru substanțe sau amestecuri. Limitele de concentrație trebuie specificate în fișele cu date de securitate conform articolului 31 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 pentru substanțe sau amestecuri.

Criteriul 7 –   Componente din plastic

(a)

Dacă în procesul de fabricare se folosește o substanță plastifiantă, aceasta trebuie să respecte cerințele privind substanțele periculoase stabilite la criteriile 5 și 6.

În plus, nu este permisă adăugarea intenționată la produs de DNOP (di-n-octil-ftalat), DINP (di-isononil ftalat) și DIDP (di-isodecil ftalat).

(b)

Componentele din plastic trebuie să nu aibă un conținut de clor mai mare de 50 % din greutate.

Evaluare și verificare: autorității competente responsabile cu acordarea etichetei ecologice trebuie să i se prezinte un certificat semnat de producător, prin care se declară conformitatea cu aceste cerințe. De asemenea, autorității competente responsabile cu acordarea etichetei ecologice trebuie să i se pună la dispoziție o declarație de conformitate semnată de furnizorii materialelor plastice, precum și copii ale fișelor cu date de securitate ale materialelor și substanțelor.

Criteriul 8 –   Ambalarea

Se interzice utilizarea de produse laminate și materiale plastice compozite.

Dacă se folosesc cutii de carton, acestea trebuie să fie făcute în proporție de 80 % din materiale reciclate recuperate după consum.

Dacă se folosesc materiale plastice, acestea trebuie să fie făcute în proporție de cel puțin 50 % din materiale reciclate recuperate după consum.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte, odată cu cererea, o mostră de ambalaj al produsului, precum și o declarație de conformitate cu acest criteriu. Doar ambalajele primare, conform definiției din Directiva 94/62/CE a Parlamentului European și a Consiliului (5), fac obiectul prezentului criteriu.

Criteriul 9 –   Instrucțiunile de utilizare

Produsul trebuie vândut însoțit de informații pentru utilizatori pertinente, fie pe ambalaj, fie într-o broșură separată vândută împreună cu produsul, care să ofere sfaturi privind utilizarea corectă a produsului din punctul de vedere al protecției mediului. In special, pe ambalaj trebuie să figureze:

(a)

pentru lămpile cu socluri E27, E14, B22 sau B15, dimensiunea și forma relativă a sursei de lumină, prin comparație cu o lampă cu incandescență convențională;

(b)

pentru sursele de lumină cu două capete: informațiile de pe ambalaj trebuie să precizeze că performanța de mediu a sursei de lumină este mai bună atunci când este utilizată cu dispozitive de control electronic de înaltă frecvență;

(c)

instrucțiunile de curățare în cazul spargerii unei surse de lumină fluorescentă;

(d)

modul corect de întreținere a lămpilor, precum curățarea, pentru menținerea fluxului luminos;

(e)

faptul că stingerea luminilor economisește energie și bani.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să declare conformitatea produsului cu aceste cerințe și trebuie să prezinte organismului competent care evaluează cererea un exemplar al ambalajului sau al broșurii.

Criteriul 10 –   Responsabilitatea socială

În cursul producției unei surse de lumină care poartă o etichetă ecologică trebuie să fi fost respectate anumite principii și drepturi fundamentale legate de condițiile de lucru.

Deținătorul licenței trebuie să se asigure că producția sursei de lumină respectă convențiile OIM (6) privind exploatarea copiilor, munca forțată, sănătatea și siguranța, discriminarea, disciplina, orele de lucru, salariile, libertatea de asociere și negocierile colective.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să declare conformitatea cu această cerință și să furnizeze specificațiile contractelor cu autoritățile de inspecție și fie un cod de conduită conform cu convențiile OIM, fie o certificare SA8000.

Criteriul 11 –   Informațiile care figurează pe eticheta ecologică a UE

Eticheta facultativă prevăzută cu spațiu pentru text trebuie să conțină următorul text:

„—

Eficiență energetică ridicată – economisește bani

Durată de viață lungă

Performanță testată”.

Dacă sursa de lumină nu conține mercur, eticheta opțională poate preciza că sursa de lumină nu conține mercur.

Orientările privind utilizarea etichetei facultative prevăzute cu spațiu pentru text pot fi găsite la rubrica „Guidelines for use of the Ecolabel logo” de la adresa: http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/promo/logos_en.htm.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o mostră de etichetă, împreună cu o declarație de conformitate cu acest criteriu.


(1)  JO L 396, 30.12.2006, p. 1.

(2)  JO L 71, 10.3.1998, p. 1.

(3)  Astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 353, 31.12.2008, p. 1).

(4)  Astfel cum sunt prevăzute în Directiva 67/548/CEE a Consiliului (JO 196, 16.8.1967, p. 1).

(5)  JO L 365, 31.12.1994, p. 10.

(6)  http://www.ilo.org/


Top