EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Echipamente mai sigure și mai puțin poluante la bordul navelor UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2014/90/UE privind echipamentele maritime

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Directiva are următoarele obiective:

  • îmbunătățește siguranța maritimă;
  • previne poluarea marină;
  • asigură faptul că standardele internaționale de siguranță pentru echipamentele de la bordul navelor Uniunii Europene (UE) sunt interpretate în același fel în toată UE.

Directiva impune condiții suplimentare asupra autorităților naționale responsabile cu certificarea echipamentelor de la bordul navelor care arborează pavilionul acestora (conform convențiilor internaționale), atunci când eliberează, aprobă sau reînnoiesc certificatele.

ASPECTE-CHEIE

  • Directiva se aplică tuturor navelor care arborează un pavilion UE, indiferent dacă, în momentul montării echipamentelor, nava se afla sau nu în UE.
  • Echipamentele sunt evaluate de o parte terță independentă („organism notificat”).
  • Dacă îndeplinesc cerințele directivei, sunt ștampilate cu o marcă de certificare (marcajul „timonă”).
  • De asemenea, producătorii de echipamente pot atașa o etichetă electronică la produsele lor. Aceasta ar trebui să faciliteze supravegherea pieței și prevenirea falsificării.
  • Statele membre ale UE trebuie să asigure supravegherea pieței pe o scară adecvată.
  • Dacă autoritățile naționale consideră că un echipament prevăzut în legislație prezintă un risc pentru siguranța maritimă, pentru sănătatea oamenilor sau pentru mediu sau dacă acesta nu respectă legislația, furnizorul acestuia trebuie să îl retragă.

Comisia Europeană a adoptat următoarele acte delegate și de punere în aplicare:

  • Regulamentul delegat (UE) 2018/414 completează Directiva 2014/90/UE în ceea ce privește identificarea anumitor articole de echipamente marine care pot beneficia de etichetarea electronică. O analiză cost-beneficiu efectuată de Comisie privind utilizarea etichetelor electronice ca supliment sau înlocuitor al marcajului „timonă” a demonstrat că, datorită etichetării electronice a echipamentelor marine: producătorii ar trebui să beneficieze de o prevenire îmbunătățită a falsificării; armatorii și operatorii ar trebui să poată efectua mai ușor trasabilitatea echipamentelor și controlul stocurilor; iar autoritățile de supraveghere a pieței ar trebui să beneficieze de acces direct și facil la bazele de date relevante, ceea ce va îmbunătăți verificările de validare a certificatelor. Analiza a concluzionat că investițiile globale vor fi scăzute în comparație cu beneficiile preconizate și că costurile pentru autorități și industrie sunt accesibile datorită unei posibile implementări voluntare treptate.
  • Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/608 stabilește criteriile tehnice pentru etichetele electronice pentru echipamentele marine.

În plus, în conformitate cu competențele de executare acordate de legiuitor, Comisia adoptă în fiecare an un act de punere în aplicare care conține cele mai noi norme cu privire la cerințele în materie de proiectare, construcție și performanțe și standardele de testare pentru echipamente maritime.

DE CÂND SE APLICĂ NORMELE?

Directiva a trebuit să fie transpusă în legislația națională până la 18 septembrie 2016.

CONTEXT

  • Convențiile internaționale în domeniul siguranței maritime impun țărilor să se asigure că echipamentele de la bordul navelor care arborează pavilionul acestora respectă anumite standarde în ceea ce privește proiectarea, construcția și performanța.
  • Această situație poate da naștere unor variații ale nivelului de siguranță și ar putea afecta libera circulație a mărfurilor în UE.
  • Prin punerea în aplicare a unor norme de certificare UE standardizate se evită aceste probleme, iar piața unică funcționează în scopul pentru care a fost concepută. În plus, echipajul și pasagerii navelor care poartă pavilionul unui stat membru al UE pot fi siguri că echipamentul cu marcaj „timonă” de la bord a fost testat și certificat în conformitate cu standardele de siguranță și mediu aplicabile.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2014/90/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 iulie 2014 privind echipamentele maritime și de abrogare a Directivei 96/98/CE a Consiliului (JO L 257, 28.8.2014, pp. 146-185).

Modificările succesive aduse Directivei 2014/90/UE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1157 al Comisiei din 4 iulie 2022 de stabilire a normelor de aplicare a Directivei 2014/90/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele de proiectare, construcție și performanță, precum și standardele de încercare pentru echipamentele maritime și de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/1158 al Comisiei (JO L 180, 6.7.2022, pp. 1-243).

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/608 al Comisiei din 19 aprilie 2018 de stabilire a criteriilor tehnice pentru etichetele electronice pentru echipamentele maritime (JO L 101, 20.4.2018, pp. 64-67).

Regulamentul delegat (UE) 2018/414 al Comisiei din 9 ianuarie 2018 de completare a Directivei 2014/90/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește identificarea componentelor specifice ale echipamentelor maritime care pot beneficia de etichetarea electronică (JO L 75, 19.3.2018, pp. 3-17).

Data ultimei actualizări: 14.09.2022

Top