EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010R0679

Regulamentul (UE) nr. 679/2010 al Consiliului din 26 iulie 2010 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 479/2009 cu privire la calitatea datelor statistice în contextul procedurii deficitului excesiv

OJ L 198, 30.7.2010, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 10 Volume 002 P. 286 - 289

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/679/oj

30.7.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 198/1


REGULAMENTUL (UE) NR. 679/2010 AL CONSILIULUI

din 26 iulie 2010

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 479/2009 cu privire la calitatea datelor statistice în contextul procedurii deficitului excesiv

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 126 alineatul (14) al treilea paragraf,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

având în vedere avizul Parlamentului European,

având în vedere avizul Băncii Centrale Europene (1),

întrucât:

(1)

Credibilitatea supravegherii bugetare depinde în mod esențial de statistici bugetare fiabile. Este esențial ca datele raportate de statele membre în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 479/2009 al Consiliului din 25 mai 2009 privind aplicarea Protocolului privind procedura aplicabilă deficitelor excesive anexat la Tratatul de instituire a Comunității Europene (2) să fie de înaltă calitate și fiabilitate.

(2)

Cadrul de guvernanță al Uniunii Europene pentru statistici fiscale a continuat să se dezvolte, iar cadrul instituțional s-a actualizat în ultimii ani, în special în sensul îmbunătățirii monitorizării conturilor publice de către Comisie (Eurostat).

(3)

Cadrul de guvernanță revizuit pentru statistici fiscale funcționează bine în întregul său și, în general, a produs rezultate satisfăcătoare în ceea ce privește raportarea datelor fiscale relevante privind deficitul și datoria publice. În mod special, statele membre au arătat până acum în mod predominant că sunt capabile să coopereze cu bună credință și că au capacitatea operațională de a raporta date fiscale de înaltă calitate.

(4)

Cu toate acestea, evoluțiile recente au demonstrat, de asemenea, cu claritate, că actualul cadru de guvernanță pentru statistici fiscale nu reduce încă, în măsura necesară, riscul notificării unor date incorecte sau imprecise către Comisie.

(5)

În legătură cu aceasta și în anumite cazuri excepționale (vizite metodologice), Comisia (Eurostat) ar trebui să primească drepturi suplimentare de acces la o gamă extinsă de informații necesare pentru evaluarea calității datelor, în deplină conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene (3), în ceea ce privește independența profesională.

(6)

Prin urmare, în cadrul vizitelor metodologice efectuate într-un stat membru ale cărui informații statistice sunt supuse unui control, Comisia (Eurostat) ar trebui să fie aibă drept de acces la conturile entităților publice la nivel central, de stat, local și de securitate socială, inclusiv la furnizarea datelor contabile detaliate aferente, a sondajelor și chestionarelor statistice relevante și a informațiilor suplimentare conexe, în condițiile respectării legislației privind protecția datelor, precum și confidențialitatea statistică.

(7)

Conturile publice individuale ale unităților din sectorul administrațiilor publice, precum și cele ale unităților publice clasificate în afara sectorului general de guvernământ ar trebui să reprezinte principalul obiect al controalelor, iar conturile publice ar trebui să fie evaluate în ceea ce privește utilizarea lor statistică.

(8)

Statele membre ar trebui să asigure respectarea deplină a obligațiilor referitoare la principiile statistice de către instituțiile și funcționarii responsabili de raportarea datelor reale către Comisie (Eurostat) și a conturilor guvernamentale aferente.

(9)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 479/2009 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modificări ale Regulamentului (CE) nr. 479/2009

Regulamentul (CE) nr. 479/2009 se modifică după cum urmează:

1.

Se inserează următorul articol:

„Articolul 2a

«Acces» înseamnă că documentele relevante, precum și alte informații trebuie furnizate atunci când sunt solicitate, fie imediat, fie ulterior, cu promptitudinea pe care o permite timpul necesar pentru colectarea datelor solicitate.”

2.

La articolul 8, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Statele membre furnizează Comisiei (Eurostat), cât mai rapid posibil, informațiile statistice relevante solicitate pentru evaluarea calității datelor, fără a aduce atingere dispozițiilor privind confidențialitatea statistică ale Regulamentului (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene (4).

«Informațiile statistice» menționate la primul paragraf se limitează la informațiile strict necesare controlului respectării normelor SEC. În special, informațiile statistice reprezintă:

(a)

datele din conturile naționale;

(b)

inventarele;

(c)

tabelele de notificare a procedurii deficitului excesiv;

(d)

chestionarele suplimentare și clarificările privind notificările.

Formatul chestionarelor este stabilit de către Comisie (Eurostat), după consultarea Comitetului pentru statistici monetare, financiare și ale balanței de plăți (denumit în continuare «CMFB»).

3.

Articolul 11 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 11

(1)   Comisia (Eurostat) asigură un dialog permanent cu autoritățile statistice ale statelor membre. În acest scop, Comisia (Eurostat) trebuie să efectueze vizite periodice de dialog în toate statele membre, precum și eventuale vizite metodologice.

(2)   Atunci când organizează vizite de dialog și metodologice, Comisia (Eurostat) transmite constatările sale provizorii statelor membre în cauză, care pot formula observații.”

4.

Se introduc următoarele articole:

„Articolul 11a

Vizitele de dialog sunt destinate analizării datelor reale raportate, în conformitate cu articolul 8, examinării aspectelor metodologice, discutării proceselor și surselor statistice descrise în inventare, precum și evaluării conformității cu normele contabile. Vizitele de dialog se utilizează pentru identificarea riscurilor sau a unor probleme potențiale privind calitatea datelor raportate.

Articolul 11b

(1)   Vizitele metodologice sunt destinate monitorizării proceselor și verificării conturilor care justifică datele raportate, precum și întocmirii unor concluzii detaliate privind calitatea datelor raportate, în conformitate cu articolul 8 alineatul (1).

(2)   Vizitele metodologice se realizează numai în cazuri excepționale, în care au fost identificate în mod clar riscuri sau probleme semnificative în privința calității datelor.

(3)   În sensul prezentului regulament, s-ar putea considera că există riscuri sau probleme semnificative în privința calității datelor notificate de statele membre în cazuri precum cele de mai jos:

(a)

când există revizuiri frecvente și însemnate ale deficitului și ale datoriei, care nu sunt explicate în mod clar și corespunzător;

(b)

când statul membru în cauză nu transmite Comisiei (Eurostat) toate informațiile statistice solicitate în contextul rundelor de clarificare pentru notificarea EDP sau în urma unei vizite de dialog, în termenul convenit cu aceasta, și nu a explicat clar și corespunzător motivul întârzierii sau al lipsei de reacție;

(c)

când statul membru în cauză modifică în mod unilateral și fără vreo explicație clară sursele și metodele de estimare a deficitului și a datoriei publice prevăzute în inventar, producând efecte însemnate asupra estimărilor;

(d)

când există chestiuni metodologice nesoluționate care este posibil să aibă un efect însemnat asupra statisticilor privind datoria sau deficitul, care nu au fost soluționate de statul membru împreună cu Comisia (Eurostat) și care provin din rundele de clarificare sau din vizitele anterioare de dialog, având drept consecință exprimarea de către Comisie (Eurostat) a unor rezerve în două notificări EDP succesive;

(e)

când există ajustări stoc-flux persistente și neobișnuit de mari, care nu sunt clar explicate.

(4)   Ținând în principal seama de criteriile menționate la alineatul (3), Comisia (Eurostat), după informarea CMFB, decide cu privire la efectuarea unei vizite metodologice.

(5)   Comisia ar trebui să ofere Comitetului Economic și Financiar informații exhaustive cu privire la motivele care stau la baza vizitelor metodologice.”

5.

La articolul 12, alineatele (1) și (2) se înlocuiesc cu următorul text:

„(1)   Se așteaptă ca, la cererea Comisiei (Eurostat) și pe bază de voluntariat, statele membre să asigure asistență prin intermediul experților în contabilitate națională, inclusiv pentru pregătirea și efectuarea vizitelor metodologice. În exercitarea îndatoririlor lor, acești experți asigură o expertiză independentă. Lista acestor experți în contabilitate națională se stabilește pe baza propunerilor transmise Comisiei (Eurostat) de către autoritățile naționale răspunzătoare de raportarea deficitului excesiv.

Comisia stabilește normele și procedurile referitoare la selecția experților, ținând seama de o repartizare corespunzătoare a experților între statele membre și de o rotație adecvată a experților între statele membre, de condițiile lor de lucru și de detaliile financiare. Comisia va contribui, alături de statele membre, la acoperirea integrală a costurilor suportate de statele membre pentru asistența oferită de experții lor naționali.

(2)   În cadrul vizitelor metodologice, Comisia (Eurostat) are drept de acces la conturile tuturor entităților publice la nivel central, de stat, local și de securitate socială, inclusiv la furnizarea datelor contabile și bugetare detaliate existente care prezintă relevanță.

În acest context, datele contabile și bugetare cuprind:

operațiuni și bilanțuri;

sondaje statistice și chestionare relevante referitoare la informații publice de ordin general și la informații conexe aprofundate, cum ar fi documentele analitice;

informații din partea autorităților naționale, regionale și locale relevante privind execuția bugetară a tuturor subsectoarelor administrațiilor publice;

conturile organismelor, corporațiilor și instituțiilor nonprofit extrabugetare, precum și ale altor organisme similare, care în conturile naționale sunt incluse în sectorul administrației publice;

conturile fondurilor de securitate socială.

Statele membre adoptă toate măsurile necesare pentru a facilita desfășurarea vizitelor metodologice. Aceste vizite se pot efectua la autoritățile naționale implicate în raportarea privind procedura aplicabilă deficitelor excesive, precum și la toate serviciile implicate direct sau indirect în întocmirea conturilor publice și a datelor privind datoria publică. În ambele cazuri, institutele naționale de statistică, în calitate de coordonatori naționali în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 223/2009, acordă sprijin Comisiei (Eurostat) pentru organizarea și coordonarea acestor vizite. Statele membre se asigură că aceste autorități naționale și servicii și, după caz, autoritățile lor naționale care au o responsabilitate funcțională pentru controlul conturilor publice furnizează funcționarilor Comisiei sau altor experți menționați la alineatul (1) asistența necesară îndeplinirii sarcinilor acestora, inclusiv punerea la dispoziție a documentelor disponibile pentru justificarea datelor reale raportate privind deficitul și datoria, precum și conturile publice aferente. Datele confidențiale ale sistemului statistic național, precum și alte date confidențiale ar trebui transmise numai Comisiei (Eurostat) în scopul evaluării calității. Experții în contabilitatea națională care asistă Comisia (Eurostat) în cadrul vizitelor metodologice semnează un angajament de respectare a confidențialității înainte de a avea acces la registrele sau la datele confidențiale respective.”

6.

Articolul 16 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 16

(1)   Statele membre se asigură că datele efective raportate Comisiei (Eurostat) sunt furnizate în conformitate cu principiile stabilite la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 223/2009. În această privință, revine autorităților statistice naționale răspunderea pentru asigurarea conformității datelor raportate cu articolul 1 din prezentul regulament, precum și cu normele contabile SEC 95 pe baza cărora sunt întocmite aceste date. Statele membre se asigură că autorităților statistice naționale li se oferă acces la toate informațiile relevante necesare pentru îndeplinirea acestor sarcini.

(2)   Statele membre iau măsuri corespunzătoare pentru a se asigura că instituțiile și funcționarii care răspund de raportarea datelor reale către Comisie (Eurostat) și a conturilor publice pe baza cărora sunt întocmite aceste date acționează cu responsabilitate, în conformitate cu principiile prevăzute la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 223/2009.”

Articolul 2

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 26 iulie 2010.

Pentru Consiliu

Președintele

S. VANACKERE


(1)  JO C 103, 22.4.2010, p. 1.

(2)  JO L 145, 10.6.2009, p. 1.

(3)  JO L 87, 31.3.2009, p. 164.

(4)  JO L 87, 31.3.2009, p. 164.”


Top