EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22007D0754

2007/754/CE: Decizia nr. 1/2007 a Consiliului de asociere UE-Tunisia din 9 noiembrie 2007 de înființare a subcomitetului Drepturile omului și democrație

OJ L 305, 23.11.2007, p. 24–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/754/oj

23.11.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 305/24


DECIZIA NR. 1/2007 A CONSILIULUI DE ASOCIERE UE-TUNISIA

din 9 noiembrie 2007

de înființare a subcomitetului „Drepturile omului și democrație”

(2007/754/CE)

CONSILIUL DE ASOCIERE UE-TUNISIA,

având în vedere Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Republica Tunisiană, pe de altă parte (denumit în continuare „acordul de asociere”),

întrucât:

(1)

Respectarea principiilor democratice, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale face parte integrantă și reprezintă o componentă esențială a cadrului care reglementează relațiile dintre Uniunea Europeană și partenerii săi mediteraneeni.

(2)

Aceste aspecte reprezintă un element esențial al acordului de asociere. Ele vor fi discutate în mod corespunzător în cadrul diferitelor organisme prevăzute de acord.

(3)

Politica de vecinătate își stabilește obiective ambițioase, bazate pe recunoașterea angajamentului reciproc față de valori comune care includ, printre altele, democrația, statul de drept, respectarea și promovarea drepturilor omului în ansamblul lor, inclusiv dreptul la dezvoltare.

(4)

Relațiile UE cu țările sud-mediteraneene se caracterizează printr-o vitalitate sporită, generată de punerea în aplicare a acordurilor euro-mediteraneene, a planurilor de acțiune de vecinătate, precum și de continuarea parteneriatului euro-mediteraneean. Punerea în aplicare a priorităților parteneriatului euro-mediteraneean cu fiecare țară în parte și apropierea legislațiilor acestor țări în ceea ce privește aceste priorități necesită o supraveghere pe bază regulată.

(5)

Relațiile și cooperarea cu țările mediteraneene se pot dezvolta luând în considerare competențele UE, coerența și echilibrul de ansamblu al Procesului de la Barcelona, precum și caracteristicile și necesitățile fiecărei țări mediteraneene.

(6)

Consiliul de asociere a hotărât deja înființarea unor subcomitete ale Comitetului de asociere UE-Tunisia în scopul de a asigura un cadru instituțional adecvat pentru punerea în aplicare și consolidarea cooperării.

(7)

Articolul 84 din acordul de asociere prevede constituirea unor grupuri de lucru sau organisme necesare pentru punerea în aplicare a acordului,

DECIDE:

Articolul 1

(1)   Se instituie subcomitetul „Drepturile omului și democrație” pe lângă Comitetul de asociere UE-Tunisia (denumit în continuare „comitetul de asociere”).

Regulamentul de procedură al subcomitetului figurează în anexă.

(2)   Tematicile care relevă de mandatul subcomitetului pot fi ridicate, de asemenea, la un nivel mai înalt în cadrul dialogului politic dintre Uniunea Europeană și Tunisia.

(3)   Comitetul de asociere propune Consiliului de asociere toate măsurile necesare pentru asigurarea bunei funcționări a subcomitetului.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării sale.

Adoptată la Bruxelles, 9 noiembrie 2007.

Pentru Consiliul de asociere UE-Tunisia

L. AMADO


ANEXĂ

Regulamentul de procedură al subcomitetului „Drepturile omului și democrație”

1.   Componența și președinția

Subcomitetul „Drepturile omului și democrație” (denumit în continuare „subcomitetul”) este compus, pe de o parte, din reprezentanți ai Comisiei și ai statelor membre și, pe de altă parte, din reprezentanți ai Guvernului Republicii Tunisiene. Subcomitetul este prezidat alternativ de către fiecare dintre cele două părți.

2.   Rolul

Subcomitetul își desfășoară activitatea sub autoritatea Comitetului de asociere UE-Tunisia (denumit în continuare „comitetul de asociere”), căruia îi prezintă un raport după fiecare reuniune. Subcomitetul nu dispune de putere de decizie. Cu toate acestea, acesta are posibilitatea de a înainta propuneri comitetului de asociere.

3.   Tematici

Subcomitetul analizează punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Tunisia în domeniile enumerate mai jos. Subcomitetul reprezintă, de asemenea, principalul mecanism de supraveghere din punct de vedere tehnic a punerii în aplicare a acțiunilor planului de acțiune UE-Tunisia în domeniul drepturilor omului și al democrației, în cadrul politicii de vecinătate. Subcomitetul examinează progresele înregistrate în ceea ce privește apropierea și punerea în aplicare a legislațiilor. După caz, cooperarea între administrațiile publice ar putea fi analizată în conformitate cu planul de acțiune din cadrul politicii de vecinătate. Subcomitetul examinează progresele realizate în domeniile enumerate în continuare și propune, după caz, măsuri care ar putea fi adoptate:

(a)

statul de drept și democrație, inclusiv consolidarea democrației și a statului de drept, independența justiției, accesul la justiție și modernizarea acesteia;

(b)

punerea în aplicare a principalelor convenții internaționale în domeniul drepturilor omului și al libertăților fundamentale, inclusiv examinarea posibilităților de aderare la protocoalele facultative la aceste convenții;

(c)

consolidarea capacității administrative și a instituțiilor naționale.

Această listă nu este exhaustivă, alte aspecte putând fi adăugate pe listă de către comitetul de asociere, cu acordul celor două părți.

În cadrul unei reuniuni a subcomitetului se pot aborda aspecte relative la unul, la mai multe sau la toate domeniile enumerate de mai sus.

4.   Secretariatul

Un funcționar al Comisiei Europene și un funcționar al Guvernului Republicii Tunisiene exercită în comun funcția de secretari permanenți ai subcomitetului și sunt însărcinați cu pregătirea reuniunilor acestuia.

5.   Reuniuni

Subcomitetul se întrunește cel puțin o dată pe an. O reuniune poate fi convocată la solicitarea uneia dintre părți. Secretarul permanent care reprezintă partea care solicită reuniunea transmite solicitarea celeilalte părți. La primirea solicitării, secretarul permanent al celeilalte părți răspunde în termen de 15 zile lucrătoare.

Fiecare reuniune a subcomitetului se desfășoară la data și în locul convenite de ambele părți.

Pentru fiecare parte, convocarea reuniunilor este făcută de către secretarul permanent al părții în cauză, în acord cu președintele. Înaintea fiecărei reuniuni, președintele este informat cu privire la componența delegației fiecărei părți.

În cazul în care ambele părți sunt de acord, subcomitetul poate să comande studii unor experți în scopul de a obține informații specifice asupra unor tematici convenite în prealabil.

6.   Ordinea de zi a reuniunilor

Toate propunerile de puncte de inclus pe ordinea de zi a subcomitetului, provenind de la ambele părți, sunt transmise secretarilor permanenți ai subcomitetului.

Ordinea de zi provizorie cuprinde punctele pentru care secretarii permanenți au primit o cerere de înscriere pe ordinea de zi cu cel puțin cincisprezece zile înaintea reuniunii.

Ordinea de zi provizorie a fiecărei reuniuni este elaborată de către președinte, în colaborare cu cealaltă parte, cu cel mult zece zile înainte de reuniune.

Documentele de lucru trebuie să fie primite de ambele părți cu cel puțin șapte zile înainte de reuniune. Aceste termene pot fi reduse cu acordul ambelor părți.

Subcomitetul adoptă ordinea de zi la începutul fiecărei reuniuni.

7.   Procesul-verbal

Procesul verbal se redactează și se agreează de ambii secretari permanenți după fiecare reuniune. Secretarii permanenți ai subcomitetului transmit o copie a procesului-verbal secretarilor și președintelui comitetului de asociere.

8.   Caracterul public

Reuniunile subcomitetului nu sunt publice și procesele-verbale ale acestuia sunt confidențiale.


Top