EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Activitățile pentru tineret - o contribuție-cheie la coeziunea socială

 

SINTEZĂ

În conformitate cu Cadrul reînnoit pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului (2010-2018), miniștrii UE subliniază necesitatea de a sprijini dezvoltarea activităților pentru tineret și contribuția acestora la garantarea incluziunii sociale a tinerilor.

CARE ESTE ROLUL ACESTOR CONCLUZII?

Concluziile se concentrează asupra necesității de a consolida activitățile pentru tineret în vederea asigurării unei coeziuni sporite a societăților din întreaga UE. Este foarte importantă cooperarea în acest domeniu la nivelul tuturor țărilor UE.

Concluziile sunt prezentate în conformitate cu actualul plan de lucru al UE pentru tineret 2014-2015, care stabilește ca prioritate dezvoltarea activităților pentru tineret și a învățării nonformale (cum ar fi cea din cluburile sportive sau de tineret) și informale (cum ar fi cea primită de la părinți și prieteni).

De asemenea, se acordă atenție concluziilor anterioare ale Consiliului în ceea ce privește contribuția activităților de calitate pentru tineret la dezvoltarea, bunăstarea și incluziunea socială a tinerilor în UE.

În plus, se ține seama de declarația dată de către șefii de guvern din UE la 12 februarie 2015, la scurt timp după atacurile teroriste de la Paris, în care se subliniază importanța educației și a integrării în prevenirea radicalizării și în protejarea valorilor.

ASPECTE-CHEIE

Concluziile reiterează importanța contribuției activităților pentru tineret la dezvoltarea personală și la abordarea tinerilor provenind din medii diferite. Este necesară în mod deosebit stabilirea unei legături cu tinerii marginalizați și cu cei care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare.

Țările UE sunt invitate:

  • să demonstreze și în continuare un angajament față de dezvoltarea unor servicii profesioniste și de calitate privind activitățile pentru tineret, inclusiv cu ajutorul personalului remunerat și al voluntarilor;
  • să dezvolte măsuri de sprijin, inclusiv oportunități de educație și formare pentru lucrătorii de tineret;
  • să sporească impactul activităților pentru tineret, astfel încât să îi includă și pe tinerii cu vârsta de peste 18 ani și pe cei care beneficiază de mai puține oportunități.

Țările UE și Comisia Europeană sunt invitate:

  • să se angajeze în învățarea reciprocă (învățare inter pares) și în schimbul de bune practici în privința calității în cadrul activităților pentru tineret;
  • să consolideze calitatea activităților pentru tineret prin dezvoltarea unor indicatori, instrumente și sisteme care să poată fi utilizate la diferite niveluri în întreaga UE;
  • să sporească vizibilitatea importanței activităților pentru tineret, demonstrând aspectele cantitative și calitative ale acestora și impacturile lor asupra tinerilor și a societății din care fac parte aceștia.

Comisia este invitată:

  • să efectueze un studiu referitor la principii de calitate de bază pentru activitățile pentru tineret, care să includă un manual pentru punerea în aplicare. Acest studiu ar trebui să țină cont de rezultatele grupului de experți privind sistemele de calitate pentru activitățile pentru tineret;
  • să ia în considerare prezentarea unei propuneri de recomandare a Consiliului privind activitățile pentru tineret, cu accent pe promovarea incluziunii tinerilor, a cetățeniei și a unei coeziuni sporite în cadrul societății.

Pentru informații suplimentare, consultați:

ACT

Concluziile Consiliului privind consolidarea activităților pentru tineret pentru a asigura coeziunea în cadrul societăților (JO C 170, 23.5.2015, pp. 2-3)

Data ultimei actualizări: 24.09.2015

Top