EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003D0398

Decizia Consiliului din 19 mai 2003 privind principiile, prioritățile, obiectivele intermediare și condițiile Parteneriatului pentru aderarea Republicii Turcia

OJ L 145, 12.6.2003, p. 40–56 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)
Special edition in Czech: Chapter 11 Volume 047 P. 42 - 58
Special edition in Estonian: Chapter 11 Volume 047 P. 42 - 58
Special edition in Latvian: Chapter 11 Volume 047 P. 42 - 58
Special edition in Lithuanian: Chapter 11 Volume 047 P. 42 - 58
Special edition in Hungarian Chapter 11 Volume 047 P. 42 - 58
Special edition in Maltese: Chapter 11 Volume 047 P. 42 - 58
Special edition in Polish: Chapter 11 Volume 047 P. 42 - 58
Special edition in Slovak: Chapter 11 Volume 047 P. 42 - 58
Special edition in Slovene: Chapter 11 Volume 047 P. 42 - 58
Special edition in Bulgarian: Chapter 11 Volume 031 P. 228 - 244
Special edition in Romanian: Chapter 11 Volume 031 P. 228 - 244
Special edition in Croatian: Chapter 11 Volume 114 P. 182 - 198

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2003/398/oj

11/Volumul 31

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

228


32003D0398


L 145/40

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA CONSILIULUI

din 19 mai 2003

privind principiile, prioritățile, obiectivele intermediare și condițiile Parteneriatului pentru aderarea Republicii Turcia

(2003/398/CE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 390/2001 al Consiliului din 26 februarie 2001 privind asistența pentru Turcia în cadrul strategiei de preaderare, în special instituirea unui parteneriat pentru aderare (1), în special articolul 2,

având în vedere propunerea Comisiei,

întrucât:

(1)

Consiliul European de la Copenhaga menționează decizia adoptată în 1999 la Helsinki, în conformitate cu care Turcia este un stat candidat care este destinat să adere la Uniune pe baza acelorași criterii ce se aplică celorlalte state candidate. Acesta întâmpină favorabil măsurile importante luate de către Turcia pentru îndeplinirea criteriilor de la Copenhaga, în special prin intermediul recentelor pachete de măsuri legislative și al măsurilor ulterioare de punere în aplicare care reglementează un mare număr de priorități-cheie definite în Parteneriatul pentru aderare.

(2)

Consiliul de la Copenhaga a decis că, în scopul sprijinirii Turciei în vederea aderării la Uniunea Europeană, strategia de aderare prevăzută pentru această țară ar trebui să fie consolidată. Comisia a fost invitată să prezinte o propunere privind un parteneriat pentru aderare revizuit.

(3)

Regulamentul (CE) nr. 390/2001 prevede ca, hotărând cu majoritate calificată, la propunerea Comisiei, Consiliul să adopte principiile, prioritățile, obiectivele intermediare și condițiile prevăzute de Parteneriatul pentru aderare propus Turciei, precum și ajustările importante care se vor aduce ulterior acestuia.

(4)

Asistența comunitară se subordonează unor elemente esențiale, în special progreselor realizate în vederea îndeplinirii criteriilor de la Copenhaga. Atunci când lipsește un element esențial, Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, la propunerea Comisiei, poate să ia măsurile corespunzătoare în ceea ce privește orice ajutor de preaderare.

(5)

Consiliul de Asociere CE-Turcia a decis că punerea în aplicare a Parteneriatului pentru aderarea Turciei este examinată, după caz, de către organismele competente ale acordului de asociere.

(6)

În raportul periodic din 2002, Comisia a prezentat o analiză obiectivă a pregătirilor Turciei în vederea aderării și a identificat un anumit număr de domenii de acțiuni prioritare.

(7)

În cadrul pregătirii pentru aderare, Turcia trebuie să elaboreze un program național de adoptare a acquis-ului care ar trebui să cuprindă un calendar pentru realizarea priorităților și obiectivelor intermediare din Parteneriatul pentru aderare,

DECIDE:

Articolul 1

În conformitate cu articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 390/2001, principiile, prioritățile, obiectivele intermediare și condițiile din Parteneriatul pentru aderarea Turciei sunt prevăzute la anexa care face parte integrantă din prezenta decizie.

Articolul 2

Punerea în aplicare a Parteneriatului pentru aderare se examinează și se monitorizează în cadrul organismelor acordului de asociere, precum și de către organismele competente ale Consiliului pe baza raportului periodic care îi este prezentat de către Comisie.

Articolul 3

Prezenta decizie intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 19 mai 2003.

Pentru Consiliu

Președintele

G. PAPANDREOU


(1)  JO L 58, 28.2.2001, p. 1.


ANEXĂ

TURCIA: PARTENERIAT PENTRU ADERARE 2003

1.   INTRODUCERE

Consiliul European, reunit la Luxemburg în decembrie 1997, a hotărât că Parteneriatul pentru aderare ar constitui axa esențială a strategiei de preaderare consolidate prin mobilizarea, într-un cadru unic, a tuturor formelor de asistență acordată statelor candidate. În acest mod, Comunitatea poate să își orienteze ajutorul în funcție de nevoile specifice ale fiecărui stat candidat pentru a-i permite să depășească problemele deosebite pe care le întâlnește în perspectiva aderării.

Primul Parteneriat pentru aderarea Turciei a fost adoptat în martie 2001. Documentul de strategie al Comisiei privind extinderea din 9 octombrie 2002 prevede propunerea de către Comisie a unei versiuni revizuite a Parteneriatului pentru aderarea Turciei.

2.   OBIECTIVE

Parteneriatul pentru aderare are ca obiectiv înscrierea într-un cadru unic a domeniilor de acțiune prioritare identificate în raportul periodic din 2002 al Comisiei privind progresele înfăptuite de către Turcia în vederea aderării la Uniunea Europeană, mijloacele financiare disponibile pentru a o ajuta să pună în aplicare aceste priorități și condițiile aplicabile acestui ajutor. Acesta constituie baza unei serii de instrumente politice destinate sprijinirii statelor candidate în pregătirea lor pentru aderare. În temeiul acestui parteneriat pentru aderare revizuit, Turcia trebuie să adopte un program național revizuit de adoptare a acquis-ului.

3.   PRINCIPII

Domeniile prioritare au fost definite pentru fiecare stat candidat, în funcție de capacitatea sa de îndeplinire a obligațiilor care decurg din criteriile de la Copenhaga, în conformitate cu care aderarea impune statelor candidate:

să aibă instituții stabile care să garanteze democrația, supremația legii, drepturile omului, respectarea și protecția minorităților;

să dispună de o economie de piață funcțională și să aibă capacitatea de a face față presiunii concurențiale și forțelor de piață în interiorul Uniunii;

să aibă capacitatea de a-și asuma obligațiile și, în special, de a subscrie la obiectivele uniunii politice, economice și monetare.

Cu prilejul reuniunii de la Madrid din 1995, Consiliul European a subliniat necesitatea ca statele candidate să își adapteze structurile administrative pentru a asigura punerea în aplicare armonioasă a politicilor comunitare după aderare și, la Luxemburg, în 1997, Consiliul European a subliniat că este necesară încorporarea acquis-ului în legislație, dar nu suficientă în sine, întrucât este necesar să se asigure aplicarea efectivă. Consiliile europene de la Feira și Göteborg din 2000 și, respectiv, 2001 au confirmat importanța capitală pe care o au pentru statele candidate punerea în aplicare și asigurarea respectării acquis-ului și au adăugat că aceasta necesită eforturi importante de consolidare și de reformă a structurilor lor administrative și judiciare.

4.   PRIORITĂȚI

Rapoartele periodice ale Comisiei au evidențiat, în afara progreselor realizate deja, întinderea eforturilor pe care statele candidate trebuie încă să le depună în anumite domenii pentru a-și pregăti aderarea. Este necesar, astfel, să se definească etapele intermediare sub formă de priorități care trebuie să fie însoțite fiecare de obiective precise stabilite în colaborare cu statele în cauză; realizarea acestor obiective condiționează gradul de asistență acordată, avansarea negocierilor în curs cu unele state și deschiderea de noi negocieri cu altele.

În parteneriatele pentru aderare, prioritățile sunt repartizate în două grupe: cea a priorităților pe termen scurt și cea a priorităților pe termen mediu. Prima grupă cuprinde probleme selecționate în ideea că este realist să se presupună că Turcia poate să le îndeplinească în 2003/2004. Îndeplinirea problemelor prioritare din a doua grupă ar necesita mai mult de un an, cu toate că unele lucrări ar trebui să progreseze substanțial în 2003/2004.

Cu toate că Parteneriatul pentru aderare indică domeniile prioritare pentru pregătirea Turciei pentru aderare, Turcia trebuie totuși să caute să rezolve toate problemele identificate în raportul periodic. Este important, de asemenea, ca aceasta să respecte angajamentele privind armonizarea legislativă și punerea în aplicare a acquis-ului, subscrise în cadrul acordului de asociere, uniunii vamale și deciziilor relevante ale Consiliului de Asociere CE-Turcia privind, în special, regimul comercial al produselor agricole. Trebuie reamintit că transpunerea acquis-ului în legislație nu este suficientă în sine; este necesar, de asemenea, să se asigure aplicarea efectivă a acestuia la același nivel ca în Uniunea Europeană. În toate domeniile enumerate în continuare, este necesar să se pună în aplicare acquis-ul și să se asigure aplicarea acestuia într-un mod credibil și eficace.

Analiza raportului periodic al Comisiei a permis definirea următoarelor priorități pentru Turcia:

DIALOG POLITIC EXTINS ȘI CRITERII POLITICE

Priorități (2003/2004)

În conformitate cu concluziile Consiliului European de la Helsinki, în contextul dialogului politic, susținerea cu fermitate a eforturilor depuse pentru găsirea unei soluții globale la problema cipriotă prin continuarea misiunii de bune oficii a Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite și a negocierilor pe baza propunerilor sale.

În conformitate cu concluziile Consiliului European de la Helsinki, în contextul dialogului politic și ținând cont de principiul rezolvării pașnice a diferendelor, înscris în Carta Organizației Națiunilor Unite, punerea în aplicare a tuturor mijloacelor disponibile pentru rezolvarea eventualelor litigii frontaliere subzistente și a altor probleme conexe (a se vedea punctul 4 din concluziile Consiliului European de la Helsinki).

Ratificarea Pactului internațional cu privire la drepturile civile și politice, protocolul său facultativ, precum și Pactul internațional cu privire la drepturile economice, sociale și culturale. Ratificarea Protocolului nr. 6 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Respectarea Convenției europene pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, inclusiv respectarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (secțiunea II din convenție).

Punerea în aplicare a măsurilor de luptă împotriva torturii și a relelor tratamente de către membrii serviciilor de aplicare a legii, în conformitate cu articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și cu recomandările Comitetului European pentru Prevenirea Torturii. Adoptarea altor măsuri care vizează efectuarea de către procurori, în timp util și în mod eficient, a anchetelor pentru faptele care ar putea fi denunțate, precum și măsuri ca instanțele să pronunțe pedepse corespunzătoare celor care sunt condamnați pentru abuzuri.

Garantarea, în practică, a dreptului persoanelor deținute și arestate la accesul în particular la un avocat și garantarea că familia este avertizată de la începutul perioadei de detenție, în conformitate cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Garantarea, în plan legislativ și în practică, a exercitării depline, de către toți indivizii, fără discriminare ori diferență pe bază de limbă, rasă, culoare, sex, opinii politice, religie sau convingeri, a libertăților fundamentale și a drepturilor omului, în conformitate cu instrumentele internaționale și europene relevante la care Turcia este parte.

Continuarea și punerea în aplicare a reformelor privind libertatea de exprimare, în special libertatea presei. Ridicarea restricțiilor legale în conformitate cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului (articolele 10, 17 și 18). Regularizarea situației persoanelor urmărite penal sau condamnate pentru exprimarea nonviolentă de opinii. Punerea în aplicare a dispozițiilor legale privind dreptul la un nou proces după o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului în acest sens.

Continuarea și punerea în aplicare a reformelor privind dreptul la libertatea de asociere și la libertatea de întrunire pașnică. Ridicarea restricțiilor legale în conformitate cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului (articolele 11, 17 și 18), în special în ceea ce privește asociațiile străine și naționale, inclusiv sindicatele. Promovarea dezvoltării societății civile.

Adaptarea și punerea în aplicare a dispozițiilor privind exercitarea libertății de gândire, de conștiință și de religie de către orice persoană și comunitate religioasă, în conformitate cu articolul 9 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Stabilirea condițiilor de funcționare a acestor comunități, în conformitate cu practica din statele membre ale Uniunii Europene. Aceasta cuprinde protecția juridică și judiciară a comunităților, a membrilor și a bunurilor acestora, a învățământului, a numirii și formării clerului, precum și a exercitării drepturilor de proprietate în conformitate cu Protocolul nr. 1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Garantarea diversității culturale și a drepturilor culturale pentru toți cetățenii, indiferent de originea acestora. Garantarea accesului efectiv la emisiuni de radio și de televiziune, precum și la învățământul în alte limbi decât turca prin punerea în aplicare a măsurilor existente și eliminarea restricțiilor restante care împiedică acest acces.

Adaptarea funcționării Consiliului de Securitate Națională în vederea alinierii controlului civil al armatei la practica urmată în statele membre din Uniunea Europeană.

Consolidarea independenței și eficacității sistemului judiciar și promovarea unei interpretări coerente a dispozițiilor legale privind drepturile omului și libertățile fundamentale în conformitate cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Luarea măsurilor care se impun pentru a asigura respectarea obligației de luare în considerare a jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului de către toate instanțele judiciare. Alinierea funcționării instanțelor de securitate ale statului la standardele europene. Pregătirea creării instanțelor judecătorești de apel intermediare.

Continuarea organizării condițiilor de detenție din închisori pentru a fi în conformitate cu standardele în vigoare în statele membre ale Uniunii Europene.

Continuarea formării serviciilor de aplicare a legii în problemele privind drepturile omului și tehnicile moderne de anchetă, în special în ceea ce privește lupta împotriva torturii și a relelor tratamente pentru a preveni încălcările drepturilor omului. Consolidarea formării judecătorilor și procurorilor în aplicarea Convenției Europene a Drepturilor Omului și a jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului.

Continuarea eforturilor de elaborare a unei strategii globale de reducere a disparităților regionale care vizează, în special, îmbunătățirea situației în regiunea de sud-est, pentru a spori posibilitățile economice, sociale și culturale disponibile tuturor cetățenilor. În acest context, este necesară susținerea și accelerarea reîntoarcerii către locurile lor de origine a persoanelor deplasate intern.

Pe termen scurt

Criterii economice

Asigurarea punerii în aplicare a actualului program de dezinflație și de reformă structurală convenit cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială, asigurând, în special, controlul cheltuielilor publice.

Continuarea punerii în aplicare rapide a reformei din sectorul financiar, în special alinierea la standardele internaționale a reglemetărilor prudențiale și de transparență, precum și supravegherea acestora.

Păstrarea independenței autorităților de reglementare a pieței.

Punerea în aplicare a reformelor agricole.

Accelerarea privatizării întreprinderilor aflate în proprietate publică, ținând cont de componenta socială.

Continuarea liberalizării pieței, în special în sectoarele tutunului și zahărului.

Facilitarea și promovarea investițiilor externe directe.

Îmbunătățirea dialogului economic cu Uniunea Europeană, în special în cadrul procedurilor de supraveghere fiscală pentru perioada de preaderare, punând accentul pe măsurile corespunzătoare care vizează crearea unui climat macroeconomic stabil și previzibil și pe punerea în aplicare a reformelor structurale.

Punerea în aplicare a măsurilor pentru abordarea problemei economiei informale.

Capacitatea de a-și asuma obligațiile care decurg din aderare

Libera circulație a mărfurilor

Eliminarea barierelor tehnice și administrative în calea comerțului. Accelerarea alinierii la standardele europene, asigurarea de controale eficace în interiorul pieței și libera circulație a mărfurilor, în conformitate cu legislația privind piața internă.

Începerea punerii în aplicare a certificării, evaluării conformității și a marcajelor CE, în conformitate cu directivele „Noua Abordare” și „Abordare Globală”; consolidarea structurilor existente de supraveghere a pieței și de evaluare a conformității, prin furnizarea de echipamente și prin formare profesională și crearea unei infrastructuri administrative compatibile.

Încheierea lucrărilor privind recunoașterea reciprocă și a alinierii acquis-ului în sectoarele nearmonizate încă (articolele 28-30 din Tratatul CE și instrumente legislative conexe).

Dezvoltarea unei infrastructuri de metrologie eficace și reorganizarea Institutului Turc de Standardizare pentru a permite o separare a funcțiilor de standardizare, de certificare și de supraveghere a pieței.

Continuarea eforturilor în domeniul siguranței alimentelor, inclusiv alinierea progresivă la acquis în domeniul legislației privind produsele alimentare și crearea (sau reorganizarea, după caz) a structurilor instituționale.

Finalizarea alinierii legislației privind achizițiile publice la acquis-ul comunitar.

Sporirea capacității autorității responsabile cu achizițiile publice de a pune în aplicare noua lege privind achizițiile publice și de a asigura monitorizarea acesteia.

Libertatea de a presta servicii

Începerea identificării și eliminarea obstacolelor potențiale la aplicarea dispozițiilor Tratatului CE cu privire la dreptul de stabilire și la libertatea de a presta servicii.

Alinierea la acquis în ceea ce privește prestarea de servicii în societatea informațională.

Finalizarea alinierii legislației în ceea ce privește serviciile financiare, consolidarea structurilor de supraveghere și îmbunătățirea bilanțului aplicării, în special prin garantarea independenței organismelor de reglementare.

Alinierea completă la legislația comunitară în domeniul bancar și cel al asigurărilor și instituirea unei autorități de supraveghere a asigurărilor.

Alinierea la acquis în domeniul protecției datelor cu caracter personal.

Libera circulație a capitalurilor

Eliminarea tuturor restricțiilor la investițiile străine (provenite din Uniunea Europeană) în toate sectoarele economice din Turcia.

Dreptul societăților comerciale

Finalizarea alinierii la acquis a dreptului societăților comerciale și a legislației contabile.

Finalizarea alinierii la acquis a drepturilor de proprietate intelectuală și industrială, în special a legislației privind protecția datelor pentru produsele farmaceutice și consolidarea luptei împotriva pirateriei și contrafacerii.

Concurență

Alinierea la acquis în ceea ce privește ajutoarele de stat și instituirea unei autorități naționale de monitorizare a ajutoarelor de stat pentru a se asigura un control eficace al ajutoarelor de stat, bazat pe criterii comunitare.

Alinierea la acquis a legislației privind monopolurile și întreprinderile care beneficiază de drepturi speciale și exclusive.

Finalizarea alinierii dispozițiilor de aplicare în domeniul antitrust.

Îmbunătățirea rezultatelor în materie de aplicare a legislației în domeniul antitrust, în special pentru întreprinderile aflate în proprietate publică sau întreprinderile care beneficiază de drepturi speciale și exclusive.

Reducerea întârzierilor în finalizarea acțiunilor privind încălcările normelor de concurență.

Agricultură

Finalizarea instituirii unor sisteme de identificare a animalelor, care constituie un element fundamental al sistemului integrat de gestionare și de control. Demararea de lucrări pregătitoare privind alte elemente, precum sistemele de identificare a parcelelor.

Pregătirea unei strategii în vederea adoptării politicii comunitare în domeniul dezvoltării rurale și al strategiei pentru silvicultură.

Adoptarea unei legi-cadru veterinare completate cu norme de aplicare în conformitate cu acquis-ul; consolidarea resurselor umane, tehnice și de informații ale organismelor administrative și științifice responsabile cu teste și inspecții; asigurarea aplicării efective a legislației; intensificarea eforturilor de eradicare a bolilor animalelor, consolidarea planificării de urgență și a capacităților de control.

Identificarea de situri pentru instituirea și funcționarea unui sistem de puncte de control la frontieră cu țările terțe compatibil cu sistemul comunitar.

Adoptarea unui program de transpunere a acquis-ului veterinar și fitosanitar; consolidarea structurilor administrative, științifice și tehnice care permit punerea în aplicare eficientă și eficace a acquis-ului privind protecția plantelor, în special testele în laborator; consolidarea mecanismelor de inspecție atât a producției naționale, cât și a importurilor de plante și de produse vegetale, precum și în unitățile de prelucrare a alimentelor.

Pescuit

Alinierea la acquis a legislației privind gestionarea, controlul, comercializarea și ajustarea structurală a pescuitului.

Transporturi

Adoptarea unui program de transpunere și de punere în aplicare a acquis-ului în domeniul transporturilor, în special al transporturilor aeriene.

Începerea alinierii legislației din domeniul siguranței maritime, precum și al transporturilor rutiere și pe căile ferate; îmbunătățirea punerii în aplicare și asigurării respectării standardelor, în special din domeniul siguranței maritime și al transporturilor rutiere.

Adoptarea, cât mai curând posibil, a unui plan de acțiune pentru transportul maritim care vizează controlul societăților de clasificare și îmbunătățirea funcționării registrului navelor care arborează pavilionul turc. Îmbunătățirea de urgență a siguranței maritime a flotei turce, în conformitate cu Memorandumul de înțelegere de la Paris, prin adoptarea și punerea în aplicare a tuturor măsurilor corespunzătoare.

Consolidarea administrației maritime, în special cea a controlului statului de pavilion.

Adoptarea unui program de adaptare a parcului turc rutier la standardele comunitare.

Fiscalitate

Continuarea alinierii accizelor și a taxei pe valoarea adăugată (TVA) în ceea ce privește, în special, cotele aplicate, natura operațiunilor scutite și baza de impozitare, precum și eliminarea măsurilor fiscale care pot determina tratamente discriminatorii. Asigurarea că viitoarea legislație respectă principiile codului deontologic pentru fiscalitatea întreprinderilor.

Modernizarea și consolidarea administrației fiscale în vederea îmbunătățirii respectării legislației de către contribuabil, precum și a colectării încasărilor din impozite.

Statistici

Adoptarea unei noi legi statistice în conformitate cu standardele Uniunii Europene.

Adoptarea clasificărilor de bază în așteptare (de exemplu NACE, CPA, Prodcom etc.) prin Sistemul de Informații Schengen (SIS) și prin toate instituțiile publice ale sistemului statistic turc.

Adoptarea tuturor unităților statistice relevante (de exemplu UAE, UAEL etc.).

Revizuirea metodologiei aplicate pentru conturile naționale în vederea punerii în aplicare a sistemului european de conturi economice integrate (SEC 95).

Consolidarea strategiei de dezvoltare a statisticilor, în special în următoarele domenii: statistici demografice și de anchetă privind forța de muncă, statistici regionale, statistici comerciale (inclusiv registrul comerțului) și statistici agricole.

Asigurarea unei formări adecvate a personalului și îmbunătățirea capacitatății administrative.

Politică socială și ocuparea forței de muncă

Adoptarea unui program de transpunere a acquis-ului în domeniile dreptului muncii, egalității de șanse între bărbați și femei, sănătății și securității la locul de muncă și luptei împotriva discriminării, precum și al sănătății publice.

Elaborarea unui program anual de finanțare a investițiilor care se bazează pe o estimare realistă a costurilor alinierii și a mijloacelor financiare din sectoarele public și privat.

Crearea condițiilor unui dialog social bipartit și tripartit activ și autonom, inter alia, asigurând în special eliminarea dispozițiilor care restrâng activitățile sindicale și respectarea drepturilor sindicatelor.

Susținerea eforturilor depuse de către partenerii sociali în domeniul consolidării capacităților, în special în perspectiva participării lor viitoare la elaborarea și punerea în aplicare a politicii sociale și a ocupării forței de muncă, în special printr-un dialog social autonom.

Continuarea eforturilor desfășurate în lupta împotriva muncii copiilor.

Reexaminarea capacităților tuturor instituțiilor care participă la transpunerea acquis-ului în domeniu.

Energie

Stabilirea unui program de adoptare a acquis-ului în domeniul energiei, în special în ceea ce privește alte probleme decât cele ce aparțin pieței interne a energiei.

Asigurarea independenței și bunei funcționări a autorității de reglementare în sectoarele electricității și gazelor; dotarea acestei autorități cu mijloacele necesare pentru a putea să se achite în mod corect de sarcina sa.

Crearea unei piețe competitive interne a energiei, în conformitate cu directivele privind electricitatea și gazul.

Continuarea alinierii la acquis în materie de randament energetic și îmbunătățirea punerii în aplicare a practicilor de utilizare rațională a energiei.

Conceperea unui program de reducere a intensității energetice a economiei turce și creșterea utilizării surselor de energie regenerabile, și demararea punerii lor în aplicare.

Politică industrială

Dezvoltarea și punerea în aplicare a unei strategii de încurajare a investițiilor străine în Turcia.

Întreprinderi mici și mijlocii

Dezvoltarea și punerea în aplicare a unei strategii naționale în domeniul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) în conformitate cu Carta Europeană pentru Întreprinderile Mici și cu programul multianual pentru întreprinderi și spirit antreprenorial. Această acțiune trebuie să includă îmbunătățirea mediului comercial al IMM-urilor, în special în ceea ce privește accesul la finanțare.

Alinierea definiției IMM-urilor la aceea pe care o dă Uniunea Europeană.

Educație, formare profesională și tineret

Luarea măsurilor corespunzătoare pentru instituirea unui organism capabil să îndeplinească misiunea de agenție națională, precum și toate mecanismele necesare punerii în aplicare și gestionării financiare corecte a programelor Socrates, Leonardo da Vinci și Tineret.

Telecomunicații și tehnologia informației

Adoptarea de reglementări în domeniile liniilor închiriate, protecției datelor din comunicațiile electronice, interconectării și serviciului universal, selectării operatorului și al portabilității numerelor.

Asigurarea punerii în aplicare efective a legislației privind tarifele și licențele.

Pregătirea unui program de transpunere a noului acquis 2002.

Consolidarea capacităților și competențelor de execuție ale autorității de reglementare.

Începerea alinierii la acquis în domeniul serviciilor poștale.

Cultură și politică în domeniul audiovizualului

Inițierea alinierii legislației aplicabile politicii în domeniul audiovizualului, în special cu privire la directiva „Televiziune fără frontiere”, și asigurarea unei aplicări eficace, previzibile și transparente a noului cadru de reglementare.

Politică regională și coordonare a instrumentelor structurale

Începerea elaborării unei politici naționale de coeziune economică și socială care vizează reducerea diferențelor regionale printr-un plan național de dezvoltare și prin instituirea unor planuri de dezvoltare regională la nivelul NUTS (Nomenclatorul unităților teritoriale de statistică) 2.

Adoptarea unui cadru legislativ care permite facilitarea punerii în aplicare a acquis-ului din acest capitol.

Elaborarea de proceduri bugetare multianuale care prevăd criterii de prioritate pentru investiția publică în regiuni.

Consolidarea structurilor administrative însărcinate cu gestionarea dezvoltării regionale.

Mediu

Adoptarea unui program de transpunere a acquis-ului.

Elaborarea unui program de finanțare a investițiilor care se bazează pe estimarea costului alinierii și pe o evaluare realistă a mijloacelor financiare din sectoarele public și privat.

Inițierea transpunerii și punerii în aplicare a acquis-ului privind legislația-cadru, convențiile internaționale privind mediul, legislația privind protecția naturii, calitatea apei, prevenirea și controlul integrat al poluării, precum și gestionarea deșeurilor.

Punerea în aplicare și asigurarea respectării directivei privind impactul asupra mediului.

Dezvoltarea cooperării transfrontaliere privind apa, în conformitate cu directiva-cadru privind apa și cu convențiile internaționale privind apa la care Comunitatea Europeană este parte.

Sănătate și protecția consumatorului

Continuarea alinierii legislației la acquisși dezvoltarea infrastructurii în vederea unei puneri în aplicare eficace, în special în ceea ce privește supravegherea pieței.

Continuarea dezvoltării sistemelor de notificare a produselor periculoase la nivel național și exploatarea posibilităților de schimb a acestor notificări la nivel internațional prin sistemul Trapex sau alte sisteme corespunzătoare.

Cooperare în domeniul justiție și afaceri interne

Consolidarea luptei împotriva imigrației ilegale, negocierea și încheierea, în cel mai scurt termen, a unui acord de readmisie cu Comunitatea Europeană.

Continuarea intensificării luptei împotriva criminalității organizate, drogurilor, traficului de persoane, fraudei, corupției și spălării banilor, în special prin aliniere legislativă, îmbunătățirea capacităților administrative și o mai bună cooperare între diferitele servicii de aplicare a legii, în conformitate cu standardele comunitare.

Continuarea dezvoltării și consolidării tuturor instituțiilor în cauză, în scopul garantării în mod deosebit a responsabilității poliției. Îmbunătățirea cooperării dintre toate instituțiile însărcinate cu asigurarea respectării legii, inclusiv puterea judecătorească.

Îmbunătățirea capacității administrației publice de a dezvolta o gestionare eficace a frontierelor, inclusiv detectarea documentelor false și a documentelor falsificate, în conformitate cu acquis-ul și cu cele mai bune practici pentru a împiedica și combate imigrația clandestină.

Intensificarea eforturilor de elaborare de programe de informare și de conștientizare privind legislația și cele mai bune practici din Uniunea Europeană în domeniul justiție și afaceri interne (JAI).

Uniune vamală

Alinierea legislației privind zonele libere și punerea în aplicare a noului Cod vamal și a normelor sale de aplicare.

Consolidarea capacităților administrative și operaționale ale administrației vamale.

Garantarea unei totale cooperări administrative privind respectarea acquis-ului și a dispozițiilor Deciziei 1/95, în special în anchetele antifraudă.

Garantarea organizării monopolurilor de stat cu caracter comercial, în special pentru băuturile alcoolice, astfel încât să se evite orice discriminare în schimburile de mărfuri dintre Turcia și statele membre ale Uniunii Europene.

Angajarea unei noi runde de negocieri privind serviciile și achizițiile publice.

În paralel cu alinierea politicii comerciale la cea a Comunității, alinierea regulilor de origine la cele ale regimurilor preferențiale din Comunitatea Europeană, inclusiv sistemul de preferințe generalizate (SPG).

Relații externe

Încheierea alinierii la politica comercială comună a Comunității Europene, prin alinierea la regimurile preferențiale din Comunitatea Europeană, inclusiv SPG.

Continuarea eforturilor în vederea încheierii acordurilor de liber schimb în așteptare cu țările terțe în conformitate cu decizia privind Uniunea vamală.

Control financiar

Adoptarea unei legislații privind controlul intern al finanțelor publice în conformitate cu practica Uniunii Europene și cu standardele de control și de audit adoptate la nivel internațional și asigurarea aplicării sale efective.

Consolidarea capacității administrative de tratare a neregulilor și a cazurilor de fraudă prezumată privind asistența de preaderare, în special pentru comunicarea efectivă a neregulilor la Comisie.

Dispoziții financiare și bugetare

Instituirea sistemului de punere în aplicare descentralizată pentru gestionarea ajutoarelor comunitare de preaderare.

Aplicarea noii structuri bugetare codificate, publicată de Ministerul Finanțelor, tuturor entităților publice, inclusiv a fondurilor bugetare, extrabugetare și revolving, pentru bugetul pe anul 2004.

Pe termen mediu

Criterii economice

Încheierea procesului de privatizare.

Încheierea reformei sectorului financiar și continuarea celei a sectorului agricol.

Garantarea viabilității sistemelor de pensie și de securitate socială.

Asigurarea îmbunătățirii nivelului general al educației și sănătății, acordând o atenție deosebită tinerei generații și regiunilor defavorizate.

Capacitatea de a-și asuma obligațiile care decurg din aderare

Libera circulație a mărfurilor

Încheierea alinierii la acquis-ul comunitar; încheierea consolidării structurilor existente de certificare, de supraveghere a pieței și de evaluare a conformității.

Garantarea unei funcționări eficace a autorității responsabile cu achizițiile publice.

Asigurarea punerii în aplicare și controlul eficace al regimului aplicabil achizițiilor publice, în conformitate cu acquis-ul.

Libera circulație a persoanelor

Realizarea alinierii la acquis în ceea ce privește recunoașterea calificărilor profesionale.

Libera circulație a capitalurilor

Eliminarea tuturor restricțiilor la achiziționarea de bunuri imobile în Turcia de către persoane fizice și juridice resortisante ale Uniunii Europene.

Libertatea de a presta servicii

Încheierea și aplicarea unei legislații aliniate la acquis în domeniu și eliminarea tuturor obstacolelor în calea dreptului de stabilire și a libertății de a presta servicii.

Asigurarea aplicării efective a legislației în domeniul protecției datelor cu caracter personal.

Dreptul societăților comerciale

Asigurarea aplicării efective a legislației aliniate în domeniul proprietății intelectuale și industriale prin consolidarea structurilor și mecanismelor însărcinate cu asigurarea respectării acesteia, inclusiv a puterii judecătorești.

Agricultură

Încheierea instituirii sistemului integrat de gestiune și control.

Instituirea structurilor administrative necesare punerii în aplicare a politicii comunitare în domeniul dezvoltării rurale și al strategiei pentru silvicultură.

Adoptarea bazei juridice, a structurilor administrative și a mecanismelor de punere în aplicare privind instituirea unor organizări comune ale pieței și monitorizarea piețelor agricole.

Prezentarea unui plan și a unui calendar de aliniere a sistemului de puncte de control la frontieră cu țările terțe, în conformitate cu acquis-ul.

Reorganizarea și consolidarea sistemului de siguranța alimentelor și de control al produselor alimentare și alinierea resurselor umane, tehnice și financiare pentru garantarea respectării standardelor comunitare în domeniul siguranței alimentelor.

Elaborarea unui plan însoțit de un calendar de modernizare a unităților de prelucrare a alimentelor în vederea îndeplinirii standardelor de igienă și de sănătate publică ale Uniunii Europene și continuarea înființării unor instalații de testare și de diagnostic.

Pescuit

Reorganizarea și consolidarea capacităților instituționale ale administrației din domeniul pescuitului; alinierea la acquis a practicilor privind gestionarea, controlul, comercializarea și ajustarea structurală a pescuitului; dezvoltarea și instituirea unui sistem informatizat de înmatriculare a navelor de pescuit și de informații statistice, în conformitate cu acquis-ul.

Transporturi

Încheierea alinierii la legislația din domeniul transporturilor rutiere (acces la piață, siguranță rutieră, norme sociale, fiscale și tehnice), transportului pe căile ferate și transportului aerian (siguranță aeriană și administrarea traficului aerian în special).

Asigurarea punerii în aplicare și a respectării efective a reglementării în domeniul transportului, în special în domeniile siguranței maritime, transporturilor rutiere și transportului aerian.

Încheierea alinierii la legislația maritimă a Uniunii Europene privind problemele legate sau nu de siguranță; îmbunătățirea siguranței maritime, în special funcționarea instituțiilor administrative competente din acest domeniu, mai întâi în calitate de stat de pavilion, apoi în calitate de stat de port, și garantarea independenței acestora.

Punerea în aplicare a unui program de adaptare la standardele tehnice ale Comunității Europene a flotei turce de transport, în special a transporturilor maritime și rutiere.

Adoptarea unui program de identificare a principalelor necesități referitoare la infrastructurile de transport din Turcia și a proiectelor conexe de rețele de transport, în conformitate cu orientările Comunității Europene privind rețelele transeuropene din domeniul transporturilor.

Fiscalitate

Încheierea alinierii legislației fiscale naționale la acquis-ul comunitar prin acordarea unei atenții deosebite taxei pe valoare adăugată (TVA) și accizelor.

Continuarea consolidării și modernizării administrației fiscale pentru îmbunătățirea respectării legislației de către contribuabil, precum și a colectării impozitelor.

Uniunea economică și monetară

Armonizarea legislației cu dispozițiile din acquis privind independența băncii centrale, interzicerea acordării sectorului public un acces privilegiat la instituțiile financiare, precum și interzicerea finanțării directe a sectorului public.

Armonizarea în totalitate a statisticilor contabilității naționale cu standardele SEC (Sistemul european al conturilor economice integrate) 95.

Statistici

Alinierea registrului comerțului la standardele Uniunii Europene.

Consolidarea alinierii statisticilor macroeconomice la acquis, în special în ceea ce privește estimarea produsului intern brut (PIB), indicii armonizați ai prețurilor la consum, indicatorii pe termen scurt, balanța de plăți și statisticile sociale.

Politică socială și ocuparea forței de muncă

Transpunerea și punerea în aplicare a reglementării Uniunii Europene în domeniul dreptului muncii, egalității de șanse între bărbați și femei, sănătății și siguranței la locul de muncă, sănătății publice, în special al unui sistem de supraveghere și de control al bolilor transmisibile, precum și al luptei împotriva discriminării; consolidarea structurilor administrative și de execuție în cauză, în special inspectoratele de muncă.

Luarea de măsuri pentru promovarea accesului la îngrijiri medicale, precum și pentru calitatea acestora și îmbunătățirea stării de sănătate a populației.

Asigurarea punerii în aplicare și respectării efective a acquis-ului în domeniul politicii sociale și politicii de ocupare a forței de muncă.

Elaborarea unei strategii naționale pentru ocuparea forței de muncă în perspectiva unei participări ulterioare la strategia europeană, în special prin pregătirea și punerea în aplicare a unei reexaminări comune a politicii de ocupare a forței de muncă, și crearea unei capacități de monitorizare a pieței forței de muncă și a situației sociale.

Definirea unei strategii naționale în domeniul incluziunii sociale și strângerea informațiilor necesare, în conformitate cu practica Uniunii Europene.

Continuarea consolidării protecției sociale prin consolidarea, în special, a reformei sistemului de securitate socială și sistemului de pensii în vederea asigurării viabilității lor financiare, îmbunătățind în același timp nivelul de protecție socială.

Energie

Restructurarea întreprinderilor producătoare de energie și deschiderea piețelor energiei în conformitate cu acquis-ul; continuarea consolidării structurilor administrative și de reglementare.

Eliminarea restricțiilor actuale la comerțul transfrontalier în domeniul energetic.

Încheierea alinierii legislației naționale la acquis-ul comunitar.

Promovarea punerii în aplicare în Turcia a proiectelor identificate ca proiecte de interes comun în orientările Comunității Europene privind rețelele transeuropene.

Întreprinderi mici și mijlocii

Continuarea simplificării mediului comercial al întreprinderilor mici și mijlocii (IMM).

Telecomunicații și tehnologia informației

Pregătirea liberalizării totale a piețelor.

Încheierea transpunerii acquis-ului.

Adoptarea unei politici globale de dezvoltare a sectorului comunicațiilor electronice.

Cultură și politică în domeniul audiovizualului

Încheierea alinierii legislației în domeniul audiovizualului și consolidarea competențelor autorității independente de reglementare în domeniul radioului și televiziunii.

Politică regională și coordonarea instrumentelor structurale

Crearea la nivelul NUTS 2 de autorități regionale responsabile cu punerea în aplicare a planurilor de dezvoltare regională.

Mediu

Încheierea transpunerii acquis-ului comunitar și consolidarea capacităților instituționale, administrative și de control în vederea garantării protecției mediului, și colectarea de date.

Integrarea principiilor de dezvoltare durabilă în definirea și punerea în aplicare a tuturor celorlalte politici sectoriale.

Sănătate și protecția consumatorului

Încheierea alinierii la acquis-ul comunitar.

Conștientizarea consumatorilor și a producătorilor privind noile dispoziții și consolidarea organizațiilor de consumatori.

Uniune vamală

Încheierea alinierii legislației aplicabile, în special în ceea ce privește zonele libere, bunurile și tehnicile cu dublă utilizare, precursorii, precum și mărfurile contrafăcute și piratate.

Asigurarea interconectării sistemelor de tehnologia informației (TI) cu cele ale Comunității [instalarea sistemului CCN/CSI, dezvoltări necesare noului sistem de tranzit computerizat (NCTS), sistem integrat de gestionare a tarifelor].

Justiție și afaceri interne (JAI)

Intensificarea eforturilor de elaborare a programelor de formare durabile privind acquis-ul și punerea sa în aplicare în domeniul JAI, în special în vederea creșterii capacităților administrative și îmbunătățirii cooperării interinstituționale.

Dezvoltarea sistemului de asistență judiciară pentru a permite tuturor cetățenilor să aibă acces la justiție.

Adoptarea acquis-ului comunitar în domeniul protecției datelor și al schimbului de date cu caracter personal pentru nevoile serviciilor de aplicare a legii și crearea capacităților instituționale necesare punerii sale în aplicare, în special prin crearea unei autorități de supraveghere independente, astfel încât să asigure o deplină participare la Sistemul de Informații Schengen și la Europol.

Continuarea alinierii la acquis-ul comunitar a legislației și a practicilor aplicabile pentru vize.

Adoptarea și punerea în aplicare a acquis-ului și a celor mai bune practici ale Uniunii Europene aplicabile imigrării (admisie, readmisie, expulzare), astfel încât să se evite imigrarea clandestină.

Continuarea alinierii la acquisși la cele mai bune practici privind administrarea frontierelor pentru pregătirea punerii în aplicare integrale a acquis-ului Schengen.

Demararea alinierii acquis-ului în domeniul dreptului de azil, în special prin eliminarea rezervei geografice la Convenția de la Geneva din 1951; consolidarea sistemului de examinare și de decizie în domeniul cererilor de azil; crearea de infrastructuri de cazare și a unei susțineri sociale pentru refugiați și solicitanți de azil.

Adoptarea și punerea în aplicare a acquis-ului comunitar în domeniile protecției penale a EUR și a intereselor financiare ale Comunităților, al corupției, al luptei împotriva drogurilor, criminalității organizate, spălării banilor și cooperării judiciare în cauzele penale și civile; consolidarea capacităților administrative și a cooperării dintre diferitele servicii de aplicare a legii și intensificarea cooperării internaționale în aceste domenii.

Dezvoltarea și începerea punerii în aplicare a unei strategii naționale de luptă împotriva drogurilor în conformitate cu strategia și cu planul de acțiune antidrog al Uniunii Europene.

Control financiar

Pregătirea desemnării unui serviciu de coordonare a luptei antifraudă cu o funcționare independentă, care este însărcinat cu coordonarea tuturor aspectelor legislative, administrative și operaționale privind protecția intereselor financiare ale Comunităților.

Adoptarea unei noi legislații pentru reformarea funcției de audit extern în conformitate cu standardele Organizației Internaționale a Instituțiilor Supreme de Audit (Intosai), pentru garantarea independenței Curții de Conturi Turce, pentru eliminarea funcției sale de control ex anteși pentru dezvoltarea metodelor de analiză de audit bazat pe sisteme și pe performanță.

Dispoziții financiare și bugetare

Consolidarea capacității administrative în scopul perceperii taxei pe valoare adăugată (TVA) și a drepturilor vamale și introducerea instrumentelor eficiente de combatere a fraudei.

Crearea unei unități de coordonare însărcinate cu pregătirile administrative ale sistemelor de resurse proprii.

5.   PROGRAMARE

Asistența financiară pentru prioritățile definite în Parteneriatul pentru aderare este acordată prin intermediul deciziilor de finanțare anuale adoptate de către Comisie, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 8 din Regulamentul (CE) nr. 2500/2001 al Consiliului privind asistența financiară de preaderare în favoarea Turciei (JO L 342, 27.12.2001, p. 1). Aceste decizii de finanțare vor fi urmate de semnarea unui protocol de finanțare cu Turcia.

În cursul perioadei 2003-2006, asistența financiară de preaderare se concentrează asupra celor două priorități majore, care sunt consolidarea capacităților instituționale și investițiile. Consolidarea capacităților instituționale se definește ca procesul care are ca scop ajutarea statelor candidate în instituirea structurilor, strategiilor, resurselor umane și competențelor de gestionare necesare consolidării capacităților lor economice, sociale, de reglementare și administrative. Asistența de preaderare contribuie la finanțarea acestei consolidări instituționale în toate domeniile. Aproximativ 30 % din resursele disponibile sunt consacrate acestui scop și sunt derulate și aplicate, în principal, cu statele membre prin intermediul instrumentului de înfrățire instituțională.

A doua prioritate, „investiții”, se prezintă sub două forme:

investiții destinate instituirii sau consolidării infrastructurilor de reglementare necesare (organismele însărcinate cu punerea în aplicare, organismele însărcinate cu asigurarea respectării legii și instanțele de control) pentru garantarea conformității cu acquis-ul și investiții directe legate de acquis și

investiții vizând garantarea coeziunii economice și sociale, ținând cont de importanța disparităților dintre diferitele regiuni din Turcia, precum și de diferența existentă între venitul național turc și media din Uniunea Europeană. Aceste investiții favorizează funcționarea economiei de piață și consolidează capacitatea de a face față presiunii concurențiale și forțelor pieței în cadrul Uniunii Europene.

Aproximativ 70 % din resurse vor fi consacrate pentru investiții. Cooperarea transfrontalieră este esențială, în special pentru actualele frontiere exterioare ale Uniunii Europene și între statele candidate limitrofe, în măsura în care aceasta contribuie la dezvoltarea economică a regiunilor frontaliere ale acestor țări. În cadrul investiției în coeziunea economică și socială, se depun eforturi pentru promovarea participării Turciei la activitățile transfrontaliere și pentru asigurarea coerenței cu abordarea Interreg (inițiativă comunitară privind zonele frontaliere) la frontierele Turciei cu Uniunea Europeană.

Din 2000, Comisia a furnizat Turciei, în medie, o asistență de 177 de milioane EUR anual. Concluziile Consiliului European de la Copenhaga recomandă creșterea considerabilă a acestei sume începând cu 2004. Documentul de strategie a Comisiei „Spre o Uniune extinsă” prevedea cel puțin dublarea nivelului asistenței pentru anul 2006.

5.1.   ROLUL INSTITUȚIILOR FINANCIARE INTERNAȚIONALE

Turcia este unul din marii beneficiari ai asistenței acordate de Banca Europeană de Investiții (BEI). Aceasta poate beneficia de cinci mandate și mecanisme diferite: EuroMed II (mandat de împrumut euromediteranean), mecanismul de parteneriat mediteranean, programul special de acțiune pentru Turcia, programul de asistență pentru redresarea și reconstrucția Turciei după cutremure și mecanismul de preaderare. Turcia a obținut din 1992 până în 1999 împrumuturi totale de 445 de milioane EUR. Această sumă a crescut în mod considerabil și, în cursul perioadei 2000-2002, împrumuturile BEI pentru proiecte în Turcia s-au ridicat la 1 500 de milioane EUR.

Comisia și autoritățile turce s-au străduit, de asemenea, să atingă un grad ridicat de complementaritate între programul de asistență financiară de preaderare și programele de reformă în curs susținute de către instituțiile financiare internaționale, în special Banca Mondială, în domenii precum învățământul, reforma de reglementare și achizițiile publice.

6.   CONDIȚIONALITATE

Turcia va putea beneficia de asistența comunitară acordată pentru finanțarea proiectelor prin intermediul instrumentelor de preaderare numai în cazul în care respectă angajamentele la care a subscris în cadrul acordurilor Comunitatea Europeană-Turcia, în special Decizia privind Uniunea vamală 1/95 și alte decizii, și realizează noi progrese concrete pentru îndeplinirea efectivă a criteriilor de la Copenhaga și, în special, pentru respectarea priorităților specifice din prezentul parteneriat pentru aderare revizuit. În caz de nerespectare a acestor condiții generale, Consiliul poate decide întreruperea asistenței financiare în temeiul articolului 5 din Regulamentul (CE) nr. 2500/2001. De asemenea, sunt introduse condiții speciale în diferitele programe anuale.

7.   MONITORIZARE

Monitorizarea punerii în aplicare a Parteneriatului pentru aderare se asigură în cadrul acordului de asociere. Examinarea punerii în aplicare a priorităților Parteneriatului pentru aderare, precum și a progreselor realizate în ceea ce privește armonizarea legislativă, punerea în aplicare a legislațiilor și asigurarea respectării lor poate fi încredințată subcomitetelor instituite de acordul menționat. Comitetul de Asociere examinează evoluția globală a procesului, progresele realizate și problemele întâlnite în îndeplinirea priorităților din Parteneriatul pentru aderare, precum și probleme specifice pe care i le prezintă subcomitetele.

Monitorizarea programului de aistență financiară de preaderare este asigurată de Turcia împreună cu Comisia Europeană prin intermediul unui comitet mixt de monitorizare. În scopul garantării eficacității acestei monitorizări, proiectele finanțate în cadrul fiecărui protocol de finanțare trebuie să prevadă indicatori care pot fi verificați și cuantificați în mod obiectiv și care să permită evaluarea realizărilor. Monitorizarea stabilită pe baza acestor indicatori ajută Comisia, Comitetul de gestionare Phare și Turcia să reorienteze ulterior programele, după caz, precum și să elaboreze altele noi.

Comitetul de gestionare Phare se asigură ca acțiunile finanțate în cadrul programului de preaderare să fie compatibile atât între ele, cât și cu Parteneriatul pentru aderare, astfel cum se prevede prin Regulamentul (CE) nr. 2500/2001.

Parteneriatul pentru aderare continuă să fie modificat, după caz, în conformitate cu articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 622/98 al Consiliului (JO L 85, 20.3.1998, p. 1).


Top