EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R0172

Regulamentul (UE) 2017/172 al Comisiei din 1 februarie 2017 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 142/2011 în ceea ce privește parametrii pentru transformarea subproduselor de origine animală în biogaz sau compost, condițiile pentru importul de hrană pentru animale de companie și pentru exportul de dejecții animaliere prelucrate (Text cu relevanță pentru SEE. )

C/2017/0445

OJ L 28, 2.2.2017, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2017/172/oj

2.2.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 28/1


REGULAMENTUL (UE) 2017/172 AL COMISIEI

din 1 februarie 2017

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 142/2011 în ceea ce privește parametrii pentru transformarea subproduselor de origine animală în biogaz sau compost, condițiile pentru importul de hrană pentru animale de companie și pentru exportul de dejecții animaliere prelucrate

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (1), în special articolul 15 alineatul (1) litera (c), articolul 27 litera (g), articolul 41 alineatul (3) și articolul 43 alineatul (3) al doilea paragraf,

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei (2) stabilește normele de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1069/2009, inclusiv parametrii pentru transformarea subproduselor de origine animală în biogaz sau compost, condițiile pentru introducerea pe piață a hranei pentru animale de companie importată și normele pentru exportul materialelor de categoria 2.

(2)

Anexa V la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 stabilește standarde pentru transformarea subproduselor de origine animală în biogaz și compost. În conformitate cu anexa V capitolului III secțiunea 2 punctul 3 litera (b), autoritatea competentă poate, în anumite condiții, să autorizeze cerințe specifice, altele decât cele prevăzute în capitolul III.

(3)

Cu toate acestea, în astfel de cazuri reziduurile de digestie și compostul ar trebui introduse pe piață numai în statul membru în care au fost autorizați parametrii de transformare alternativi. Pentru a furniza autorității competente flexibilitatea necesară în ceea ce privește modul în care ea reglementează instalațiile de biogaz sau de compostare menționate în capitolului III secțiunea 2 punctul 3 din anexa V la Regulamentul (UE) nr. 142/2011, este adecvat să se excludă din standardele stabilite în capitolul III secțiunea 3 punctul 2 respectivele reziduuri de digestie și compostul pentru care statul membru a autorizat deja parametri de transformare alternativi. Prin urmare, anexa V la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 ar trebui modificată în consecință.

(4)

Statele membre pot autoriza importul de subproduse de origine animală și de produse derivate numai din țările terțe autorizate. Statele membre pot autoriza importul hranei neprelucrate pentru animale de companie derivată din subproduse pescărești din țări din afara UE autorizate pentru importul de produse pescărești destinate consumului uman în conformitate cu anexa II la Decizia 2006/766/CE a Comisiei (3). Acest lucru nu este valabil pentru importurile de hrană prelucrată pentru animale de companie derivată din subproduse pescărești. În această privință, importul de hrană prelucrată pentru animale de companie derivată din subproduse pescărești este supus unor condiții mai stricte decât cele aplicabile importului de hrană neprelucrată pentru animale de companie derivată din subproduse pescărești. Este adecvat să se autorizeze importul de hrană prelucrată pentru animale de companie derivată din subproduse pescărești din toate țările din afara UE autorizate pentru importul de hrană neprelucrată pentru animale de companie derivată din subproduse pescărești. Prin urmare, capitolul II secțiunea 1 tabelul 2 din anexa XIV la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 ar trebui modificat în consecință.

(5)

Este interzis exportul de dejecții animaliere prelucrate destinate incinerării sau eliminării într-un depozit de deșeuri. Cu toate acestea, în conformitate cu articolul 43 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, exportul acestui material în vederea utilizării în instalații de biogaz sau de compostare poate fi permis cu condiția ca țara de destinație să fie membră a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Pentru a permite exportul dejecțiilor animaliere prelucrate și a îngrășămintelor organice care conțin exclusiv dejecții animaliere prelucrate, este adecvat să se stabilească normele pentru exportul acestor produse în alte scopuri decât cele de incinerare, de eliminare într-un depozit de deșeuri sau de utilizare în instalații de biogaz sau de compostare în țări care nu sunt membre ale OCDE. Respectivele norme ar trebui să stabilească cerințe cel puțin echivalente cu cerințele pentru introducerea pe piață a dejecțiilor animaliere prelucrate și a îngrășămintelor organice care conțin exclusiv dejecții animaliere prelucrate. Prin urmare, anexa XIV la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 ar trebui să fie modificată în consecință.

(6)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

La articolul 25 din Regulamentul (UE) nr. 142/2011 se adaugă următorul paragraf:

„4.   Normele prevăzute în capitolul V din anexa XIV se aplică exporturilor din Uniune de produse derivate menționate în respectivul capitol.”

Articolul 2

Anexele V și XIV la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 se modifică în conformitate cu textul din anexa la prezentul regulament.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 1 februarie 2017.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 300, 14.11.2009, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei din 25 februarie 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de punere în aplicare a Directivei 97/78/CE a Consiliului în ceea ce privește anumite probe și produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontieră în conformitate cu directiva menționată (JO L 54, 26.2.2011, p. 1).

(3)  Decizia 2006/766/CE a Comisiei din 6 noiembrie 2006 de stabilire a listelor țărilor terțe și a teritoriilor din care se autorizează importurile de moluște bivalve, echinoderme, tunicieri, gasteropode marine și produse pescărești (JO L 320, 18.11.2006, p. 53).


ANEXĂ

Anexele V și XIV la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 se modifică după cum urmează:

1.

În anexa V, capitolul III secțiunea 3 punctul 2 se înlocuiește cu următorul text:

„2.

Compostul sau reziduurile de digestie, altele decât cele menționate la punctul 3 litera (b) din secțiunea 2, care nu îndeplinesc cerințele prevăzute în prezenta secțiune sunt supuse din nou transformării sau compostării și, în cazul prezenței bacteriilor din genul Salmonella, sunt manipulate sau eliminate în conformitate cu instrucțiunile autorității competente.”

2.

Anexa XIV se modifică după cum urmează:

(a)

în capitolul II secțiunea 1, în tabelul 2, rândul 12 se înlocuiește cu următorul text:

„12

Hrană pentru animale de companie, inclusiv produse de ros pentru câini

(a)

În cazul hranei prelucrate pentru animale de companie și al produselor de ros pentru câini: materiale menționate la articolul 35 litera (a) punctele (i) și (ii).

(b)

În cazul hranei neprelucrate pentru animale de companie: materiale menționate la articolul 35 litera (a) punctul (iii).

Hrana pentru animale de companie și produsele de ros pentru câini trebuie să fi fost produse în conformitate cu capitolul II din anexa XIII.

(a)

În cazul hranei neprelucrate pentru animale de companie:

Țări terțe incluse în lista din partea 1 a anexei II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 sau din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008, din care statele membre autorizează importuri de carne proaspătă de la aceleași specii și din care este autorizată doar carnea nedezosată.

În ceea ce privește materiile din pește, țările terțe incluse în lista din anexa II la Decizia 2006/766/CE.

(b)

În cazul produselor de ros pentru câini și al hranei pentru animale de companie, alta decât hrana neprelucrată pentru animale de companie:

Țările terțe incluse în lista din partea 1 a anexei II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 și următoarele țări:

 

(JP) Japonia

 

(EC) Ecuador

 

(LK) Sri Lanka

 

(TW) Taiwan.

În cazul hranei prelucrate pentru animale de companie derivate din materii provenite de la pești, țări terțe incluse în lista din anexa II la Decizia 2006/766/CE.

(a)

În cazul conservelor de hrană pentru animale de companie: anexa XV capitolul 3(A).

(b)

În cazul hranei prelucrate pentru animale de companie, alta decât cea în conserve: anexa XV capitolul 3(B).

(c)

În cazul produselor de ros pentru câini: anexa XV capitolul 3(C).

(d)

În cazul hranei neprelucrate pentru animale de companie: anexa XV capitolul 3(D).”

(b)

se adaugă următorul capitol V:

„CAPITOLUL V

NORME PRIVIND EXPORTUL ANUMITOR PRODUSE DERIVATE

Norme aplicabile exporturilor de produse derivate enumerate mai jos, astfel cum sunt menționate la articolul 25 alineatul (4):

 

Produse derivate

Norme privind exportul

1

Dejecții animaliere prelucrate și îngrășăminte organice, compost sau reziduuri de digestie provenite din prelucrarea generatoare de biogaz, care nu conțin alte subproduse de origine animală sau produse derivate decât dejecții animaliere prelucrate

Dejecțiile animaliere prelucrate și îngrășămintele organice, compostul sau reziduurile de digestie provenite din prelucrarea generatoare de biogaz, care nu conțin alte subproduse de origine animală sau produse derivate decât dejecții animaliere prelucrate trebuie să îndeplinească cel puțin condițiile prevăzute la literele (a), (b), (d) și (e) din secțiunea 2 a capitolului I din anexa XI.”


Top