EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010D0205

2010/205/: Decizia Comisiei din 31 martie 2010 cu privire la chestionarul de raportare asociat Regulamentului (CE) nr. 166/2006 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui registru european al emisiilor și transferului de poluanți și de modificare a Directivelor 91/689/CEE și 96/61/CE ale Consiliului [notificată cu numărul C(2010) 1955] (Text cu relevanță pentru SEE)

OJ L 88, 8.4.2010, p. 18–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 15 Volume 034 P. 155 - 157

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2010/205/oj

8.4.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 88/18


DECIZIA COMISIEI

din 31 martie 2010

cu privire la chestionarul de raportare asociat Regulamentului (CE) nr. 166/2006 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui registru european al emisiilor și transferului de poluanți și de modificare a Directivelor 91/689/CEE și 96/61/CE ale Consiliului

[notificată cu numărul C(2010) 1955]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2010/205/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 166/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 ianuarie 2006 de instituire a unui registru european al emisiilor și transferului de poluanți și de modificare a Directivelor 91/689/CEE și 96/61/CE ale Consiliului (1), în special articolul 16,

având în vedere Directiva 91/692/CEE a Consiliului din 23 decembrie 1991 de standardizare și raționalizare a rapoartelor privind aplicarea anumitor directive referitoare la mediu (2),

întrucât:

(1)

Articolul 16 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 166/2006 prevede întocmirea unui raport privind implementarea regulamentului, pe baza informațiilor din ultimii trei ani de raportare, în conformitate cu procedura stabilită la articolul 16 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 166/2006.

(2)

Articolul 16 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 166/2006 prevede că raportul trebuie întocmit pe baza unui chestionar redactat de Comisie, asistată de comitetul instituit în temeiul articolului 19 alineatul (1) din regulament.

(3)

Primul raport cuprinde perioada 2007-2009.

(4)

Măsurile vizate de prezenta decizie sunt conforme avizului exprimat de comitet, în conformitate cu articolul 19 din regulament,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Statele membre utilizează chestionarul de raportare din anexa la prezenta decizie ca bază pentru întocmirea raportului ce urmează a fi transmis Comisiei în conformitate cu articolul 16 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 166/2006.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 31 martie 2010.

Pentru Comisie

Janez POTOČNIK

Membru al Comisiei


(1)  JO L 33, 4.2.2006, p. 1.

(2)  JO L 377, 31.12.1991, p. 48.


ANEXĂ

CHESTIONAR DE RAPORTARE

Informații suplimentare ce trebuie raportate de statele membre în conformitate cu articolul 16 din Regulamentul (CE) nr. 166/2006 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui registru european al emisiilor și transferului de poluanți și de modificare a Directivelor 91/689/CEE și 96/61/CE ale Consiliului

Note generale:

Chestionarul cuprinde întrebările la care trebuie să răspundă statele membre referitor la implementarea Regulamentului E-PRTR în ultimii trei ani de raportare.

Statele membre pun la dispoziție răspunsurile la chestionar în format electronic.

1.   DESCRIERE GENERALĂ

Descrieți pe scurt procesul prin care a fost elaborat acest raport, inclusiv informații cu privire la tipul de autorități publice care și-au adus contribuția la realizarea lui.

2.   MĂSURI LEGISLATIVE PRIN CARE SE INSTITUIE SISTEMUL PRTR (ARTICOLELE 5 ȘI 20)

Enumerați măsurile legislative, reglementare sau de alt tip, prin care se instituie registrul european al poluanților emiși și transferați.

Descrieți în special măsurile adoptate de statele membre conform dispozițiilor articolului 20 pentru a se asigura că normele privind sancțiunile sunt eficiente, proporționale și disuasive, precum și experiența aplicării acestora.

3.   CERINȚE DE RAPORTARE, IDENTIFICAREA UNITĂȚII, AUTORITĂȚILE COMPETENTE ȘI DATELE CARE TREBUIE RAPORTATE (ARTICOLUL 5)

Enumerați măsurile legislative, reglementare sau de alt tip, prin care se instituie cerințele de raportare pentru PRTR.

Descrieți în special autoritățile competente desemnate să identifice unitățile E-PRTR și să colecteze informații privind poluanții emiși din surse punctiforme. Folosind formularul de mai jos, vă rugăm să descrieți cerințele de raportare și să indicați traseul colectării de date PRTR în țara dumneavoastră, precizând tipul instituțiilor implicate și partea operațiunilor de validare pentru care acestea sunt responsabile.

 

Validarea procesului de către instituție

 

Unitate: …

 

Autorități locale: …

 

Autoritatea regională: …

 

Autoritatea națională: …

 

Ministerul Mediului: …

4.   PRACTICA DE RAPORTARE RPTR (ARTICOLUL 5)

Pentru fiecare ciclu de raportare desfășurat de la ultimul chestionar de raportare, vă rugăm precizați:

(a)

termenele limită de raportare către autoritatea competentă;

(b)

dificultăți întâmpinate la respectarea termenelor de raportare; precizați dacă au fost respectate, în practică, termenele stabilite pentru raportarea datelor de către unități și pentru punerea informațiilor din registru la dispoziția publicului și, dacă au existat întârzieri, motivele acestora;

(c)

proporția raportării electronice în comparație cu datele furnizate de operatori în format tipărit și descrierea raportării și instrumentelor disponibile atât operatorilor, cât și autorităților competente;

(d)

dificultățile principale ale operatorilor și autorităților competente în procesul de raportare a datelor PRTR (vă rugăm răspundeți din punctul de vedere al autorităților).

5.   ASIGURAREA ȘI EVALUAREA CALITĂȚII DATELOR [ARTICOLUL 9 ALINEATELE (1), (2) ȘI (3)]

Descrieți normele, procedurile și măsurile de asigurare a calității datelor raportate în temeiul E-PRTR, precum și concluziile care au reieșit în ceea ce privește calitatea datelor raportate.

În special, se prezintă informații privind:

(a)

evaluarea de către autoritățile competente a caracterului complet, a coerenței și credibilității datelor furnizate de operatori;

(b)

metodologiile și procedurile adoptate de autoritățile competente, care au determinat furnizarea unor date calitativ superioare.

6.   ACCESUL PUBLIC LA DATELE PRTR [ARTICOLUL 10 ALINEATUL (2)]

Descrieți modul sau modurile în care se facilitează accesul public la informațiile din registru.

În special, prezentați informații privind:

Măsurile luate în vederea facilitării accesului la registru în locuri accesibile publicului, în cazul în care informațiile din registrul european PRTR nu sunt ușor accesibile publicului prin mijloace electronice directe.

7.   CONFIDENȚIALITATE [ARTICOLUL 7 ALINEATUL (2), ARTICOLUL 11]

Dacă există informații care se păstrează confidențiale, indicați tipul acestora, motivul (naturii confidențiale) și frecvența păstrării confidențialității lor. În special, prezentați pe scurt:

(a)

tipul datelor care au fost păstrate confidențiale;

(b)

motivele principale pentru invocarea confidențialității;

(c)

numărul de unități pentru Anexa I – Activități cu date confidențiale și numărul total de unități de raportare pentru Anexa I – Activități.

Vă rugăm să prezentați comentarii privind experiența practică și provocările cu care v-ați confruntat în abordarea invocării confidențialității în conformitate cu articolul 4 din Directiva 2003/4/CE a Parlamentului European și a Consiliului, în special în ceea ce privește informațiile referitoare la emisii și transferuri, după cum se definește în anexa III.


Top