EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0598

2009/598/CE: Decizia Comisiei din 9 iulie 2009 de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice comunitare pentru saltelele de pat [notificată cu numărul C(2009) 4597] (Text cu relevanță pentru SEE)

OJ L 203, 5.8.2009, p. 65–80 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 15 Volume 015 P. 99 - 114

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 23/06/2014; abrogat prin 32014D0391

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/598/oj

5.8.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 203/65


DECIZIA COMISIEI

din 9 iulie 2009

de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice comunitare pentru saltelele de pat

[notificată cu numărul C(2009) 4597]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2009/598/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1980/2000 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 iulie 2000 privind sistemul comunitar revizuit de acordare a etichetei ecologice (1), în special articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf,

după consultarea Comitetului Uniunii Europene pentru etichetare ecologică,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1980/2000 prevede că eticheta ecologică comunitară poate fi acordată unui produs care prezintă caracteristici care îi permit să contribuie semnificativ la îmbunătățirea unor aspecte de mediu esențiale.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 1980/2000 prevede stabilirea unor criterii specifice de etichetare ecologică pe grupe de produse, elaborate pe baza criteriilor prevăzute de Comitetul Uniunii Europene pentru etichetare ecologică.

(3)

Regulamentul prevede, de asemenea, că revizuirea criteriilor de etichetare ecologică și a cerințelor asociate de evaluare și verificare trebuie să aibă loc în timp util, înainte de expirarea perioadei de valabilitate a criteriilor stabilite pentru grupa de produse respectivă.

(4)

În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1980/2000, a avut loc revizuirea în timp util a criteriilor ecologice și a cerințelor de evaluare și verificare aferente prevăzute de Decizia 2002/740/CE a Comisiei din 3 septembrie 2002 de stabilire a criteriilor ecologice revizuite de acordare a etichetei ecologice comunitare pentru saltelele de pat (2). Aceste criterii ecologice și cerințele de evaluare și verificare aferente sunt valabile până la 31 martie 2010.

(5)

Având în vedere această revizuire, pentru a reflecta progresele științifice și evoluția pieței, este necesară modificarea definiției grupei de produse și stabilirea unor noi criterii ecologice.

(6)

Este necesar ca criteriile ecologice, precum și cerințele de evaluare și verificare aferente să fie valabile pe o perioadă de patru ani de la data adoptării prezentei decizii.

(7)

Prin urmare, Decizia 2002/740/CE trebuie înlocuită.

(8)

Trebuie să se acorde o perioadă de tranziție producătorilor ale căror produse au primit eticheta ecologică pentru saltele de pat pe baza criteriilor stabilite în Decizia 2002/740/CE, astfel încât aceștia să aibă suficient timp să își adapteze produsele în sensul îndeplinirii criteriilor și cerințelor revizuite. De asemenea, producătorilor trebuie să li se permită să depună cereri conform criteriilor stabilite prin Decizia 2002/740/CE, până la expirarea perioadei de valabilitate a respectivei decizii, sau criteriilor stabilite prin prezenta decizie.

(9)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului instituit prin articolul 17 din Regulamentul (CE) nr. 1980/2000,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Grupa de produse „saltele de pat” cuprinde:

(a)

saltele de pat, definite ca produse care servesc drept suprafață de dormit sau odihnă în spații interioare. Produsele constau într-un înveliș de pânză umplut cu materiale de umplere, putând fi așezate pe o structură de pat existentă;

(b)

materiale de umplutură pentru saltele de pat, precum: spumă de latex, spumă din poliuretan și arcuri de pat;

(c)

cadre de pat din lemn, care servesc drept suport pentru saltelele de pat.

(2)   Grupa de produse include saltelele cu arcuri, definite ca somiere tapițate constând în arcuri și materiale de umplere, precum și saltelele prevăzute cu huse de protecție detașabile și lavabile.

(3)   Grupa de produse nu cuprinde saltelele gonflabile și saltelele cu apă, nici saltelele clasificate în conformitate cu Directiva 93/42/CEE a Consiliului (3).

Articolul 2

Pentru a i se acorda eticheta ecologică comunitară pentru produsele care se încadrează în grupa de produse saltele de pat în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1980/2000, o saltea de pat trebuie să respecte criteriile stabilite în anexa la prezenta decizie.

Articolul 3

Criteriile ecologice pentru grupa de produse „saltele de pat”, precum și cerințele de evaluare și verificare aferente acestora sunt valabile pe o perioadă de patru ani de la data adoptării prezentei decizii.

Articolul 4

În scopuri administrative, grupei de produse „saltele de pat” i s-a atribuit numărul de cod „014”.

Articolul 5

Decizia 2002/740/CE se abrogă.

Articolul 6

(1)   Cererile de acordare a etichetei ecologice pentru produsele care se încadrează în grupa de produse saltele de pat, depuse înainte de data adoptării prezentei decizii, se evaluează în conformitate cu condițiile stabilite în Decizia 2002/740/CE.

(2)   Cererile de acordare a etichetei ecologice pentru produsele care se încadrează în grupa de produse saltele de pat, depuse după data adoptării prezentei decizii, dar până cel târziu la 31 martie 2010, se pot baza fie pe criteriile prevăzute în Decizia 2002/740/CE, fie pe criteriile prevăzute de prezenta decizie.

Respectivele cereri se evaluează conform criteriilor pe care au fost fondate.

(3)   Dacă se acordă pe baza unei cereri evaluate în conformitate cu criteriile stabilite în Decizia 2002/740/CE, eticheta ecologică poate fi utilizată pe o perioadă de douăsprezece luni de la data adoptării prezentei decizii.

Articolul 7

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 9 iulie 2009.

Pentru Comisie

Stavros DIMAS

Membru al Comisiei


(1)  JO L 237, 21.9.2000, p. 1.

(2)  JO L 236, 4.9.2002, p. 10.

(3)  JO L 169, 12.7.1993, p. 1.


ANEXĂ

CADRU

Obiectivele criteriilor

Aceste criterii vizează în special:

utilizarea de materiale fabricate de o manieră mai sustenabilă (într-o abordare care ia în considerare analiza ciclului de viață);

limitarea utilizării de compuși ecotoxici;

limitarea nivelurilor de reziduuri toxice;

limitarea contribuției saltelelor de pat la poluarea aerului din spațiile interioare;

promovarea unui produs mai sustenabil și conform cu cele șase principii RE (UNEP 2007):

REgândiți produsul și funcțiile sale. De exemplu, produsul poate fi utilizat în mod mai eficient.

REduceți consumul de energie și de materiale, precum și impacturile socioeconomice de-a lungul întregului ciclu de viață.

REfolosire. Concepeți produsul având în vedere demontarea sa ulterioară pentru refolosirea părților componente.

REciclare. Alegeți materiale care pot fi reciclate.

REparare. Faceți produsul ușor de reparat, de exemplu prin intermediul unor module ușor de înlocuit.

ÎnlocuiRE. Înlocuiți substanțele periculoase prin alternative mai sigure.

Criteriile sunt stabilite la niveluri care promovează etichetarea saltelelor de pat produse cu impact redus asupra mediului.

Cerințe de evaluare și verificare

În cadrul fiecărui criteriu sunt indicate cerințele specifice de evaluare și verificare.

În cazul în care solicitantului i se cere să furnizeze documente, analize, rapoarte de încercare sau alte dovezi ale îndeplinirii criteriilor, se înțelege că acestea pot fi furnizate de solicitant și/sau, după caz, de furnizorul/furnizorii săi și/sau furnizorii acestuia (acestora) etc.

În limita posibilităților, încercările trebuie efectuate de laboratoare acreditate corespunzător, care respectă cerințele generale prevăzute de norma EN ISO 17025.

După caz, organismele competente pot solicita documente justificative sau pot efectua verificări independente.

La evaluarea solicitărilor și la monitorizarea îndeplinirii criteriilor, se recomandă organismelor competente să ia în considerare implementarea sistemelor recunoscute de management de mediu, precum EMAS sau ISO 14001, precum și a declarațiilor de mediu pentru produse. (Notă: implementarea acestor declarații și sisteme de management de mediu nu are caracter obligatoriu.)

CRITERII ECOLOGICE

Notă: Pentru următoarele materiale, sunt definite criterii specifice: spumă de latex, spumă de poliuretan, sârme și arcuri, fibre de nucă de cocos, lemn, fibre și materiale textile. Sunt permise și alte materiale pentru care nu s-au stabilit criterii specifice. Criteriile pentru spuma de latex, spuma de poliuretan sau fibrele de nucă de cocos sunt obligatorii numai dacă materialul reprezintă mai mult de 5 % din greutatea totală a saltelei.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să furnizeze informații detaliate cu privire la materialele care intră în compoziția saltelelor.

1.   Spuma de latex

Notă: Următoarele criterii sunt obligatorii numai dacă spuma de latex reprezintă mai mult de 5 % din greutatea totală a saltelei.

1.1.   Metale grele de extracție:

Concentrațiile metalelor enumerate mai jos nu trebuie să depășească valorile indicate:

Antimoniu

0,5 ppm

Arsenic

0,5 ppm

Plumb

0,5 ppm

Cadmiu

0,1 ppm

Crom (total)

1,0 ppm

Cobalt

0,5 ppm

Cupru

2,0 ppm

Nichel

1,0 ppm

Mercur

0,02 ppm

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să furnizeze un raport de încercare folosind metoda de încercare următoare: eșantion măcinat extras conform DIN 38414-S4, L/S = 10. Filtrare prin membrană filtrantă de 0,45 μm. Analiză folosind spectroscopia atomică de emisie cu plasmă cuplată inductiv (ICP-AES) sau cu hidruri sau cu vapori reci.

1.2.   Formaldehidă

Concentrația de formaldehidă nu trebuie să depășească 20 ppm, măsurată conform standardului ISO 14184-1. Dacă măsurarea se face cu metoda încercării în cameră, concentrația nu trebuie să depășească 0,005 mg/m3.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să furnizeze un raport de testare folosind metoda de încercare următoare: EN ISO 14184-1. Eșantion de 1 g cu 100 g de apă încălzită la 40 °C timp de o oră. Conținutul de formaldehidă din extract se determină cu metoda fotometrică folosind acetilacetonă.

Se poate utiliza și metoda încercării în cameră de emisie: ENV 13419-1, cu EN ISO 16000-3 sau VDI 3484-1 pentru eșantionarea și analiza aerului. Eșantionul se prelevează în mai puțin de o săptămână de la producerea spumei. Ambalarea eșantionului: ambalaj ermetic, individual, din folie de aluminiu sau folie de polietilenă. Condiționare: eșantionul ambalat se păstrează la temperatura camerei timp de cel puțin 24 de ore, după care eșantionul se dezambalează și se introduce imediat în camera de încercare. Condiții de încercare: eșantionul se amplasează pe un suport care permite accesul aerului din toate direcțiile; factorii climatici, conform ENV 13419-1; pentru compararea rezultatelor încercărilor, indicele specific de ventilare a aerului (q = n/l) trebuie să fie 1; indicele de ventilare trebuie să aibă valoarea între 0,5 și 1; eșantionarea aerului trebuie să înceapă la 24 de ore de la încărcarea camerei și să se încheie în cel mult 30 de ore de la încărcare.

1.3.   Compuși organici volatili (COV)

Concentrația de COV nu trebuie să depășească 0,5 mg/m3. În acest context, se consideră COV orice compus organic care la 293,15 K are o presiune a vaporilor de cel puțin 0,01 kPa sau care are o volatilitate echivalentă în condiții de utilizare diferite.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să furnizeze un raport de încercare folosind metoda de încercare următoare: testare în cameră (aceleași condiții ca și cele descrise la criteriul 1.2 pentru formaldehidă), utilizând DIN ISO 16000-6 pentru eșantionarea și analiza aerului.

1.4.   Coloranți, pigmenți, substanțe ignifuge și substanțe chimice auxiliare

Coloranții, pigmenții, substanțele ignifuge și substanțele chimice auxiliare folosite trebuie să satisfacă criteriile corespunzătoare (enumerate mai jos):

(a)   Impurități în coloranți: Substanțe colorante care prezintă afinitate față de fibre (solubile sau insolubile)

Nivelul de impurități ionice din coloranții utilizați nu trebuie să depășească: Ag 100 ppm; As 50 ppm; Ba 100 ppm; Cd 20 ppm; Co 500 ppm; Cr 100 ppm; Cu 250 ppm; Fe 2 500 ppm; Hg 4 ppm; Mn 1 000 ppm; Ni 200 ppm; Pb 100 ppm; Se 20 ppm; Sb 50 ppm; Sn 250 ppm; Zn 1 500 ppm.

Orice metal care face parte integrantă din molecula de colorant (de exemplu, coloranți pe bază de compuși metalici, anumiți coloranți reactivi etc.) nu se ia în considerare la evaluarea respectării acestor valori, care se referă exclusiv la impurități.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate.

(b)   Impurități în pigmenți: Substanțe colorante insolubile fără afinitate față de fibre

Nivelul de impurități ionice din pigmenții utilizați nu trebuie să depășească: As 50 ppm; Ba 100 ppm; Cd 50 ppm; Cr 100 ppm; Hg 25 ppm; Pb 100 ppm; Se 100 ppm; Sb 250 ppm; Zn 1 000 ppm.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate.

(c)   Vopsire prin mordansare cu coloranți de crom

Este interzisă folosirea mordansării cu coloranți de crom.

Evaluare și verificare: Solicitantul furnizează o declarație de neutilizare.

(d)   Coloranți azoici

Nu se folosește nici un colorant azoic care poate produce prin scindare una dintre aminele aromatice următoare:

4-aminodiphenyl

(92-67-1)

Benzidine

(92-87-5)

4-chloro-o-toluidine

(95-69-2)

2-naphthylamine

(91-59-8)

o-amino-azotoluene

(97-56-3)

2-amino-4-nitrotoluene

(99-55-8)

p-chloroaniline

(106-47-8)

2,4-diaminoanisol

(615-05-4)

4,4′-diaminodiphenylmethane

(101-77-9)

3,3′-dichlorobenzidine

(91-94-1)

3,3′-dimethoxybenzidine

(119-90-4)

3,3′-dimethylbenzidine

(119-93-7)

3,3′-dimethyl-4,4′-diaminodiphenylmethane

(838-88-0)

p-cresidine

(120-71-8)

4,4′-oxydianiline

(101-80-4)

4,4′-thiodianiline

(139-65-1)

o-toluidine

(95-53-4)

2,4-diaminotoluene

(95-80-7)

2,4,5-trimethylaniline

(137-17-7)

4-aminoazobenzene

(60-09-3)

o-anisidine

(90-04-0)

2,4-Xylidine

 

2,6-Xylidine

 

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte declarația de neutilizare a acestor coloranți. Dacă această declarație se verificării, se vor utiliza normele EN 14 362-1 și EN 14 362-2. (Notă: la verificarea 4-aminoazobenzenului sunt posibile reacții fals pozitive, de aceea se recomandă confirmarea.)

(e)   Coloranți carcinogeni, mutageni sau toxici pentru reproducere

Nu se folosesc următorii coloranți:

C.I. Basic Red 9;

C.I. Disperse Blue 1;

C.I. Acid Red 26;

C.I. Basic Violet 14;

C.I. Disperse Orange 11;

C. I. Direct Black 38;

C. I. Direct Blue 6;

C. I. Direct Black 28;

C. I. Disperse Yellow 3.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de neutilizare a acestor coloranți.

Este interzisă folosirea substanțelor colorante sau a preparatelor colorante conținând mai mult de 0,1 % în greutate din substanțele care, la momentul depunerii cererii, corespund criteriilor de atribuire a oricărei fraze de risc enumerată mai jos (sau a unor combinații ale acestora):

R40 (posibil efect cancerigen, dovezi insuficiente);

R45 (poate cauza cancer);

R46 (poate provoca anomalii genetice ereditare);

R49 (poate cauza cancer prin inhalare);

R60 [poate altera funcția de reproducere (fertilitatea)];

R61 (poate provoca efecte dăunătoare asupra copilului nenăscut, în timpul sarcinii);

R62 [posibil risc de alterare a funcției de reproducere (fertilității)];

R63 (posibil risc de efecte dăunătoare asupra copilului nenăscut, în timpul sarcinii);

R68 (posibil risc de efecte ireversibile),

conform prevederilor Directivei 67/548/CEE a Consiliului (1).

Ca alternativă, clasificarea poate fi realizată conform Regulamentului (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor, de modificare și de abrogare a Directivelor 67/548/CEE și 1999/45/CE, precum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 (2). În acest caz, la materiile prime nu pot fi adăugate nicio substanță și niciun preparat cărora, la momentul aplicării, li se atribuie sau li se pot atribui frazele de pericol de mai jos (sau combinații ale acestora): H351, H350, H340, H350i, H360F, H360D, H361f, H361d H360FD, H361fd, H360Fd, H360Df, H341.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de neutilizare a acestor coloranți.

(f)   Coloranți cu potențial iritant

Nu este permisă folosirea următorilor coloranți:

C.I. Disperse Blue 3

C.I. 61 505

C.I. Disperse Blue 7

C.I. 62 500

C.I. Disperse Blue 26

C.I. 63 305

C.I. Disperse Blue 35

 

C.I. Disperse Blue 102

 

C.I. Disperse Blue 106

 

C.I. Disperse Blue 124

 

C.I. Disperse Brown 1

 

C.I. Disperse Orange 1

C.I. 11 080

C.I. Disperse Orange 3

C.I. 11 005

C.I. Disperse Orange 37

 

C.I. Disperse Orange 76

(denumit anterior Orange 37)

 

C.I. Disperse Red 1

C.I. 11 110

C.I. Disperse Red 11

C.I. 62 015

C.I. Disperse Red 17

C.I. 11 210

C.I. Disperse Yellow 1

C.I. 10 345

C.I. Disperse Yellow 9

C.I. 10 375

C.I. Disperse Yellow 39

 

C.I. Disperse Yellow 49

 

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de neutilizare a acestor coloranți.

1.5.   Coloranți pe bază de complecși metalici

Nu este permisă utilizarea de coloranți pe bază de complecși de cupru, plumb, crom sau nichel.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de neutilizare.

1.6.   Clorfenoli

Nu este admisă prezența nici unui clorfenol (săruri sau esteri) cu concentrație mai mare de 0,1 ppm, cu excepția fenolilor mono- sau diclorurați (săruri sau esteri), care nu trebuie să depășească 1 ppm.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să furnizeze un raport de încercare folosind metoda de încercare următoare: măcinarea a 5 g de eșantion, extragerea de clorfenol sau a sării de sodiu. Analiză cu ajutorul cromatografiei cu gaz (CG), detectarea cu spectrometru de masă sau cu ECD (detector cu captură de electroni).

1.7.   Butadienă

Concentrația de butadienă nu trebuie să depășească 1 ppm.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să furnizeze un raport de încercare folosind metoda de încercare următoare: măcinare și cântărire a eșantionului. Eșantionare cu un dispozitiv de eșantionare tip „headspace”. Analiză cu ajutorul cromatografiei cu gaz, detectare cu ajutorul detectorului cu ionizare prin flacără.

1.8.   Nitrozamine

Concentrația de N-nitrozamine nu trebuie să depășească 0,0005 mg/m3 la măsurarea prin metoda încercării în cameră.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să furnizeze un raport de testare folosind metoda de încercare următoare: încercare în cameră (aceleași condiții ca și cele descrise la criteriul 1.2 pentru formaldehidă), conform normelor Hauptverband der gewerblichen Berufgenossenschaften ZH 1/120.23 (sau cu altă metodă echivalentă) pentru eșantionarea și analiza aerului.

2.   Spumă de poliuretan (PUR)

Notă: Următoarele criterii sunt obligatorii numai dacă spuma de poliuretan reprezintă mai mult de 5 % din greutatea totală a saltelei.

2.1.   Metale grele de extracție

Concentrațiile metalelor enumerate la punctul 1.1 trebuie să corespundă cerințelor valabile pentru spuma de latex prezentate la punctul menționat.

Evaluare și verificare: Aceleași cerințe ca cele specificate la punctul 1.1.

2.2.   Formaldehidă

Concentrația de formaldehidă trebuie să corespundă cerințelor valabile pentru spuma de latex prezentate în detaliu la punctul 1.2.

Evaluare și verificare: Aceleași cerințe ca cele specificate la punctul 1.2.

2.3.   Compuși organici volatili (COV)

Spuma din poliuretan (PUR) trebuie să corespundă cerințelor valabile pentru spuma de latex prezentate în detaliu la punctul 1.3.

Evaluare și verificare: Aceleași cerințe ca cele specificate la punctul 1.3.

2.4.   Coloranți, pigmenți, substanțe ignifuge și substanțe chimice auxiliare

Spuma din poliuretan (PUR) trebuie să corespundă cerințelor valabile pentru spuma de latex prezentate în detaliu la punctul 1.4.

Evaluare și verificare: Aceleași cerințe ca cele specificate la punctul 1.4.

2.5.   Coloranți pe bază de complecși metalici

Spuma din poliuretan (PUR) trebuie să corespundă cerințelor valabile pentru spuma de latex prezentate în detaliu la punctul 1.5.

Evaluare și verificare: Aceleași cerințe ca cele specificate la punctul 1.5.

2.6.   Staniu organic

Nu este permisă folosirea compușilor de staniu mono, bi și triorganici.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de neutilizare. Încercarea nu este obligatorie. Dacă totuși se efectuează un test (de exemplu în scop de verificare sau de monitorizare), se utilizează următoarea metodă de încercare: orice metodă care permite măsurarea compușilor de staniu organic fără a măsura însă și prezența staniului anorganic, cum este octoatul de staniu.

2.7.   Agenți de gonflare

Este interzisă utilizarea compușilor organici halogenați ca agenți de gonflare sau ca agenți de gonflare auxiliari.

Evaluare și verificare: Solicitantul furnizează o declarație că nu s-au utilizat acești agenți de gonflare.

3.   Sârme și arcuri

Notă: Acest criteriu trebuie îndeplinit numai dacă fibrele de cocos reprezintă mai mult de 5 % din greutatea totală a saltelei.

3.1.   Degresare

Dacă degresarea și/sau curățarea sârmelor și/sau a arcurilor se efectuează cu solvenți organici, se recomandă utilizarea unui sistem de curățare/degresare închis.

Evaluare și verificare: Solicitantul furnizează o declarație corespunzătoare.

3.2.   Galvanizare

Suprafața arcurilor nu trebuie să fie acoperită cu un strat metalic galvanizat.

Evaluare și verificare: Solicitantul furnizează o declarație corespunzătoare.

4.   Fibre de nucă de cocos

Dacă materialul din fibră de nucă de cocos este cauciucat, el trebuie să respecte criteriile aplicabile spumei de latex.

Notă: Acest criteriu trebuie îndeplinit numai dacă fibrele de cocos reprezintă mai mult de 5 % din greutatea totală a saltelei.

Evaluare și verificare: Solicitantul furnizează fie o declarație de neutilizare a fibrelor de nucă de cocos cauciucate, fie raportul de încercare, așa cum este descris la criteriul aplicabil spumei de latex.

5.   Material lemnos

5.1.   Gestionarea durabilă a pădurilor

Dacă degresarea și/sau curățarea sârmelor și/sau a arcurilor se efectuează cu solvenți organici, se recomandă utilizarea unui sistem de curățare/degresare închis.

Evaluare și verificare: Solicitantul furnizează o declarație corespunzătoare.

(a)

Totalitatea lemnului de pădure masiv neprelucrat provine din pădurile gestionate prin implementarea principiilor și măsurilor care vizează asigurarea gestionării durabile a pădurilor. În Europa, principiile și măsurile menționate anterior trebuie să corespundă cel puțin definiției gestionării durabile a pădurilor adoptată în prima rezoluție a celei de-a 2-a Conferințe ministeriale privind protecția pădurilor în Europa (Helsinki, 16-17 iunie 1993), orientărilor operaționale la nivel paneuropean pentru gestionarea durabilă a pădurilor adoptate la cea de-a 3-a Conferință ministerială privind protecția pădurilor în Europa (Lisabona, 2-4 iunie 1998) și indicatorilor paneuropeni ameliorați pentru gestionarea durabilă a pădurilor, elaborați la reuniunea la nivel de experți MCPEE din 7-8 octombrie 2002 și adoptați la cea de-a 4-a Conferință ministerială privind protecția pădurilor în Europa (Viena, 28-30 aprilie 2003). În afara Europei, acestea trebuie să corespundă cel puțin principiilor UNCED de gestiune a pădurilor (Rio de Janeiro, iunie 1992) și, unde este aplicabil, criteriilor sau orientărilor pentru gestiunea durabilă a pădurilor adoptate în conformitate cu inițiativele internaționale și regionale respective (ITTO, Procesul de la Montreal, Procesul de la Tarapoto, Inițiativa UNEP/FAO pentru zonele aride din Africa).

(b)

Cel puțin 60 % din lemnul de pădure masiv neprelucrat, definit conform criteriului specificat la litera (a) provine din păduri gestionate în mod durabil certificate prin sisteme independente de certificare a pădurilor, care corespund criteriilor enumerate la punctul 15 din Rezoluția Consiliului din 15 decembrie 1998 privind strategia forestieră în Uniunea Europeană și dezvoltarea sa ulterioară.

(c)

Lemnul provenit din păduri necertificate ca fiind gestionate în mod durabil nu trebuie să provină din:

păduri care fac obiectul unui contencios de ordin funciar sau din păduri primitive;

exploatări forestiere ilegale: lemn recoltat, comercializat sau transportat cu încălcarea dispozițiilor reglementare naționale pertinente sau a tratatelor internaționale (asemenea dispoziții se pot referi, de exemplu, la specii protejate prin Convenția de la Washington privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție, la spălare de bani, corupție și mită (3) și la alte reglementări naționale pertinente);

păduri necertificate care beneficiază de un regim de protecție ridicat: păduri declarate zone de protecție a naturii, în care sunt interzise activitățile forestiere, cum ar fi păduri care nu pot fi exploatate datorită unor regimuri de protecție speciale.

Evaluare și verificare: Solicitantul indică tipul, cantitatea și originea lemnului utilizat în fabricarea produsului care poartă eticheta ecologică comunitară. Originea lemnului masiv neprelucrat trebuie indicată cu suficientă precizie pentru a permite să se întreprindă verificări, ori de câte ori se consideră necesar.

Pentru lemnul masiv neprelucrat provenit din păduri gestionate în mod durabil, este solicitat controlul lanțului de custodie, drept dovadă a originii din resurse forestiere durabile. Fabricantul furnizează dovezi că au fost întreprinse măsuri pentru a obține un certificat de lanț de custodie fiabil, de exemplu o procedură de trasabilitate, o cerere de apartenență la un sistem anume, o cerere scrisă pentru efectuarea controlului lanțului de către o firmă de audit externă.

Pentru lemn neprelucrat masiv provenit din păduri care nu beneficiază de gestionare durabilă certificată, solicitantul și/sau furnizorul său indică specia, cantitatea și originea materialului lemnos utilizat. Originea trebuie indicată cu suficientă precizie, pentru a se putea stabili dacă materialul lemnos provine din păduri gestionate în mod corespunzător. Trebuie puse la dispoziție declarațiile corespunzătoare, documentul de închiriere a mijlocului de transport, codul produsului sau o declarație prin care se atestă faptul că cerințele enunțate la literele (a) și (c) sunt îndeplinite. De asemenea, trebuie furnizate dovezi provenind din sistemele de certificare forestieră existente, care să ateste punerea în aplicare a cerințelor menite să evite folosirea de materii prime din surse controversate.

5.2.   Emisii de formaldehidă provenind din materiale pe bază de lemn netratat

Materialele pe bază de lemn pot fi utilizate într-o saltea, dacă îndeplinesc cerințele următoare:

Plăci aglomerate: emisiile de formaldehidă provenite din plăci aglomerate în stare brută, deci înainte de prelucrare și acoperire cu strat protector, nu trebuie să depășească 50 % din valoarea limită care i-ar permite încadrarea în clasa E1 conform normei EN 312-1.

Evaluare și verificare: Solicitantul și/sau furnizorul său aduc dovezi care atestă faptul că materialele pe bază de lemn îndeplinesc această cerință conform normei europene EN 312-1.

Panourile de fibre: pentru orice panou de fibre utilizat, conținutul de formaldehidă poate fi de maximum 50 % din valoarea limită care i-ar permite încadrarea în clasa de calitate A, în conformitate cu standardul EN 622-1. Cu toate acestea, panourile de fibră încadrate în clasa A pot fi acceptate dacă nu reprezintă mai mult de 50 % din cantitatea totală de lemn și materiale pe bază de lemn utilizate în produs.

Evaluare și verificare: Solicitantul și/sau furnizorul său aduc dovezi care atestă faptul că materialele pe bază de lemn îndeplinesc această cerință conform normei europene EN 13986 (aprilie 2005).

6.   Textile (fibre și țesături)

Materialele textile folosite pentru acoperirea saltelelor trebuie să îndeplinească următoarele cerințe în privința coloranților și a altor produse chimice, cât și a adecvării la utilizare (materialele textile cărora li s-a acordat eticheta ecologică comunitară corespund acestor cerințe):

6.1.   Substanțe biocide

Clorfenolii (sărurile și esterii acestora), PCB și compușii organostanici nu trebuie utilizați în timpul transportului sau depozitării saltelelor sau a saltelelor semifabricate.

Evaluare și verificare: Solicitantul furnizează o declarație de neutilizare a acestor substanțe sau compuși în firele textile, în țesături sau în produsele finite. În cazul în care declarația sa este supusă verificării, se folosește următoarea metodă de încercare și următoarea valoare limită: extracție corespunzătoare, derivare cu anhidridă acetică, analiză prin cromatografie gaz-lichid cu detectare prin captură de electroni, valoare limită 0,05 ppm.

6.2.   Substanțe chimice auxiliare

Nu trebuie folosiți și nu trebuie să intre în compoziția niciunui preparat sau formule alchilfenoletoxilații (APEO), sulfonații liniari ai alchilbenzenului (LAS), clorura de bis(alchilstearină hidrogenată) dimetilamoniu (DTDMAC), clorura de dimetil distearil amoniu (DSDMAC), clorură de di(stearină solidificată) dimetilamoniu, acidul etilendiaminotetraacetic (EDTA) și acidul dietilentriaminopentaacetic (DTPA).

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de neutilizare.

6.3.   Detergenți, emolienți pentru țesături și agenți de chelatizare

În toate amplasamentele în care se desfășoară procesare umedă, cel puțin 95 % în greutate din emolienții pentru țesături, agenții de chelatizare și detergenții utilizați trebuie să fie suficient de degradabili sau eliminabili prin instalațiile de epurare a apelor reziduale.

Această condiție nu este valabilă pentru surfactanții din detergenți, care, în orice amplasament în care se desfășoară procesarea umedă, trebuie să fie prezinte biodegradabilitate finală aerobă.

Evaluare și verificare: Termenul „suficient de biodegradabil și eliminabil” este cel definit anterior pentru criteriul privind produsele auxiliare și agenții de finisare pentru fibre și fire textile. Solicitantul trebuie să furnizeze documentația adecvată, fișe de date privind siguranța, rapoarte de încercare și/sau declarații privind metodele de încercare și rezultatele acestora în conformitate cu datele prezentate mai sus și demonstrând respectarea acestui criteriu pentru toți detergenții, emolienții și agenții de chelatizare utilizați.

Pentru „degradarea finală aerobă” este valabilă definiția din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 648/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (4). Solicitantul trebuie să furnizeze documentația adecvată, fișe de date privind siguranța, rapoarte de încercare și/sau declarații privind metodele de încercare și rezultatele acestora în conformitate cu datele de mai sus și demonstrând respectarea acestui criteriu pentru toți detergenții, emolienții și agenții de chelatizare utilizați.

6.4.   Agenți de înălbire

Pentru înălbirea firelor, a țesăturilor sau a produselor finite nu trebuie să se utilizeze niciun fel de agenți care conțin clor.

Această cerință nu se aplică producției de fibre celulozice artificiale.

Evaluare și verificare: Solicitantul furnizează o declarație de neutilizare a agenților de înălbire clorurați.

6.5.   Impurități în coloranți

Substanțe colorante care prezintă afinitate față de fibre (solubile sau insolubile)

Nivelul de impurități ionice din coloranții utilizați nu trebuie să depășească: Ag 100 ppm; As 50 ppm; Ba 100 ppm; Cd 20 ppm; Co 500 ppm; Cr 100 ppm; Cu 250 ppm; Fe 2 500 ppm; Hg 4 ppm; Mn 1 000 ppm; Ni 200 ppm; Pb 100 ppm; Se 20 ppm; Sb 50 ppm; Sn 250 ppm; Zn 1 500 ppm.

Orice metal care face parte integrantă din molecula de colorant (de exemplu, coloranți pe bază de compuși metalici, anumiți coloranți reactivi etc.) nu se ia în considerare la evaluarea respectării acestor valori, care se referă exclusiv la impurități.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate.

6.6.   Impurități în pigmenți

Substanțe colorante insolubile fără afinitate față de fibre

Nivelul de impurități ionice din pigmenții utilizați nu trebuie să depășească: As 50 ppm; Ba 100 ppm; Cd 50 ppm; Cr 100 ppm; Hg 25 ppm; Pb 100 ppm; Se 100 ppm; Sb 250 ppm; Zn 1 000 ppm.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate.

6.7.   Vopsire prin mordansare cu coloranți de crom

Este interzisă folosirea mordansării cu coloranți de crom.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de neutilizare.

6.8.   Coloranți pe bază de compuși metalici

Dacă se folosesc coloranți cu conținut de compuși metalici pe bază de cupru, crom sau nichel:

În cazul colorării celulozei, unde coloranții pe bază de compuși metalici fac parte din rețeta colorantului, sub 20 % din fiecare dintre coloranții pe bază de compuși metalici aplicați (intrați în proces) sunt deversați în stații de epurare a apelor reziduale (în interiorul sau în afara fabricii).

În cazul tuturor celorlalte procese de colorare, unde coloranții pe bază de compuși metalici fac parte din rețeta colorantului, sub 7 % din fiecare dintre coloranții pe bază de compuși metalici (intrați în proces) sunt deversați în stații de epurare a apelor reziduale (în interiorul sau în afara fabricii).

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte fie o declarație de neutilizare, fie documentația sau rapoarte de încercare folosind următoarele metode de încercare: ISO 8288 pentru Cu, Ni; EN 1233 pentru Cr.

Emisiile în apă după tratare nu trebuie să depășească: Cu 75 mg/kg (fibră, fir textil sau țesătură); Cr 50 mg/kg; Ni 75 mg/kg.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte fie o declarație de neutilizare, fie documentația sau rapoarte de încercare folosind următoarele metode de încercare: ISO 8288 pentru Cu, Ni; EN 1233 pentru Cr.

6.9.   Coloranți azoici

Nu trebuie folosit niciun colorant azoic care poate produce prin scindare una dintre aminele aromatice următoare:

4-aminodiphenyl

(92-67-1)

Benzidine

(92-87-5)

4-chloro-o-toluidine

(95-69-2)

2-naphthylamine

(91-59-8)

o-amino-azotoluene

(97-56-3)

2-amino-4-nitrotoluene

(99-55-8)

p-chloroaniline

(106-47-8)

2,4-diaminoanisol

(615-05-4)

4,4′-diaminodiphenylmethane

(101-77-9)

3,3′-dichlorobenzidine

(91-94-1)

3,3′-dimethoxybenzidine

(119-90-4)

3,3′-dimethylbenzidine

(119-93-7)

3,3′-dimethyl-4,4′-diaminodiphenylmethane

(838-88-0)

p-cresidine

(120-71-8)

4,4′-oxydianiline

(101-80-4)

4,4′-thiodianiline

(139-65-1)

o-toluidine

(95-53-4)

2,4-diaminotoluene

(95-80-7)

2,4,5-trimethylaniline

(137-17-7)

4-aminoazobenzene

(60-09-3)

o-anisidine

(90-04-0)

2,4-Xylidine

 

2,6-Xylidine

 

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte declarația de neutilizare a acestor coloranți. Dacă această declarație este supusă verificării, se vor utiliza normele EN 14 362-1 și EN 14 362-2. (Notă: la verificarea 4-aminoazobenzenului sunt posibile reacții fals pozitive, de aceea se recomandă confirmarea rezultatelor.)

6.10.   Coloranți carcinogeni, mutageni sau toxici pentru reproducere

(a)

Nu trebuie folosiți coloranții următori:

C.I. Basic Red 9;

C.I. Disperse Blue 1;

C.I. Acid Red 26;

C.I. Basic Violet 14;

C.I. Disperse Orange 11;

C.I. Direct Black 38;

C.I. Direct Blue 6;

C.I. Direct Black 28;

C.I. Disperse Yellow 3.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de neutilizare a acestor coloranți.

(b)

Este interzisă folosirea substanțelor colorante sau a preparatelor colorante conținând mai mult de 0,1 % în greutate din substanțele care, în momentul depunerii cererii, corespund criteriilor de atribuire a oricăreia dintre frazele de risc enumerate mai jos (sau a unor combinații ale acestora):

R40 (posibil efect cancerigen, dovezi insuficiente);

R45 (poate cauza cancer);

R46 (poate provoca anomalii genetice ereditare);

R49 (poate cauza cancer prin inhalare);

R60 [poate altera funcția de reproducere (fertilitatea)];

R61 (poate provoca efecte dăunătoare asupra copilului nenăscut, în timpul sarcinii);

R62 [posibil risc de alterare a funcției de reproducere (fertilității)];

R63 (posibil risc de efecte dăunătoare asupra copilului nenăscut, în timpul sarcinii);

R68 (posibil risc de efecte ireversibile),

conform definițiilor din Directiva 67/548/CEE.

Ca alternativă, clasificarea poate fi realizată conform Regulamentului (CE) nr. 1272/2008. În acest caz, la materiile prime nu poate fi adăugată nicio substanță sau preparat cărora, la momentul aplicării, li se atribuie sau li se pot atribui frazele de pericol de mai jos (sau combinații ale acestora): H351, H350, H340, H350i, H360F, H360D, H361f, H361d H360FD, H361fd, H360Fd, H360Df, H341.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de neutilizare a acestor coloranți.

6.11.   Coloranți cu potențial iritant

Nu trebuie folosiți coloranții următori:

C.I. Disperse Blue 3

C.I. 61 505

C.I. Disperse Blue 7

C.I. 62 500

C.I. Disperse Blue 26

C.I. 63 305

C.I. Disperse Blue 35

 

C.I. Disperse Blue 102

 

C.I. Disperse Blue 106

 

C.I. Disperse Blue 124

 

C.I. Disperse Brown 1

 

C.I. Disperse Orange 1

C.I. 11 080

C.I. Disperse Orange 3

C.I. 11 005

C.I. Disperse Orange 37

 

C.I. Disperse Orange 76

(anterior denumit Orange 37)

 

C.I. Disperse Red 1

C.I. 11 110

C.I. Disperse Red 11

C.I. 62 015

C.I. Disperse Red 17

C.I. 11 210

C.I. Disperse Yellow 1

C.I. 10 345

C.I. Disperse Yellow 9

C.I. 10 375

C.I. Disperse Yellow 39

 

C.I. Disperse Yellow 49

 

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație de neutilizare a acestor coloranți.

6.12.   Rezistența culorii la transpirație (acidă, alcalină)

Rezistența culorii la transpirație (acidă și alcalină) trebuie să se situeze cel puțin între nivelurile 3-4 (pentru modificarea culorii și pete).

Cu toate acestea, nivelul 3 este admis în cazul materialelor de culoare închisă (intensitatea culorii > 1/1) din lână regenerată sau cu peste 20 % mătase.

Criteriul nu se aplică produselor albe sau celor necolorate și neimprimate.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte rapoarte de încercare folosind norma EN: ISO 105 E04 (acidă și alcalină, comparație cu țesăturile multifibră).

6.13.   Rezistența culorii la frecare umedă

Rezistența culorii la frecare umedă trebuie să se situeze cel puțin între nivelurile 2-3. Cu toate acestea, nivelul 2 este admis pentru denim colorat în indigo.

Criteriul nu se aplică produselor albe sau celor necolorate și neimprimate.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte rapoarte de testare folosind norma EN: ISO 105 X12.

6.14.   Rezistența culorii la frecare uscată

Rezistența culorii la frecare uscată trebuie să se situeze cel puțin la nivelul 4.

Cu toate acestea, nivelul 3-4 este admis pentru denim colorat în indigo.

Criteriul nu se aplică produselor albe sau celor necolorate și neimprimate.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte rapoarte de testare folosind norma EN: ISO 105 X12.

7.   Cleiuri

Nu trebuie folosite cleiurile care conțin solvenți organici. (Acest criteriu nu se aplică cleiurilor utilizate la reparații ocazionale.) În acest context, se consideră COV orice compus organic care la 293,15 K are o presiune a vaporilor de cel puțin 0,01 kPa sau care are o volatilitate echivalentă în condițiile de utilizare date.

Nu se folosește niciun adeziv care, în momentul depunerii cererii, corespunde criteriilor de atribuire a oricăreia dintre frazele de risc enumerată mai jos (sau a unor combinații ale acestora):

Cancerigen (R45, R49, R40);

Dăunător pentru sistemul de reproducere (R46, R40);

Genetic dăunător (R60-R63);

Toxic (R23-R28),

în conformitate cu dispozițiile legislative privind clasificarea și etichetarea substanțelor chimice periculoase în orice sistem de clasificare din Uniunea Europeană [Directiva 1999/45/CE a Parlamentului European și a Consiliului (5)]

Ca alternativă, clasificarea poate fi realizată conform Regulamentului (CE) nr. 1272/2008. În acest caz, la materiile prime nu poate fi adăugată nicio substanță sau preparat cărora, la momentul aplicării, li se atribuie sau li se pot atribui frazele de pericol de mai jos (sau combinații ale acestora): H351, H350, H340, H350i, H360F, H360D, H361f, H361d H360FD, H361fd, H360Fd, H360Df, H331, H330, H311, H301, H310, H300, H370, H372.

Evaluare și verificare: Solicitantul furnizează o declarație în care se arată că cleiurile utilizate îndeplinesc acest criteriu și documentația corespunzătoare.

8.   Emisii de COV și COVS ale întregii saltele

Prin analogie cu „procedura de evaluare a riscurilor pentru sănătate a compușilor organici volatili (COV)”, elaborată în 2005 de către AgBB, emisiile de COV ale întregii saltele nu trebuie să depășească valorile de emisie enumerate mai jos măsurate în camera de încercare (informații disponibile la adresa www.umweltbundesamt.de/building-products/agbb.htm).

Substanța

Valoare finală în a 7-a zi

Valoare finală în a 28-a zi

Formaldehidă

< 60 μg/m3

(< 0,05 ppm)

< 60 μg/m3

(< 0,05 ppm)

Alte aldehide

< 60 μg/m3

(< 0,05 ppm)

< 60 μg/m3

(< 0,05 ppm)

Total compuși organici (domeniu de retenție: C6-C16)

< 500 μg/m3

< 200 μg/m3

Total compuși organici (domeniul de retenție peste C16)

< 100 μg/m3

< 40 μg/m3

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o analiză a încercării în cameră bazată pe normele EN 13419-1 și EN 13419-2. Analiza COV trebuie să fie conformă cu standardul ISO 16000-6.

9.   Substanțe ignifuge utilizate în întreaga masă a saltelei

Se pot utiliza în produs numai substanțele ignifuge legate chimic în materialul saltelei sau la suprafața materialelor (substanțe ignifuge reactive). Dacă substanțele ignifuge utilizate poartă una dintre mențiunile R enumerate mai jos, aceste substanțe ignifuge reactive trebuie modificate în structura lor chimică, astfel încât, la momentul cererii, niciuna dintre mențiunile periculoase respective să nu mai fie valabilă pentru materialul utilizat (mai puțin de 0,1 % din materialul ignifug poate să subziste în forma sa anterioară cererii).

R40 (posibil efect cancerigen, dovezi insuficiente);

R45 (poate cauza cancer);

R46 (poate provoca anomalii genetice ereditare);

R49 (poate cauza cancer prin inhalare);

R50 (foarte toxic pentru organismele acvatice);

R51 (toxic pentru organismele acvatice);

R52 (nociv pentru organismele acvatice);

R53 (poate provoca efecte adverse pe termen lung asupra mediului acvatic);

R60 [poate altera funcția de reproducere (fertilitatea)];

R61 (poate provoca efecte dăunătoare asupra copilului nenăscut, în timpul sarcinii);

R62 (posibil risc de alterare a funcției de reproducere (fertilității)];

R63 (posibil risc de efecte dăunătoare asupra copilului nenăscut, în timpul sarcinii);

R68 (posibil risc de efecte ireversibile),

conform definițiilor din Directiva 67/548/CEE a Consiliului.

Sunt interzise substanțele ignifuge care sunt doar amestecate mecanic în materialele saltelei sau în huse (substanțe ignifuge adiționale).

Ca alternativă, clasificarea poate fi realizată conform Regulamentului (CE) nr. 1272/2008. În acest caz, la materiile prime nu poate fi adăugată nicio substanță sau preparat cărora, la momentul aplicării, li se atribuie sau li se pot atribui frazele de pericol de mai jos (sau combinații ale acestora): H351, H350, H340, H350i, H400, H410, H411, H412, H413, H360F, H360D, H361f, H361d H360FD, H361fd, H360Fd, H360Df, H341.

Evaluare și verificare: Solicitantul furnizează fie o declarație care specifică faptul că nu s-au utilizat substanțe ignifuge, fie indică substanțele ignifuge utilizate și furnizează documentație (precum fișele de date privind siguranța) și/sau declarații care demonstrează că substanțele în cauză respectă acest criteriu.

10.   Substanțe biocide prezente în produsul final

Este permisă doar utilizarea produselor biocide care conțin substanțe active biocide incluse în anexele I, IA și IB la Directiva 98/8/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 februarie 1998 privind comercializarea produselor biodestructive (6) și numai acelea a căror substanță activă este autorizată pentru utilizarea la saltelele de pat în conformitate cu anexa V la Directiva 98/8/CE.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de neutilizare a produselor biocide sau o listă a produselor biocide utilizate.

11.   Durabilitate

Durata de viață a unei saltele de pat de uz casnic este estimată la 10 ani. Speranța de viață a unei saltele poate fi totuși diferită pentru saltelele utilizate în alte condiții, de exemplu în închisori, hoteluri etc.

Saltele pentru adulți:

pierderea în grosime: < 15 %

pierderea în fermitate: < 20 %

Saltele pentru bebeluși:

pierderea în grosime: < 15 %

pierderea în fermitate: < 20 %

Evaluare și verificare: Solicitantul furnizează un raport de încercare, utilizând următoarea metodă de încercare: EN 1957. Pierderile în grosime și în fermitate se calculează în funcție de diferența dintre măsurătorile inițiale (100 de cicluri) și măsurătorile de la finalizarea (30 000 de cicluri) a testului de durabilitate.

12.   Cerințe referitoare la ambalaj

Ambalajul utilizat trebuie să fie:

confecționat din material reciclabil;

marcat pentru a se putea identifica tipul de material plastic în conformitate cu ISO 11469.

Pe ambalaj trebuie să figureze următorul text:

„Pentru mai multe informații privind motivele pentru care acestui produs i s-a acordat «floarea ecologică», vă rugăm să vizitați site-ul web: http://www.ecolabel.eu

Vă rugăm să vă adresați autorităților locale pentru informații cu privire la modul cel mai adecvat de eliminare a vechii dumneavoastră saltele.”

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o mostră de ambalaj al produsului și de informații furnizate împreună cu produsul, împreună cu o declarație de îndeplinire a acestui criteriu.

13.   Informații care figurează pe eticheta ecologică

Caseta 2 de pe eticheta ecologică include următorul text:

„Minimizează poluarea aerului la interior”;

„Este limitată utilizarea substanțelor periculoase”;

„Durabilitate și calitate superioare”.

Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o mostră a ambalajului produsului, pe care figurează eticheta, însoțită de o declarație de îndeplinire a acestui criteriu.


(1)  JO 196, 16.8.1967, p. 1.

(2)  JO L 353, 31.12.2008, p. 1.

(3)  Acestea sunt temele abordate în comunicarea Comisiei cu privire la planul de acțiune al Uniunii Europene pentru aplicarea reglementărilor în domeniul forestier, guvernanță și schimburi comerciale (FLEGT).

(4)  JO L 104, 8.4.2004, p. 1.

(5)  JO L 200, 30.7.1999, p. 1.

(6)  JO L 123, 24.4.1998, p. 1.


Top