EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Un mediu informatizat pentru vamă și comerț

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizia nr. 70/2008/CE de înlocuire a procedurilor vamale pe suport de hârtie cu cele electronice la nivelul UE

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DECIZII?

Scopul său este de a promova vama electronică (e-vama) în cadrul Comisiei Europene. Astfel de sisteme facilitează comerțul prin reducerea costurilor și coordonarea procedurilor. Ele permit, de asemenea, schimbul de date între administrațiile vamale din țările UE, comercianți și Comisie. Astfel, acestea îmbunătățesc și facilitează logistica lanțului de aprovizionare și procesele vamale.

ASPECTE-CHEIE

Ca urmare a Comunicării din 2003 privind crearea unui mediu simplu și fără documente în domeniul vamal și al comerțului, s-a convenit în cadrul acestei decizii că Comisia și țările UE vor înființa sisteme e-vamale:

  • sigure;
  • integrate;
  • Interoperabile, și
  • accesibile pentru schimbul de informații ale:
    • datelor conținute în declarațiile vamale;
    • documentelor care însoțesc declarațiile și certificatele vamale și
    • alte informații relevante.

Comisia și țările UE trebuie să stabilească structura și mijloacele de funcționare ale sistemelor electronice vamale.

Măsuri

Pentru a îndeplini obiectivele stabilite în decizie, UE trebuie:

  • să armonizeze schimbul de informații;
  • să revizuie procesele vamale în vederea optimizării eficienței și eficacității acestora;
  • să ofere comercianților o gamă largă de servicii e-vamale.

Rolul Comisiei

Comisia trebuie să coordoneze:

  • înființarea, testarea, exploatarea și întreținerea componentelor UE ale sistemelor computerizate;
  • sistemele și serviciile prevăzute în prezenta propunere cu alte proiecte privind serviciile de guvernare electronică;
  • dezvoltarea paralelă a elementelor naționale și ale UE;
  • serviciile vamale automate și serviciile cu ghișeu unic* la nivelul UE;
  • îndeplinirea sarcinilor care îi sunt atribuite în temeiul unui plan strategic multianual;
  • nevoile de instruire.

De asemenea, Comisia trebuie să monitorizeze progresele înregistrate în ceea ce privește grupul de politică vamală. De asemenea, trebuie să inițieze consultări periodice cu părțile interesate din domeniul economic.

Rolul țărilor UE

Țările UE trebuie să asigure următoarele:

  • înființarea, testarea, exploatarea și întreținerea componentelor naționale ale sistemelor computerizate;
  • coordonarea sistemelor și serviciilor prevăzute în prezenta decizie cu alte proiecte relevante referitoare la guvernarea electronică la nivel național;
  • îndeplinirea sarcinilor care le-au fost atribuite în cadrul planului strategic multianual și al programelor de lucru - cel mai recent program de lucru figurează în Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/578 a Comisiei privind dezvoltarea și implementarea sistemelor electronice necesare pentru punerea în aplicare a Codului vamal al UE (care a înlocuit Codul Vamal Comunitar);
  • promovarea și punerea în aplicare la nivel național a serviciilor de e-vamă și a serviciilor cu ghișeu unic;
  • formarea funcționarilor.

Calendarul serviciilor vamale automatizate

Decizia conține o listă de sisteme și baze de date și stabilește calendarul implementării acestora. Serviciile cu ghișeu unic ar trebui să fie disponibile în decurs de 6 ani.

Finanțarea

Decizia prevede că costurile de punere în aplicare a acesteia trebuie să fie împărțite între UE și țările UE pe baza caracterului lor european sau național. Țările UE urmau să dezvolte modele de împărțire a costurilor. În prezent, aspectele UE ale lucrărilor de modernizare a vămilor primesc finanțare în cadrul programului de acțiune Vamă 2020.

DE CÂND SE APLICĂ DECIZIA?

Se aplică de la 15 februarie 2008.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Servicii cu ghișeu unic: o facilitate care permite părților implicate în comerț și transport să depună informații standardizate și documente cu un singur punct de intrare pentru a îndeplini toate cerințele de reglementare privind importul, exportul și tranzitul. Dacă informațiile sunt electronice, elementele de date individuale trebuie trimise o singură dată.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Decizia nr. 70/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 ianuarie 2008 privind crearea unui mediu informatizat pentru vamă și comerț (JO L 23, 26.1.2008, pp. 21-26)

DOCUMENTE CONEXE

Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/578 a Comisiei din 11 aprilie 2016 de stabilire a programului de lucru referitor la dezvoltarea și instalarea sistemelor electronice prevăzute în Codul vamal al Uniunii (JO L 99, 15.4.2016, pp. 6-20)

Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (reformare) (JO L 269, 10.10.2013, pp. 1-101)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 952/2013 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Comunicare a Comisiei către Consiliu, Parlamentul European și Comitetul Economic și Social European - Un mediu simplu și fără documente pentru vamă și comerț [COM (2003) 452 final, 24.7.2003]

Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului Vamal Comunitar (JO L 302, 19.10.1992, pp. 1-50)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 06.02.2019

Top