EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010R0092

Regulamentul (UE) nr. 92/2010 al Comisiei din 2 februarie 2010 de stabilire a unor dispoziții de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 471/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile comunitare privind comerțul exterior cu țările terțe, în ceea ce privește schimbul de date între autoritățile vamale și autoritățile statistice naționale, elaborarea statisticilor și evaluarea calității (Text cu relevanță pentru SEE)

OJ L 31, 3.2.2010, p. 4–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 02 Volume 018 P. 70 - 72

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2021; abrogat prin 32020R1197

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/92/oj

3.2.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 31/4


REGULAMENTUL (UE) NR. 92/2010 AL COMISIEI

din 2 februarie 2010

de stabilire a unor dispoziții de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 471/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile comunitare privind comerțul exterior cu țările terțe, în ceea ce privește schimbul de date între autoritățile vamale și autoritățile statistice naționale, elaborarea statisticilor și evaluarea calității

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 471/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 mai 2009 privind statisticile comunitare privind comerțul exterior cu țările terțe și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1172/95 al Consiliului (1), în special articolul 6 alineatul (1), articolul 7 alineatul (3), articolul 8 alineatul (3) și articolul 9 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 471/2009 stabilește un cadru comun pentru producerea sistematică de statistici europene privind comerțul de mărfuri cu țările terțe.

(2)

Este necesar să se specifice procedurile pentru schimbul de date între autoritățile vamale și autoritățile statistice naționale, pentru a asigura elaborarea completă a statisticilor de comerț exterior.

(3)

Este necesar să se stabilească dispoziții privind elaborarea de statistici lunare pentru a se obține rezultate armonizate și comparabile din partea tuturor statelor membre, inclusiv norme de ajustare a înregistrărilor în întârziere sau incomplete și a datelor afectate de dispozițiile referitoare la confidențialitate.

(4)

Pentru a putea evalua calitatea statisticilor transmise Comisiei (Eurostat), sunt necesare măsuri de punere în aplicare referitoare la modalitățile și structura raportului de calitate.

(5)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru statisticile privind comerțul de mărfuri cu țările terțe,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modalități de schimb de date între autoritățile vamale și autoritățile statistice naționale

(1)   Autoritățile vamale naționale furnizează autorităților lor statistice naționale, fără întârziere și cel târziu în luna următoare celei în cursul căreia declarațiile vamale au fost acceptate sau au făcut obiectul deciziilor vamale care se referă la acestea, înregistrările privind importul și exportul, bazate pe declarațiile care sunt depuse la aceste autorități.

(2)   De la data punerii în aplicare a unui mecanism reciproc de schimb de date prin mijloace electronice în temeiul articolului 7 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 471/2009, autoritățile vamale furnizează copii zilnice ale datelor din declarațiile vamale depuse la autoritățile vamale ale statului membru desemnat în înregistrări ca fiind:

(a)

statul membru de destinație, la import;

(b)

statul membru de export real, la export.

Autoritățile vamale din statul membru de destinație, la import, și din statul membru de export real, la export, transmit autorităților lor statistice naționale înregistrările referitoare la importuri și exporturi din declarațiile vamale respective fără întârziere și cel târziu în luna următoare celei în cursul căreia declarațiile vamale au fost acceptate sau au făcut obiectul deciziilor vamale care se referă la acestea.

(3)   Autoritățile vamale furnizează autorităților statistice naționale înregistrările revizuite referitoare la importuri și exporturi în cazul în care datele statistice deja furnizate sunt modificate.

(4)   Autoritățile vamale verifică, la cererea autorităților statistice naționale, corectitudinea și exhaustivitatea înregistrărilor referitoare la importurile și exporturile furnizate de ele.

Articolul 2

Producerea statisticilor europene privind importurile și exporturile de mărfuri

(1)   Autoritățile statistice naționale elaborează statistici lunare plecând de la:

(a)

înregistrările privind importurile și exporturile furnizate de autoritățile vamale în temeiul articolului 1;

(b)

datele furnizate de operatorii economici în cazul simplificărilor vamale în temeiul articolului 4 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 471/2009;

(c)

surse de date referitoare la mărfuri și mișcări specifice în temeiul articolului 4 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 471/2009.

(2)   Autoritățile statistice naționale elaborează statistici privind comerțul exterior pe baza următoarelor elemente:

(a)

statul membru care elaborează statisticile, indicând statul membru care raportează statisticile privind comerțul exterior către Eurostat;

(b)

perioada de referință;

(c)

fluxul comercial;

(d)

valoarea statistică în moneda națională fără zecimale;

(e)

cantitatea exprimată în kilograme fără zecimale;

(f)

cantitatea exprimată în unități suplimentare;

(g)

codul mărfurilor;

(h)

statul membru în care se depune declarația vamală;

(i)

statul membru de destinație la import. Cu toate acestea, pentru înregistrările privind importurile în care nu sunt disponibile date vamale referitoare la statul membru de destinație, codul de țară QV ar trebui indicat în cazul în care se presupune că statul membru de destinație diferă de statul membru în care s-a depus declarația vamală;

(j)

statul membru de export real la export. Cu toate acestea, pentru înregistrările privind exporturile în care nu sunt disponibile date vamale referitoare la statul membru de export real, codul de țară QV ar trebui indicat în cazul în care se presupune că statul membru de export real diferă de statul membru în care s-a depus declarația vamală;

(k)

țara de origine la import;

(l)

țara de proveniență/de expediere la import. Cu toate acestea, dacă țara de proveniență/de expediere este un stat membru, țara de origine este indicată în cazul originii dintr-o țară terță sau, în lipsa acestei indicații, se utilizează codul de țară QW;

(m)

țara ultimei destinații cunoscute la export;

(n)

procedura statistică;

(o)

codul privind natura tranzacției cu una sau două cifre. Cu toate acestea, în ceea ce privește înregistrările pentru care datele vamale privind natura tranzacției nu sunt disponibile, codul 0 trebuie indicat cu o singură cifră;

(p)

codul de preferință atribuit la import;

(q)

modul de transport la frontieră;

(r)

modul de transport intern;

(s)

container.

(3)   Statisticile se ajustează în cazul înregistrărilor întârziate sau incomplete. Ajustările indică valoarea statistică cel puțin cu o defalcare în funcție de țara parteneră, codul mărfurilor la nivelul de capitol din Nomenclatura combinată și perioada de referință lunară. Ajustările se efectuează pe baza unei evaluări fiabile și competente sau a unor metode științifice.

(4)   Statele membre pot produce informații mai puțin detaliate decât cele menționate la articolul 6 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 471/2009 pentru tranzacțiile individuale aflate sub pragul valorii statistice. Cu toate acestea, Comisiei (Eurostat) îi sunt transmise cel puțin datele privind valoarea statistică lunară totală atât a importurilor, cât și a exporturilor.

(5)   Statisticile conțin date în cazul cărora se aplică dispozițiile privind confidențialitatea în statul membru care produce statisticile. Autoritățile statistice naționale semnalează datele care trebuie considerate ca fiind confidențiale astfel încât să poată fi diseminate cât mai multe informații posibil, cel puțin la nivel de capitol al Nomenclaturii combinate, cu condiția să se garanteze confidențialitatea.

Articolul 3

Evaluarea calității

(1)   În conformitate cu criteriile de calitate definite la articolul 9 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 471/2009, Comisia (Eurostat) efectuează o evaluare anuală a calității pe baza indicatorilor și a cerințelor de calitate convenite anterior cu autoritățile statistice naționale.

(2)   Comisia (Eurostat) pregătește un proiect de raport de calitate, parțial precompletat pentru fiecare stat membru. Proiectele rapoartelor de calitate sunt trimise statelor membre până la data de 30 noiembrie următoare anului de referință.

(3)   Statele membre furnizează Comisiei (Eurostat) rapoartele lor de calitate completate în termen de opt săptămâni de la primirea proiectelor rapoartelor de calitate precompletate.

(4)   Comisia (Eurostat) evaluează calitatea statisticilor transmise pe baza datelor și rapoartelor de calitate furnizate de statele membre și pregătește un raport de evaluare pentru fiecare stat membru.

(5)   Comisia (Eurostat) pregătește și difuzează un rezumat de raport privind calitatea referitor la toate statele membre. El va include principalii indicatori de calitate și informațiile colectate prin intermediul rapoartelor de calitate.

Articolul 4

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2010.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 2 februarie 2010.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 152, 16.6.2009, p. 23.


Top