EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XP0312

Etichetarea electronică a bovinelor ***I Amendamentele adoptate de Parlamentul European la 11 septembrie 2012 referitoare la propunerea modificată de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1760/2000 în ceea ce privește identificarea electronică a bovinelor și eliminarea dispozițiilor privind etichetarea facultativă a cărnii de vită și de mânzat (COM(2012)0162 – C7-0114/2012 – 2011/0229(COD))

OJ C 353E, 3.12.2013, p. 179–190 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

3.12.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

CE 353/179


Marți, 11 septembrie 2012
Etichetarea electronică a bovinelor ***I

P7_TA(2012)0312

Amendamentele adoptate de Parlamentul European la 11 septembrie 2012 referitoare la propunerea modificată de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1760/2000 în ceea ce privește identificarea electronică a bovinelor și eliminarea dispozițiilor privind etichetarea facultativă a cărnii de vită și de mânzat (COM(2012)0162 – C7-0114/2012 – 2011/0229(COD)) (1)

2013/C 353 E/30

(Procedura legislativă ordinară: prima lectură)

TEXTUL PROPUS DE COMISIE

AMENDAMENTUL

Amendamentul 43

Propunere de regulament

Titlu

Amendamentul 2

Propunere de regulament

Considerentul 4

(4)

Trasarea cărnii de vită la sursă prin identificare și înregistrare este o condiție obligatorie pentru etichetarea referitoare la origine de-a lungul întregului lanț alimentar , protejându-se astfel consumatorii și sănătatea publică.

(4)

Trasarea cărnii de vită la sursă prin identificare și înregistrare este o condiție obligatorie pentru etichetarea referitoare la origine de-a lungul întregului lanț alimentar. Aceste măsuri asigură protecția consumatorilor și sănătatea publică și promovează încrederea consumatorilor .

Amendamentul 4

Propunere de regulament

Considerentul 6

(6)

Utilizarea sistemelor electronice de identificare ar putea fluidiza procesele de trasabilitate prin citirea și înregistrarea automată și mai exactă în registrul exploatației. De asemenea, ea ar permite raportarea automată în baza electronică de date a deplasărilor animalelor și, astfel, îmbunătățirea vitezei, fiabilității și preciziei sistemului.

(6)

Utilizarea sistemelor electronice de identificare ar putea fluidiza procesele de trasabilitate prin citirea și înregistrarea automată și mai exactă în registrul exploatației. De asemenea, ea ar permite raportarea automată în baza electronică de date a deplasărilor animalelor și, astfel, îmbunătățirea vitezei, fiabilității și preciziei sistemului. Utilizarea sistemelor electronice de identificare ar îmbunătăți gestionarea plăților directe plătite fermierilor pe cap de animal prin optimizarea controalelor și reducerea riscurilor de erori la plată.

Amendamentul 5

Propunere de regulament

Considerentul 7

(7)

Sistemele electronice de identificare bazate pe identificarea prin frecvențe radio s-au îmbunătățit considerabil în ultimii zece ani. Această tehnologie permite o citire mai rapidă și mai exactă a codurilor de identificare individuale ale animalelor direct în sistemele de prelucrare a datelor, rezultând o reducere a timpului necesar pentru a identifica animalele potențial infectate sau alimentele potențial contaminate, economisindu-se costuri cu forța de muncă, dar mărind în același timp costurile cu echipamentele.

(7)

Sistemele electronice de identificare bazate pe identificarea prin frecvențe radio s-au îmbunătățit considerabil în ultimii zece ani , deși nu le-au fost asociate încă standarde ale Organizației Internaționale pentru Standardizare (ISO) și deși rămâne să fie testate pentru bovine . Această tehnologie permite o citire mai rapidă și mai exactă a codurilor de identificare individuale ale animalelor direct în sistemele de prelucrare a datelor, rezultând o reducere a timpului necesar pentru a identifica animalele potențial infectate sau alimentele potențial contaminate , ducând la ameliorarea bazelor de date și la creșterea capacității de a reacționa prompt în eventualitatea izbucnirii unei boli , economisindu-se costuri cu forța de muncă, dar mărind în același timp costurile cu echipamentele. Dacă identificarea electronică este defectuoasă, fermierii nu trebuie să fie obligați la plata unor penalități datorate defecțiunilor tehnice.

Amendamentul 6

Propunere de regulament

Considerentul 9

(9)

Având în vedere progresele tehnologice în domeniul IDE, câteva state membre au decis să înceapă să pună în aplicare IDE facultativă a bovinelor. Aceste inițiative sunt susceptibile de a determina existența unor sisteme diferite dezvoltate în statele membre individuale sau de către părțile interesate. O astfel de evoluție ar împiedica armonizarea ulterioară a standardelor tehnice la nivelul Uniunii.

(9)

Având în vedere progresele tehnologice în domeniul IDE, câteva state membre au decis să înceapă să pună în aplicare IDE facultativă a bovinelor. Aceste inițiative sunt susceptibile de a determina existența unor sisteme diferite dezvoltate în statele membre individuale sau de către părțile interesate. O astfel de evoluție ar împiedica armonizarea ulterioară a standardelor tehnice la nivelul Uniunii. Ar trebui să se asigure că sistemele introduse în statele membre sunt interoperabile și respectă standardele ISO.

Amendamentul 7

Propunere de regulament

Considerentul 16

(16)

Introducerea IDE obligatorii pe întreg teritoriul Uniunii poate avea efecte adverse din punct de vedere economic pentru anumiți operatori. Prin urmare, este adecvat să se instituie un regim facultativ pentru introducerea IDE . În cadrul unui astfel de regim, IDE ar fi aleasă de către crescătorii care ar putea avea beneficii economice imediate .

(16)

Introducerea IDE obligatorii pe întreg teritoriul Uniunii poate avea efecte adverse din punct de vedere economic pentru anumiți operatori. În plus, există probleme practice care continuă să împiedice funcționarea cu succes a IDE, în special legate de precizia tehnologiei. Experiența de implementare a identificării electronice obligatorii pentru rumegătoarele mici demonstrează că, din cauza unor deficiențe tehnologice și a unor dificultăți de ordin practic, în mod frecvent este imposibil să se obțină o precizie de 100 %. Prin urmare, este adecvat să se instituie un regim facultativ. Un astfel de regim ar face posibil ca IDE să fie aleasă doar de către crescătorii care ar putea avea beneficii economice rapide ;

Amendamentul 8

Propunere de regulament

Considerentul 17

(17)

Statele membre au sisteme de creștere ale animalelor, practici agricole și organizări sectoriale foarte diferite. Prin urmare, statelor membre ar trebui să li se permită să introducă pe teritoriul lor IDE obligatorie numai în cazul în care ele o consideră adecvată, după ce au luat în considerare toți factorii respectivi.

(17)

Statele membre au sisteme de creștere ale animalelor, practici agricole și organizări sectoriale foarte diferite. Prin urmare, statelor membre ar trebui să li se permită să introducă pe teritoriul lor IDE obligatorie numai în cazul în care ele o consideră adecvată, după ce au luat în considerare toți factorii respectivi , inclusiv orice efecte negative la nivelul micilor fermieri, și în urma consultărilor cu organizațiile reprezentative ale sectorului bovinelor .

Amendamentul 9

Propunere de regulament

Considerentul 18

(18)

Animalele introduse în Uniune din țări terțe ar trebui să fie supuse acelorași cerințe de identificare care se aplică animalelor născute în Uniune.

(18)

Animalele și carnea introduse în Uniune din țări terțe ar trebui să fie supuse acelorași cerințe de identificare și trasabilitate care se aplică animalelor născute în Uniune.

Amendamentul 10

Propunere de regulament

Considerentul 19

(19)

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000 prevede că autoritatea competentă emite un pașaport pentru fiecare animal care trebuie să fie identificat în conformitate cu regulamentul respectiv. Aceasta generează o sarcină administrativă considerabilă pentru statele membre. Bazele electronice de date înființate de statele membre asigură în mod suficient trasabilitatea deplasărilor interne ale bovinelor. În consecință, pașapoartele ar trebui să fie emise doar pentru animalele destinate comerțului intraUniune. Odată ce schimbul de date între bazele electronice naționale de date este operațional, cerința de a emite astfel de pașapoarte ar trebui să nu se mai aplice pentru animalele destinate comerțului intra-Uniune.

(19)

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000 prevede că autoritatea competentă emite un pașaport pentru fiecare animal care trebuie să fie identificat în conformitate cu regulamentul respectiv. Aceasta generează o sarcină administrativă considerabilă pentru statele membre. Bazele electronice de date înființate de statele membre ar trebui să asigure în mod suficient trasabilitatea deplasărilor interne ale bovinelor. În consecință, pașapoartele ar trebui să fie emise doar pentru animalele destinate comerțului intra-Uniune. Odată ce schimbul de date între bazele electronice naționale de date este operațional, cerința de a emite astfel de pașapoarte ar trebui să nu se mai aplice pentru animalele destinate comerțului intra-Uniune.

Amendamentul 11

Propunere de regulament

Considerentul 19a (nou)

 

(19a)

Până în prezent, nu există o legislație specifică referitoare la clonare. Cu toate acestea, sondajele de opinie arată că această chestiune este de mare interes pentru publicul european. De aceea, este bine să se asigure etichetarea corespunzătoare a cărnii de vită provenite de la animale clonate sau de la descendenții lor.

Amendamentul 12

Propunere de regulament

Considerentul 20

(20)

Secțiunea II a titlului II din Regulamentul (CE) nr. 1760/2000 stabilește norme pentru un sistem de etichetare facultativă a cărnii de vită și mânzat, prin care se prevede autorizarea anumitor specificații de etichetare de către autoritatea competentă a statului membru. Sarcinile administrative și costurile suportate de statele membre și de operatorii economici care aplică acest sistem nu sunt proporționale cu beneficiile sistemului. Prin urmare, secțiunea respectivă ar trebui eliminată .

(20)

Secțiunea II a titlului II din Regulamentul (CE) nr. 1760/2000 stabilește norme pentru un sistem de etichetare facultativă a cărnii de vită și mânzat, prin care se prevede autorizarea anumitor specificații de etichetare de către autoritatea competentă a statului membru. Având în vedere evoluția sectorului cărnii de vită de la adoptarea regulamentului sus-menționat, este necesară o revizuire a sistemului de etichetare a cărnii de vită. Deoarece sistemul de etichetare facultativă a cărnii de vită nu este nici eficient, nici util, acesta ar trebui eliminat, fără a aduce atingere dreptului operatorilor de a informa consumatorii prin intermediul etichetării facultative . Prin urmare, la fel ca și în cazul altor tipuri de carne, informațiile suplimentare față de cerințele de etichetare obligatorii, în cazul de față, ceea ce se prevede la articolele 13 și 15 din Regulamentul (CE) nr. 1760/2000, și care sunt extrem de importante pentru consumatori și pentru fermieri, de exemplu informațiile referitoare la rasă, hrănire și creștere, trebuie să respecte legislația orizontală în vigoare, inclusiv Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare (2). În plus, eliminarea sistemului este, de asemenea, contrabalansată de formularea, în cadrul prezentului regulament, a unor norme generale care să asigure protecția consumatorului.

Amendamentele 14 și 45

Propunere de regulament

Considerentul 22

(22)

Pentru a asigura că normele necesare pentru funcționarea adecvată a identificării, înregistrării și trasabilității bovinelor și a cărnii de vită și mânzat sunt aplicate, competența de a adopta acte legislative în conformitate cu articolul 290 din tratat ar trebui să fie delegată Comisiei în ceea ce privește cerințele pentru mijloacele alternative de identificare a bovinelor, circumstanțele speciale în care statele membre pot prelungi perioadele maxime pentru aplicarea mijloacelor de identificare, datele care trebuie schimbate între bazele electronice de date ale statelor membre, perioada maximă pentru anumite obligații de raportare, cerințele pentru mijloacele de identificare, informațiile care trebuie incluse în pașapoarte și în registrele individuale care sunt păstrate în fiecare exploatație, nivelul minim al controalelor oficiale, identificarea și înregistrarea deplasărilor bovinelor când sunt scoase din ferme în perioada pășunatului de vară în diverse regiuni de munte, norme pentru etichetarea anumitor produse care ar trebui să fie echivalente cu normele prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1760/2000, definițiile pentru carnea de vită și mânzat tocată, resturile de carne de vită și mânzat, carnea de vită și mânzat tranșată, mențiunile specifice care pot figura pe etichete, dispozițiile privind etichetarea referitoare la simplificarea indicării originii, dimensiunile maxime și componența anumitor grupe de animale, procedurile de autorizare referitoare la condițiile de etichetare a ambalajelor de carne tranșată și sancțiunile administrative pe care statele membre trebuie să le aplice în cazul nerespectării Regulamentului (CE) nr. 1760/2000. Este deosebit de important ca, în cursul activităților pregătitoare, Comisia să desfășoare consultări corespunzătoare, inclusiv la nivel de experți. Comisia, în momentul pregătirii și elaborării actelor delegate, ar trebui să asigure transmiterea simultană, promptă și adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European și Consiliu.

(22)

Pentru a asigura că normele necesare pentru funcționarea adecvată a identificării, înregistrării și trasabilității bovinelor și a cărnii de vită și mânzat sunt aplicate, competența de a adopta acte legislative în conformitate cu articolul 290 din tratat ar trebui să fie delegată Comisiei în ceea ce privește cerințele pentru mijloacele alternative de identificare a bovinelor, circumstanțele speciale în care statele membre pot prelungi perioadele maxime pentru aplicarea mijloacelor de identificare, datele care trebuie schimbate între bazele electronice de date ale statelor membre, perioada maximă pentru anumite obligații de raportare, cerințele pentru mijloacele de identificare, informațiile care trebuie incluse în pașapoarte și în registrele individuale care sunt păstrate în fiecare exploatație, nivelul minim al controalelor oficiale, identificarea și înregistrarea deplasărilor bovinelor în timpul diferitelor tipuri de transhumanță sezonieră , norme pentru etichetarea anumitor produse care ar trebui să fie echivalente cu normele prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1760/2000, definițiile pentru carnea de vită și mânzat tocată, resturile de carne de vită și mânzat, carnea de vită și mânzat tranșată, dimensiunile maxime și componența anumitor grupe de animale, procedurile de autorizare referitoare la condițiile de etichetare a ambalajelor de carne tranșată și sancțiunile administrative pe care statele membre trebuie să le aplice în cazul nerespectării Regulamentului (CE) nr. 1760/2000. Este deosebit de important ca, în cursul activităților pregătitoare, Comisia să desfășoare consultări corespunzătoare, inclusiv la nivel de experți. Comisia, în momentul pregătirii și elaborării actelor delegate, ar trebui să asigure transmiterea simultană, promptă și adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European și Consiliu.

Amendamentul 15

Propunere de regulament

Considerentul 23

(23)

Pentru a se asigura condiții uniforme pentru punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1760/2000 în ceea ce privește înregistrarea exploatațiilor care recurg la mijloace alternative de identificare, caracteristicile tehnice și modalitățile schimbului de date între bazele electronice de date ale statelor membre, formatul și concepția mijloacelor de identificare, procedurile și standardele tehnice pentru punerea în aplicare a IDE, formatul pașapoartelor și al registrelor care trebuie păstrate în fiecare exploatație, normele privind procedurile de aplicare a sancțiunilor impuse de statele membre titularilor în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1760/2000, precum și măsurile corective pe care trebuie să le ia statele membre pentru a asigura respectarea corespunzătoare a Regulamentului (CE) nr. 1760/2000 în cazul în care acestea sunt justificate în urma controalelor la fața locului, Comisiei ar trebui să-i fie conferite competențe de executare. Aceste competențe ar trebui exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie.

(23)

Pentru a se asigura condiții uniforme pentru punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1760/2000 în ceea ce privește înregistrarea exploatațiilor care recurg la mijloace alternative de identificare, caracteristicile tehnice și modalitățile schimbului de date între bazele electronice de date ale statelor membre, declarația conform căreia sistemul de schimb de informații între statele membre este pe deplin operațional, formatul și concepția mijloacelor de identificare, procedurile și standardele tehnice pentru punerea în aplicare a IDE, formatul pașapoartelor și al registrelor care trebuie păstrate în fiecare exploatație, normele privind procedurile de aplicare a sancțiunilor impuse de statele membre titularilor în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1760/2000, precum și măsurile corective pe care trebuie să le ia statele membre pentru a asigura respectarea corespunzătoare a Regulamentului (CE) nr. 1760/2000 în cazul în care acestea sunt justificate în urma controalelor la fața locului , precum și normele necesare pentru a asigura respectarea corespunzătoare a dispozițiilor, în special a celor referitoare la controale, sancțiuni administrative și diverse termene maxime prevăzute de prezentul regulament, Comisiei ar trebui să-i fie conferite competențe de executare. Aceste competențe ar trebui exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie.

Amendamentul 16

Propunere de regulament

Considerentul 23a (nou)

 

(23a)

Punerea în aplicare a prezentului regulament ar trebui să fie monitorizată. Prin urmare, în termen de cel mult cinci ani de la intrarea în vigoare a prezentului regulament, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport referitor atât la punerea în aplicare a prezentului regulament, cât și la fezabilitatea tehnică și financiară a introducerii identificării electronice obligatorii în întreaga Uniune. În cazul în care concluziile acestui raport indică faptul că identificarea electronică ar trebui să fie obligatorie, raportul ar trebui să fie însoțit de o propunere legislativă adecvată. Acest act legislativ ar trebui să elimine riscurile de denaturare a concurenței în cadrul pieței unice.

Amendamentul 17

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 1a (nou)

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Articolul 2

 

1a.

La articolul 2 se introduce următoarea definiție:

„ «animale clonate» înseamnă animale produse cu ajutorul unei metode de reproducere artificiale, asexuate, care are ca scop producerea unei copii identice sau aproape identice din punct de vedere genetic a unui animal individual;”.

Amendamentul 18

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 1b (nou)

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Articolul 2

 

1b.

La articolul 2 se introduce următoarea definiție:

„ «descendenți ai animalelor clonate» înseamnă animale produse prin reproducere sexuată, în cazurile în care cel puțin unul dintre progenitorii acestora este animal clonat;”.

Amendamentul 19

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 3

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Articolul 4 – alineatul 1 – paragraful 1

(1)   Toate animalele dintr-o exploatație se identifică prin cel puțin două mijloace individuale de identificare autorizate în conformitate cu articolele 10 și 10a și aprobate de autoritatea competentă.

(1)   Toate animalele dintr-o exploatație se identifică prin cel puțin două mijloace individuale de identificare autorizate în conformitate cu articolele 10 și 10a și aprobate de autoritatea competentă. Comisia garantează faptul că dispozitivele de identificare utilizate în Uniune sunt interoperabile și respectă standardele ISO.

Amendamentul 20

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 3

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Articolul 4 – alineatul 1 – paragraful 2

Mijloacele de identificare sunt atribuite exploatației, distribuite și aplicate animalelor în conformitate cu norme stabilite de către autoritatea competentă.

Mijloacele de identificare sunt atribuite exploatației, distribuite și aplicate animalelor în conformitate cu norme stabilite de către autoritatea competentă. Această dispoziție nu se aplică animalelor născute înainte de 1 ianuarie 1998 care nu sunt destinate comerțului în interiorul Uniunii.

Amendamentul 21

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 3

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Articolul 4 – alineatul 1 – paragraful 3

Toate mijloacele de identificare aplicate unui animal poartă același cod unic de identificare, care permite identificarea individuală a animalului și a exploatației în care s-a născut.

Toate mijloacele de identificare aplicate unui animal poartă același cod unic de identificare, care permite identificarea individuală a animalului și a exploatației în care s-a născut. Prin derogare, în cazurile în care nu este posibil ca cele două mijloace individuale de identificare să poarte același cod unic de identificare, autoritatea competentă poate permite, sub supravegherea sa, ca al doilea mijloc de identificare să poarte un cod diferit, cu condiția să fie posibilă asigurarea trasabilității integrale și a identificării individuale a animalului, inclusiv a exploatației în care a fost născut.

Amendamentul 22

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 3

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Articolul 4 – alineatul 2 – paragraful 2

Statele membre care apelează la această opțiune prezintă Comisiei textul acestor dispoziții naționale.

Statele membre care apelează la această opțiune prezintă Comisiei textul acestor dispoziții naționale. Comisia comunică la rândul său celorlalte state membre, într-un limbaj ușor de înțeles de către statele membre în cauză, un rezumat al dispozițiilor naționale aplicabile în cazul transportării animalelor în state membre care au optat pentru identificarea electronică obligatorie și le pun la dispoziția publicului.

Amendamentul 23

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 4

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Articolul 4a – alineatul 1 – paragraful 1 – litera b

(b)

60 de zile pentru al doilea mijloc de identificare.

(b)

60 de zile pentru al doilea mijloc de identificare , din motive legate de dezvoltarea fiziologică a animalelor .

Amendamentul 24

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 4

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Articolul 4a – alineatul 1 – paragraful 2

Niciun animal nu poate părăsi exploatația în care s-a născut înainte ca cele două mijloace de identificare să fie aplicate.

Niciun animal nu poate părăsi exploatația în care s-a născut înainte ca cele două mijloace de identificare să fie aplicate , cu excepția cazurilor de forță majoră .

Amendamentul 25

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 4

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Articolul 13 – alineatul 2 – paragraful 1a (nou)

 

Primul paragraf nu se aplică animalelor născute înainte de 1 ianuarie 1998 care nu sunt destinate comerțului în interiorul Uniunii.

Amendamentul 26

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 4

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Articolul 4b – alineatul 2 – paragraful 2

Perioada respectivă nu depășește 20 de zile de la controalele veterinare menționate la alineatul (1). În orice caz, mijloacele de identificare se aplică animalelor înainte ca acestea să iasă din exploatația de destinație.

Perioada respectivă nu depășește 20 de zile de la controalele veterinare menționate la alineatul (1). Prin derogare, din motive legate de dezvoltarea fiziologică a animalelor, perioada respectivă poate fi prelungită cu până la 60 de zile pentru al doilea mijloc de identificare. În orice caz, mijloacele de identificare se aplică animalelor înainte ca acestea să iasă din exploatația de destinație.

Amendamentul 27

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 4

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Articolul 4 – alineatul 2 – paragraful 2

Perioada maximă menționată la litera (b) nu depășește 20 de zile de la data sosirii animalelor în exploatația de destinație. În orice caz, mijloacele de identificare se aplică animalelor înainte ca acestea să iasă din exploatația de destinație.

Perioada maximă menționată la litera (b) nu depășește 20 de zile de la data sosirii animalelor în exploatația de destinație. Prin derogare, din motive legate de dezvoltarea fiziologică a animalelor, perioada respectivă poate fi prelungită cu până la 60 de zile pentru al doilea mijloc de identificare. În orice caz, mijloacele de identificare se aplică animalelor înainte ca acestea să iasă din exploatația de destinație.

Amendamentul 28

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 4

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Articolul 13 – alineatul 2 – paragraful 2a (nou)

 

Fără a aduce atingere articolului 4 alineatul (1) al treilea paragraf, în cazurile în care nu este posibil ca animalului să i se aplice un mijloc de identificare electronic cu același cod unic de identificare, autoritatea competentă poate permite, sub supravegherea sa, ca cel de-al doilea mijloc de identificare să aibă un cod diferit, cu condiția să fie posibilă asigurarea trasabilității integrale și a identificării individuale a animalului, inclusiv a exploatației în care a fost născut.

Amendamentul 29

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 4

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Articolul 4d

Niciun mijloc de identificare nu poate fi îndepărtat sau înlocuit fără permisiunea și controlul autorității competente. Permisiunea respectivă poate fi acordată numai în cazul în care îndepărtarea sau înlocuirea nu compromit trasabilitatea animalului.

Niciun mijloc de identificare nu este modificat, îndepărtat sau înlocuit fără permisiunea și controlul autorității competente. Permisiunea respectivă poate fi acordată numai în cazul în care modificarea, îndepărtarea sau înlocuirea nu compromit trasabilitatea animalului.

Amendamentul 30

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 5

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Articolul 5 – alineatul 2 – paragraful 1

Statele membre pot face schimb de date electronice între bazele lor electronice de date de la data la care Comisia recunoaște operabilitatea deplină a sistemului de schimb de date.

Statele membre pot face schimb de date electronice între bazele lor electronice de date de la data la care Comisia recunoaște operabilitatea deplină a sistemului de schimb de date. Acest lucru trebuie făcut astfel încât să se garanteze protecția datelor și să se prevină orice abuz pentru a proteja interesele exploatației.

Amendamentul 31

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 6

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Articolul 6 – litera ca (nouă)

 

(ca)

în cazul unor animale exportate în țări terțe, pașaportul este predat de ultimul deținător autorității competente în regiunea în care este exportat animalul.

Amendamentul 32

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 7 – litera b

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Articolul 7 – alineatul 5 – litera b

(b)

introduce informații actualizate direct în baza electronică de date în termen de 24 de ore de la eveniment.”

(b)

introduce informații actualizate direct în baza electronică de date în termen de 72 de ore de la eveniment.

Amendamentul 33

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 8

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Articolul 9a

Statele membre se asigură că orice persoană care răspunde de identificarea și înregistrarea animalelor primește instrucțiuni și îndrumări cu privire la dispozițiile relevante din prezentul regulament și la orice acte delegate și de punere în aplicare adoptate de către Comisie în baza articolelor 10 și 10a, precum și că sunt disponibile cursuri de instruire adecvate.”

Statele membre se asigură că orice persoană care răspunde de identificarea și înregistrarea animalelor primește instrucțiuni și îndrumări cu privire la dispozițiile relevante din prezentul regulament și la orice acte delegate și de punere în aplicare adoptate de către Comisie în baza articolelor 10 și 10a, precum și că sunt disponibile cursuri de instruire adecvate. Aceste informații sunt comunicate fără costuri pentru destinatar, cu prilejul fiecărei modificări a dispozițiilor relevante și ori de câte ori este necesar. Statele membre fac schimb de bune practici pentru a asigura calitatea formărilor și a schimburilor de informații pe tot cuprinsul Uniunii.

Amendamentul 34

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 9

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Articolul 10 – paragraful 1 – litera e

(e)

identificarea și înregistrarea deplasărilor bovinelor în scopul pășunatului de vară în diferite regiuni de munte .”

(e)

identificarea și înregistrarea deplasărilor bovinelor în timpul diferitelor tipuri de transhumanță sezonieră .

Amendamentul 35

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 11 – litera ba (nouă)

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Articolul 13 – alineatul 5a (nou)

 

(ba)

Se introduce următorul alineat:

„(5a)     În termen de … (3) operatorii și organizațiile indică, de asemenea, pe etichete dacă carnea de vită sau de mânzat provine de la animale clonate sau de la descendenții lor.”

Amendamentul 46

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 14

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Titlul II – secțiunea II

14.

Articolele 16, 17 și 18 se elimină .

14.

De la 1 ianuarie 2014, denumirea titlului II secțiunea II se înlocuiește cu cuvintele „Etichetarea facultativă”, articolele 16, 17 și 18 se elimină , iar următorul articol 15a este introdus la titlul II secțiunea II:

„Articolul 15a

Norme generale

Informațiile diferite de cele specificate la secțiunea I a prezentului titlu, adăugate pe etichete de operatori sau de organizații care comercializează carnea de vită, trebuie să fie obiective, verificabile de către autoritățile competente și inteligibile pentru consumatori.

În plus, etichetarea facultativă a cărnii de vită și mânzat trebuie să respecte legislația orizontală în vigoare privind etichetarea și Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare.

Autoritatea competentă verifică veridicitatea mențiunilor facultative. În cazul nerespectării obligațiilor ce le revin de către operatorii sau organizațiile care comercializează carnea de vită, se aplică sancțiunile prevăzute la articolul 22 alineatul (4).”

Amendamentul 51

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 15

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Articolul 19 – litera b

(b)

indicațiile specifice care pot figura pe etichete;

(b)

definirea mențiunilor specifice care pot figura pe etichete și cerințele aferente acestora ;

Amendamentul 40

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 17 – litera a

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Articolul 22 – alineatul 1 – paragraful 3

Comisia , prin intermediul unor acte de punere în aplicare, stabilește normele, inclusiv măsurile tranzitorii, necesare pentru introducerea acestora, cu privire la procedurile pentru punerea în aplicare a sancțiunilor menționate la al doilea paragraf. Respectivele acte de punere în aplicare sunt adoptate în conformitate cu procedura de examinare la care se face referire la articolul 23 alineatul (2).

Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 22b, care stabilesc normele, inclusiv măsurile tranzitorii, necesare pentru introducerea acestora, cu privire la procedurile pentru punerea în aplicare a sancțiunilor menționate la al doilea paragraf.

Amendamentul 47

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 18

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Articolul 22 b

(1)   Comisia este abilitată să adopte acte delegate, cu respectarea condițiilor stabilite în prezentul articol.

(1)   Comisia este abilitată să adopte acte delegate, cu respectarea condițiilor stabilite în prezentul articol.

(2)    Delegarea de competențe menționată la articolul 4 alineatul (5), la articolul 4a alineatul (2), la articolele 5, 7, 10, 14 și 19 și la articolul 22 alineatul 4a este conferită Comisiei pentru o perioadă de timp nedeterminată începând cu (4)

(2)    Competența de a adopta acte delegate menționată la articolul 4 alineatul (5), la articolul 4a alineatul (2), la articolele 5, 7, 10, 14 și 19 , la articolul 22 alineatul (1) al treilea paragraf și la articolul 22 alineatul 4a este conferită Comisiei pentru o perioadă de cinci ani începând cu (5) .

(3)   Delegarea de competențe menționată la articolul 4 alineatul (5), la articolul 4a alineatul (2), la articolele 5, 7, 10, 14 și 19 și la articolul 22 alineatul 4a poate fi revocată în orice moment de Parlamentul European sau de Consiliu. Decizia de revocare pune capăt delegării de competențe specificată în respectiva decizie. Ea intră în vigoare în ziua următoare publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau la o dată ulterioară specificată. Ea nu aduce atingere validității actelor delegate deja în vigoare.

(3)   Delegarea de competențe menționată la articolul 4 alineatul (5), la articolul 4a alineatul (2), la articolele 5, 7, 10, 14 și 19 , la articolul 22 alineatul (1) al treilea paragraf și la articolul 22 alineatul (4a) poate fi revocată în orice moment de Parlamentul European sau de Consiliu. Decizia de revocare pune capăt delegării de competențe specificată în respectiva decizie. Ea intră în vigoare în ziua următoare publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau la o dată ulterioară specificată. Ea nu aduce atingere validității actelor delegate deja în vigoare.

(4)   Imediat ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

(4)   Imediat ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

(5)   Un act delegat adoptat în temeiul articolului 4 alineatul (5), al articolului 4a alineatul (2), al articolelor 5, 7, 10, 14 și 19 și al articolului 22 alineatul 4a intră în vigoare numai în cazul în care nu a fost exprimată nicio obiecție, nici din partea Parlamentului European, nici a Consiliului, în termen de două luni de la notificarea actului respectiv Parlamentului European și Consiliului sau în cazul în care, înainte de expirarea termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia cu privire la faptul că nu vor formula obiecții. Respectivul termen se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.”

(5)    Un act delegat adoptat în temeiul articolului 4 alineatul (5), al articolului 4a alineatul (2), al articolelor 5, 7, 10, 14 și 19 , al articolului 22 alineatul (1) al treilea paragraf și al articolului 22 alineatul (4a) intră în vigoare numai în cazul în care nu a fost exprimată nicio obiecție, nici din partea Parlamentului European, nici a Consiliului, în termen de două luni de la notificarea actului respectiv Parlamentului European și Consiliului sau în cazul în care, înainte de expirarea termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia cu privire la faptul că nu vor formula obiecții. Respectivul termen se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Amendamentul 42

Propunere de regulament

Articolul 1 – punctul 19a (nou)

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000

Articolul 23a (nou)

 

19a.

Se introduce următorul articol:

„Articolul 23a

Raportare și evoluții legislative

În termen de cel mult cinci ani de la intrarea în vigoare a prezentului regulament, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport referitor atât la punerea în aplicare a prezentului regulament, cât și la fezabilitatea tehnică și financiară a introducerii identificării electronice obligatorii în întreaga Uniune. În cazul în care concluziile acestui raport indică faptul că identificarea electronică ar trebui să fie obligatorie, acesta este însoțit de o propunere legislativă adecvată.”


(1)  Chestiunea a fost retrimisă spre reexaminare comisiei competente în conformitate cu articolul 57 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul de procedură (A7-0199/2012).

(2)   JO L 304, 22.11.2011, p. 18.

(3)   Șase luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.

(4)  [data intrării în vigoare a prezentului regulament sau începând cu orice altă dată stabilită de legiuitor].

(5)  data intrării în vigoare a prezentului regulament


Top