EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008DC0480

Comunicare a Comisiei către Consiliu, Parlamentul european, Comitetul economic şi social european, Comitetul regiunilor şi banca centrală europeană - Al şaptelea raport privind pregătirile practice în vederea viitoarei extinderi a zonei euro {SEC(2008) 2306}

/* COM/2008/0480 final */

52008DC0480




[pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

Bruxelles, 18.7.2008

COM(2008) 480 final

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE CONSILIU, PARLAMENTUL EUROPEAN, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN, COMITETUL REGIUNILOR ȘI BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Al șaptelea raport privind pregătirile practice în vederea viitoarei extinderi a zonei euro {SEC(2008) 2306}

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE CONSILIU, PARLAMENTUL EUROPEAN, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN, COMITETUL REGIUNILOR ȘI BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Al șaptelea raport privind pregătirile practice în vederea viitoarei extinderi a zonei euro

INTRODUCERE

Din ianuarie 2008, zona euro cuprinde 15 din cele 27 de state membre ale UE. 10 dintre cele 12 țări rămase în afara zonei euro sunt „statele membre care fac obiectul unei derogări” și care ar trebui să adopte moneda euro odată îndeplinite condițiile prevăzute de tratat[1]. Danemarca și Regatul Unit nu sunt obligate să adopte moneda euro.

În afară de respectarea criteriilor de convergență, este necesar ca țările să întreprindă importante pregătiri practice pentru a prepara toate sectoarele lor economice, administrațiile și cetățenii pentru introducerea monedei euro. Pentru a facilita pregătirile țărilor în vederea trecerii la euro, Comisia a elaborat o recomandare „privind măsurile de facilitare a viitoarelor treceri la moneda euro”, valorificând experiența acumulată în cursul introducerii acestei monede în 2002, 2007 și 2008[2]. Toate țările care se pregătesc să adopte moneda euro sunt invitate să țină seama de recomandarea menționată.

Prezentul raport evaluează stadiul pregătirilor din Slovacia, care va intra în zona euro la 1 ianuarie 2009, ca urmare a Deciziei Consiliului care concluzionează că statul respectiv îndeplinește condițiile necesare pentru adoptarea monedei euro. Documentul de lucru al Comisiei anexat oferă detalii în legătură cu pregătire celorlalte state membre în cauză.

STADIUL PREGăTIRILOR ÎN SLOVACIA

La 1 ianuarie 2009 Slovacia va adopta moneda euro aplicând un scenariu „big bang”.

Planul național privind introducerea monedei euro adoptat în iulie 2005 a stabilit cadrul general al pregătirilor practice pentru trecerea la euro și a precizat atribuțiile diferitelor sectoare economice și administrației publice. Planul a fost actualizat în martie 2007 și în aprilie 2008.

Cadrul de reglementare al trecerii la moneda euro a fost stabilit printr-o lege cadru[3]. Textul acestei legi a fost discutat pe larg cu Comisia Europeană, având, de asemenea, scopul de a înlătura toate incompatibilitățile și imperfecțiunile identificate de rapoartele de convergență precedente. Legea cadru definește principiile și normele care vor trebui respectate în cursul trecerii la moneda euro fiduciară și la celelalte forme de plată în euro (ex. continuitatea contractelor, neutralitatea prețurilor, protejarea intereselor economice ale cetățenilor, obligativitatea dublei afișări a prețurilor), desemnează organismele de control, stabilește sancțiunile pentru încălcările potențiale ale regulilor și introduce toate modificările necesare ale celorlalte texte juridice.

Orientarea și organizarea trecerii la moneda euro

Organismul care are rolul de a orienta pregătirile este Comitetul național de coordonare (CNC), prezidat de ministrul finanțelor (coordonatorul național) și coprezidat de guvernatorul Băncii Naționale a Slovaciei (BNS). CNC verifică îndeplinirea planului național privind introducerea monedei euro.

Guvernul a creat, de asemenea, un post ad-hoc de „plenipotențiar al guvernului pentru introducerea monedei euro”, cu rolul de a coordona pregătirile curente și de a indica eventualele probleme. Detaliile tehnice ale pregătirilor sunt discutate la nivelul a cinci comitete de lucru; fiecare dintre acestea este supravegheat de un ministru diferit sau de BNS.

Comitetele de lucru au ținut ședințe periodice și au elaborat rapoarte privind activitățile desfășurate, pe care le-au prezentat Comitetului național de coordonare și plenipotențiarului, cel puțin o dată la trei luni. Fiecare comitet este format din reprezentanți ai organizațiilor guvernamentale și neguvernamentale competente.

Slovacia a respectat prevederile articolului 1 din Recomandarea 2008/78/CE: Statele membre trebuie să înființeze structuri adecvate și specifice în vederea planificării, a coordonării și a facilitării tuturor pregătirilor necesare pentru introducerea monedei euro. Există, totuși, anumite rezerve privind eficiența actualei structuri de coordonare. Comitetul național de coordonare se situează la un nivel politic foarte înalt și nu reușește să abordeze aspectele tehnice. Cabinetul plenipotențiarului are un personal insuficient, concentrându-se în special asupra aspectelor privind comunicarea. Controlul central al pregătirilor Slovaciei pentru adoptarea monedei euro ar trebui întărit, în vederea îmbunătățirii coordonării actorilor implicați și a creșterii capacității de rezolvare eficientă a situațiilor de criză potențiale. |

Pregătirile la nivelul administrației publice

- Pregătirile la nivelul organismelor administrației de stat, regionale și ale municipalităților sunt coordonate de Comitetul de lucru pentru administrația publică. Coordonatorul național a recomandat ca toate organismele administrative să înființeze echipe de coordonare privind trecerea la euro. Un studiu despre pregătirile pentru adaptarea sistemelor informatice, elaborat la cererea Comisiei, arată că în iunie 2008 aproape 80% din organismele administrative centrale, regionale și locale dispuneau de o listă a sistemelor informatice care necesitau adaptări; cu toate acestea, numai 18% dintre ele lansaseră teste concrete cu privire la sistemele recent modificate. Acest audit precoce urmărea să stimuleze organismele administrației publice să lanseze pregătirile necesare; se preconizează că rezultatele următoarelor sondaje vor arăta ameliorări importante.

Organismele administrative centrale și regionale au propriile lor strategii de formare a personalului și lucrează pentru a adapta formularele oficiale, valorile și pragurile de referință. Bugetul de stat este în curs de pregătire în coroane slovace și va fi recalculat în euro. Costurile pregătirii pentru trecerea la moneda euro au fost incluse în bugetele 2008-2009. Conform cu prevederile legii cadru, toate plățile efectuate de cetățeni către bugetele publice trebuie rotunjite în jos, în timp ce cheltuielile bugetelor publice trebuie rotunjite în sus.

Slovacia a elaborat o strategie generală pentru adaptarea administrației la moneda euro. Cu toate acestea, ar trebui acordată mai multă atenție formării practice a funcționarilor care operează cu numerarul și/sau în contact direct cu publicul. |

Garantarea unei introduceri rapide a numerarului în euro

- Pregătirile pentru introducerea în circulație a numerarului în euro și retragerea numerarului în coroane sunt de competența Băncii Naționale a Slovaciei.

- Cantitatea de bancnote și monede necesară

Pentru a înlocui coroanele slovace în circulație, BNS a comandat 188 milioane de bancnote și 500 milioane de monede euro. Bancnotele vor fi împrumutate de la Banca Națională a Austriei, iar monedele vor fi bătute de Monetăria slovacă din Kremnica. Monetăria slovacă din Kremnica a efectuat cu succes testele de producție a monedelor euro slovace. Dotările pentru producție și depozitare vor fi mutate în curând în clădirile renovate ale monetăriei, care îndeplinesc standarde înalte de siguranță. Dat fiind că monetăria are experiență în executarea unor comenzi mari pentru clienți străini, nu ar trebui să apară probleme cu privire la baterea monedelor euro slovace.

- Retragerea din circulație a numerarului național

BNS preconizează că vor reintra circa 165 milioane de bancnote și 425 milioane de monede (cu o greutate totală de 1 900 de tone). Pentru a asigura capacitatea de depozitare și de tratare, numerarul în coroane slovace va începe să fie distrus înainte de începutul perioadei de alimentare anticipată. Bancnotele în coroane slovace vor fi depozitate și distruse în clădirile BNS, în timp ce monedele vor fi depozitate și demonetizate în special în monetăria din Kremnica.

- Alimentarea anticipată și alimentarea anticipată secundară a băncilor

Alimentarea anticipată a băncilor comerciale cu numerar în euro va începe în octombrie 2008. BNS va deschide o sucursală separată specială, situată în clădirile monetăriei din Kremnica, responsabilă de coordonarea alimentării anticipate cu monede euro. BNS a semnat contracte de alimentare anticipată cu 16 bănci comerciale. Contractele se bazează pe estimările privind necesitățile de alimentare anticipată cu numerar în euro efectuate de bănci în mai 2008. Cantitățile comandate sunt destul de reduse: 51 de milioane de bancnote euro, reprezentând 27% din totalul de 188 de milioane pe care BNS estimează că îl va pune în circulație (față de 92,5% în Malta, 80% în Cipru și o medie de 67% în țările din primul grup de participanți la zona euro). Cantitatea de monede euro comandate a crescut cu 60% între septembrie 2007 și martie 2008, ajungând la 320 de milioane de piese (64% din emisiunea preconizată de monede). BNS prevede alte comenzi de bancnote și monede în lunile următoare. Majoritatea alimentărilor anticipate cu bancnote și monede (81,5% și, respectiv, 75%) se va efectua către cele trei bănci comerciale principale.

Volumul modest al comenzilor de alimentare anticipată este, parțial, o consecință indirectă a interesului redus pentru alimentarea anticipată secundară manifestat de întreprinderi. În martie 2008, numai 12 000 de întreprinderi (16% din numărul total de 73 000 de întreprinderi care operează cu numerar) își manifestaseră interesul pentru alimentarea anticipată secundară. Slovacia a decis să nu producă pachete speciale de prezentare a monedei euro pentru întreprinderi, cu toate că Recomandarea 2008/78/CE a Comisiei preconizează furnizarea unor astfel de pachete. Prin urmare, IMM-urile vor putea obține sume suficiente de numerar în euro pentru primele zile numai semnând un contract special cu o bancă. Din acest motiv, este necesar să se facă eforturi suplimentare pentru a spori volumul alimentărilor anticipate secundare. Este recomandat să se încurajeze utilizarea orientării simplificate recent adoptate de BCE privind alimentarea anticipată secundară.

Majoritatea transporturilor numerarului în euro destinat alimentării anticipate secundare va fi efectuată de societăți private specializate în transportul de numerar. BNS asigură transportul gratuit pentru comenzile de sume importante. Transporturile de numerar către BNS vor fi întotdeauna însoțite de membri ai poliției de stat. Pentru moment, nu se prevede escortarea de către poliție a transporturilor de numerar spre băncile comerciale.

- Alimentarea anticipată secundară a cetățenilor

Inițial, Slovacia nu avea intenția de a furniza mini-pachete de prezentare pentru publicul larg. În urma unor ample dezbateri cu Comisia, autoritățile au decis să includă producerea mini-pachetelor pentru cetățeni în actualizarea din 2008 a planului național. Prin urmare, cetățenii vor putea să cumpere mini-pachete de prezentare cu o valoare de 500 SKK (circa 16,60 EUR). BNS a comandat 1,2 milioane de mini-pachete, care ar putea fi, totuși, insuficiente. În cursul adoptărilor precedente ale monedei euro, au fost vândute circa un mini-pachet pentru fiecare gospodărie (în Slovacia există circa 2 milioane de gospodării). În plus, dat fiind că nu se prevede producția unor pachete de prezentare pentru detailiști, IMM-urile ar putea fi, de asemenea, interesate să cumpere mini-pachete. Din acest motiv, ar trebui luată în considerație posibilitatea de a comanda alte mini-pachete.

Spre deosebire de practicile adoptate în Cipru și Malta, băncile comerciale slovace nu au intenția de a efectua schimburi la rata de conversie oficială, fără comision, înainte de „ziua €”. Pentru cetățeni, campania de retragere a numerarului ar trebui să înceapă în iulie 2008. Există riscul unor dificultăți legate de populația în vârstă (aproximativ 1 milion de persoane), care are tendința de a acumula numerar și utilizează rar mijloacele de plată electronice. Dat fiind că promovarea mijloacelor electronice de plată este deja în curs, nu este prevăzută realizarea unei campanii speciale în acest scop în perioada trecerii la euro.

- Schimbul și retragerea numerarului după ziua €

Pentru a facilita trecerea la moneda euro, BNS și băncile comerciale au în vedere extinderea programului de lucru în primele zile din ianuarie 2009. Băncile vor fi deschise pentru schimburile de numerar pe 1 ianuarie (zi care este, în mod normal, o sărbătoare legală) și în week-end-ul 3-4 ianuarie. Anumite sucursale vor deschide ghișee speciale pentru întreprinderi și vor suplimenta personalul de la ghișee cu angajații din birouri. Schimbul/retragerea efectuate în perioada de dublă circulație vor fi gratuite și fără nicio restricție cantitativă. BNS și băncile comerciale cunosc recomandarea Comisiei de a distribui numai cupiuri mici prin automatele bancare și la ghișee în zilele imediat precedente și următoare zilei €.

Băncile organizează formări periodice ale personalului lor privind introducerea monedei euro, unele dintre acestea oferind posibilități de formare pentru principalii clienți. Multe bănci au creat, de asemenea, site-uri internet despre moneda euro.

În principiu, toate cele 2 172 automate bancare din Slovacia vor distribui numai bancnote euro (mai ales de 10 și 20 de euro) pe 1 ianuarie la ora 2 a.m. Se va acorda o atenție deosebită automatelor situate în zone centrale, care vor trebui să dispună de cantități suficiente de coroane slovace înainte de miezul nopții și de euro imediat după acesta. Distribuitoarele de numerar care, din motive tehnice, nu vor fi adaptate la timp, vor scoase din funcțiune. Toate cele 26 800 de terminale electronice de plată ar trebui să funcționeze în euro începând cu ziua €.

Conform legii cadru, magazinele ar trebui să dea restul în euro numai începând cu ziua €. De asemenea, legea prevede măsuri care să împiedice folosirea detailiștilor ca birouri de schimb: aceștia vor putea refuza o plată în coroane slovace dacă valoarea nominală totală a bancnotelor este de peste patru ori mai mare decât prețul de plătit (în trecerile precedente la moneda euro, mulți clienți au încercat să utilizeze cupiuri mari pentru plăți mici, pentru a se debarasa de numerarul național).

Sunt respectate prevederile Recomandării 2008/78/CE privind conversia distribuitoarelor de numerar și terminalelor electronice ale punctelor de vânzare, darea restului și programul de lucru special al băncilor.

Slovacia a desemnat autoritățile competente cu privire la protejarea monedei euro împotriva falsificării . Slovacia a înființat în mod special un Birou central național în cadrul Ministerului de Interne, precum și un centru național de analiză a bancnotelor și un centru național de analiză a monedelor, ambele în cadrul BNS. Ea participă, de asemenea, la activități periodice de formare în cadrul programului Pericles. BNS și băncile comerciale au comandat dispozitivele necesare pentru controlul autenticității bancnotelor euro.

Pregătirile sectoarelor financiar și bancar pentru adoptarea monedei euro se află într-un stadiu avansat. Pentru a evita problemele logistice în primele zile după trecerea la moneda euro, se recomandă un efort suplimentar important pentru a mări nivelul alimentării anticipate și alimentării anticipate secundare. În special, detailiștii ar trebui să fie invitați să opteze pentru contractul simplificat prevăzut de noua orientare a BCE privind alimentarea anticipată secundară. Ar trebui să se adopte măsuri adecvate pentru a asigura un nivel înalt de siguranță pentru toate transporturile de numerar efectuate în cursul săptămânilor înainte și după trecerea la moneda euro. De asemenea, ar trebui să se acorde o atenție specială pregătirii micilor detailiști și grupurilor vulnerabile (de ex. distribuirea de materiale informative adecvate pentru persoanele în vârstă). |

Prevenirea practicilor abuzive și percepției greșite a cetățenilor asupra evoluției prețurilor

- Ultima anchetă Eurobarometru arată că 72% din cetățenii slovaci au temeri în legătură cu creșterea prețurilor și potențiale practici abuzive cu ocazia trecerii la moneda euro[4]. Înlăturarea acestor temeri rămâne una din cele mai mari dificultăți cu care se confruntă autoritățile slovace în perspectiva trecerii la moneda euro.

Strategia pentru protecția consumatorilor adoptată de CNC stabilește cadrul general pentru protecția consumatorilor în cursul trecerii la euro. Strategia se bazează pe două componente: informarea cetățenilor și controlul prețurilor.

Dubla afișare a prețurilor constituie un instrument important care ar trebui să îi ajute pe cetățeni să se obișnuiască cu noua monedă și cu noua scară de valori. Guvernul a stabilit regulile dublei afișări în Regulamentul din 27 martie 2008, iar Banca Națională a Slovaciei a adoptat regulile referitoare la sectorul financiar. Dubla afișare obligatorie va începe la o lună de la fixarea cu titlu irevocabil a cursului de schimb și va dura până la sfârșitul anului 2009. Detailiștii vor putea să utilizeze dubla afișare, în mod voluntar, pentru șase luni suplimentare.

- Inițiativa privind corectitudinea prețurilor

Plenipotențiarul guvernului a lansat, împreună cu Asociația antreprenorilor slovaci, un proiect de „ cod etic ”. Cei care aderă la acest cod se obligă să respecte regulile privind trecerea la moneda euro și să nu abuzeze de această trecere pentru a obține un profit personal. El a fost semnat de aproximativ 1000 de operatori de piață, orașe, municipalități și administrații regionale. A fost, de asemenea, programat un eveniment public important în scopul de a prezenta sigla care îi identifică pe cei care au aderat la acest cod.

- Monitorizarea și controlul prețurilor

Autoritatea de control comercial slovacă (SOI) va fi principalul organism responsabil cu monitorizarea prețurilor. Ea are competența de a da avertizări, de a stabili penalizări și de a asigura aplicarea deciziilor sale[5]. SOI va controla: corectitudinea dublei afișări a prețurilor, respectarea regulilor de rotunjire și aplicarea corectă a ratei de conversie. De asemenea, ea va monitoriza neutralitatea prețurilor în raport cu trecerea la moneda euro și respectarea interzicerii de a include costurile trecerii în prețuri, conform cu prevederile legii cadru. Controalele privind moneda euro vor fi efectuate în cursul întregii perioade de dublă afișare a prețurilor și câteva luni după încheierea acesteia. Controalele vor fi efectuate prin intermediul „cumpărăturilor sub acoperire” (acordându-se o atenție deosebită magazinelor mici și celor din zone periferice) sau prin anchete orientate, în urma unei plângeri din partea unui cetățean. Plângerile vor fi primite prin intermediul unei linii telefonice speciale privind problemele legate de euro, prin e-mail, fax sau direct în birourile regionale ale SOI. O dată la două săptămâni, se va publica un comunicat de presă privind rezultatele controalelor.

În prezent, SOI are 262 de angajați, dintre care 150 lucrează „pe teren”. Personalul actual ar putea fi insuficient pentru acoperirea întregii țări.

În cazul descoperirii unui caz de încălcare a oricărei legi aplicabile, SOI va supune detailistul unei anchete, pentru a afla cauza. Orice schimbare suspectă a prețului va fi comparată cu tendințele pe termen lung, cu prețurile aceluiași produs în alte magazine și examinată într-un context mai amplu (ex. prețurile materiilor prime). Dacă o creștere a unui preț se dovedește nejustificată, SOI îi va cere, inițial, detailistului să revină la prețul precedent. Următorul pas va fi emiterea unei avertizări și, eventual, deschiderea unei proceduri de infracțiune. Termenul deciziei definitive al procedurilor de infracțiune a fost fixat la 30 de zile (plus alte 30 de zile pentru o decizie în apel). Pentru detailiști sau persoanele juridice, legea cadru prevede amenzi cu o valoare maximă de 60 000 EUR. O persoană fizică direct responsabilă de o încălcare poate primi o amendă de maxim 3 000 EUR.

Controalele prețurilor efectuate de SOI sunt complementare cu o operațiune de monitorizare a prețurilor de către organizațiile consumatorilor. Vor exista inspectori voluntari, care vor monitoriza prețurile unor produse selecționate în circa 350 puncte de desfacere cu amănuntul. Ei vor vizita un magazin de două ori pe lună, controlând evoluția prețurilor acelorași produse. Rezultatele acestor controale, împreună cu numele magazinelor unde prețurile au crescut, vor fi publicate pe un site internet special.

Sunt necesare anumite îmbunătățiri ale acestei operațiuni. Supravegherea aceleiași serii de produse la intervale regulate și în aceleași magazine nu va oferi o imagine exactă a situației generale (cum s-a observat anul acesta în Cipru)[6] pentru că e probabil ca monitorizarea în sine să altereze comportamentul magazinelor din eșantion. Lipsa controalelor aleatorii riscă să ascundă creșterea prețurilor în alte magazine. De asemenea, concentrarea întregii atenții asupra unui număr foarte limitat de magazine reprezintă o strategie injustă și cu utilitate limitată.

În ceea ce privește monitorizarea statistică oficială a prețurilor, institutul slovac de statistică va controla prețurile unor bunuri de larg consum în cursul întregii perioade de dublă afișare și va publica un raport o dată la 10 zile, începând cu iunie 2008. Institutul de statistică va studia și percepția publică asupra inflației și efectele campaniei de informare.

Codul etic ar trebui să fie promovat pe scară largă și în mod activ, având în vedere că numărul aderenților este foarte scăzut. Pentru a răspunde temerilor populației în legătură cu creșterile prețurilor, va fi necesară capacitatea de a reacționa rapid și de a comunica în mod activ cu presa. Organismele responsabile cu monitorizarea și controlul prețurilor ar trebui reacționeze imediat după primirea unei plângeri. Dacă termenul pentru luarea unei decizii definitive în procedurile de infracțiune nu poate fi redus, primele măsuri ale organismelor de control ar trebui publicate rapid. Activitățile de monitorizare ale SOI sunt bine pregătite: este important să se asigure faptul că autoritatea va avea resurse suficiente pentru a le pune în aplicare în întreaga țară. Operațiunea de monitorizare organizată de asociațiile consumatorilor are nevoie de adaptări importante. Ar trebui să se evite orice înghețare administrativă a prețurilor sau modalitate de distorsionare a pieței, în special pentru produsele alimentare: astfel de practici nu fac decât să amâne creșterile de prețuri normale datorate evoluției piețelor mondiale și distorsionează percepția asupra inflației; în acest fel, creșterile de prețuri s-ar produce simultan la sfârșitul perioadei de înghețare, în loc să fie distribuite în mod natural pe parcursul unui anumit număr de luni. Utilizarea sancțiunilor penale pentru practicile abuzive ocazionate de trecerea la moneda euro trebuie să fie, de asemenea, elucidată - limitarea acestor sancțiuni la prețurile reglementate, asupra cărora administrația are deja, prin definiție, o puternică influență, nu pare foarte logică. |

Pregătirile întreprinderilor pentru trecerea la moneda euro

- Pregătirile întreprinderilor sunt coordonate și sprijinite de Ministerul Economiei și de Agenția națională pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. Principalele activități ale acestei agenții constau în construirea capacității de consiliere la nivel regional (în cooperare cu rețeaua de centre regionale de informare a antreprenorilor), organizarea de seminarii informative pentru IMM-uri și pregătirea de materiale informative (broșuri, manuale etc.).

Ancheta Comisiei din iunie 2008 privind pregătirile IMM-urilor pentru trecerea la moneda euro arată că 80% din societăți au început deja aceste pregătiri. Circa două treimi dintre acestea au definit adaptările de natură informatică necesare (67%); o proporție apropiată a luat măsuri de informare a personalului (65%) și aproape jumătate a identificat efectele asupra diferitelor sectoare ale întreprinderii (49%). Circa 70% dintre societăți vor încredința efectuarea adaptărilor de natură informatică unor societăți specializate; majoritatea societăților (82%) nu prevăd probleme legate de aceste schimbări. Aproape 90% din cei intervievați se simțeau foarte sau destul de informați în legătură cu adoptarea monedei euro.

Majoritatea societăților declară că va efectua conversia prețurilor din coroane slovace în euro aplicând în mod strict normele de conversie (45%). 22% au intenția să opteze pentru o abordare globală neutră (ajustând unele prețuri în sus și altele în jos). O proporție semnificativă de societăți au intenția de a ajusta majoritatea prețurilor în sus (14%), chiar dacă o astfel de abordare ar fi împotriva legii. Această proporție este mult mai ridicată decât cea observată în Cipru (3%) și în Slovenia (6%).

Această anchetă a fost făcută în mod intenționat într-o etapă incipientă, pentru a crește gradul de conștientizare al societăților privind necesitatea de a lansa sau de a accelera pregătirile. Societățile au posibilitatea de a participa la numeroase seminarii tematice organizate de agenția națională pentru dezvoltarea IMM-urilor și/sau să solicite asistența unui centru regional de informare a antreprenorilor.

Autoritățile ar trebui să se asigure că toate IMM-urile sunt suficient informate asupra trecerii le moneda euro și că primesc un sprijin adecvat. Procesul de pregătire a IMM-urilor ar trebui să fie monitorizat periodic, în vederea identificării și tratării rapide a problemelor potențiale. |

Activitățile de comunicare și opinia publică

- La 17 octombrie 2007, a fost adoptată o versiune actualizată și îmbogățită a Strategiei naționale de comunicare privind adoptarea monedei euro în Slovacia, pregătită de Comitetul de lucru privind comunicarea.

În noiembrie 2007, a fost selecționată, în urma unei complexe licitații, o agenție externă de comunicare care să aplice cea mai mare parte a strategiei naționale; Banca Națională a Slovaciei, Ministerul Finanțelor, Guvernul și alte organisme ale administrației publice vor organiza activități de comunicare complementare. Autoritățile slovace, în strânsă colaborare cu partenerii lor, inclusiv cu Comisia Europeană, au elaborat o amplă campanie de comunicare care se va servi de canale de comunicare diferite, atingând astfel un număr mare de grupuri țintă. Temele principale ale strategiei se referă la etapele succesive ale trecerii, la efectele pozitive ale monedei euro și la protecția consumatorilor împotriva prețurilor abuzive.

Autoritățile slovace au decis să amâne lansarea unei campanii de informare complete, în așteptarea unor informații mai sigure privind îndeplinirea criteriilor de convergență de către Slovacia. Cu toate acestea, au fost organizate anumite activități de pregătire. A fost aleasă o siglă a și a fost definit un stil care va caracteriza campania națională. Atât Banca Națională a Slovaciei, cât și Ministerul Finanțelor au recrutat personal suplimentar în domeniul comunicării, acordând o atenție specială numirii unor experți care să se ocupe de grupuri țintă specifice: copii și tinerii, persoanele în vârstă, persoanele cu handicap și minoritățile etnice. În ultimele luni, autoritățile slovace au organizat prezentări periodice pentru presă, care par să fi dat rezultate bune: aceasta este mai informată și mai puțin critică față de trecerea la moneda euro. Pentru a pregăti populația slovacă pentru campania pe scară largă care va avea loc în a doua jumătate a anului 2008, în martie a fost lansat un prim spot televizat privind moneda euro.

La 7 decembrie 2007, Comisia a semnat un acord de parteneriat cu autoritățile slovace. Prin intermediul acestui acord cadru, Comisia a sprijinit activitățile de comunicare furnizând material promoțional, împrumutând expoziția sa despre euro (prezentată în Bratislava și în Košice, în ianuarie-februarie 2008) și organizând un seminar pentru ziariștii slovaci, la Bruxelles (în martie 2008). De asemenea, ambele părți au semnat un acord de subvenționare, la 20 decembrie 2007. În cadrul acestui acord, Comisia va cofinanța o serie de activități până la sfârșitul lunii iulie 2008, printre care angajarea de personal în domeniul comunicării, diferite campanii de presă (cum ar fi cea adresată minorității rome), crearea unei linii telefonice de asistență cu privire la adoptarea monedei euro, a unui site internet național pe această temă, un proiect de informare a elevilor și un program de formare pentru multiplicatori.

Sondajul recent Flash Eurobarometru în noile state membre[7] confirmă rezultatele din anii trecuți. Nivelul de susținere a monedei euro în Slovacia rămâne mai ridicat decât media din statele care au aderat recent, dar se observă o ușoară tendință de descreștere începând cu primăvara anului 2007 (nivelul de susținere se află la 52%, față de 55% în septembrie 2007 și 57% în aprilie 2007).

Lansarea activităților de comunicare a avut diferite efecte. Nivelul percepției personale asupra informării a crescut brusc cu 17 puncte procentuale, devenind cel mai înalt din toate țările analizate (64% dintre slovaci se simt foarte sau destul de informați, față de un nivel mediu de 40%). Rezultatele arată și că cererea de informații e în creștere. Gradul de cunoaștere a unor elemente cheie ale euro și UME s-a îmbunătățit din nou.

Cu toate că datele indică o atitudine în general pozitivă asupra introducerii monedei euro față de alte țări, ultimele rezultate arată totuși o ușoară creștere a scepticismului cu privire la consecințele și beneficiile prevăzute. Din acest motiv, etapa intensă a campaniei de informare va trebui să acorde o atenție deosebită preocupărilor cetățenilor, mai ales celor legate de evoluția prețurilor în perspectiva trecerii la moneda euro. |

- [1] Îndeplinirea criteriilor de convergență stabilite de Tratatul de la Maastricht este evaluată periodic de Comisie și de BCE în cadrul rapoartelor de convergență. Cel mai recent raport de convergență [COM (2008)248] a fost adoptat la 7 mai 2008.

[2] Recomandarea Comisiei din 10 ianuarie 2008 privind măsurile de facilitare a viitoarelor treceri la moneda euro (2008/78/CE).

[3] Legea nr. 659/2007 Coll. din 28 noiembrie 2007 privind introducerea monedei euro în Slovacia și modificările la anumite acte.

[4] A se vedea sondajul Flash Eurobarometru 237 din mai 2008.

[5] Numai opt alte autorități naționale din UE au competențe comparabile cu aceasta.

[6] Informațiile disponibile arată că detailiștii cunoșteau anticipat prețurile supravegheate în cadrul operațiunilor de monitorizare și fixau prețurile în consecință.

[7] A se vedea sondajul Flash Eurobarometru 237 din mai 2008.

Top