EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008PC0858

Propunere de decizie a Consiliului privind semnarea şi aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului interimar de parteneriat între Comunitatea Europeană, pe de o parte, şi statele din Pacific, pe de altă parte

/* COM/2008/0858 final */

52008PC0858

Propunere de decizie a Consiliului privind semnarea şi aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului interimar de parteneriat între Comunitatea Europeană, pe de o parte, şi statele din Pacific, pe de altă parte /* COM/2008/0858 final */


[pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

Bruxelles, 16.12.2008

COM(2008) 858 final

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind semnarea ș i aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului interimar de parteneriat între Comunitatea Europeană, pe de o parte, ș i statele din Pacific, pe de altă parte

(prezentată de Comisie)

EXPUNERE DE MOTIVE

Propunerea atașată constituie instrumentul juridic privind semnarea și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului interimar de parteneriat între Comunitatea Europeană, pe de o parte, și statele ACP din Pacific, pe de altă parte:

Propunere de Decizie a Consiliului privind semnarea și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului interimar de parteneriat.

După cum s-a anunțat prin Comunicarea către Consiliu și Parlamentul European din 23 octombrie 2007, Acordul interimar de parteneriat a fost negociat pentru a se evita perturbarea schimburilor comerciale cu Comunitatea odată cu expirarea, la 31 decembrie 2007, a regimului comercial stabilit în anexa V la Acordul de la Cotonou și a derogării acordate de Organizația Mondială a Comerțului (OMC) pentru regimul comercial respectiv. Aceste negocieri au fost încheiate la 23 noiembrie 2007 prin Acordul interimar de parteneriat cu Papua-Noua Guinee și Republica Insulelor Fiji.

În consecință, statele din Pacific (Fiji și Papua-Noua Guinee) au fost incluse în lista țărilor din anexa 1 la regulamentul referitor la accesul pe piețe în cadrul APE, adoptat de Consiliu la 20 decembrie 2007[1], care au beneficiat începând cu 1 ianuarie 2008 de oferta de acces pe piața comunitară, formulată în cadrul acordurilor de parteneriat economic. Includerea acestor state pe lista respectivă va deveni permanentă în urma ratificării Acordului interimar de parteneriat de către toate părțile. Acest fapt va asigura existența unui singur regim comercial armonizat cu UE, care oferă statelor din Pacific semnatare un acces mai bun pe piață.

Acordul interimar de parteneriat reprezintă un cadru pentru un APE și include toate măsurile necesare pentru a stabili o zonă de liber schimb compatibilă cu prevederile articolului XXIV din GATT 1994[2], inclusiv cu prevederile referitoare la facilitarea comerțului și a regimului vamal, barierele tehnice din calea comerțului, măsurile sanitare și fitosanitare și rezolvarea disputelor.

Atât prevederile referitoare la dezvoltarea cooperării cât și cele instituționale sunt foarte limitate, subiectul principal al Acordului interimar de parteneriat fiind reprezentat doar de comerțul cu mărfuri. Acordul interimar de parteneriat conține o clauză de rendez-vous pentru continuarea negocierilor pentru un APE complet, care va acoperi și alte domenii, de ex. cooperarea pentru dezvoltare, servicii, pescuit, agricultură, norme referitoare la comerț, etc.

Negocierea unui APE complet continuă, în conformitate cu directivele privind acordurile de parteneriat economic cu statele ACP adoptate de Consiliu la 12 iunie 2002.

Până la intrarea în vigoare a Acordului interimar de parteneriat, se prevede aplicarea provizorie a acordului. Comisia a considerat că rezultatele negocierilor sunt satisfăcătoare și în conformitate cu directivele referitoare la negociere ale Consiliului și solicită Consiliului:

- să autorizeze semnarea, în numele Comunității Europene, a Acordului interimar de parteneriat;

- să aprobe aplicarea provizorie a Acordului interimar de parteneriat.

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind semnarea și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului interimar de parteneriat între Comunitatea Europeană, pe de o parte, și statele din Pacific, pe de altă parte

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 133, coroborat cu articolul 300 alineatul (2) primul paragraf prima teză,

având în vedere propunerea Comisiei[3],

întrucât:

(1) La 12 iunie 2002, Consiliul a autorizat Comisia să deschidă negocieri pentru încheierea de acorduri de parteneriat economic cu țări ACP.

(2) Negocierile privind un Acord interimar de parteneriat, care să stabilească un cadru pentru un Acord de parteneriat economic (denumit în continuare „APE interimar”), au fost încheiate la 23 noiembrie 2007 cu Papua-Noua Guinee și Republica Insulelor Fiji.

(3) Articolul 76 alineatul (3) din APE interimar prevede aplicarea provizorie a acordului, până la intrarea lui în vigoare.

(4) APE interimar ar trebui semnat în numele Comunității și aplicat provizoriu, sub rezerva încheierii sale la o dată ulterioară.

DECIDE:

Articolul 1

Prin prezenta, se aprobă în numele Comunității semnarea Acordului interimar de parteneriat dintre statele din Pacific și Comunitatea Europeană, sub rezerva deciziei Consiliului privind încheierea respectivului APE interimar.

Textul APE interimar se atașează la prezenta decizie.

Articolul 2

Prin prezenta, președintele Consiliului este autorizat să numească persoana împuternicită (persoanele împuternicite) să semneze APE interimar în numele Comunității Europene, sub rezerva încheierii acestuia.

Articolul 3

APE interimar se aplică provizoriu în conformitate cu articolul 76 alineatul (3) din acord, până la finalizarea procedurilor necesare pentru încheierea acestuia. Comisia va publica un anunț prin care se va comunica data aplicării provizorii.

Adoptată la Bruxelles, […]

Pentru Consiliu

Președintele

[…]

FI ȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ PENTRU PROPUNERILE CU IMPACT BUGETAR STRICT LIMITAT LA VENITURI

1. DENUMIREA PROPUNERII:

DECIZIE a CONSILIULUI privind semnarea și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului interimar de parteneriat între Comunitatea Europeană, pe de o parte, și statele din Pacific, pe de altă parte

2. LINII BUGETARE:

Capitol și articol: 12/120

Suma înscrisă la bugetul pentru exercițiul financiar respectiv: 16 431 900 000 (buget 2008)

3. IMPACT FINANCIAR

( Propunere fără impact financiar

( Propunere fără impact financiar asupra cheltuielilor, dar cu impact financiar asupra veniturilor – efectul este următorul:

4. MĂSURI DE COMBATERE A FRAUDEI

Pentru a proteja interesele financiare ale Comunității împotriva fraudei și a altor nereguli, Comisia poate desfășura verificări și controale la fața locului, în conformitate cu articolul 17 al Acordului interimar de parteneriat între statele din Pacific și Comunitatea Europeană. La nevoie, anchetele se efectuează de către Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), acestea fiind reglementate de Regulamentul (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului. Comisia va desfășura verificări periodice pe bază de documente și la fața locului.

5. ALTE OBSERVA ȚII

Toate tarifele vamale încă existente aplicate produselor originare din regiunile sau statele ACP care au încheiat negocieri privind acorduri de parteneriat economic sau acorduri care prevăd regimuri comerciale compatibile cu normele OMC au fost eliminate odată cu adoptarea Regulamentului 1528/2007 al Consiliului. Prin urmare, propunerea nu are niciun impact financiar suplimentar.

[1] Regulamentul nr. 1528/2007 al Consiliului

[2] Acordul General pentru Tarife și Comerț (1994)

[3] JO C […], […], p. […].

Top