EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015DC0374

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 862/2007 privind statisticile comunitare din domeniul migrației și protecției internaționale (Text cu relevanță pentru SEE)

COM/2015/0374 final

Bruxelles, 30.7.2015

COM(2015) 374 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 862/2007 privind statisticile comunitare din domeniul migrației și protecției internaționale

(Text cu relevanță pentru SEE)


1. Introducere

Obiectivul principal al Regulamentului (CE) nr. 862/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 iulie 2007 privind statisticile comunitare din domeniul migrației și protecției internaționale 1 (denumit în continuare „regulamentul”) este culegerea și compilarea unor statistici europene privind migrația și protecția internațională.

Acest raport este legat de un prim raport, adoptat de Comisie în septembrie 2012 2 în temeiul articolului 12 din Regulamentul (CE) nr. 862/2007.

La articolul 12 din regulamentul menționat se prevede, în special, că „până la 20 august 2012 și, ulterior, din trei în trei ani, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind statisticile compilate în temeiul prezentului regulament și calitatea acestora”.

În prezentul raport sunt documentate progresele realizate de statele membre, împreună cu Comisia (Eurostat), în ceea ce privește punerea în aplicare a regulamentului în perioada scursă de la momentul primului raport.

2.Statisticile care intră sub incidența regulamentului

Regulamentul (CE) nr. 862/2007 vizează compilarea statisticilor europene referitoare la migrație și la protecția internațională (azil). Principalele domenii ale statisticilor care intră sub incidența regulamentului sunt următoarele:

fluxurile migratorii internaționale defalcate pe grupuri de cetățenii, pe grupuri de țări de naștere, pe grupuri de țări de ședere anterioară/viitoare, precum și pe vârstă și sex; efective ale populației defalcate pe grupuri de cetățenii și pe grupuri de țări de naștere, pe vârstă și sex, precum și în funcție de dobândirea cetățeniei după țara de cetățenie anterioară (articolul 3);

cererile de azil, deciziile în primă instanță și în recurs prin care se acordă sau se retrag diferite forme ale statutului de protecție internațională, cererile de azil ale minorilor neînsoțiți, defalcate în funcție de cetățenie și statisticile privind aplicarea Regulamentului Dublin III 3 de către statele membre (articolul 4);

resortisanții unor țări terțe cărora li s-a refuzat intrarea pe teritoriul statului membru la frontiera externă, resortisanții unor țări terțe descoperiți în situații de ședere ilegală conform legislației naționale privind imigrația, defalcați în funcție de cetățenie (articolul 5);

permisele de ședere eliberate resortisanților unor țări terțe, defalcate în funcție de cetățenie, de durata de valabilitate a permisului și de motivul emiterii permisului (categoria de imigrare) (articolul 6);

resortisanții unor țări terțe care fac obiectul unui ordin de a părăsi teritoriul statului membru, conform legislației privind imigrația, și resortisanții unor țări terțe care sunt înregistrați ca urmând să plece după emiterea unui astfel de ordin, defalcați în funcție de cetățenie (articolul 7).

Ca parte a procesului de punere în aplicare, Comisia a continuat să dezvolte și să mențină o strânsă colaborare cu diferitele autorități naționale implicate în producerea și furnizarea datelor prevăzute de regulament. Statisticile privind fluxurile migratorii și efectivele populației sunt, în general, furnizate Comisiei (Eurostat) de către institutele naționale de statistică (INS). Statisticile privind permisele de ședere și azilul sunt, de obicei, furnizate direct de ministerele afacerilor interne și de serviciile de imigrare. Statisticile privind controalele la frontieră și expulzarea migranților neautorizați pot fi furnizate, de asemenea, de ministerele afacerilor interne sau de serviciile de imigrare ori de către poliție.

Principalele caracteristici ale acestor statistici sunt prezentate în tabelul 1 de mai jos.

Tabelul 1: Principalele caracteristici ale statisticilor furnizate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 862/2007

Articolul 3

Fluxuri migratorii, efective ale populației, dobândirea cetățeniei

Articolul 4

Azil

Articolele 5 și 7

Aplicarea legislației din domeniul imigrației

Articolul 6

Permisele de ședere

Acoperire geografică

36 de țări (32 de țări UE/AELS)

32 de țări UE/AELS

32 de țări UE/AELS

32 de țări UE/AELS

Primul an de culegere a datelor

2008

2008

2008

2008

Periodicitate

Anual

Lunar/trimestrial/anual

Anual

Anual

Termenul pentru transmiterea datelor

12 luni de la sfârșitul anului de referință

două luni după perioada de referință (PR) pentru datele lunare/trimestriale

3 luni după PR pentru datele anuale

3 luni de la sfârșitul anului de referință

6 luni de la sfârșitul anului de referință

Furnizorii de date

Institutele naționale de statistică

Ministerele afacerilor interne (sau agențiile de imigrare conexe)

Ministerele afacerilor interne, agențiile de imigrare sau poliția de frontieră.

Ministerele afacerilor interne (sau agențiile de imigrare conexe)

3.alte acte legislative relevante

Începând din 2012, au intrat în vigoare două noi acte legislative în domeniul statisticilor demografice. Acestea sunt relevante pentru compilarea de statistici privind fluxurile migratorii internaționale și efectivele populației defalcate pe grupuri de cetățenii și pe grupuri de țări de naștere, în conformitate cu articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 862/2007, în special în ceea ce privește coerența dintre seturile de date statistice solicitate:

1.Regulamentul (UE) nr. 1260/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 noiembrie 2013 privind statisticile demografice europene 4 ;

2.Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 205/2014 al Comisiei din 4 martie 2014 de stabilire a condițiilor uniforme de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1260/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 noiembrie 2013 privind statisticile demografice europene, în ceea ce privește defalcarea datelor, termenele și revizuirile de date 5 .

În plus, au intrat în vigoare alte noi acte legislative în domeniul migrației legale. Aceste acte sunt relevante pentru compilarea statisticilor privind permisele de ședere în temeiul articolului 6 din regulament și au fost (sau vor fi în curând) integrate în această culegere de date:

1.Directiva 2009/50/CE a Consiliului din 25 mai 2009 privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților din țările terțe pentru ocuparea unor locuri de muncă înalt calificate 6 (culegerea datelor a început în 2013, cu anul de referință 2012);

2.Directiva 2011/98/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind o procedură unică de solicitare a unui permis unic pentru resortisanții țărilor terțe în vederea șederii și ocupării unui loc de muncă pe teritoriul statelor membre și un set comun de drepturi pentru lucrătorii din țările terțe cu ședere legală pe teritoriul unui stat membru 7 (culegerea datelor a început în 2014, cu anul de referință 2013).

3.Directiva 2014/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe în scopul ocupării unui loc de muncă în calitate de lucrători sezonieri 8 (culegerea datelor va începe în 2018, cu anul de referință 2017);

4.Directiva 2014/66/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe în contextul unui transfer în cadrul aceleiași companii 9 (culegerea datelor va începe în 2018, cu anul de referință 2017).

Odată cu aderarea Croației în iulie 2013, Regulamentul (CE) nr. 862/2007 a devenit obligatoriu pentru noul stat și, implicit, toate trimiterile la cifrele agregate solicitate au devenit trimiteri la UE-28.

Având în vedere temeiurile juridice diferite, statisticile furnizate conform recentelor acte juridice menționate mai sus nu sunt incluse în evaluarea calității prezentată mai jos, ci vor face obiectul unor rapoarte de evaluare specifice, conform cerințelor din actele juridice în cauză.

4.Progrese generale înregistrate de la raportul din 2012

De la raportul din 2012, exhaustivitatea și disponibilitatea datelor s-au îmbunătățit în mod semnificativ pentru toate culegerile de date. S-a observat o îmbunătățire generală a calității datelor, ceea ce a condus la creșterea exactității, coerenței și comparabilității datelor. Statele membre au realizat îmbunătățiri ale surselor de date subiacente și ale instrumentelor statistice utilizate pentru elaborarea datelor, ceea ce a permis obținerea unei mai mari exactități a datelor, precum și o acoperire și o actualitate îmbunătățite ale datelor furnizate Comisiei.

Îmbunătățirea calității și a punctualității transmiterii datelor de către statele membre a permis Comisiei să scurteze timpul necesar pentru diseminarea datelor, ceea ce implică o promptitudine mai mare în publicarea datelor și o îmbunătățire a accesibilității datelor pentru utilizatori.

În plus, în domeniul statisticilor culese în temeiul articolului 3, începând cu anul de referință 2013, s-a fuzionat culegerea datelor cu datele culese în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1260/2013, în vederea asigurării coerenței între diferitele defalcări ale populației și, în măsura posibilului, a echilibrelor demografice între populație, mișcarea naturală a populației și fluxurile migratorii. Au fost fuzionate de asemenea metadatele pe care statele membre trebuie să le completeze în mod obligatoriu.

În plus, în domeniul statisticilor culese în temeiul articolelor 4-7, cooperarea din cadrul serviciilor Comisiei, precum și cu alte organisme ale UE și cu statele membre în ceea ce privește statisticile a avut ca rezultat modificarea orientărilor privind datele culese în temeiul regulamentului 10 . Îmbunătățirile de ordin metodologic au condus la creșterea clarității definițiilor și a conceptelor statistice. Recentele evoluții legislative în domeniile migrației și al azilului au fost integrate în orientările metodologice pentru culegerea de date privind azilul și permisele de ședere.

Îmbunătățirile tehnice realizate de Comisie au asigurat o prelucrare și o validare mai eficiente ale datelor, în vreme ce culegerea unor informații exhaustive privind calitatea permite o evaluare completă a calității datelor primite. Atunci când a fost necesar, s-au luat măsuri de corectare a neconformității (scrisori administrative) pentru a asigura nivelul necesar de conformitate cu cerințele.

5.Calitatea datelor statistice produse

5.1.Relevanță

În cadrul Comisiei, principalul utilizator al statisticilor privind migrația și azilul este DG Migrație și Afaceri Interne. Totuși, aceste statistici sunt utilizate în mod frecvent și de alte servicii ale Comisiei, în special de DG Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune și de DG Justiție.

Repartizarea anuală între statele membre a pachetului bugetar al fondurilor din cadrul programului Solidaritatea și gestionarea fluxurilor migratorii a constituit o utilizare importantă a acestor statistici. De la raportul din 2012, structura acestor fonduri s-a modificat, iar în prezent se bazează pe noul temei juridic: Fondul pentru azil, migrație și integrare (FAMI), instituit prin Regulamentul (UE) nr. 516/2014 11 , și Fondul pentru securitate internă (FSI), instituit prin Regulamentul (UE) nr. 515/2014 12 , vizând perioada 2014-20. Ca urmare a acestor noi mecanisme de finanțare multianuale în cadrul noilor fonduri, datele nu mai sunt furnizate anual. Alocările au fost calculate pe baza datelor statistice furnizate anterior, cu excepția FSI, pentru care este necesară o evaluare la jumătatea perioadei.

Statisticile privind migrația și protecția internațională sunt utilizate de către Comisie pentru elaborarea de rapoarte periodice, propuneri de politici, rapoarte de punere în aplicare prevăzute de acte de bază și analize ale politicilor. De exemplu, raportul anual al Rețelei europene de migrație privind imigrația și azilul 13 oferă o privire de ansamblu factuală asupra principalelor evoluții înregistrate în domeniul migrației și al protecției internaționale, atât la nivelul UE, cât și la nivel național. Statisticile europene privind fluxurile migratorii și efectivele populației în funcție de țara de naștere și de cetățenie sunt importante pentru publicații precum suplimentul special privind tendințele demografice al Buletinului trimestrial privind ocuparea forței de muncă și situația socială în UE 14 .

Rețeaua europeană de migrație (REM) 15 continuă să fie un utilizator principal al statisticilor Eurostat privind migrația și protecția internațională, pe baza cărora elaborează rapoarte statistice și analitice la nivelul UE și la nivel național.

De la raportul din 2012, s-a înregistrat o creștere a utilizării statisticilor europene în scopul sprijinirii activității agențiilor Uniunii Europene din domeniul migrației, cum ar fi Agenția pentru Frontierele Externe (FRONTEX) și Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO). Eurostat colaborează îndeaproape cu agențiile în cauză la elaborarea acestor culegeri de date și a metodologiei statistice aferente.

Statisticile produse în conformitate cu regulamentul sunt folosite în mod regulat de către administrații naționale, organizații internaționale, cercetători universitari și grupuri ale societății civile care își desfășoară activitatea în diferite domenii precum integrarea imigranților, elaborarea și monitorizarea procedurilor naționale în materie de azil și imigrație, precum și elaborarea previziunilor demografice și de ocupare a forței de muncă.

5.2.Exactitate

De la raportul din 2012, s-a observat o îmbunătățire considerabilă a exactității datelor furnizate de statele membre. În special, în ceea ce privește statisticile prevăzute la articolele 4-7 din regulament, restructurarea pe scară largă a sistemelor administrative legate de azil și controlul imigrației, precum și a sistemelor pentru înregistrarea populației a avut un impact pozitiv puternic asupra exactității datelor statistice. Statele membre continuă să introducă sisteme administrative mai integrate și mai cuprinzătoare, care utilizează mijloace informatice și metode de comunicații moderne. Noile sisteme răspund mai bine cerințelor metodologice și tehnice ale culegerilor de date ale Eurostat. Statele membre au informat în permanență Eurostat cu privire la schimbările în curs ale sistemelor administrative și au solicitat consiliere și confirmarea că datele îndeplinesc cerințele regulamentului.

Eurostat culege metadate - în special informații legate de exactitatea datelor -, care indică, printre alte aspecte, sursele datelor și procedurile, eventualele estimări sau procese de modelare care sunt aplicate datelor, precum și posibilele efecte ale acestora asupra respectării definițiilor din regulament. În plus, Eurostat a elaborat chestionare speciale privind calitatea, pentru a culege informații mai specifice cu privire la calitatea datelor.

De la raportul din 2012, s-a înregistrat o reducere semnificativă a volumului de date incomplete sau cu omisiuni. O serie de autorități naționale și-au îmbunătățit practicile pentru a se asigura că se culeg datele necesare în cursul procedurilor administrative și și-au consolidat sistemele informatice, astfel încât aceste date să poată fi ușor de obținut în scopuri statistice.

Deși s-au înregistrat îmbunătățiri, există încă probleme legate de exactitate în ceea ce privește articolul 3, și anume subacoperirea (cauzată de persoanele care nu își înregistrează rezidența) și supraacoperirea (cauzată de persoanele care nu solicită scoaterea din evidențe, deoarece nu există nicio obligație sau stimulent pentru a face acest lucru).

În domeniul statisticilor privind azilul, problemele inițiale legate de lipsa informațiilor privind vârsta și sexul sau de disponibilitatea limitată a acestora în unele state membre au fost rezolvate, iar datele sunt complete. Anumite date continuă să lipsească în ceea ce privește primii ani de culegere a datelor în temeiul regulamentului, inclusiv pentru statisticile privind permisul de ședere, și, din cauza constrângerilor tehnice, aceste lacune nu mai pot fi acoperite. În domeniul statisticilor reglementate de articolul 4 alineatul (4) (Dublin), persistă problemele specifice privind exactitatea legate de diferențele de promptitudine a raportării și de practici din statele membre, ceea ce are ca rezultat o coerență limitată între datele privind cererile de transferuri de intrare și de ieșire.

5.3.Actualitatea și punctualitatea

În funcție de tipul de date vizate, termenul de furnizare a datelor este între 2 și 12 luni de la data de referință sau de la sfârșitul perioadei de referință.

De la raportul din 2012, s-a observat o îmbunătățire considerabilă a punctualității datelor furnizate. Introducerea procedurilor de extracție automată la nivel național și a monitorizării regulate a conformității de către Eurostat a condus la furnizarea cu punctualitate a datelor. Mai rămân unele probleme legate de respectarea termenelor, dar acestea sunt cazuri izolate și nerecurente cauzate, de exemplu, de schimbări în rândul personalului sau de perturbări determinate de modificări aduse sistemelor informatice.

Datorită furnizării mai din timp a unor date mai complete în conformitate cu regulamentul, Eurostat a fost în măsură să asigure o respectare mai bună a termenelor în procesul său de prelucrare și difuzare a datelor. Perioada de timp între primirea datelor de către Eurostat și publicarea, pe site-ul de internet public al Eurostat, a datelor validate s-a redus de la raportul din 2012. În plus, introducerea treptată a unor proceduri de validare internă automată, cu raportarea erorilor către furnizorii naționali de date, a redus și mai mult timpul de prelucrare.

5.4.Accesibilitate

Datele (și metadatele) privind migrația pentru toate cele patru domenii (migrație, efective ale populației, dobândirea cetățeniei; azil; aplicarea legislației în domeniul imigrației; permise de ședere) sunt disponibile gratuit pe site-ul de internet al Eurostat la categoriile „Population (Demography, migration and projections)”[populație (demografie, migrație și previziuni)] 16  și „Asylum and managed migration” (azil și gestionarea migrației) 17 . Datele sunt incluse în compendii precum Anuarul Eurostat 18 , precum și în publicații detaliate axate pe teme specifice legate de migrație 19 . De la raportul din 2012, Eurostat a promovat utilizarea articolelor „Statistics Explained” (Statistici explicate), oferind mai multe informații cu privire la statistici, tendințe și interpretarea acestora. Aceste articole sunt redactate și actualizate în mod regulat pentru toate datele culese în temeiul regulamentului 20 .

Secțiunea „Population” (populație) de pe site-ul de internet al Eurostat include statistici prevăzute de regulament și înregistrează o creștere a numărului de utilizatori (de la 50 de mii la 60 de mii de vizualizări pe lună și, respectiv, de la 5,7 % la 7,2 % din totalul vizualizărilor de pe Eurostat în ultimii 3 de ani) și se situează pe locul al doilea în această privință în cadrul site-ului Eurostat.

5.5.Comparabilitate și coerență

5.5.1.Definiții

De la raportul din 2012, utilizarea unor definiții armonizate pentru toate culegerile de date în temeiul regulamentului a îmbunătățit în mod semnificativ comparabilitatea datelor.

Problemele legate de aplicarea strictă a definițiilor au fost cel mai greu de soluționat în cazul statisticilor privind migrarea și dobândirea cetățeniei, prevăzute la articolul 3 din regulament. Cele mai mari diferențe între sistemele naționale apar la aceste date, din cauza varietății surselor de date utilizate. Eforturile sunt în curs de desfășurare, însă unele țări nu au putut să utilizeze criteriul perioadei de 12 luni pentru definirea fluxurilor de imigrație/emigrație, adesea din cauza faptului că definiția națională a migrației se bazează pe criteriul permanenței pentru resortisanți sau pe criteriul perioadei de șase luni pentru anumite țări din SEE (acordul nordic). Patru țări nu au putut să utilizeze criteriul reședinței pe teritoriul național pentru dobândirea cetățeniei, deoarece cetățenia poate fi acordată atât persoanelor care nu își au reședința în țară, cât și persoanelor care își au reședința permanentă în țară.

Statisticile prevăzute la articolul 3 au atins un grad mai ridicat de coerență și comparabilitate în ceea ce privește culegerile de date demografice, prin ajungerea la un acord cu statele membre cu privire la definirea vârstei și defalcări, precum și cu privire la definirea cifrelor agregate ale UE în cazul unei extinderi, așa cum s-a întâmplat în 2013, odată cu aderarea Croației 21 .

Definițiile, metodele și sursele de date au putut fi îmbunătățite datorită recensământului populației și al locuințelor din UE din 2011, precum și datorită utilizării datelor statistice „în oglindă”. Cu toate acestea, problema specifică a utilizării conceptului de înregistrare permanentă, fără a se ține cont de criteriile legate de durata șederii, afectează comparabilitatea datelor.

S-au pus în aplicare noi orientări metodologice pentru culegerea datelor în temeiul articolelor 4-7. Noile orientări oferă îndrumări mai clare și mai precise cu privire la aplicarea definițiilor și a conceptelor în ceea ce privește culegerile de date privind azilul, permisele de ședere și aplicarea legislației din domeniul imigrației. De asemenea, acestea țin cont de cele mai recente evoluții legislative. De exemplu, noul set legislativ reformat din domeniul azilului, adoptat între 2011 și 2013 22 , s-a reflectat în revizuirea orientărilor metodologice privind culegerile de date prevăzute la articolul 4.

5.5.2.Surse de date

De la raportul din 2012 privind articolul 3, țările au îmbunătățit calitatea statisticilor transmise către Eurostat prin utilizarea unor surse suplimentare (registrele de asigurare de sănătate, registrele fiscale, recensământul din 2011) și, în special, a fluxurilor în oglindă raportate de țările partenere pentru a soluționa erorile de acoperire cauzate de tendința cetățenilor de a nu solicita înregistrarea sau scoaterea din evidențe, ceea ce are drept rezultat subestimarea fluxurilor migratorii și dubla luare în calcul a unei părți din efectivele populației. Această activitate a fost monitorizată de Eurostat prin discuții aprofundate cu institutele naționale de statistică și prin facilitarea schimbului de date între țări.

Comisia (Eurostat) a fost informată cu privire la îmbunătățirea și reorganizarea, de către furnizorii naționali de date, a registrelor administrative din domeniul azilului, al permiselor de ședere și al aplicării legislației din domeniul imigrației. Aceste îmbunătățiri au avut în principal rolul de a moderniza registrele, inclusiv printr-o respectare mai strictă a cerințelor metodologice și tehnice privind culegerea de date în temeiul regulamentului. În unele state membre, aceste evoluții tehnice au condus la întreruperi în furnizarea de date. Aceste întreruperi au loc cu notificarea prealabilă a Eurostat și, în final, conduc la îmbunătățirea calității datelor.

5.5.3.Coerența

Atunci când sunt posibile comparațiile, rezultatele indică un grad ridicat de coerență cu datele culese și publicate în cursul altor exerciții sau de către organizații naționale și internaționale. Eurostat cooperează strâns cu agențiile UE EASO și FRONTEX pentru a asigura deplina coerență cu datele culese de aceste agenții. Eventualele diferențe între datele transmise către Eurostat și statisticile publicate de autoritățile naționale pot fi explicate prin utilizarea unor definiții diferite, statele membre alegând uneori să păstreze definiții distincte pentru statisticile publicate la nivel național. Regulamentul (UE) nr. 1260/2013 le cere statelor membre să se asigure că datele referitoare la populație respectă prevederile articolului 3 din Regulamentul (CE) nr. 862/2007.

5.6.Măsuri de îmbunătățire a calității

Comisia continuă să ia măsurile care se impun ca urmare a nerespectării regulamentului. În unele cazuri, datele furnizate de o țară au fost incomplete, de calitate inferioară sau nu au fost furnizate în conformitate cu termenele legale. Aceste măsuri se iau în cadrul exercițiului anual de monitorizare a conformității al Eurostat.

De la raportul din 2012, aceste acțiuni au dus la o îmbunătățire semnificativă a performanțelor statelor membre în ceea ce privește exhaustivitatea, calitatea și actualitatea datelor. Această evoluție se reflectă în reducerea numărului de scrisori administrative de neconformitate adresate autorităților naționale de statistică (tabelul 2).

Tabelul 2: Situația statelor membre care au primit scrisori de neconformitate în cadrul exercițiului de monitorizare a conformității

Articolul 3

Migrație, efective ale populației, dobândirea cetățeniei

Articolul 4

Azil

Articolele 5 și 7

Aplicarea legislației din domeniul imigrației

Articolul 6

Permisele de ședere

2011

6

5

3

5

2012

0

1

0

1

2013

2

1

0

3

2014

1

1

0

0

Ca răspuns la necesitatea de a evalua calitatea datelor într-un mod mai eficient, s-a introdus un nou instrument general de validare în procesul de prelucrare a datelor. Acest instrument automatizat este disponibil și pentru furnizorii naționali de date, iar verificările se bazează pe seturi de reguli de validare convenite între Eurostat și statele membre.

Pentru a evalua mai precis calitatea datelor primite, Eurostat a luat măsuri pentru a asigura culegerea unor metadate și a unor informații privind calitatea mai cuprinzătoare. În conformitate cu standardele de calitate ale Sistemului Statistic European, începând din 2014 s-au elaborat chestionare privind calitatea pe domenii specifice (azil, permise de ședere și punere în aplicare). Rapoartele naționale privind calitatea vor fi utilizate pentru verificarea, evaluarea și îmbunătățirea calității și vor fi accesibile publicului larg.

Conform articolului 8 din Regulamentul (UE) nr. 1260/2013, țările au obligația de a efectua studii de fezabilitate privind utilizarea conceptului de „reședință stabilă” pentru populație. Studiile includ analiza actualelor și a potențialelor surse de date, a prelucrării datelor și a posibilității de estimare a statisticilor necesare. Acestea urmăresc, în principal, îmbunătățirea comparabilității conceptelor și a definițiilor și, prin urmare, conduc la îmbunătățirea calității și a comparabilității datelor. Acestea vor fi utilizate în raportul privind Regulamentul (UE) nr. 1260/2013, pe care Comisia îl va elabora până la sfârșitul anului 2018. Rezultatele studiilor de fezabilitate și raportul, menționate mai sus, pot avea consecințe asupra statisticilor europene privind populația și, prin urmare, privind coerența cu datele furnizate în conformitate cu articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 862/2007.

6.Concluzie

Regulamentul (CE) nr. 862/2007 a dus la îmbunătățiri notabile ale statisticilor europene privind migrația și protecția internațională. În plus, de la raportul din 2012, s-a observat o îmbunătățire suplimentară în ceea ce privește disponibilitatea, exhaustivitatea, calitatea și actualitatea datelor. Culegerea datelor în temeiul regulamentului a beneficiat de noi evoluții metodologice și tehnice, ceea ce a condus la îmbunătățirea orientărilor adresate statelor membre. Calitatea datelor primite în temeiul regulamentului a fost influențată și de intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) nr. 1260/2013 și de măsurile de punere în aplicare aferente, precum și de recensământul din 2011. Îmbunătățirea calității ar trebui să continue și în viitor, în special pentru a îmbunătăți actualitatea și exactitatea datelor și pentru a soluționa problema subacoperirii și a supraacoperirii.

Utilizarea tuturor acestor statistici de către organismele oficiale europene și naționale, de către organismele neguvernamentale și de către cetățeni a crescut în consecință.

Datele prevăzute de regulament ar trebui să reflecte necesitățile în continuă evoluție ale utilizatorilor, ținând totodată seama de capacitatea furnizorilor de date. Acest lucru ar putea duce la propuneri viitoare de modificare a regulamentului în vederea adăugării de noi categorii de date sau de defalcări specifice și/sau a eliminării cerințelor în materie de date, atunci când sunt considerate mai puțin utile. Noi lacune au fost identificate de Comisie; acestea au fost abordate prin utilizarea unor alte metode de culegere a datelor, cum ar fi acordurile informale (de exemplu, culegerea datelor cu privire la persoanele care solicită azil pentru prima dată, date privind modalitățile de trimitere a migranților ilegali în țările de origine, date privind permisele de ședere defalcate în funcție de vârstă și sex și clasificate încrucișat cu alte defalcări). Alte lacune de date identificate, cum ar fi defalcarea datelor privind populația, în temeiul articolului 3, în funcție de fiecare țară de cetățenie sau imigrarea/emigrarea în funcție de țara de reședință anterioară/viitoare nu pot fi abordate în cadrul unor acorduri voluntare.

Pe termen lung, reorganizarea statisticilor recensământului european după 2021, cu o posibilă trecere la statistici mai frecvente (anuale), ar putea conduce la o disponibilitate mai ridicată a datelor privind diferite aspecte ale migrației. Acest lucru ar trebui să contribuie, de asemenea, la îndeplinirea nevoilor legate de statistici în materie de migrație, aflate într-o permanentă evoluție.

În cadrul proiectului privind programul REFIT (Programul Comisiei Europene privind o reglementare adecvată și funcțională ), Comisia va întreprinde acțiuni de simplificare a legislației UE și de reducere a costurilor aferente reglementării, contribuind astfel la crearea unui cadru de reglementare clar, stabil și previzibil, care să sprijine creșterea economică și crearea de locuri de muncă. Anumite suprapuneri legate de raportarea, conform legislației în vigoare, a datelor statistice privind populația și migrația (de exemplu, în domeniul statisticilor privind permisul de ședere) au fost deja identificate și ar putea fi eliminate prin simplificarea legislației.

(1) JO L 199, 31.7.2007, p. 23.
(2) COM(2012) 528 final.
(3) JO L 180, 29.6.2013, p. 31.
(4) JO L 330, 10.12.2013, p. 39.
(5) JO L 65, 5.3.2014, p. 10.
(6) JO L 155, 18.6.2009, p. 17.
(7) JO L 343, 23.12.2011, p. 1.
(8) JO L 94, 28.3.2014, p. 375.
(9) JO L 157, 27.5.2014, p. 1.
(10) Revizuirile „Orientărilor tehnice privind culegerea de date în temeiul articolului 4 alineatele (1) și (3) din Regulamentul (CE) nr. 862/2007; statistici privind azilul”, ale „Orientărilor tehnice privind culegerea de date în temeiul articolului 6 din Regulamentul (CE) nr. 862/2007; statistici privind permisele de ședere” și ale Orientărilor tehnice privind culegerea de date în temeiul articolelor 5 și 7 din Regulamentul (CE) nr. 862/2007; statistici privind aplicarea legislației în domeniul imigrației în 2014; revizuirea „Orientărilor tehnice privind culegerea de date în temeiul articolului 4 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 862/2007; statistici conform Dublin” din 2015.
(11)

Regulamentul (UE) nr. 516/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 de instituire a Fondului pentru azil, migrație și integrare, de modificare a Deciziei 2008/381/CE a Consiliului și de abrogare a Deciziilor nr. 573/2007/CE și nr. 575/2007/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Deciziei 2007/435/CE a Consiliului  JO L 150, 20.5.2014, p. 168 .

(12)

Regulamentul (UE) nr. 515/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 de instituire, în cadrul Fondului pentru securitate internă, a instrumentului de sprijin financiar pentru frontiere externe și vize și de abrogare a Deciziei nr. 574/2007/CE - JO L 150, 20.5.2014, p. 143 .

(13)

   Rețeaua europeană de migrație (REM) Raport anual al Comisiei privind imigrația și azilul 2014: O sinteză a rapoartelor anuale în materie de politici pe 2014, furnizat de statele membre ale UE și de Norvegia și însoțit de anexa cu statistici .

(14) http://ec.europa.eu/eurostat/documents/3217494/5775829/KE-BH-13-0S2-EN.PDF   
(15) http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/networks/european_migration_network/index_en.htm
(16) http://ec.europa.eu/eurostat/web/population-demography-migration-projections/statistics-illustrated
(17) http://ec.europa.eu/eurostat/web/asylum-and-managed-migration/statistics-illustrated
(18)  http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Europe_in_figures_-_Eurostat_yearbook
(19) A se vedea, de exemplu, publicațiile Eurostat „Data in Focus” (date în prim plan) dedicate unor teme precum solicitanții de azil și hotărârile în primă instanță privind cererile de azil: Al treilea trimestru al anului 2014 - numărul nr. 15/2014 http://ec.europa.eu/eurostat/web/products-data-in-focus/-/KS-QA-14-015
(20) http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Population
(21)  De exemplu, specificarea cifrelor agregate ale UE pentru schimbările din 2013, dacă ne referim la cifrele agregate de la începutul anului 2013 (care erau încă cifre pentru UE 27) sau de la sfârșitul anului 2013 (cifre pentru UE 28).
(22) Directiva 2011/95/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 decembrie 2011 privind standardele referitoare la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească resortisanții țărilor terțe sau apatrizii pentru a putea beneficia de protecție internațională, la un statut uniform pentru refugiați sau pentru persoanele eligibile pentru obținerea de protecție subsidiară și la conținutul protecției acordate (JO L 337, 20.12.2011, p. 9); Regulamentul (UE) nr. 604/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid (JO L 180, 29.6.2013, p. 31); Directiva 2013/32/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 privind procedurile comune de acordare și retragere a protecției internaționale (JO L 180, 29.6.2013, p. 60); Directiva 2013/33/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 de stabilire a standardelor pentru primirea solicitanților de protecție internațională (JO L 180, 29.6.2013, p. 96);
Top