EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Direcția viitoare a politicii UE privind concentrările și preluările

Această carte albă a Comisiei Europene evaluează modul în care UE a supravegheat concentrările economice în ultimii 10 ani. Concluzia documentului este că această supraveghere a fost eficace în ansamblu, dar se pot aduce îmbunătățiri în două domenii prin:

ACT

Carte albă: Către un control mai eficace al concentrărilor economice în UE [COM(2014) 449 final, 9.7.2014]

SINTEZĂ

CARE ESTE ROLUL ACESTEI CĂRȚI ALBE?

Această carte albă a Comisiei Europene evaluează modul în care UE a supravegheat concentrările economice în ultimii 10 ani. Concluzia documentului este că această supraveghere a fost eficace în ansamblu, dar se pot aduce îmbunătățiri în două domenii prin:

permiterea analizării de către Comisie a concentrărilor derivate din dobândirea de participații minoritare;

reformarea normelor care reglementează transferul cazurilor de concentrări economice de la autoritățile naționale către Comisie și invers.

ASPECTE-CHEIE

Cartea albă propune obligația companiilor de a anunța Comisia în cazul în care intenționează să dobândească o participație minoritară care ar putea afecta semnificativ concurența.

Aceste companii ar trebui să furnizeze date precum cifra de afaceri a companiilor, o descriere a tranzacției, nivelul participației și anumite informații legate de piață.

Comisia consideră că acest „sistem bazat pe transparență cu țintă precisă” nu ar adăuga sarcini administrative inutile pentru companii, dar i-ar oferi suficiente detalii pentru a decide dacă să investigheze mai amănunțit concentrarea economică.

Schimbările propuse privind trimiterea concentrărilor de la autoritățile naționale la Comisie sunt menite să sporească rapiditatea și eficacitatea sistemului.

Cartea albă propune ca întreprinderile să informeze direct Comisia, fără ca respectivul caz să treacă mai întâi printr-un organism național din domeniul concurenței (aceasta fiind procedura actuală). Organismul național din domeniul concurenței ar fi informat cu privire la concentrarea propusă și ar putea decide să o analizeze el însuși. Dacă nu decide acest lucru - iar autoritățile naționale rareori se opun solicitărilor de acest tip -, Comisia va examina ea însăși cazul.

CONTEXT

Ultima revizuire majoră a legislației UE privind concentrările economice a avut loc în 2004. Această legislație prevede un set armonizat de norme pentru concentrări și pentru restructurarea întreprinderilor. Legislația garantează faptul că schimbările produse pe piață nu aduc prejudicii concurenței și, implicit, consumatorilor.

Comisia a interzis numai 24 de concentrări din 1990 și doar șase din 2004 - mult mai puțin de 1 % din cele 5 000 de concentrări notificate.

Data ultimei actualizări: 10.09.2015

Top