EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R1003

Regulamentul delegat (UE) nr. 1003/2013 al Comisiei din 12 iulie 2013 de completare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului cu privire la taxele aplicate registrelor centrale de tranzacții de Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe Text cu relevanță pentru SEE

OJ L 279, 19.10.2013, p. 4–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 26/05/2021

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2013/1003/oj

19.10.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 279/4


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) NR. 1003/2013 AL COMISIEI

din 12 iulie 2013

de completare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului cu privire la taxele aplicate registrelor centrale de tranzacții de Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (1), în special articolul 72 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Articolul 62 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe) de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (2) prevede că veniturile Autorității europene pentru valori mobiliare și piețe (AEVMP) constau din onorarii plătite AEVMP în cazurile prevăzute în legislația Uniunii, alături de contribuții din partea autorităților publice naționale și de o subvenție din partea Uniunii.

(2)

Pentru a reflecta cheltuielile AEVMP cu prelucrarea cererilor de înregistrare, ar trebui să se perceapă o taxă de înregistrare de la registrele centrale de tranzacții stabilite pe teritoriul Uniunii. Costurile aferente evaluării cererii cresc atunci când registrul central de tranzacții intenționează să acopere cel puțin trei clase de instrumente derivate sau să ofere servicii auxiliare. Prin urmare, taxa de înregistrare ar trebui calculată ținând cont de aceste două criterii obiective.

(3)

Se așteaptă, de asemenea, ca prestarea de servicii auxiliare și de raportare cu privire la mai mult de trei clase de instrumente derivate să aibă un impact direct asupra cifrei de afaceri viitoare a registrului central de tranzacții. Prin urmare, în scopul perceperii unor taxe de înregistrare, registrele centrale de tranzacții ar trebui clasificate în trei categorii diferite, în funcție de cifra de afaceri totală preconizată (care poate fi mare, medie și mică), iar acestor categorii ar trebui să li se aplice taxe de înregistrare diferite, în funcție de intenția acestora de a presta sau nu servicii auxiliare, de raportare sau de ambele tipuri în cazul a peste trei clase de instrumente derivate.

(4)

Dacă, după înregistrare, un registru central de tranzacții începe să ofere servicii auxiliare sau începe să gestioneze mai mult de trei clase de instrumente derivate, intrând astfel într-o categorie superioară din punctul de vedere al cifrei de afaceri totale preconizate, registrul central de tranzacții ar trebui să plătească diferența dintre taxa de înregistrare plătită inițial și taxa de înregistrare care corespunde noii categorii din care face parte din punctul de vedere al cifrei de afaceri totale preconizate.

(5)

În vederea descurajării cererilor nefondate, ar trebui ca cererile de înregistrare să nu fie rambursate dacă un solicitant își retrage cererea în cursul procesului de înregistrare sau dacă înregistrarea este refuzată.

(6)

Pentru a asigura o utilizare eficientă a bugetului AEVMP, reducând, în același timp, povara financiară a statelor membre și a Uniunii, este necesar să se garanteze că registrele centrale de tranzacții plătesc cel puțin toate costurile legate de supravegherea lor. Taxele ar trebui stabilite la un nivel prin care să se evite acumularea unor deficite sau a unor excedente semnificative pentru activitățile aferente registrelor centrale de tranzacții. Dacă deficitele sau excedentele semnificative ajung să se repete, Comisia ar trebui să revizuiască nivelul taxelor sau al contribuțiilor.

(7)

În vederea asigurării unei alocări echitabile și clare a taxelor, care să reflecte totodată eforturile administrative efective dedicate fiecărei entități supravegheate, taxa de supraveghere ar trebui calculată pe baza cifrei de afaceri generate de activitățile de bază ale unui registru central de tranzacții. Taxele de supraveghere percepute de la un registru central de tranzacții ar trebui să fie proporționale cu ponderea activității respectivului registru central de tranzacții în totalul activităților tuturor registrelor centrale de tranzacții înregistrate și supravegheate într-un exercițiu financiar dat. Cu toate acestea, întrucât supravegherea registrelor centrale de tranzacții implică anumite costuri administrative fixe, ar trebui stabilită o taxă de supraveghere minimă.

(8)

Întrucât în anul în care se înregistrează un registru central de tranzacții vor fi disponibile doar date limitate privind activitatea acestuia, nivelul inițial al taxei anuale de supraveghere ar trebui calculat pe baza taxei de înregistrare și al efortului de supraveghere depus de AEVMP pentru supravegherea registrului central de tranzacții în cauză în anul respectiv.

(9)

Registrele centrale de tranzacții sunt entități relativ noi, care prestează servicii financiare reglementate recent, prin urmare nu există încă o modalitate fiabilă de măsurare a cifrei de afaceri a acestora. Cu toate acestea, în vederea estimării cifrei de afaceri a registrelor centrale de tranzacții, ar trebui avuți în vedere câțiva indicatori, în particular veniturile financiare de bază ale registrelor centrale de tranzacții generate de colectarea și păstrarea la nivel central a evidențelor referitoare la instrumentele financiare derivate, excluzându-se orice venituri provenind din servicii auxiliare, numărul de tranzacții raportate pentru o perioadă dată și numărul de tranzacții aflate în derulare la sfârșitul fiecărei perioade. În primul an de funcționare al unui registru central de tranzacții, taxa de supraveghere ar trebui să corespundă efortului de supraveghere depus de AEVMP pentru supravegherea acestuia de la data înregistrării până la sfârșitul anului, pe baza taxelor de înregistrare stabilite în funcție de nivelul cifrei de afaceri totale preconizate.

(10)

Registrele centrale de tranzacții înregistrate în 2013 nu vor începe să presteze servicii de raportare înainte de sfârșitul lui 2013, de aceea este probabil ca nivelul de activitate al acestora în 2013 să fie aproape inexistent. Prin urmare, taxa anuală de supraveghere a acestor registre centrale de tranzacții pentru 2014 ar trebui calculată pe baza cifrei de afaceri aplicabile acestora în prima jumătate a lui 2014.

(11)

Având în vedere stadiul incipient de dezvoltare al sectorului registrelor centrale de tranzacții și eventualele evoluții viitoare, metoda de calculare a cifrei de afaceri a registrelor centrale de tranzacții ar trebui revizuită dacă este cazul. Comisia ar trebui să evalueze adecvarea metodologiei de calculare a cifrei de afaceri prevăzută în prezentul regulament în termen de patru ani de la intrarea sa în vigoare.

(12)

Ar trebui prevăzute norme privind taxele care trebuie percepute de la registrele centrale de tranzacții din țări terțe care solicită recunoașterea în Uniune în temeiul dispozițiilor relevante din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, în vederea acoperirii costurilor administrative aferente recunoașterii și supravegherii anuale. În acest sens, costurile suportate de AEVMP se bazează pe cheltuielile necesare aferente recunoașterii acestor registre centrale de tranzacții din țări terțe în temeiul articolului 77 alineatul (2) din regulamentul citat, încheierii de acorduri de cooperare cu autoritățile competente din țara terță în care este înregistrat registrul central de tranzacții care formulează cererea, în temeiul articolului 75 alineatul (3) din regulamentul citat, și supravegherii registrelor centrale de tranzacții recunoscute. Costurile aferente încheierii de acorduri de cooperare vor fi împărțite între registrele centrale de tranzacții recunoscute dintr-o anumită țară terță.

(13)

Funcțiile de supraveghere exercitate de AEVMP în ceea ce privește registrele centrale de tranzacții recunoscute din țări terțe se referă în principal la punerea în aplicare a modalităților de cooperare, inclusiv a schimbului eficace de date dintre autoritățile relevante. Costurile exercitării acestor funcții ar trebui acoperite prin taxele de supraveghere percepute de la registrele centrale de tranzacții recunoscute. Întrucât costurile respective vor fi mult mai scăzute decât costurile suportate de AEVMP pentru realizarea supravegherii directe a registrelor centrale de tranzacții înregistrate din Uniune, taxele de supraveghere percepute de la registrele centrale de tranzacții recunoscute ar trebui să fie semnificativ mai scăzute decât taxa de supraveghere minimă percepută de la registrele centrale de tranzacții înregistrate care sunt supravegheate direct de AEVMP.

(14)

Având în vedere eventualele evoluții viitoare, este oportun ca metodologia de calculare a cifrei de afaceri aplicabile, precum și a nivelului taxelor de înregistrare, de recunoaștere și de supraveghere să fie revizuită și actualizată dacă este cazul.

(15)

Autoritățile naționale competente suportă costuri la îndeplinirea de activități în temeiul Regulamentului (UE) nr. 648/2012 și în special ca urmare a oricărei delegări de sarcini în conformitate cu articolul 74 din Regulamentul (UE) nr. 648/2012. Taxele percepute de către AEVMP de la registrele centrale de tranzacții ar trebui să acopere și aceste costuri. Pentru a evita ca autoritățile competente să înregistreze pierderi sau profituri în urma îndeplinirii sarcinilor delegate sau a asistenței acordate AEVMP, AEVMP ar trebui să ramburseze numai costurile efective suportate de autoritatea națională competentă respectivă.

(16)

Prezentul regulament ar trebui să instituie dreptul AEVMP de a percepe taxe de la registrele centrale de tranzacții. Pentru a facilita imediat activitatea eficace și eficientă de supraveghere și de control al respectării legislației, regulamentul ar trebui să intre în vigoare în a treia zi de la data publicării sale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

CAPITOLUL I

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 1

Obiectul

Prezentul regulament stabilește norme referitoare la taxele pe care Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe (AEVMP) le va percepe de la registrele centrale de tranzacții pentru supravegherea, înregistrarea și recunoașterea acestora.

Articolul 2

Recuperarea integrală a costurilor de supraveghere

Taxele percepute de la registrele centrale de tranzacții acoperă:

(a)

toate costurile legate de înregistrarea și supravegherea registrelor centrale de tranzacții de către AEVMP în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 648/2012, inclusiv costurile care rezultă din recunoașterea registrelor centrale de tranzacții;

(b)

toate sumele destinate rambursării costurilor suportate de autoritățile competente care au desfășurat activități în temeiul Regulamentului (UE) nr. 648/2012, în special ca urmare a oricărei delegări de sarcini în conformitate cu articolul 74 din Regulamentul (UE) nr. 648/2012.

Articolul 3

Cifra de afaceri aplicabilă

(1)   Cifra de afaceri aplicabilă a unui registru central de tranzacții într-un exercițiu financiar dat (n) este reprezentată de suma obținută prin adunarea unei treimi din fiecare din următoarele elemente:

(a)

veniturile generate de funcțiile de bază de colectare și păstrare la nivel central a evidențelor referitoare la instrumentele financiare derivate ale registrului central de tranzacții, pe baza conturilor auditate în exercițiul anterior (n – 1), împărțite la veniturile totale generate de funcțiile de bază de colectare și păstrare la nivel central a evidențelor referitoare la instrumentele financiare derivate ale tuturor registrelor centrale de tranzacții înregistrate în cursul exercițiului anterior (n – 1);

(b)

numărul de tranzacții raportate registrului central de tranzacții în cursul exercițiului anterior (n – 1) împărțit la numărul total de tranzacții raportate tuturor registrelor centrale de tranzacții în cursul exercițiului anterior (n – 1);

(c)

numărul de tranzacții înregistrate aflate în derulare la data de 31 decembrie a exercițiului anterior (n – 1) împărțit la numărul total de tranzacții înregistrate aflate în derulare la data de 31 decembrie a exercițiului anterior (n – 1) în toate registrele centrale de tranzacții înregistrate.

Cifra de afaceri aplicabilă unui anumit registru central de tranzacții (denumit „RCTi” în formula de mai jos) menționată la primul alineat se calculează după cum urmează:

Formula

(2)   În cazul în care registrul central de tranzacții nu a avut activitate pe parcursul întregului exercițiu (n – 1), cifra de afaceri aplicabilă este estimată în conformitate cu formula prevăzută la alineatul (1), prin extrapolarea, atât pentru registrul central de tranzacții, cât și pentru fiecare dintre elementele menționate la alineatul (1) literele (a), (b) și (c), a valorilor calculate pentru numărul de luni în care registrul central de tranzacții a avut activitate în exercițiul (n – 1) la întregul exercițiu (n – 1).

Articolul 4

Ajustarea taxelor

(1)   Taxele percepute de la registrele centrale de tranzacții se stabilesc la un nivel prin care să se evite acumularea unor deficite sau a unor excedente semnificative.

În cazul apariției unor excedente sau a unor deficite semnificative recurente, Comisia revizuiește nivelul taxelor.

(2)   În cazul în care taxele percepute de la registrele centrale de tranzacții în exercițiul (n) sunt insuficiente pentru a acoperi cheltuielile totale suportate de AEVMP pentru înregistrarea, supravegherea și recunoașterea registrelor centrale de tranzacții, în exercițiul (n + 1) AEVMP va majora cu suma necesară taxele de supraveghere urmând a fi percepute de la registrele centrale de tranzacții înregistrate pe parcursul întregului exercițiu (n) și care rămân înregistrate în exercițiul (n + 1).

(3)   Ajustarea sumelor în urma unor deficite care fac obiectul alineatului (2) se calculează pentru fiecare registru central de tranzacții proporțional cu cifra de afaceri aplicabilă a acestuia din exercițiul (n).

CAPITOLUL II

TAXE

Articolul 5

Tipuri de taxe

(1)   Registrelor centrale de tranzacții cu sediul în Uniune care depun o cerere de înregistrare în conformitate cu articolul 55 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 li se aplică următoarele tipuri de taxe:

(a)

taxe de înregistrare, în conformitate cu articolul 6;

(b)

taxe anuale de supraveghere, în conformitate cu articolul 7.

(2)   Registrelor centrale de tranzacții cu sediul în țări terțe care depun o cerere de recunoaștere în conformitate cu articolul 77 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 li se aplică următoarele tipuri de taxe:

(a)

taxe de recunoaștere, în conformitate cu articolul 8 alineatul (1);

(b)

taxe anuale de supraveghere pentru registrele centrale de date recunoscute, în conformitate cu articolul 8 alineatul (2).

Articolul 6

Înregistrare

(1)   Taxa de înregistrare care trebuie plătită de fiecare registru central de tranzacții care depune o cerere se calculează proporțional cu efortul de supraveghere necesar pentru evaluarea și examinarea cererii, precum și cu cifra de afaceri totală preconizată a registrului central de tranzacții, conform dispozițiilor de la alineatele (2)-(6).

(2)   La calculul taxei de înregistrare se iau în considerare următoarele activități:

(a)

prestarea de către registrul central de tranzacții a unor servicii auxiliare, precum cele de confirmare a tranzacțiilor, de corelare a ordinelor în vederea executării tranzacțiilor (trade matching), de administrare a evenimentelor de credit, de confirmare a portofoliilor sau de comprimare a acestora;

(b)

prestarea de către registrul central de tranzacții a unor servicii de registru central de tranzacții având ca obiect trei sau mai multe clase de instrumente financiare derivate.

(3)   În sensul alineatului (2), se consideră că un registru central de tranzacții oferă servicii auxiliare în oricare dintre următoarele situații:

(a)

dacă prestează servicii auxiliare directe;

(b)

dacă o entitate care aparține aceluiași grup ca registrul central de tranzacții prestează servicii auxiliare indirecte;

(c)

dacă serviciile auxiliare sunt prestate de o entitate cu care registrul central de tranzacții a încheiat un acord în contextul lanțului de tranzacționare sau post-tranzacționare sau al unei linii de activitate, vizând cooperarea în materie de prestare de servicii.

(4)   Dacă un registru central de tranzacții nu desfășoară niciuna dintre activitățile prevăzute la alineatul (2), se consideră că registrul de tranzacții în cauză are o cifră de afaceri totală preconizată scăzută, iar acesta va plăti o taxă de înregistrare de 45 000 EUR.

(5)   Dacă un registru central de tranzacții desfășoară una dintre activitățile prevăzute la alineatul (2), se consideră că registrul de tranzacții în cauză are o cifră de afaceri totală preconizată medie, iar acesta va plăti o taxă de înregistrare de 65 000 EUR.

(6)   Dacă un registru central de tranzacții desfășoară ambele activități prevăzute la alineatul (2), se consideră că registrul de tranzacții în cauză are o cifră de afaceri totală preconizată mare, iar acesta va plăti o taxă de înregistrare de 100 000 EUR.

(7)   În cazul unei modificări semnificative în materie de prestare a serviciilor, care face ca registrul central de tranzacții să datoreze, în temeiul alineatelor (4), (5) și (6), o taxă de înregistrare mai mare decât cea plătită inițial, se percepe de la registrul central de tranzacții diferența dintre taxa de înregistrare plătită inițial și taxa de înregistrare mai ridicată aplicabilă în urma modificării semnificative în cauză.

Articolul 7

Taxa anuală de supraveghere pentru registrele centrale de tranzacții înregistrate

(1)   Un registru central de tranzacții înregistrat plătește o taxă anuală de supraveghere.

(2)   Taxa anuală de supraveghere totală pentru un anumit exercițiu financiar (n) se calculează după cum urmează:

(a)

baza de calcul a taxei anuale de supraveghere totale pentru un anumit exercițiu financiar (n) este reprezentată de valoarea estimată a cheltuielilor legate de supravegherea registrelor centrale de tranzacții incluse în bugetul AEVMP pentru exercițiul respectiv, stabilit și aprobat în conformitate cu articolul 63 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010;

(b)

taxa anuală de supraveghere totală pentru un anumit exercițiu financiar (n) se calculează prin deducerea următoarelor elemente din estimarea cheltuielilor realizată în conformitate cu litera (a):

(i)

taxele de înregistrare totale plătite de registrele centrale de tranzacții în conformitate cu articolul 6 într-un anumit exercițiu financiar (n) și taxele de înregistrare suplimentare plătite într-un anumit exercițiu financiar (n) de registre centrale de tranzacții deja înregistrate în cazul apariției unor modificări semnificative ale taxelor lor de înregistrare, în conformitate cu articolul 6 alineatul (7);

(ii)

taxele de recunoaștere totale plătite de registre centrale de tranzacții din țări terțe în conformitate cu articolul 8 în exercițiul financiar (n);

(iii)

taxa de supraveghere inițială care trebuie plătită de registrele centrale de tranzacții într-un anumit exercițiu financiar (n) în temeiul alineatului (4);

(c)

un registru central de tranzacții plătește o taxă de supraveghere anuală rezultată în urma împărțirii taxei de supraveghere anuale totale calculate în conformitate cu litera (b) între toate registrele centrale de tranzacții din anul (n – 1), proporțional cu raportul dintre cifra de afaceri aplicabilă a registrului central de tranzacții și cifra de afaceri aplicabilă totală a tuturor registrelor centrale de tranzacții calculată în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) și ajustată în conformitate cu articolul 4 alineatele (2) și (3).

(3)   Taxa anuală de supraveghere plătită de un registru central de tranzacții nu este în niciun caz mai mică de 30 000 EUR.

(4)   Prin derogare de la alineatele (2) și (3), un registru central de tranzacții plătește, în anul înregistrării, o taxă de supraveghere inițială egală cu cel mai mic dintre următoarele elemente:

(a)

taxa de înregistrare datorată în conformitate cu articolul 6;

(b)

taxa de înregistrare datorată în conformitate cu articolul 6, înmulțită cu raportul dintre numărul de zile lucrătoare cuprinse între data înregistrării și sfârșitul anului și numărul 60 (reprezentând zile lucrătoare).

Calculul se efectuează după cum urmează:

Formula

Formula

Articolul 8

Taxa de recunoaștere a registrelor centrale de tranzacții din țări terțe

(1)   Un registru central de tranzacții care solicită recunoașterea plătește o taxă de cerere calculată ca sumă a următoarelor elemente:

(a)

20 000 EUR;

(b)

suma rezultată prin împărțirea sumei de 35 000 EUR la numărul total de registre centrale de tranzacții din aceeași țară terță care fie sunt recunoscute de AEVMP, fie au solicitat recunoașterea, dar nu au fost încă recunoscute.

(2)   Un registru central de tranzacții recunoscut în conformitate cu articolul 77 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 plătește o taxă anuală de supraveghere de 5 000 EUR.

CAPITOLUL III

CONDIȚIILE DE PLATĂ ȘI DE RAMBURSARE

Articolul 9

Modalități generale de plată

(1)   Toate taxele se plătesc în euro. Acestea se plătesc conform dispozițiilor de la articolele 10, 11 și 12.

(2)   Orice întârziere atrage după sine penalități zilnice în valoare de 0,1 % din suma datorată.

Articolul 10

Plata taxelor de înregistrare

(1)   Taxa de înregistrare prevăzută la articolul 6 se plătește integral la momentul în care registrul central de tranzacții solicită înregistrarea.

(2)   Taxele de înregistrare nu se rambursează dacă un registru central de tranzacții își retrage cererea de înregistrare înainte de adoptarea de către AEVMP a unei decizii motivate de acceptare sau de respingere a înregistrării ori dacă cererea de înregistrare este respinsă.

Articolul 11

Plata taxelor anuale de supraveghere

(1)   Taxa anuală de supraveghere pentru un anumit exercițiu financiar menționată la articolul 7 se plătește în două tranșe.

Prima tranșă trebuie achitată până la data de 28 februarie a anului respectiv și se ridică la două treimi din valoarea estimată a taxei anuale de supraveghere. Dacă cifra de afaceri aplicabilă calculată în temeiul articolului 3 nu este încă disponibilă la momentul respectiv, calculul cifrei de afaceri se bazează pe ultima cifră de afaceri aplicabilă disponibilă în temeiul articolului 3.

A doua tranșă trebuie achitată până la 31 august. Valoarea celei de a doua tranșe este egală cu taxa anuală de supraveghere, calculată în conformitate cu articolul 7, din care se scade valoarea primei tranșe.

(2)   AEVMP trimite facturile pentru tranșele menționate registrelor centrale de tranzacții cu cel puțin 30 de zile înainte de termenele de plată respective.

Articolul 12

Plata taxelor de recunoaștere

(1)   Taxele de recunoaștere prevăzute la articolul 8 alineatul (1) se plătesc integral la momentul în care registrul central de tranzacții solicită recunoașterea. Sumele respective nu se rambursează.

(2)   De fiecare dată când se primește o nouă cerere de recunoaștere din partea unui registru central de tranzacții dintr-o țară terță, AEVMP recalculează suma prevăzută la articolul 8 alineatul (1) litera (b).

AEVMP rambursează în mod egal registrelor centrale de tranzacții din țara terță respectivă deja recunoscute diferența dintre suma percepută în temeiul articolul 8 alineatul (1) litera (b) și suma rezultată din recalculare. Diferența în cauză se rambursează fie prin plată directă, fie prin reducerea taxelor percepute în anul următor.

(3)   Taxa anuală de supraveghere datorată de un registru central de tranzacții recunoscut trebuie achitată până la sfârșitul lunii februarie a fiecărui exercițiu financiar. AEVMP trimite o factură registrului central de tranzacții recunoscut cu cel puțin 30 de zile înainte de data respectivă.

Articolul 13

Rambursarea costurilor suportate de autoritățile competente

(1)   Numai AEVMP percepe de la registrele centrale de tranzacții taxe legate de înregistrarea, supravegherea și recunoașterea acestora.

(2)   AEVMP rambursează autorităților naționale competente costurile efective suportate de acestea în urma desfășurării de activități în temeiul Regulamentului (UE) nr. 648/2012 și în special ca urmare a oricărei delegări de sarcini în conformitate cu articolul 74 din Regulamentul (UE) nr. 648/2012.

CAPITOLUL IV

DISPOZIȚII TRANZITORII ȘI FINALE

Articolul 14

Taxele pentru 2013

(1)   Registrele centrale de tranzacții care solicită înregistrarea în 2013 plătesc integral taxa de înregistrare prevăzută la articolul 6, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului regulament sau la data transmiterii cererii de înregistrare, dacă transmiterea are loc la o dată ulterioară termenului menționat.

(2)   Registrele centrale de tranzacții înregistrate în 2013 plătesc integral, pentru anul 2013, o taxă anuală de supraveghere inițială calculată în conformitate cu articolul 7 alineatul (4), în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului regulament sau de 30 de zile de la adoptarea deciziei de înregistrare, dacă adoptarea acestei decizii are loc la o dată ulterioară termenului menționat.

(3)   Registrele centrale de tranzacții din țări terțe care solicită recunoașterea în 2013 plătesc integral taxa de recunoaștere prevăzută la articolul 8 alineatul (1), în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului regulament sau la data transmiterii cererii, dacă transmiterea are loc la o dată ulterioară termenului menționat.

(4)   Registrele centrale de tranzacții din țări terțe recunoscute în 2013 plătesc integral, pentru anul 2013, o taxă anuală de supraveghere calculată în conformitate cu articolul 8 alineatul (3), în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului regulament sau de 30 de zile de la adoptarea deciziei de recunoaștere, dacă adoptarea acestei decizii are loc la o dată ulterioară termenului menționat.

Articolul 15

Taxa anuală de supraveghere pentru 2014 care trebuie plătită de registrele centrale de tranzacții înregistrate în 2013

(1)   De la registrele centrale de tranzacții înregistrate în 2013 se percepe o taxă anuală de supraveghere pentru 2014 care este calculată în conformitate cu articolul 7, pe baza cifrei de afaceri aplicabile a acestora aferentă perioadei 1 ianuarie 2014-30 iunie 2014, conform dispozițiilor de la prezentul articol alineatul (2).

(2)   În scopul calculării taxelor de supraveghere pentru 2014 care trebuie plătite de registrele centrale de tranzacții înregistrate în 2013 în temeiul articolului 7, cifra de afaceri aplicabilă a unui registru central de tranzacții este egală cu suma obținută prin adunarea unei treimi din fiecare din următoarele elemente:

(a)

veniturile generate de funcțiile de bază de colectare și păstrare la nivel central a evidențelor referitoare la instrumentele financiare derivate ale registrului central de tranzacții în perioada 1 ianuarie 2014-30 iunie 2014, împărțite la veniturile totale generate de funcțiile de bază de colectare și păstrare la nivel central a evidențelor referitoare la instrumentele financiare derivate ale tuturor registrelor centrale de tranzacții înregistrate în perioada 1 ianuarie 2014-30 iunie 2014;

(b)

numărul de tranzacții raportate registrului central de tranzacții în perioada 1 ianuarie 2014-30 iunie 2014 împărțit la numărul total de tranzacții raportate tuturor registrelor centrale de tranzacții în perioada 1 ianuarie 2014-30 iunie 2014;

(c)

numărul de tranzacții înregistrate aflate în derulare la 30 iunie 2014 împărțit la numărul total de tranzacții înregistrate aflate în derulare la 30 iunie 2014 în toate registrele centrale de tranzacții înregistrate.

(3)   Taxa anuală de supraveghere pentru 2014 pentru registrele centrale de tranzacții înregistrate în 2013 se plătește în două tranșe.

Prima tranșă trebuie achitată până la 28 februarie 2014 și corespunde taxei de înregistrare plătită de registrul central de tranzacții în 2013 în temeiul articolului 6.

A doua tranșă trebuie achitată până la 31 august. Valoarea celei de a doua tranșe este egală cu taxa anuală de supraveghere, calculată în conformitate cu alineatele (1) și (2), din care se scade valoarea primei tranșe.

Dacă suma plătită de un registru central de tranzacții în prima tranșă este mai mare decât taxa anuală de supraveghere calculată în conformitate cu alineatele (1) și (2), AEVMP va rambursa registrului central de tranzacții diferența dintre suma plătită în prima tranșă și taxa anuală de supraveghere calculată în conformitate cu alineatele (1) și (2).

(4)   AEVMP transmite facturile pentru tranșele taxei anuale de supraveghere pentru 2014 registrelor centrale de tranzacții înregistrate în 2013 cu cel puțin 30 de zile înainte de data plății.

(5)   Atunci când devin disponibile conturile auditate pentru 2014, registrele centrale de tranzacții înregistrate în 2013 raportează AEVMP orice modificare a indicatorilor menționați la alineatul (2) literele (a), (b) sau (c) care au fost folosiți pentru calculul cifrei de afaceri aplicabile în conformitate cu alineatul (2), derivând din diferența dintre datele finale și datele provizorii utilizate pentru calcul.

De la registrele centrale de tranzacții se percepe diferența dintre taxa anuală de supraveghere pentru 2014 plătită efectiv și taxa anuală de supraveghere pentru 2014 care trebuie plătită drept urmare a eventualelor modificări ale indicatorilor menționați la alineatul (2) literele (a), (b) sau (c) utilizați pentru calcularea cifrei de afaceri aplicabile în conformitate cu alineatul (2).

AEVMP transmite factura pentru eventualele plăți suplimentare care trebuie efectuate de un registru central de tranzacții drept urmare a modificării oricăruia dintre indicatorii menționați la alineatul (2) literele (a), (b) sau (c) utilizați pentru calcularea cifrei de afaceri aplicabile în conformitate cu alineatul (2), cu cel puțin 30 de zile înainte de data plăților respective.

Articolul 16

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 12 iulie 2013.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 201, 27.7.2012, p. 1.

(2)  JO L 331, 15.12.2010, p. 84.


Top