EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0894

2009/894/CE: Decizia Comisiei din 30 noiembrie 2009 de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice comunitare pentru mobilier din lemn [notificată cu numărul C(2009) 9522] (Text cu relevanță pentru SEE)

OJ L 320, 5.12.2009, p. 23–32 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 15 Volume 015 P. 133 - 142

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 28/07/2016; abrogat prin 32016D1332

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/894/oj

5.12.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 320/23


DECIZIA COMISIEI

din 30 noiembrie 2009

de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice comunitare pentru mobilier din lemn

[notificată cu numărul C(2009) 9522]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2009/894/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1980/2000 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 iulie 2000 privind sistemul comunitar revizuit de acordare a etichetei ecologice (1), în special articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf,

după consultarea Comitetului pentru etichetare ecologică al Uniunii Europene,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1980/2000 prevede că eticheta ecologică comunitară poate fi acordată unui produs care prezintă caracteristici care îi permit să contribuie semnificativ la îmbunătățirea unor aspecte de mediu esențiale.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 1980/2000 prevede stabilirea unor criterii specifice de etichetare ecologică pe grupuri de produse, elaborate pe baza criteriilor prevăzute de Comitetul pentru etichetare ecologică al Uniunii Europene.

(3)

Criteriile ecologice, precum și cerințele de evaluare și verificare aferente trebuie să fie valabile patru ani de la data adoptării prezentei decizii.

(4)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului instituit prin articolul 17 din Regulamentul (CE) nr. 1980/2000,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Grupul de produse „mobilier din lemn” cuprinde unități de sine stătătoare sau încorporate, utilizate pentru depozitare, atârnare, odihnă, ședere, lucru și luarea mesei, pentru uz interior sau exterior sau utilizate în interior în scopuri profesionale. Scopurile profesionale se referă la mobilierul din birouri și școli, precum și la mobilierul din restaurante și hoteluri.

Trebuie îndeplinite următoarele condiții:

(a)

produsul trebuie să conțină cel puțin 90 % în greutate lemn masiv sau materiale pe bază de lemn. Sticla, dacă este ușor de înlocuit în caz de deteriorare sau spargere, poate fi exclusă din calculul greutății, la fel ca și echipamentele și instalațiile tehnice;

(b)

greutatea oricărui material individual, cu excepția lemnului masiv și a materialelor pe bază de lemn, nu trebuie să depășească 3 % din greutatea totală a produsului. Greutatea totală combinată a acestor materiale nu trebuie să depășească 10 % din greutatea totală a produsului.

Articolul 2

Pentru a i se acorda eticheta ecologică comunitară în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1980/2000, un articol de mobilier din lemn trebuie să se încadreze în grupul de produse „mobilier din lemn” definit la articolul 1 din prezenta decizie și trebuie să respecte criteriile ecologice stabilite în anexă.

Articolul 3

Criteriile ecologice pentru grupul de produse „mobilier din lemn”, precum și cerințele de evaluare și verificare aferente acestora sunt valabile patru ani de la data notificării prezentei decizii.

Articolul 4

În scopuri administrative, grupului de produse „mobilier din lemn” i s-a atribuit numărul de cod „36”.

Articolul 5

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 30 noiembrie 2009.

Pentru Comisie

Günter VERHEUGEN

Vicepreședinte


(1)  JO L 237, 21.9.2000, p. 1.


ANEXĂ

CADRU

Obiectivele criteriilor

Aceste criterii vizează în special promovarea limitării impactului mobilierului din lemn asupra mediului și asupra sănătății oamenilor pe parcursul ciclului său de viață.

Mai specific:

utilizarea unor materiale produse într-un mod mai sustenabil;

limitarea utilizării substanțelor periculoase și a emisiilor de substanțe poluante;

un produs testat în privința durabilității.

Cerințe de evaluare și verificare

Cerințele specifice de evaluare și verificare sunt indicate în cadrul fiecărui criteriu. Dacă este cazul, se pot utiliza metode de încercare diferite de cele indicate pentru fiecare criteriu, dacă autoritatea competentă care examinează cererea le consideră ca fiind echivalente.

În cazul în care solicitantului i se cere să furnizeze documente, analize, rapoarte de încercare sau alte dovezi ale îndeplinirii criteriilor, se înțelege că acestea pot fi furnizate de solicitant și/sau, după caz, de furnizorul/furnizorii săi și/sau furnizorii acestuia (acestora) etc.

Atunci când este posibil, evaluarea conformității trebuie efectuată de laboratoare acreditate corespunzător, care îndeplinesc cerințele generale prevăzute de standardul EN ISO 17025.

Dacă este cazul, autoritățile competente pot solicita documente justificative și pot efectua verificări independente.

În cadrul evaluării solicitărilor și al monitorizării îndeplinirii criteriilor, se recomandă autorităților competente să ia în considerare aplicarea sistemelor recunoscute de management de mediu, precum EMAS sau ISO 14001, precum și a declarațiilor de mediu pentru produse. (Notă: aplicarea acestor declarații și sisteme de management de mediu nu are caracter obligatoriu, dar este încurajată.)

CRITERII

Derogări

Se aplică următoarele derogări de la anumite criterii privind materialele:

(i)

Materialele altele decât cele din lemn masiv și decât cele pe bază de lemn, precum și altele decât cele la care se referă criteriile pentru tratarea la suprafață și pentru asamblarea mobilierului, dacă reprezintă sub 3 % din greutatea totală a produsului căruia i se acordă eticheta ecologică, pot fi scutite de la respectarea „cerințelor privind materialele din lemn și pe bază de lemn”.

(ii)

Dispozitivele de fixare, cum ar fi șuruburile și cuiele, precum și dispozitivele din metal pentru ușile glisante și pentru sertare sunt scutite de la îndeplinirea tuturor criteriilor privind materialele.

Evaluare și verificare: Se furnizează informații corespunzătoare cu privire la materialele scutite de la îndeplinirea anumitor criterii. Calcularea procentului materialelor care pot fi scutite cuprinde cantitatea de astfel de materiale din materialele compozite, indiferent de ponderea materialului compozit în articolul final de mobilier care poartă eticheta ecologică. Calcularea greutății totale nu cuprinde greutatea dispozitivelor de fixare.

1.   Descrierea produsului

Se furnizează o descriere a produsului (descriere funcțională, denumirea produsului sau codul de referință; în cazul în care sunt disponibile mai multe tipuri ale aceluiași produs, se furnizează o descriere a subtipurilor la care se referă solicitarea). Se furnizează informații privind greutatea totală a produsului, materialele utilizate la fabricarea produsului, inclusiv dispozitivele de fixare și instalațiile și greutatea acestora.

Evaluare și verificare: Solicitantul furnizează autorității competente o descriere a produsului în care sunt incluse informațiile specificate mai sus.

2.   Substanțe periculoase

(a)

Produsului de lemn nu îi pot fi adăugate nicio substanță și niciun preparat cărora, la momentul prezentării cererii, le este atribuită sau li se poate atribui una dintre următoarele fraze de risc (sau combinații ale acestora):

R23: toxic prin inhalare;

R24: toxic în contact cu pielea;

R25: toxic prin înghițire;

R26: foarte toxic prin inhalare;

R27: foarte toxic în contact cu pielea;

R28: foarte toxic prin înghițire;

R39: pericol de efecte ireversibile foarte grave;

R40: posibil efect cancerigen, dovezi insuficiente;

R42: poate provoca sensibilizare prin inhalare;

R43: poate provoca sensibilizare în contact cu pielea;

R45: poate cauza cancer;

R46: poate provoca anomalii genetice ereditare;

R48: pericol de efecte grave asupra sănătății la expunere prelungită;

R49: poate cauza cancer prin inhalare;

R50: foarte toxic pentru organismele acvatice;

R51: toxic pentru organismele acvatice;

R52: nociv pentru organismele acvatice;

R53: poate provoca efecte adverse pe termen lung asupra mediului acvatic;

R60: poate altera funcția de reproducere (fertilitatea);

R61: poate provoca efecte dăunătoare asupra copilului nenăscut, în timpul sarcinii;

R62: posibil risc de alterare a funcției de reproducere (fertilității);

R63: posibil risc de efecte dăunătoare asupra copilului nenăscut, în timpul sarcinii;

R68: posibil risc de efecte ireversibile,

stabilite în Directiva 67/548/CEE a Consiliului din 27 iunie 1967 privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative referitoare la clasificarea, ambalarea și etichetarea substanțelor periculoase (1) (Directiva privind substanțele periculoase), cu modificările ulterioare, și luând în considerare Directiva 1999/45/CE a Parlamentului European și a Consiliului (2) (Directiva privind preparatele periculoase).

Alternativ, clasificarea poate fi realizată în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor, de modificare și de abrogare a Directivelor 67/548/CEE și 1999/45/CE, precum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 (3). În acest caz, materiilor prime nu li se pot adăuga niciun fel de substanțe sau preparate cărora li s-a atribuit sau li s-ar putea atribui la momentul prezentării cererii una dintre următoarele fraze de pericol (sau combinații ale acestora): H300, H301, H310, H311, H317 H330, H331, H334, H351, H350, H340, H350i, H400, H410, H411, H412, H413, H360F, H360D, H361f, H361d, H360FD, H361fd, H360Fd, H360Df, H341, H370, H372.

(b)

Produsul nu trebuie să conțină agenți de legătură halogeni organici, azidirină și poliaziridine și nici pigmenți și aditivi pe bază de:

plumb, cadmiu, crom (VI), mercur și compușii acestora;

arsenic, bor și cupru;

staniu organic.

(c)

Se pot utiliza în produs numai substanțele ignifuge legate chimic în material sau la suprafața materialelor (substanțe ignifuge reactive). În cazul în care substanțelor ignifuge utilizate li s-a aplicat vreuna dintre frazele R (de risc) enumerate în continuare, substanțele ignifuge respective trebuie să își schimbe, la aplicare, natura chimică, astfel încât niciuna dintre frazele R enumerate să nu mai fie justificată. (Mai puțin de 0,1 % din substanțele ignifuge de pe material poate rămâne în forma anterioară aplicării.)

R40: posibil efect cancerigen, dovezi insuficiente;

R45: poate cauza cancer;

R46: poate provoca anomalii genetice ereditare;

R49: poate cauza cancer prin inhalare;

R50: foarte toxic pentru organismele acvatice;

R51: toxic pentru organismele acvatice;

R52: nociv pentru organismele acvatice;

R53: poate provoca efecte adverse pe termen lung asupra mediului acvatic;

R60: poate altera funcția de reproducere (fertilitatea);

R61: poate provoca efecte dăunătoare asupra copilului nenăscut, în timpul sarcinii;

R62: posibil risc de alterare a funcției de reproducere (fertilității);

R63: posibil risc de efecte dăunătoare asupra copilului nenăscut, în timpul sarcinii;

R68: posibil risc de efecte ireversibile,

stabilite în Directiva 67/548/CEE, cu modificările ulterioare.

Sunt interzise substanțele ignifuge care sunt doar amestecate mecanic în tipar/material sau în huse (substanțe ignifuge adiționale).

Alternativ, clasificarea poate fi realizată în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008. În acest caz, materiilor prime nu li se pot adăuga niciun fel de substanțe sau preparate cărora li s-a atribuit sau li s-ar putea atribui la momentul prezentării cererii una dintre următoarele fraze de pericol (sau combinații ale acestora): H351, H350, H340, H350i, H400, H410, H411, H412, H413, H360F, H360D, H361f, H361d, H360FD, H361fd, H360Fd, H360Df, H341.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să furnizeze o declarație de conformitate cu acest criteriu, împreună cu o listă a ingredientelor și documentația conexă, precum fișele tehnice de securitate.

3.   Cerințe privind lemnul și materialele pe bază de lemn

(a)   Gestionarea sustenabilă a pădurilor

Producătorul trebuie să aibă o politică sustenabilă de achiziționare a lemnului și un sistem de trasabilitate și verificare a originii lemnului care să permită urmărirea traseului acestuia din pădure până la primul punct de primire.

Se documentează originea lemnului. Producătorul trebuie să se asigure că întreaga cantitate de lemn provine din surse legale. Lemnul nu trebuie să provină din regiuni protejate sau din regiuni aflate în plin proces oficial de desemnare ca arii protejate, din păduri bătrâne și din păduri cu valoare de conservare ridicată definite în cadrul procedurilor naționale de consultare a părților interesate, cu excepția cazului în care achizițiile respectă în mod clar normele naționale în materie de conservare.

Până la 30 iunie 2011, în cazul produselor din lemn introduse pe piață care poartă eticheta ecologică, cel puțin 50 % din materialele din lemn masiv și 20 % din materialele pe bază de lemn trebuie să provină fie din materiale reciclate, fie din păduri gestionate în mod sustenabil, care au fost certificate ca atare în virtutea unor sisteme aflate în responsabilitatea unor părți terțe independente și în conformitate cu criteriile enumerate la punctul 15 din Rezoluția Consiliului din 15 decembrie 1998 privind o Strategie forestieră pentru UE și în legislația care decurge din aceasta.

În perioada 1 iulie 2011–31 decembrie 2012, în cazul produselor din lemn introduse pe piață care poartă eticheta ecologică, cel puțin 60 % din materialele din lemn masiv și 30 % din materialele pe bază de lemn trebuie să provină fie din materiale reciclate, fie din păduri gestionate în mod sustenabil, care au fost certificate ca atare în virtutea unor sisteme aflate în responsabilitatea unor părți terțe independente și în conformitate cu criteriile enumerate la punctul 15 din Rezoluția Consiliului din 15 decembrie 1998 privind o Strategie forestieră pentru UE și în legislația care decurge din aceasta.

Începând cu 1 ianuarie 2013, în cazul produselor din lemn introduse pe piață care poartă eticheta ecologică, cel puțin 70 % din materialele din lemn masiv și 40 % din materialele pe bază de lemn trebuie să provină fie din materiale reciclate, fie din păduri gestionate în mod sustenabil, care au fost certificate ca atare în virtutea unor sisteme aflate în responsabilitatea unor părți terțe independente și în conformitate cu criteriile enumerate la punctul 15 din Rezoluția Consiliului din 15 decembrie 1998 privind o Strategie forestieră pentru UE și în legislația care decurge din aceasta.

Evaluare și verificare: În vederea îndeplinirii acestor condiții, solicitantul trebuie să demonstreze că, la momentul primei introduceri pe piață după datele indicate în criteriu, propriile produse din lemn care poartă eticheta ecologică ating nivelul adecvat de lemn certificat. Dacă acest lucru nu se poate demonstra, autoritatea competentă acordă autorizația pentru eticheta ecologică numai pentru perioada în care se poate dovedi îndeplinirea criteriilor. Solicitantul prezintă documentația corespunzătoare pusă la dispoziție de furnizorul de lemn, indicând tipurile, cantitățile și originile exacte ale lemnului utilizat în producția de mobilier. Solicitantul furnizează certificatul (certificatele) care atestă că sistemul de certificare îndeplinește în mod corect cerințele prevăzute la punctul 15 din Rezoluția Consiliului din 15 decembrie 1998 privind o Strategie forestieră pentru UE.

Definiție: Materialele pe bază de lemn sunt materiale realizate prin îmbinarea cu adezivi și/sau cleiuri a unuia sau a mai multora dintre următoarele materiale: fibre de lemn și/sau foi de lemn tăiate sau cojite și/sau reziduuri lemnoase din păduri, plantații, cherestea, reziduuri ale industriei pastei de lemn/hârtiei și/sau lemn reciclat. Materialele pe bază de lemn cuprind: plăci dure din fibră, panouri de fibre, panouri de fibre de densitate medie, plăci aglomerate, plăci OSB, panouri stratificate și panouri de lemn masiv. Termenul „material pe bază de lemn” se referă, de asemenea, la materialele compozite fabricate din panouri pe bază de lemn căptușite cu plastic sau plastic laminat sau metale sau alte materiale de căptușire și panouri finisate/semifinisate pe bază de lemn.

Materialele finisate sau semifinisate pe bază de lemn, precum și materialele pe bază de lemn căptușite cu plastic, plastic laminat, metale sau alte materiale de căptușire trebuie, de asemenea, să respecte criteriile pentru tratarea la suprafață, pe lângă criteriile prevăzute în această secțiune.

(b)   Fibre de lemn reciclate

Lemnul, așchiile sau fibrele postconsum, utilizate la producerea materialelor pe bază de lemn (intrare), trebuie cel puțin să respecte dispozițiile standardului privind industria EPF, astfel cum prevede punctul 6 din documentul „Standard EPF privind condițiile de livrare a lemnului reciclat” din 24 octombrie 2002. De asemenea, tabelul standard de referință este atașat în apendice.

Evaluare și verificare: Trebuie furnizată o declarație potrivit căreia la producerea materialelor pe bază de lemn se utilizează lemn postconsum. De asemenea, trebuie furnizate rezultatele încercării pentru a dovedi respectarea valorilor limită prevăzute în apendice.

(c)   Substanțe de impregnare și conservanți

(i)

Articolele de mobilier interior nu trebuie impregnate.

În cazul tuturor celorlalte articole de mobilier, atunci când se utilizează substanțe de impregnare sau conservanți, aceștia respectă cerințele privind substanțele periculoase (secțiunea 2).

(ii)

După tăiere, lemnul masiv nu se tratează cu substanțe sau preparate care conțin substanțe incluse în una dintre următoarele liste:

clasificarea recomandată de OMS a pesticidelor în funcție de pericol, clasificate în clasa 1a (extrem de periculoase);

clasificarea recomandată de OMS a pesticidelor în funcție de pericol, clasificate în clasa 1b (foarte periculoase).

De asemenea, tratarea lemnului trebuie să fie în conformitate cu dispozițiile Directivei 79/117/CEE a Consiliului (4) și ale Directivei 76/769/CEE a Consiliului (5).

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu acest criteriu, o listă a substanțelor utilizate și o fișă tehnică pentru fiecare dintre acestea.

(d)   Utilizarea substanțelor și a preparatelor periculoase la producerea materialelor pe bază de lemn

Pe lângă cerințele din secțiunea 2 privind substanțele periculoase, toate substanțele și preparatele utilizate la producerea materialelor pe bază de lemn trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

(i)

Lemnul neprelucrat nu se tratează cu substanțe sau preparate care conțin substanțe incluse în una dintre următoarele liste:

clasificarea recomandată de OMS a pesticidelor în funcție de pericol, clasificate în clasa 1a (extrem de periculoase);

clasificarea recomandată de OMS a pesticidelor în funcție de pericol, clasificate în clasa 1b (foarte periculoase).

De asemenea, tratarea lemnului trebuie să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Directivei 79/117/CEE și ale Directivei 76/769/CEE.

(ii)

Conținutul de formaldehide libere din produsele sau preparatele utilizate în panouri nu trebuie să depășească 0,3 % (din greutate). Conținutul de formaldehide libere din agenții de legătură, adezivii și cleiurile pentru panourile stratificate sau din lemn laminat nu trebuie să depășească 0,5 % (din greutate).

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să furnizeze declarații adecvate privind respectarea cerințelor de mai sus. În cazul produselor chimice utilizate la producerea materialelor pe bază de lemn trebuie prezentată o fișă tehnică de securitate sau o documentație echivalentă care să cuprindă informații privind clasificarea pericolelor pentru sănătate.

(e)   Emisii de formaldehidă provenind din materiale pe bază de lemn netratat

Materialele pe bază de lemn pot fi utilizate într-un articol de mobilier doar dacă îndeplinesc cerințele următoare:

(i)

Plăci aglomerate: emisiile de formaldehidă provenite din plăci aglomerate în stare brută, deci înainte de prelucrare și acoperire cu strat protector, nu trebuie să depășească 50 % din valoarea limită care le-ar permite încadrarea în clasa E1 conform standardului EN 312.

Evaluare și verificare: Solicitantul și/sau furnizorul său aduc dovezi care atestă faptul că materialele pe bază de lemn îndeplinesc această cerință conform standardului european EN 312-1.

(ii)

Panourile de fibre: în cazul oricărui panou de fibre utilizat, conținutul de formaldehidă poate fi de maximum 50 % din valoarea limită care i-ar permite încadrarea în clasa de calitate A, în conformitate cu standardul EN 622-1. Cu toate acestea, panourile de fibră încadrate în clasa A pot fi acceptate dacă nu reprezintă mai mult de 50 % din cantitatea totală de lemn și materiale pe bază de lemn utilizată în produs.

Evaluare și verificare: Solicitantul și/sau furnizorul său aduc dovezi care atestă faptul că materialele pe bază de lemn îndeplinesc această cerință conform standardului european EN 622-1.

(f)   Lemn modificat genetic

Produsul nu trebuie să conțină lemn modificat genetic.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de neutilizare a lemnului modificat genetic.

4.   Criterii pentru tratarea suprafețelor

Tratarea suprafețelor se referă la procesul de tratare a suprafeței părților/componentelor individuale ale mobilierului sau a mobilierului per ansamblu.

(a)   Tratarea suprafețelor cu plastic și metale

Plasticul și metalele sunt permise în proporție de până la 2 % din greutatea totală a articolului de mobilier. Acestea trebuie să îndeplinească cerințele generale privind substanțele periculoase, prevăzute în secțiunea 2.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să furnizeze documentația corespunzătoare, demonstrând îndeplinirea acestor criterii.

(b)   Tratări ale suprafețelor altele decât plastic și metale

Acest criteriu este legat de acoperirea cu strat protector a mobilierului și a materialelor din lemn.

(i)   Substanțe și preparate periculoase (inclusiv conținut de COV)

Toate materialele, substanțele și preparatele utilizate trebuie să îndeplinească cerințele privind substanțele periculoase prevăzute în secțiunea 2.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să furnizeze o declarație de conformitate cu acest criteriu, împreună cu o listă a ingredientelor și documentația conexă, precum fișele tehnice de securitate.

De asemenea, substanțele chimice clasificate ca fiind dăunătoare pentru mediu de producătorul/furnizorul acestora în conformitate cu sistemul de clasificare al UE (a 28-a modificare a Directivei 67/548/CEE) trebuie să respecte următoarele 2 limite:

Substanțele chimice clasificate ca fiind dăunătoare pentru mediu în conformitate cu Directiva 1999/45/CE nu trebuie adăugate la substanțele și preparatele destinate tratării suprafețelor. Cu toate acestea, produsele pot conține o concentrație de compuși organici volatili (COV) de până la 5 %, conform dispozițiilor Directivei 1999/13/CE a Consiliului (6) (COV reprezintă orice compus organic care la 293,15 K are o presiune a vaporilor de cel puțin 0,01 kPa sau care are o volatilitate corespunzătoare în anumite condiții de utilizare.). Dacă produsul necesită diluare, conținutul produsului diluat nu trebuie să depășească valorile limită menționate mai sus.

Cantitatea aplicată (vopsire/lăcuire) de substanțe dăunătoare pentru mediu în conformitate cu Directiva 1999/45/CE nu trebuie să depășească 14 g/m2 de suprafață, iar cantitatea de COV aplicată (vopsire/lăcuire) nu trebuie să depășească 35 g/m2.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu acest criteriu, împreună cu documentele justificative în sprijinul acestei declarații, inclusiv:

o rețetă completă care să specifice cantitățile și numerele CAS ale substanțelor componente;

metoda de încercare și rezultatele încercării pentru toate substanțele incluse în produs, în conformitate cu Directiva 67/548/CEE;

o declarație prin care se susține că au fost precizate toate substanțele componente;

numărul de straturi de vopsea și cantitatea aplicată în fiecare strat pe metru pătrat al suprafeței.

Metodă de aplicare:

În vederea calculării consumului de produse pentru tratarea suprafețelor și a cantității aplicate, se utilizează următoarele grade standard de eficiență: dispozitiv de pulverizare fără reciclare 50 %, dispozitiv de pulverizare cu reciclare 70 %, pulverizare electrostatică 65 %, pulverizare, clopot/disc 80 %, aplicare cu cilindri 95 %, acoperire prin strat subțire 95 %, impregnare prin vid-presiune-vid 95 %, imersie de scurtă durată 95 %, clătire 95 %.

(c)   Formaldelhidă

Emisiile de formaldehidă ale substanțelor și preparatelor pentru tratarea suprafețelor cu eliberare de formaldehidă trebuie să fie mai reduse de 0,05 ppm.

Evaluare și verificare: Solicitantul și/sau furnizorul acestuia trebuie să furnizeze o declarație de conformitate cu această cerință, împreună cu informații privind compoziția produsului utilizat la tratarea suprafețelor (de exemplu, fișele tehnice de securitate).

(d)   Plastifianți

Dacă în procesul de fabricare se folosește o substanță plastifiantă, ftalații trebuie să respecte cerințele privind substanțele periculoase specificate în secțiunea 2.

În plus, nu este permisă prezența în produs a DNOF (di-n-octil-ftalat), DINF (di-isononil ftalat) și DIDF (di-isodecil ftalat).

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu acest criteriu.

(e)   Substanțe biocide

Este permisă doar utilizarea produselor biocide care conțin substanțe active biocide incluse în anexa IA la Directiva 98/8/CE a Parlamentului European și a Consiliului (7) și autorizate pentru a fi folosite la producerea articolelor de mobilier.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de îndeplinire a cerințelor acestui criteriu, împreună cu o listă a produselor biocide utilizate.

5.   Criterii de asamblare a mobilierului

Acest criteriu este legat de lipirea componentelor incluse în asamblarea mobilierului, și anume adezivii.

(a)   Substanțe periculoase din aditivi și din agenții de legătură

Acestea trebuie să respecte cerințele prevăzute în secțiunea 2 privind substanțele periculoase.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să furnizeze declarații corespunzătoare privind respectarea cerințelor de mai sus. Pentru fiecare produs chimic utilizat la asamblarea mobilierului trebuie prezentată o fișă tehnică de securitate sau o documentație echivalentă care să cuprindă informații privind clasificarea pericolelor pentru sănătate. În ceea ce privește conținutul de formaldehide libere, trebuie prezentate rapoarte de încercare sau o declarație din partea furnizorului.

(b)   COV

Conținutul de COV al adezivilor utilizați la asamblarea mobilierului nu trebuie să depășească 5 % (din greutate). (COV reprezintă orice compus organic care la 293,15 K are o presiune a vaporilor de cel puțin 0,01 kPa sau care are o volatilitate corespunzătoare în anumite condiții de utilizare.)

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să furnizeze o declarație în care să indice toți adezivii utilizați la asamblarea mobilierului, precum și conformitatea cu acest criteriu.

6.   Criterii pentru produsul final

(a)   Durabilitate și siguranță

Produsul trebuie să respecte cerințele privind durabilitatea, rezistența, siguranța și stabilitatea prevăzute de standardele EN aplicabile utilizării produsului. În cazul în care nu există niciun standard EN, se utilizează cerințele din standardele ISO. Dacă nu există standarde EN sau ISO, o instituție independentă de încercare evaluează durabilitatea, rezistența, siguranța și stabilitatea produsului pe baza designului și a materialelor selecționate.

Manualul de instrucțiuni furnizează lista de norme și standarde care trebuie utilizate pentru evaluarea durabilității.

Având în vedere importanța criteriului durabilității și pentru a îmbunătăți evaluarea durabilității unui produs, CEEUE va lua inițiativa de a promova adoptarea standardelor de durabilitate, care vor trebui să fie disponibile pentru următoarea revizuire a criteriilor actuale.

Evaluare și verificare: Producătorul trebuie să furnizeze o declarație la care se adăugă documentația privind metodele de încercare utilizate de instituția acreditată și rezultatele încercării.

(b)   Întreținerea

Întreținerea produsului trebuie să se realizeze fără solvenți pe bază de compuși organici.

Producătorul trebuie să garanteze posibilitatea obținerii de piese de schimb (articole funcționale originale sau articole care îndeplinesc funcții echivalente) la cerere pe tot parcursul perioadei efective a producției industriale a acestora și pentru o perioadă de 5 ani de la data întreruperii producției gamei relevante de produse.

Evaluare și verificare: Solicitantul și/sau furnizorul acestuia trebuie să prezinte o declarație la care se adaugă documente care demonstrează îndeplinirea acestui criteriu.

(c)   Reciclarea și deșeurile

Produsul trebuie să fie ușor de reciclat. Consumatorului i se furnizează o descriere detaliată a celor mai bune modalități de eliminare a produsului (reutilizare, reciclare, inițiativă de recuperare din partea solicitantului, producerea de energie), precum și o clasificare a acestora în funcție de impactul asupra mediului. Pentru fiecare opțiune, trebuie precizate clar măsurile de precauție care trebuie luate pentru a limita impactul asupra mediului.

Evaluare și verificare: Solicitantul și/sau furnizorul acestuia trebuie să prezinte un eșantion al informațiilor care vor fi furnizate și o justificare a recomandărilor.

(d)   Informații pentru consumatori

Împreună cu produsul care poartă eticheta ecologică se furnizează următoarele informații:

informații privind caracterul adecvat scopului propus, pe baza utilizării interne sau contractuale (ușor sau greu, în interior sau în exterior);

informații privind curățarea și îngrijirea;

instrucțiuni de înlocuire a sticlei (dacă este cazul) la cerere în cazul deteriorării sau spargerii, furnizate de producător sau de comerciant;

instrucțiuni potrivit cărora autoritățile locale trebuie contactate referitor la cea mai bună modalitate de eliminare a mobilierului și a materialelor vechi;

instrucțiuni de asamblare;

utilizarea optimă din punct de vedere ergonomic, dacă este cazul;

denumirea speciei de lemn masiv;

indicarea oricăror tratamente aplicate sau a oricăror conservanți care au fost utilizați la produsele de exterior (de natură chimică, biologică sau fizică);

recomandare către consumatori privind utilizarea produselor care poartă eticheta ecologică comunitară în vederea conservării viitoare a mobilierului.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă un exemplar al materialului de informare furnizat împreună cu produsul care poartă eticheta ecologică.

(e)   Ambalarea produsului final

Ambalajul trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

(i)

Trebuie să fie constituit din unul dintre următoarele tipuri de material:

material ușor de reciclat;

materiale care provin din resurse regenerabile;

materiale destinate reutilizării, precum îmbrăcămințile textile.

(ii)

Toate materialele trebuie să poată fi separate ușor, manual, în părți reciclabile care cuprind un singur material (de exemplu carton, hârtie, plastic, textile).

Evaluare și verificare: La momentul prezentării cererii se furnizează o descriere a ambalajului produsului, împreună cu o declarație corespunzătoare de conformitate cu aceste criterii.

(f)   Informații privind ambalarea

Pe ambalaj trebuie să figureze următorul text:

„Pentru mai multe informații privind motivele pentru care acestui produs i s-a acordat floarea ecologică, vă rugăm să vizitați site-ul web: http://www.ecolabel.eu”

Următorul text (sau un text echivalent) trebuie să figureze, de asemenea, pe ambalaj și în manualul de instrucțiuni:

„Pentru mai multe informații vă rugăm să vizitați site-ul web al etichetei ecologice comunitare. Informații suplimentare pot fi obținute la: nume/adresa departamentului pentru consumatori al solicitantului.”

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o mostră de ambalaj al produsului, manualul de instrucțiuni și informațiile furnizate împreună cu produsul, împreună cu o declarație de îndeplinire a fiecărei părți a acestui criteriu.

(g)   Informații care figurează pe eticheta ecologică

Caseta 2 a etichetei ecologice cuprinde următorul text:

lemn din păduri gestionate sustenabil;

utilizare limitată a substanțelor periculoase;

produs testat în privința durabilității.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o mostră a ambalajului produsului, pe care figurează eticheta, împreună cu o declarație de îndeplinire a acestui criteriu.


(1)  JO 196, 16.8.1967, p. 1.

(2)  JO L 200, 30.7.1999, p. 1.

(3)  JO L 353, 31.12.2008, p. 1.

(4)  JO L 33, 8.2.1979, p. 36.

(5)  JO L 262, 27.9.1976, p. 201.

(6)  JO L 85, 29.3.1999, p. 1.

(7)  JO L 123, 24.4.1998, p. 1.

Apendice

Valori limită ale elementelor și substanțelor admise în componența fibrelor de lemn reciclate pentru producerea materialelor pe bază de lemn

Elemente și compuși

Valori limită

(mg/kg material reciclat pe bază de lemn)

Arsenic

25

Cadmiu

50

Crom

25

Cupru

40

Plumb

90

Mercur

25

Fluor

100

Clor

1 000

Pentaclorfenol (PCP)

5

Uleiuri de gudroane (benzo(a)piren)

0,5


Top