EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Promovarea activității fizice de îmbunătățire a stării de sănătate a tuturor

Activitatea fizică regulată contribuie la stiluri de viață individuale mai sănătoase. Prin urmare, aceasta asigură o forță de muncă sănătoasă, ceea ce este o cerință-cheie pentru îndeplinirea obiectivelor UE privind creșterea economică și competitivitatea. În prezent, țările UE sunt îndemnate să-și încurajeze cetățenii să facă exerciții fizice în mod regulat.

ACT

Recomandarea Consiliului din 26 noiembrie 2013 privind promovarea intersectorială a activității fizice de îmbunătățire a stării de sănătate. [JO C 354, 4.12.2013].

SINTEZĂ

Majoritatea cetățenilor europeni nu fac suficientă activitate fizică. Circa 60 % nu practică niciodată un sport sau exerciții fizice sau fac acest lucru rareori, deși inactivitatea fizică este o cauză principală a mortalității premature și a bolilor în țările cu venituri ridicate, cauzând peste un milion de decese pe an în Europa. Pe lângă numărul mare de tragedii personale, există costuri directe și indirecte majore pentru societate, în general.

Recomandarea UE

Guvernele UE au abordat provocarea prin adoptarea la 26 noiembrie 2013 a unei recomandări voluntare adresate autorităților naționale și Comisiei cu privire la promovarea activităților fizice de îmbunătățire a stării de sănătate.

Recomandarea îndeamnă statele membre ale UE să dezvolte campanii naționale și strategii trans-sectoriale care să înglobeze diferite domenii de politică, precum sportul, sănătatea, educația, mediul și transporturile. Aceste acțiuni ar trebui să includă modalități practice și concrete de motivare a persoanelor să facă exerciții fizice în mod regulat.

Monitorizarea

Pentru a aprecia impactul diferitelor măsuri, guvernelor li se cere să monitorizeze nivelurile activității fizice, acoperind aspecte precum educația fizică în școli, programe de promovare a activității fizice în rândul persoanelor de vârsta a treia și proiecte de încurajare a deplasării active la locul de muncă.

Punctele de contact și partajarea informațiilor

În prezent, se înființează puncte naționale de contact în domeniul activității fizice care să ajute la monitorizare, iar datele vor fi adăugate în baza de date europeană a Organizației Mondiale a Sănătății privind nutriția, obezitatea și activitatea fizică.

Comisia își oferă sprijinul facilitând schimbul de informații și de bune practici, învățarea reciprocă și colaborarea în rețea. De asemenea, Comisia poate furniza experți științifici pentru formarea punctelor naționale de contact și sprijin pentru OMS în implicarea sa în cadrul inițiativei.

Raportul

O dată la trei ani, Comisia va prezenta un raport referitor la progresele înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a recomandării și tot o dată la trei ani poate compila statistici europene privind nivelurile activității fizice.

Ultima actualizare: 17.06.2014

Top