EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003L0088

Organizarea timpului de lucru

Organizarea timpului de lucru

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2003/88/CE – anumite aspecte ale organizării timpului de lucru

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Directiva stabilește cerințe minime de securitate și sănătate în materie de organizare a timpului de lucru al lucrătorilor în Uniunea Europeană (UE). Aceasta acoperă:

  • perioadele minime de repaus zilnic și săptămânal, concediul anual, pauzele și timpul de lucru maxim săptămânal;
  • aspecte ale muncii de noapte și ale muncii în ture.

ASPECTE-CHEIE

Statele membre ale UE

  • Statele membre trebuie să se asigure că toți lucrătorii beneficiază de:
    • o perioadă minimă de repaus de 11 ore consecutive în decursul fiecărei perioade de 24 de ore;
    • un timp de pauză în orice zi de lucru care depășește șase ore;
    • o perioadă de repaus neîntrerupt de 24 de ore în decursul fiecărei perioade de șapte zile, la care se adaugă cele 11 ore de repaus zilnic;
    • cel puțin patru săptămâni de concediu anual plătit;
    • o medie de maximum 48 de ore de lucru, inclusiv orele suplimentare, în decursul unei perioade de șapte zile.
  • Munca normală de noapte nu ar trebui să depășească, în medie, opt ore pe parcursul unei perioade de 24 de ore.
  • Lucrătorii de noapte au dreptul la controale medicale gratuite la intervale regulate.

Autoritățile naționale

  • Autoritățile naționale pot:
    • să utilizeze perioade de referință care să nu depășească 14 zile pentru a calcula perioadele de repaus săptămânal și care să nu depășească patru luni pentru a calcula media timpului maxim de lucru săptămânal;
    • să prevadă derogări de la aplicarea anumitor părți ale legislației pentru directorii executivi, pentru alte persoane cu puteri decizionale de la nivel superior, pentru lucrătorii din cadrul asociațiilor familiale și pentru lucrătorii care oficiază ceremonii religioase.
  • Derogările de la anumite dispoziții se pot aplica și pentru oricare dintre următoarele:
    • activități de securitate și supraveghere care necesită prezența permanentă în scopul de a proteja bunuri și persoane;
    • continuitatea serviciilor sau a producției în domenii precum spitalele, docurile, aeroporturile, presa și agricultura;
    • intensificări previzibile ale activității (în special în ceea ce privește agricultura, turismul, serviciile poștale, transportul feroviar și cazuri de accidente);
    • derogări stabilite prin convenții colective între angajatori și lucrători.
  • Actul legislativ nu se aplică navigatorilor și nici lucrătorilor care fac obiectul unor cerințe speciale (precum lucrătorii mobili din sectorul transportului rutier, al aviației civile, al transportului feroviar transfrontalier sau pe căile navigabile interioare).
  • Dacă doresc, statele membre pot aplica prevederi de sănătate și securitate mai favorabile.

Comunicare interpretativă

Dreptul la condiții de muncă echitabile este subliniat în principiul 10 (necesitatea de a asigura un mediu de lucru sănătos și sigur) din cadrul Pilonului european al drepturilor sociale și în articolul 31 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (condiții de muncă care respectă sănătatea, securitatea și demnitatea lucrătorilor și care stabilesc un număr maxim de ore de muncă, perioade de repaus zilnic și săptămânal și o perioadă anuală de concediu plătit).

În vederea creșterii gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la drepturile lor sociale, la începutul anului 2023, Comisia Europeană a adoptat o comunicare interpretativă pentru a spori certitudinea și claritatea juridică în ceea ce privește interpretarea Directivei 2003/88/CE. Comunicarea trece în revistă directiva, articol cu articol, precum și jurisprudența relevantă a Curții de Justiție a UE (până la 22 septembrie 2022), cu scopul de a sprijini autoritățile statelor membre, practicienii din domeniul juridic și partenerii sociali în interpretarea acesteia. Aceasta actualizează un comunicat similar din 2017.

Cel mai recent raport al Comisiei privind punerea în aplicare a Directivei 2003/88/CE a fost publicat, de asemenea, în martie 2023.

DE CÂND SE APLICĂ NORMELE?

Directiva 2003/88/CE abrogă și codifică Directiva 93/104/CE. Din acest motiv, nu există un termen limită pentru transpunerea sa în legislația națională. Regulamentul de procedură se aplică de la 2 august 2004.

CONTEXT

Pentru detalii suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru (JO L 299, 18.11.2003, pp. 9-19).

DOCUMENTE CONEXE

Comunicare a Comisiei: Comunicare interpretativă privind Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru (2023/C 143/06) (JO C 143, 26.4.2023, p. 8-77).

Raportul Comisiei către Parlamentul European, Consiliu și Comitetul Economic și Social European: Raport privind punerea în aplicare de către statele membre a Directivei 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru [COM(2023) 72 final, 15.3.2023].

Document de lucru al serviciilor Comisiei – Raport detaliat privind punerea în aplicare de către statele membre a Directivei 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru, care însoțește documentul „Raport al Comisiei către Parlamentul European, Consiliu și Comitetul Economic și Social European – Raport privind punerea în aplicare de către statele membre a Directivei 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru” [SWD(2023) 40 final, 15.3.2023].

Data ultimei actualizări: 15.02.2024

Sus